پیام خراسان

آخرين مطالب

/گزارش/ جای خالی تعاونی های مرزنشین خراسان شمالی در امتیازات تجاری اقتصادي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - احیا و فعال شدن تعاونی های مرزی راهکاری اثرگذار و ضروری برای بهبود و تامین پایدار معیشت مردم و رونق اقتصادی ساکنان مناطق مرزی است.
  مرزنشینان این دیار به واسطه سکونت در جوار خط مرزی این استان با کشور ترکمنستان بدون هیچ مزدی از کیان و ارزش های نظام مقدس جمهوری اسلامی حراست می کنند و انتظار دارند که دولتمردان خدمات و امتیازاتی که حقشان است را به آنان ارایه دهند که احیای تعاونی های مرزی می تواند یکی از این مزایا باشد.
تعاونی‌های مرزنشین از جمله تعاونی‌های پرجمعیت هستند که با هدف افزایش سطح رفاه و توان اقتصادی مردم مرزنشین ایجاد شدند و باتوجه به شکننده‌بودن وضعیت اشتغال و فعالیت‌های اقتصادی مناطق مرزی، نیازمند حمایت های دوچندان هستند.
تعاونی های مرزنشین که باهدف ارتقا و بهبود وضعیت معیشتی در دهه 70 با مشارکت خود مردم شکل گرفتند تا امر صادرات و واردات توسط این تعاونی ها صورت گیرد اما اکنون برخی از چرخه فعالیت بازمانده و یا به علت بروز برخی از مشکلات رمقی برای ادامه فعالیت ندارند و عوامل مختلفی موجب شده تا فعالیت در این تعاونی ها با مشکلات متعددی مواجه شود.
ارز دولتی از نیازهای ضروری شرکت های تعاونی مرزنشین
نوروز محمد درخشان عضو هیات مدیره تعاونی مرزنشینان جرگلان  با اشاره به اینکه در گذشته شرکت تعاونی های مرزنشین با ارز دولتی امر واردات و صادرات را انجام می دادند، گفت: اما حال که قیمت ارز افزایش یافته است این امکان برای شرکت های تعاونی مرزنشین گرفته شده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر مجبور هستیم امر صادرات و واردات را با قیمت 11 تا 15 هزار تومان است که این رقم، رقم بسیار بالایی است، افزود: اگر ارز دولتی به کمک این تعاونی ها نیاید فعالیت، تعاونی های مرزنشین متوقف خواهد شد.
وی ثبت کارت های بازرگانی مرزنشینان را یکی دیگر از مشکلات مردم این منطقه بیان کرد و گفت: ثبت و تمدید این کارت ها به خود مردم واگذار شده است و باید مردم این امر را از طریق دفاتر پیشخوان انجام دهند که در ابتدا باید مبلغ 100 هزار تومان را پرداخت کنند، اما مگر مردم از ناحیه این تعاونی ها چه میزان سود می کنند که برای تمدید کارت های خود باید مبلغ 100 هزار تومان را پرداخت کنند!؟
درخشان افزود: از سوی دیگر این افراد باید یک شماره تماس برای ثبت در سامانه ارائه دهند اما در برخی از مناطق بخش جرگلان تلفن آنتن نمی دهد و ممکن است روزی که باید کارت تمدید شود تلفن آنتن ندهد و شخص نتواند در دفتر پیشخوان حضور یابد، در نتیجه تا یک سال این کارت انقضاء پیدا کند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر یک شماره تلفن را دو شخص نمی تواند ارائه دهد این درحالیست که برخی از مرزنشینان در این منطقه هم بی سواد هستند و ممکن است شماره تلفنی نداشته باشند.
وی به سود ناچیزی که از شرکت های تعاونی مرزنشین عاید مرزنشینان می شود نیز اشاره و اظهار کرد: آیا اعطای چند کیلوگرم برنج طی یک سال به مرزشینی که امنیت مرزها را نگه دارد در شان وی است؟
ورود افراد با تحصیلات بالا در هیات مدیره تعاونی های مرزنشین ضروری است
آزاد فتحی عضو یکی از تعاونی های مرزنشین این استان همچنین گفت: در گذشته فعالیت های تجاری توسط مرزنشین ها توسط این افراد با کارت پیله وری صورت می گرفت و خود آن ها به صورت مستقیم به کشور همسایه رفت و آمد و خرید و فروش می کردند.
وی افزود: اما از حدود سال 1380 تصمیم بر این گرفته شد تا فعالیت این مرزنشین ها سروسامان گیرد و برای سروسامان یافتن فعالیت این افراد شرکت تعاونی های مرزنشین تشکیل شد.
وی با اشاره به اینکه اعضای هیات مدیره شرکت تعاونی با برگزاری انتخابات مشخص می شوند، ادامه داد: اما سال هاست که اعضای هیات مدیره برخی از شرکت تعاونی ها انتخاب شده اند و تغییری در آن ها ایجاد نشده است.
فتحی با بیان اینکه سمت اعضای هیات مدیره فقط تغییر می یابد و بین خود آن ها می چرخد، اظهار کرد: حال وقت آن رسیده است که اعضای هیات مدیره این تعاونی ها تغییر یابد تا تغییر و تحول در نوع و شیوه فعالیت ها صورت گیرد و فعالیت(صادرات و واردات) در آنجا رونق گیرد.
وی بیان کرد: باید در اعضای هیات مدیره افرادی با تحصیلات بالا، دانش و آگاهی بیشتر و با رشته های مرتبط همچون اقتصاد، بازرگانی و ... وارد کار شوند در غیر این صورت همچنان این تعاونی ها در جا خواهند زد.
این مرزنشین که جزء صادرکنندگان استان نیز است در ادامه گفت: یکی از اقدامات مهمی که باید در تعاونی های مرزنشین صورت گیرد، صادرات کالاست اما به نظر می رسد خبری از انجام این کار توسط خود برخی از این تعاونی های استان وجود ندارد.
وی افزود: در حال حاضر شرکت تعاونی ها واردات کالا را انجام می دهند و چیز خاصی از سود فعالیت این تعاونی ها عاید اعضاء نمی شود، و سالی حدود پنج کیلوگرم برنج است که در برخی از سال ها همین برنج هم داده نمی شود.
وی خاطرنشان کرد: باید صادرکنندگان و تجار فعال مرزنشین وارد هیات مدیره این تعاونی ها شوند تا بتوانند مشکلات موجود در این تعاونی ها که بازاریابی و پیدا کردن کشورهای هدف برای صادرات کالاست را تا حدودی مرتفع کنند.
فتحی خاطرنشان کرد: خراسان شمالی 300 کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان دارد و از سوی دیگر مناطق مرزی این استان دارای پتانسیل های فراوانی برای صادرات کالا و رونق اشتغال در این مناطق دارد که تعاونی های مرزنشین می توانند از آن بهره گیرند.
به گفته وی نوار مرزی خراسان شمالی پتانسیل فراوانی در تولید صنایع دستی مختلف همچون فرش، تولید پیله ابریشم، محصولات کشاورزی به خصوص صیفی جات و مواد معدنی دارد که می توان تمامی آن ها را توسط این تعاونی ها تبدیل به محصول صادراتی کرد و فعالیت را فقط از ورود برنج خارج کرد.
وی ادامه داد: محصول مجتمع پتروشیمی خراسان یکی دیگر از پتانسیل های قوی است که می توان برای صادرات از آن بهره برد و یکی از عللی که موجب شده تاکنون بیشتر صادرات محصولات این شرکت توسط خود این شرکت انجام شود آن است که تاکنون صادرکننده ای ورود پیدا نکرده است.
این عضو شرکت تعاونی مرزنشین افزود: خراسان شمالی خطه ای مرزی است که مرزداران آن دارای اشتراکات فرهنگی بالا و برخی زبان مشترک با مردم کشور ترکمنستان دارند و این تعاونی های می توانند از این فرصت استفاده کنند.
تجارت در تعاونی های مرزنشین خراسان شمالی با تجار سایر استان ها انجام می شود/تعاونی های مرزنشین خود میدان دار بازار تجارت شوند
محمد رضا موفق مدیر کل امور اقتصادی استانداری خراسان شمالی نیز در ادامه گفت: امر صادرات و واردات در تعاونی های مرزنشین این استان بیشتر توسط صادرکنندگان سایر استان ها صورت می گیرد .
وی با اشاره به اینکه در این استان 11 شرکت و تعاونی مرزنشین وجود دارد، افزود: این تعاونی ها فعالیت چندانی ندارند و در حقیقت در حال حاضر بیشتر این تعاونی ها سهمیه خود را به سایر تجار می فروشند .
وی تصریح کرد: برای اینکه تعاونی های مرزنشین فعال شوند و سود این تعاونی ها عاید خود این تعاونی ها و افراد مرزنشین استان شود باید خود این تعاونی ها میدان دار بازار تجارت باشند .
موفق با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات تعاونی های مرزنشین خراسان شمالی نبود سرمایه کافی است، ادامه داد: جلساتی با حضور آن ها برگزار شده است و اعلام شده که برای تامین نقدینگی تسهیلات ارزان قیمت دریافت کنند اما تحرکی از سوی این تعاونی ها وجود ندارد .
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر تعاونی های مرزنشین استان قدرت بازاریابی قوی و پیدا کردن بازارهای هدف را ندارند .
این مقام مسئول در پاسخ به این سوال که تعاونی های مرزنشین عدم معافیت های مالی را یکی دیگر از مشکلات خود اعلام می کنند؟ توضیح داد: تعاونی های مرزنشین اعلام می کنند که آن ها نیز باید بر اساس قانون133 مالیات که تعاونی های روستایی، دانش آموزی و ... مشمول معافیت مالیات می شوند، آن ها نیز مشمول مالیات شوند .
وی افزود: پیگیری های لازم انجام شده است اما باید تعاونی های مرزنشین نیز مشمول این قانون شوند و پیگیری ها در این خصوص هنوز در حال انجام است .
تعاونی های مرزنشین راز و جرگلان بیشتر واردات می کنند
محمد زراعی فرماندار شهرستان راز و جرگلان در ادامه گفت: تعاونی های مرزنشین این شهرستان بیشتر واردات می کنند.
وی با اشاره به اینکه این استان با کشور ترکمنستان بیش از 300 کیلومتر مرز مشترک دارد که بیشترین قسمت آن در شهرستان راز و جرگلان است، اظهار کرد: در همین راستا سه تعاونی مرزنشین در این شهرستان تشکیل شده است.
وی افزود: در سال های گذشته که قیمت ارز متناسب بود، این تعاونی ها امر صادرات را نیز انجام می دادند اما در حال حاضر که قیمت ارز افزایش یافته است، فعالیت این تعاونی ها به واردات کالا محدود شده است.
زارعی ادامه داد: اگر چنانچه به این تعاونی ها ارز دولتی تعلق گیرد امکان امر صادرات نیز برای آن ها محقق خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر توان انجام فعالیت های صادراتی توسط این تعاونی ها اندک است چراکه توان رقابت در عرصه صادرات را ندارند.
این مقام مسئول تصریح کرد: اعضای این تعاونی ها توان بازاریابی ندارند و باید در این زمینه توانمند شوند.
به گفته وی در حال حاضر از سود تعاونی های مرزنشین رقم خیلی کمی عاید اعضای این تعاونی ها می شوند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/118622/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بی‌توجهی راننده پژو در محور فرعی صفی‌آباد حادثه آفرید

کتاب شام برفی به چاپ نهم رسید

روستای مهموئی سرآمد کشور در کمک به اعتاب مقدسه

رقابت 15هزار داوطلب کنکور سراسری در خراسان جنوبی

برگزاری همایش پیاده‌روی خانوادگی در شهر خروشهرستان نیشابور

علت عدم ساخت بیمارستان در سلطان آباد شهرستان خوشاب

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگارهای الکترونیک/ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است

رشد 50 درصدی گردشگری در بخش «کَن»

صنعت نشر هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی آماده می‌شود

جمع آوری 254 معتاد متجاهر در مشهد

شرایط کشاورزان دیم کار مطلوب است

بیداری جهانی زمینه تحول در جبهه مقاومت را رقم خواهد زد

آبگیری 3 میلیون و 950هزار متر مکعب در حوزه‌های منابع آبخیزداری طبس

فیلم/آب گرفتگی معابر شهر بیرجند پس از بارش رگباری باران

تسهیلات بانکی به سمت رونق تولید هدایت شود

بیرجند رکورددار بارش های روز گذشته در استان

مطالبات برجای مانده حوزه شهری حاجی‌آباد نیازمند تدابیر شوراها است

نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

نجات گردشگران گم‌شده در جنگل‌های خلیل‌شهر بهشهر

(ویدئو) کاشت نهال به‌جای درختان قطع شده در جنگل‌های هیرکانی

سالن ورزشی استاندارد در شهرستان بجستان نداریم

بهره برداری ازدومین زائرسرای ویژه محرومان کمیته امداد در مشهد

حمایت یک هزار و 127 میلیارد تومانی از سبد امنیت غذایی مردم سیستان و بلوچستان

به ظرفیت‌های خدمات‌رسانی مشهد به صورت ویژه پرداخته شود

جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی

جمع آوری254 معتاد متجاهر در مشهد

مسیرهای خراسان جنوبی مسدود نیست

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

سیل به مزار امامزاده سیدعلی (ع) نهبندان رسید

علما حافظان مرزهای دینی هستند

57 سال؛ میانگین سنی حجاج ایرانی در سال 1403

تامین سوخت کشاورزان جغتای با فناوری نوین

انتقاد تند علم الهدی از تلاش برای بازگرداندن خواننده ها و هنرمندان خارج نشین به ایران /بخاطر جذب حداکثری باید عناصر ناپاک و ضدانقلاب به کشور برگردند؟

کددار شدن درمانگاه تامین اجتماعی بردسکن

عمل جراحی آنوریسم مغزی در نیشابور با موفقیت انجام شد

دستگیری 5 متهم حفاری غیرمجازو کشف 2 دستگاه گنج‌یاب در نیشابور

محمدسیفی بار دیگر طلای ووشو جهان را تصاحب کرد

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

داورزن هزار و 700 نفر شتر دارد

بارش شدید باران در بردسکن

8200 خانوار عشایری در استان خراسان رضوی زندگی می‌کنند

پاکسازی محیط زیست توسط کودکان شهر زاوه در هفته زمین پاک + تصاویر

انتقال دانش آموزان مناطق مرزی خراسان جنوبی با خودروهای ارتش به محل آزمون کنکور

بیشترین خسارت سیل به راه‌های مواصلاتی خراسان جنوبی

کشف 20 هزار لیتر سوخت قاچاق در مرز‌های خراسان رضوی

پایان آزمون سراسری با رقابت داوطلبان گروه علوم تجربی

حاجیان ایرانی با میانگین سنی 57 سال عازم حج تمتع می‌شوند