پیام خراسان

آخرين مطالب

/گزارش/ آبی که در خراسان شمالی بر باد رفت اقتصادي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - خراسان شمالی یکی از استان هایی است که طی چند سال گذشته با پدیده خشکسالی مواجه بوده و با این مشکل دست و پنجه نرم کرده است.
به گزارش ایسنا، منطقه خراسان شمالی، تا اواخر سال گذشته 71 درصد از مساحت این استان با پدیده خشکسالی مواجه بوده است و این امر قسمت های مختلف استان همچون بخش کشاورزی، تامین آب شرب حوزه روستایی و شهری و ... را درگیر خود کرده است.
این درحالیست که از اواخر سال گذشته تاکنون خراسان شمالی با ریزش نزولات آسمانی با حجم خیلی زیاد و قابل توجهی در این استان مواجه بوده است اما حال با این سوال مواجه می شویم که چقدر در جذب و ذخیره سازی از نعمت خدادادی موفق بوده ایم؟
رهاسازی 70 میلیون متر مکعب آب از سه سد خراسان شمالی طی یک و نیم ماه گذشته
حمید واسطه معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، منطقه خراسان شمالی، گفت: با توجه به هشدار اعلام شده از سوی اداره کل هواشناسی استان در سال گذشته، به منظور مدیریت در سیلاب های وارد شده در مخزن سدها، از زمستان سال گذشته اقدام به رهاسازی آب از سدهای استان طی چندین مرتبه کردیم.
وی افزود: از اواخر سال گذشته تاکنون میزان 10 میلیون متر مکعب آب از سد بیدواز در اسفراین و 48 میلیون متر مکعب آب از سد شیرین دره رها سازی شده است.
واسطه به سد چندیر نیز اشاره کرد و ادامه داد: هم اکنون در سد چندیر در شهرستان راز و جرگلان 7.2 میلیون متر مکعب آب ذخیره سازی شده است و از نیمه دوم سال گذشته تاکنون 12 میلیون متر مکعب آب رهاسازی شده است.
47 درصد از حجم مخازن خراسان شمالی هنوز خالی است
سید عقیل مرتضوی سرپرست شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه حجم مخازن سدهای این استان 234 میلیون متر مکعب است، اظهار کرد: هم اکنون 53 درصد از ظرفیت مخازن استان پر و 47 درصد نیز خالی است.
وی به سد گلیل در منطقه گلیل شهرستان شیروان اشاره کرد و ادامه داد: این سد آب برف های ذوب شده در کوه های اطراف را در خود جایی می دهد که با توجه به دمای هوا، برف موجود در کوه ها ذوب شده و داخل سد رفته و این سد از حدود هفته گذشته آب برف های ذوب شده سرریز کرده است.
مرتضوی بیان کرد: سرریز آب در آنجا قابل کنترل بود اما به خاطر تامین حق آب زیست محیطی در پایین دست منطقه حفاظت شده اجازه دادیم تا سرریز آب انجام شود و با یک دبی حداقلی حدود 500تا 600 لیتر در ثانیه در حال سرریز است که هیچ مشکلی نیز در این زمینه وجود ندارد.
سدهای خراسان شمالی قابلیت ذخیره سازی مقدار کمی از روان آب و سیلاب ها را دارند
محمد فرامز معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا با تصریح کرد: مهمترین مسئله برای استفاده از روان آب ها، کنترل آن در محل تولید است و این امر به آن معناست که به طور کلی نباید اجازه دهیم سیلابی در محل جاری شود.
وی تاکید کرد: مهمترین اقدام برای کنترل آب در محل و استفاده از روان آب ها، انجام عملیات آبخیزداری است که به این وسیله می توان میزان نفوذ آب در خاک را افزایش داد و از این طریق سفره های آب زیرزمینی را تغذیه کرد.
فرامز با بیان اینکه زمانیکه آب جاری می شود به خصوص زمانیکه سیل جاری می شود مقدار قابل توجهی از آن از دسترس خارج می شود، خاطرنشان کرد: از دو میلیون و 835 هکتار مساحت خراسان شمالی، یک میلیون و 200 هزار هکتار کویر مرکزی، یک میلیون و 500 هزار اترک حوزه اترک و 100 هزار هکتار حوزه گرگان رود است این درحالیست که مساحتی که حوزه سدها در این استان شکل گرفته اند اندک است و نمی توانند مقدار قبال توجهی از روان آب ها را ذخیره سازی کنند.
وی گفت: بخش عمده ای از مساحت مذکور جزء حوزه سدهای استان نیست و به عنوان مثال بزرگترین سد خراسان شمالی که شیرین دره است مساحت آبریز آن فقط 160 هزار هکتار است.
این مقام مسئول تصریح کرد: از سوی دیگر در رودخانه بزرگی همچون اترک، سدی وجود ندارد و سدهای موجود در سرشاخه های اصلی اترک قرار دارند و می توانند مساحت خیلی کمی را پوشش دهند بنابراین قسمت اعظم روان آب های جاری شده در این استان یا وارد کویر مرکزی(در شهرستان های گرمه، جاجرم و اسفراین) شده و یا اینکه آب های رودخانه اترک و گرگان رود وارد دریای خزر می شوند.
وی افزود: سدهای استان مقدار کمی از روان آب و سیلاب های ایجاد شده را مدیریت می کنند اما باید به این نکته نیز توجه داشت که امکان ساخت سد در هر نقطه ای وجود ندارد، بنابراین مهمترین اقدام برای ذخیره سازی نزولات آسمانی و روان آب های جاری شده انجام عملیات آبخیزداری و ایجاد پوشش های گیاهی است.
289 هزار هکتار از مطالعات آبخیزداری در خراسان شمالی اجرایی نشده است
حسن وحید مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا گفت: 289 هزار هکتار از مطالعات آبخیزداری در این استان به مرحله اجرا درنیامده است.
وی تاکید کرد: یکی از زیرساخت هایی اساسی در این استان عملیات آبخیزداری است که باید نسبت به اجرای طرح های مطالعه شده اهتمام جدی ورزید.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون در مساحت 507 هزار هکتار فعالیت آبخیزداری در حال انجام است، افزود: قرار بر این است تا طی سال جاری در مساحت 50 هزار هکتار دیگر مطالعات آبخیزداری انجام شود.
وحید با اشاره به جاری شدن سیلاب در روستاهای شهرستان راز و جرگلان و منطقه کهنه جلگه در شهرستان مانه و مسلقان، اظهار کرد: انجام فعالیت های آبخیزداری در این مناطق متاسفانه بسیار اندک بوده است.
به گفته وی انجام مطالعات آبخیزداری در منطقه کهنه جلگه و کالیمانی شهرستان مانه و سملقان فقط تا 16 درصد بوده که رقم بسیار اندکی است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/148578/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

مهار 7.5 میلیون مترمکعب رواناب در سازه‌های خراسان جنوبی

تشکیل کانون وکلا در خراسان جنوبی

«محمد جعفر عبدالهی» رییس کل دادگستری خراسان جنوبی شد

دومین مرکز انتقال خون بجنورد افتتاح می‌شود

برپایی نمایشگاه اطلاع رسانی هفته سلامت در خراسان‌شمالی

بررسی 1800 پرونده در آزمایشگاه پزشکی قانونی خراسان شمالی

مزارع کلزا در خراسان شمالی

مازندرانی ها 16 هزار بار به اورژانس مزاحمی زنگ زدند

ملاک اولویت‌بندی پروژه‌های شهری آسایش و رفاه روزانه مردم باشد

اختراع جدید دانشمندان؛ ماده عجیبی که با دریافت ضربه، سخت‌تر می‌شود

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

انتقاد شدید روحانی مشهور از گرانی کمرشکن

رتبه سوم خراسان جنوبی در اجرای سامانه‌های نوین آبیاری

رقابت 14 هزار و 900 داوطلب خراسان جنوبی در نوبت اول کنکور

توزیع بیش از 4 میلیون لیتر سوخت در ناوگان حمل‌ونقل زمینی و هوایی خراسان جنوبی

رقابت 14 هزار و 900 داوطلب خراسان جنوبی در نوبت اول کنکور سراسری

بیش از 650 هزار نفر در خراسان شمالی تحت پوشش بیمه سلامت هستند

نمایشگاه اطلاع رسانی هفته سلامت در خراسان‌شمالی افتتاح شد

قم از امروز بارانی می‌شود

آتش سوزی جنگل های سکوتپه ساری خاموش شد

قیمت انواع روغن گیاهی در میادین تره بار

یادواره سردار شهید سیدمحمدحجازی در فریمان

کشف بیش از 5 کیلو گرم تریاک در شهرستان کاشمر

بهترین کود برای افزایش بار خیار

قهرمانی خراسان رضوی در مسابقات کوراش مردان کشور

معرفی نفرات و گروه‌های برتر جشنواره ملی آسمان هشتم در میناب

برگزاری مسابقات فوتشال در بخش هزار مسجد شهر لایین شهرستان کلات نادری

اعزام بیش از 10 هزار زائر خراسانی حج تمتع از فرودگاه مشهد+ جزئیات

اعزام بیش از 10 هزار زائر خراسانی حج تمتع از فرودگاه مشهد

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

ماجرای گروگان گیری دختر 16 ساله در تهران

دستگاه های صدرنشین و قعر نشین تبدیل مجوزهای کاغذی را بشناسید

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1 اردیبهشت 1403

روند دمای هوا در خراسان جنوبی افزایشی است

1600 کیلومتر از راه‌های خراسان جنوبی لایروبی شد

دسترسی به اینترنت فوق پرسرعت در خراسان رضوی

تاثیر مناظرات صداوسیما در مشارکت مردم در انتخابات

توقیف کامیون حامل 17 هزار لیتر سوخت قاچاق در سرایان

کشف 7 هزار لیتر سوخت قاچاق در بیرجند

ارائه فرصت‌های سرمایه گذاری خراسان جنوبی در نمایشگاه اکسپو2024

انهدام باند سارقان در بیرجند

هوا رو به گرمی می‌رود

بازگشایی و لایروبی بیش از 1600 کیلومتر از محور‌های خراسان جنوبی

دستگیری 144 متخلف زیست محیطی در خراسان جنوبی

تجهیز40 هزار هکتار اراضی خراسان جنوبی به سامانه‌ نوین آبیاری

خراسان جنوبی، در جایگاه دوم انتشار اخبار مراکز صدا و سیما

پاکسازی و لایروبی 1600کیلومتر از محورهای خراسان جنوبی