پیام خراسان

آخرين مطالب

دانشگاه باید دانشجوآفرین باشد علمي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ضمن تاکید بر اینکه دانشگاه باید دانشجوآفرین باشد نه کارآفرین، گفت: غایت دانشگاه‌ها، تربیت دانشجویان پرسشگر، شهروندان فرهنگی، انسان‌های متفکر و انسان‌های عاشقی است که شوق یادگیری و یاددهی، سراسر وجودشان را فرا گرفته است.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، دکتر نعمت الله فاضلی، عصر امروز در جلسه آموزشی تحت عنوان « دانشجو دیروز، امروز و فردا» که در دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: دانشجویان به لحاظ جمعیت، بدنه اجتماعی دانشگاه هستند و رسالت‌ دانشگاه، پرورش دانشجویانی است که بتوانند در جامعه به عنوان شهروندانی خلاق، پرسشگر و کنجکاو حضور داشته باشند.
وی با بیان اینکه معنا و هویت دانشجویی در فرآیند تاریخی ایران معاصر چه گسست‌ها و تغییرات رادیکالی ایجاد کرده است، افزود: عنوان دانشجو به عنوان پدیده مدرن، بخشی از فرآیند معاصر است. 
دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، با اشاره به اینکه واژه دانشجو، نوعی بودن و هویت انسانی است که در چهارچوب فرهنگ معاصر معنا پیدا می‌کند، اضافه کرد: دانشجو، دانشگاه و علم جدید یکی از ارکان فرهنگی دوره معاصر است؛ به این معنا که ما از طریق نهاد دانشگاه و مقولات آن مانند استاد، برنامه درسی، رشته‌های دانشگاهی و علوم، شیوه‌ای از بودن را شکل می‌دهیم.
وی تصریح کرد: لفظ دانشجو مفهومی است که به کمک آن بخش مهمی از کلیت فرهنگ معاصر تحقق پیدا می‌کند. دانشجو بودن، مجموعه‌ای از ارزش‌ها و باورهای مشترک ماست که آن‌ها را به صورت خودآگاه و یا ناخودآگاه متوجه شده و حس می‌کنیم.
یادگیری و یاددهی برای دانشگاه و دانشجو بنیادی‌ترین مقوله هستی است
فاضلی عنوان کرد: دانشجو نوعی هویت اجتماعی و فرهنگی است و یادگیری و یاددهی برای دانشگاه و دانشجو بنیادی‌ترین مقوله هستی است، زیرا برای تمامی ادیان هم مقوله‌ای اخلاقی، الهی و نوعی ارزش متعالی به شمار می‌رود
وی گفت: دانشگاه مکانی است که اصل وجودی آن دلیل و حجت آوردن است و می‌آموزیم برای افراد، دلایل را پیدا و صورت‌بندی کنیم تا انسان‌ها برای تامین نیازهای خودشان نجنگند بلکه اخلاقی زیست کنند و در نهایت به یکدیگر مهر بورزند.
وی بیان کرد: دانشجو شیوه دلیل آوردن و استدلال کردن را تمرین می‌کند تا تعقل، خردورزی و ... که شیوه زندگی اوست را پی گیرد و موضوعی که برای همه دانشجویان مشترک است؛ دلیل آوردن، خردورزی، یادگیری، یاددهی، بحث و گفت‌وگو کردن و ... است.
دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی خاطرنشان کرد: دانشگاهیان با تمام وجود درگیر دانش می‌شوند و اندیشیدن همان عشق ورزیدن است. دانشجو در دنیای معاصر در شکل آرمانی و ایده‌آل خود تمرین برای دلیل آوردن، یادگیری، ارزش انسانی، اخلاقی، الهی و ... می‌کند که در وجود او شکل گرفته است.
وی اظهار کرد: به تدریج در دنیای جدید دانشجویی، دانشگاه‌ها به موسسه و بنگاه تبدیل شده‌اند و از آن مرکز پرورش انسان، شهروند مدنی بودن و فضیلت‌خواه تبدیل به مرکزی شده‌اند که باید پول و یا قدرت تولید کنند و دیگر مُبلغ دانش نیستند، بلکه مصرف‌کننده دانش هستند؛ بدین منظور که بنگاهی به نام دانشگاه از دانشجو پول دریافت و کالایی به نام مدرک به او می‌دهد.
فاضلی گفت: در این فرآیند، دانشجو هیچ تجربه‌ای از خواندن، نوشتن، گفت‌وگو، استدلال، یادگیری و یاددهی ندارد، بدون اینکه یک لحظه گرمای یادگیری و یاددهی را تجربه و یا اصالت یادگیری را در خلوت وجودی خود تمرین کرده باشد و طبیعتا چنین دانشجویی مدرک مورد نیاز را دریافت می‌کند، اما هیچوقت استاد، اسوه، متفکر و مولف نمی‌شود، چراکه نمی‌تواند با عالم وجود، درگیری نقادانه پیدا کند.
وی افزود: به اعتقاد من دانشجو شدن در جهان امروز و در آینده نزدیک امری ناممکن شده است، چراکه دانشگاه به سوی انسداد امر دانشجویی حرکت می‌کند و فضای دانشگاه به این سمت می‌رود که هویت دانشجویی به معنای اصیل خود، ناممکن شود.
دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی اظهار کرد: دانشگاه مکان زیستن دانشجو برای افرادی است که غم جامعه را دارند، اما امروز افراد غصه مسائل کم اهمیت دنیوی را در ذهن پرورش می‌دهند.
وی با اشاره به دلایلی که در آینده باعث ناممکن شدن دانشجو بودن می‌شود، گفت: اول اینکه تصورمان در مورد علم در حال تغییر است، دوم دانشگاه‌ها به عنوان موسسات و نهادهای یادگیری و یاددهی آن ماموریت اصلی خود را انجام نمی‌دهند و دلیل سوم، موانع سیاسی است 
فاضلی خاطرنشان کرد: در کشور به نسبت جمعیت، بیشترین دانشجویان و دانشگاه‌ها را در جهان داریم، حتی بیشترین کتاب‌ها را می‌نویسیم، اما چه اندازه از این متن‌ها می‌توانند سند انسانی و صدای وجودی افراد باشند.
دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی عنوان کرد: آرزو دارم که در دانشگاه‌ها بحث در مورد دانشجویی از بُعد فرهنگی رواج پیدا کند و سال‌هاست که این امر مهم به گوش نمی‌رسد و دانشگاه باید علم و جست‌وجوی علم را نوعی فعالیت مدنی حساب و این فضا را ایجاد کند. امیدوارم استادان و دانشجویان کشور نقدهایی که به تحولات دانشجویی و دانشگاه از سوی بزرگ‌ترین نظریه‌پردازان دانشگاه‌های جهان می‌شود را مطالعه کنند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/148924/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تلاطم رودخانه علی‌سالار در بشرویه

جاماندگان کنکور در خراسان جنوبی فرصت مجدد دارند

تصاویر دوچرخه‌های رنگارنگ سرقتی در گوشی یک دزد

فیلم| سخنان امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب درباره حادثه طبس

تالاب کجی نمکزار نهبندان 30 درصد آبگیری شد

سیل به برخی راه‌های ارتباطی خراسان جنوبی خسارت زد / فرصت مجدد برای جاماندگان کنکور

حاجی آباد زیرکوه در صدر جدول بارندگی‌های خراسان جنوبی

شیشه 36 در خراسان جنوبی

باید، حول محور وحدت از آرمان‌های انقلاب دفاع کنیم

اعزام یک هزار و 500 زائر در سه روز اول عملیات حج عمره

️پوشش 100 درصدی طرح تکمیلی فلج اطفال در نیشابور

فصول مناسب برای سفر به مشهد چه زمانی است؟

عملیاتی شدن دو پلتفرم و یک نردبان اطفاء حریق و امداد و نجات آتش‌نشانی به همت متخصصان مشهدی

توجه شورای ششم به حل مسائل شهر با رویکردهای خلاقانه

برای هفتمین سال تشرف کاروان پیاده «قافله عشق و انتظار» به مشهد انجام می‌شود

جنجالی که نماینده مشهد درباره «بمب اتم» برپا کرد؛ کریمی قدوسی کیست؟

هوای مشهد پاک شد

صدای آرامبخش باران بهاری در مشهد + فیلم

بارش 25 میلیمتر باران در مشهد

مشهد، پرباران ترین شهر خراسان رضوی با 25 میلیمتر باران

مهیا بودن شرایط سرمایه گذاری در خوشاب

کشف 20 کیلوگرم تریاک در عملیات مشترک پلیسی در خراسان شمالی

500 تن ماهی در شیروان تولید شد

حدود 4 هزار متر از مسیل «کال‌پسته» بجنورد ساماندهی شد

دلایل توصیه ائمه(ع) به زیارت حضرت عبدالعظیم(ع)

مجموعه بیانات شهید بهشتی دربارۀ نماز منتشر شد

عرضه چهارنمایشنامه «تیرنگ» در نمایشگاه کتاب

نمایشگاه کتاب تهران «گردشگری ادبی» را ترویج می‌کند/ تهران می‌تواند «شهر خلاق ادبی» شود

عکس/ مراسم رونمایی از کتاب چالش های تاریخی

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

شرکت چدن خوسف، نقش بسزایی در رونق خراسان جنوبی دارد

شکسته شدن 2 بند خاکی در زیرکوه / تخلیه برخی از روستا‌ها به علت سیلاب

طرح تدبر در سوره نور در خراسان جنوبی اجرایی می شود

باغ‌های زیرکوه زیر آب

رواناب‌هایی که به‌نفع افغانستان از کشور خارج می‌شوند!

افتتاح کارگاه دوخت لباس شیرخوارگان حسینی در مشهد مقدس

حال و هوای بارانی حرم مطهر امام مهربا‌نی‌ها

ثبت بیشترین بارندگی در حاجی آباد زیرکوه با 62 میلی متر

دومین نشست کارگروه ملی امام رضا(ع) برگزار شد

سردار فدوی: صهیونیست‌ها با حمله به کنسولگری حماقت کردند و باید تنبیه اساسی می‌شدند

انجام عمل بسته دریچه آئورت برای اولین‌بار در غرب کشور

کشف بیش از 7 تن برنج تقلبی در شهرستان مشهد

انجام عمل بسته دریچه آئورت برای نخستین‌ بار در غرب کشور

فیلم| فریاد‌های این زن به خاطر 400 هزار تومان، مشهد را لرزاند

اتصال جاده گردشگری گلمکان به گلبهار

شناسایی 100 کودک مبتلا به اوتیسم در نیشابور

1200 شعبه اخذ رای در مرحله دوم انتخابات مجلس در مشهد و کلات فعال می‌شوند

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

اتخاذ تدابیر لازم برای برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

تشکیل یک استان جدید تصویب شد