پیام خراسان

آخرين مطالب

مهر گزارش می‌دهد؛

زخم های حسینیه تاریخی بیرجند مرمت نمی شود فرهنگي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - بیرجند- ترک خوردگی‌های حسنیه نواب در روزگار تنهایی نشان از ضرورت هرچه سریع تر مرمت این اثر تاریخی دارد و این درحالی است که وضعیت تامین اعتبار مرمت آن نامشخص است.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها: کوچه پس‌کوچه‌های قدیمی شهر بیرجند را نباید تنها خانه‌هایی با خشت و گل و نمایی قدیمی دانست بلکه اگر یک کارشناس خبره نگاهی به تن و جان این خشت و گل و آجر بیندازد خواهد دید که چگونه تاریخ و فرهنگ مردم این دیار در لابه لای آن نهفته است.
حسینیه امام رضا (ع)، خانه فروتنی، خانه پردلی، مسجد چهار درخت و هزاران ابنیه دیگر که هر کدام به اندازه یک کتاب تاریخ و جغرافیا برای انسان این عصر و زمان حرف و سخن دارد.
یکی از ابنیه گران‌سنگ حسنیه نواب است. حسینیه‌ای که بیشتر از آنکه درباره‌اش دیده باشیم، درباره‌اش شنیده‌ایم چرا که حتی در ایام پربازدید سال چون نوروز 98 درب آن بر روی گردشگران بسته بوده است.
طبق آنچه درباره این اثر به ثبت رسیده، حسینیه نواب مربوط به دوران صفویه است و از این جهت با بسیاری از آثار تاریخی بیرجند که ریشه در دوران قاجار دارند یک تمایز ویژه‌ای دارد و به واسطه قدمت بیشترش حفاظت بیشتری می‌طلبد.
این اثر تاریخی با شماره 1884 در تاریخ مردادماه سال 76 در فهرست آثار ملی کشور نیز به ثبت رسیده است.

نگاهی به حسنیه نواب
این بنا به صورت دو ایوانی ساخته شده‌است به گونه‌ای که ایوان‌های بکار رفته در ساختمان این بنا را می‌توان یکی از بخش‌های مهم این تکیه معرفی نمود و ایوان سمت جنوب‌غربی دارای ویژگی منحصربه‌فرد تزئینات مختلفی چون موتیف‌های مختلف به صورت گچ‌بری، طاق نماهای و طاقچه‌های تزئینی مقرنس می‌باشد. همچنین، ایوان دیگری در سمت شمال شرقی صحن قرار گرفته که در پشت این ایوان اتاق ساده با طاقچه‌های متعدد قرار گرفته که زیبایی خاصی را برای ایوان به ارمغان آورده است.
سردر ورودی، هشتی، صحن، دو ایوان و اتاق‌ها و پنجره‌های متعدد از ویژگی‌های این بنا می‌باشد. مهمترین ویژگی این بنا تزئینات زیبای گچ‌بری آن است که در جای جای آن دیده می‌شود.
اما این بنای باشکوه این روزها حال و روز خوشی ندارد و گردش روزگار بر چرخ مرمت و بهسازی آن نمی‌گردد.

امکان اجرای نیت واقف در حسینیه وجود ندارد
حجت‌الاسلام اسماعیل مختاری، معاون فرهنگی اوقاف و امور خیریه خراسان‌جنوبی در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: در حال حاضر به واسطه حجم آسیب‌هایی که به این بنا وارده شده امکان اجرای نیت واقف در حسینیه وجود ندارد و مرمت آن به شدت احساس می‌شود.
وی بیان کرد: از آنجایی که این بنا از طرفی وقفی و از طرف دیگر جز میراث ماندگار شهر بیرجند است در یک تفاهم‌نامه آن را به میراث فرهنگی واگذار کرده‌ایم تا بتوانند طرح‌های خود در خصوص مرمت و بهسازی در آنجا اجرا کنند.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی نیز در ابتدای اردیبهشت ماه در یک نشست خبری سخن از هزینه چند میلیاردی برای مرمت حسنیه نواب زد و گفت که چون این موقوفه درآمدزایی ندارد نمی‌توان برای مرمت آن توسط اوقاف اقدامی کرد.
حسن علی فولادی رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیرجند در این زمینه به خبرنگار مهر اظهار کرد: درباره بناهایی چون حسنیه نواب کارهایی در خصوص حفظ بنا انجام می‌دهیم و هر ساله مبالغی نیز در این راستا اختصاص می‌باید.
اعتبار زیادی برای مرمت حسینیه نواب نداریم
وی بیان کرد: ولی مسائل اعتباری و بودجه‌ای اجازه؛ اجاره آن بنا از اوقاف و یا هزینه کرد بسیار برای بهسازی و مرمت آن را نمی‌دهد و از طرف دیگر این موقوفه طبق نظر خود کارشناسان محل درآمدی نیز ندارد که از محل درآمد آن بتوانیم برای مرمت هزینه کنیم.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیرجند ادامه داد: با توجه به آسیب‌دیدگی و نیاز به مرمت حسنیه نواب این بخش نیاز به بیش از یک میلیارد تومان اعتبار برای بهسازی و مرمت دارد ولی تا زمانی که کار شروع نشود نمی‌توان برآورد دقیقی از هزینه‌ها داشت.
وی یادآور شد: برای برخی از آثار تاریخی چون حسینیه نواب می‌توان برای مرمت و استفاده بعدی با توجه به نیات واقف و مسائل میراث فرهنگی آن برای یک دوره مشخص به بخش خصوصی اجاره داد تا در آن فعالیت‌های مرتبط با بهسازی را انجام داده و بهره‌برداری بعدی نیز صورت گیرد.

میراث فرهنگی بیرجند برنامه مرمت آثار تاریخی را تدوین کند
علی ناصری فرماندار بیرجند نیز در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: در راستای بهره برداری و استفاده از بناهای تاریخی شهر بیرجند در وهله اول میراث فرهنگی به عنوان متولی باید برنامه اصلی را تدوین کند و هر ساله نیز در بودجه شهرستان در این خصوص پیش بینی‌هایی صورت می‌گیرد.
فرماندار بیرجند بیان کرد: در مورد بناهایی چون ارگ بهارستان که خارج از مالکیت میراث فرهنگی و در اختیار نهادهایی چون بنیاد مستضعفان و سایر نهادها است تصمیم گیرنده خود دستگاه مالک است اما برای ایجاد تسهیل در بهره‌برداری عمومی همواره مذاکراتی با نهاد متولی داشته‌ایم.
ناصری ادامه داد: درباره بناهایی چون حسنیه نواب که در اختیار اوقاف است نیز اگر میراث فرهنگی برنامه مدون و زمان بندی شده برای مرمت بدهد ما با دستگاه مالک رایزنی کرده تا در قالب اختیارات شهرستانی و یا شورای برنامه‌ریزی توسعه استان در این زمینه اقدامات لازم صورت گیرد.
زمانی متولیان امر برای حسینیه نواب که طبق برخی از نظرها در گذشته مدرسه نسوان بوده رؤیای ساخت مدرسه شبانه روزی حفظ قرآن خواهران شبیه آنچه در حسنیه امام رضا (ع) وجود دارد را در سر می‌پروراندند اما اعتبارات کم و تعلل‌ها باعث شد که این روزها نفس حسنیه نواب به شماره بیفتد.
شاید با یک خرد جمعی و تدوین سند توسعه مرمت میراث فرهنگی خراسان‌جنوبی بتوان بیش از گذشته از هویت جمعی شهر و استان خود در گذر زمان و تاریخ حفاظت کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/153527/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری همایش نمایش اسب در طبس

کشت محصولات بهاره در خراسان جنوبی آغاز شد

رونمایی از نماد شهدای ورزشکار در خراسان جنوبی

دو خودروی ایسوزو و کامیون در جاده بجنورد به آشخانه برخورد کردند

نمایش «UN12» در مشهد

تکمیل بیمارستان عطار نیشابور نیازمند هزار و 600 میلیارد ریال اعتبار

زمین در حصار زباله های پلاستیکی است/ این یک بار مصرف های آسیب زا

توقیف خودروی حامل ماهی تازه بدون گواهی بهداشتی حمل دامپزشکی در تربت حیدریه

چرا ون‌های وزارت کشور در مشهد هنوز واگذار نشده‌اند؟

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس: جهت تحقق شعار سال دولت و مجلس هر 4 ماه یک‌بار گزارش دهند/ وقتی مردم را پای کار آورده‌ایم موفق بوده‌ایم + فیلم

تحقق 100 درصدی تعهد اشتغال خراسان رضوی در سال 1402

قیمت بلیت اتوبوس از امروز در مشهد تغییر یافت

تغییر قیمت بلیت اتوبوس از امروز در مشهد

توضیح سفیر ایران در فرانسه درباره حادثه دیروز پاریس

تکذیب افزایش مجدد دستمزد کارگران

خبری تازه و مهم برای دارندگان دسته چک

واکنش وزارت اقتصاد به شایعه برکناری خاندوزی

مالیات نقل‌ و‌ انتقال برخی خودروها اعلام شد

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 21 فروردین 1403

بلیت هواپیما تا 2 هفته دیگر گران می‌ شود

خبر مهم برای دارندگان سهام عدالت

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 25 فروردین 1403

خبر مهم بانک مرکزی درباره کارت های بانکی

باهنر: نباید به اندازه تورم، حقوق ها را افزایش داد

کرایه تاکسی ها از این تاریخ افزایش خواهد یافت

زمان افزایش 60 درصدی حقوق بازنشستگان

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 26 فروردین 1403

واکنش به صف های طولانی پمپ بنزین در تهران

طرح جدید برای کنترل مشترکان بدمصرف برق

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 27 فروردین 1403

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 28 فروردین 1403

هشدار رئیس سازمان بورس به بانک مرکزی

زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 29 فروردین 1403

تاریخ افزایش کرایه حمل و نقل عمومی اعلام شد

زمان واریز سهمیه جدید بنزین اعلام شد

آخرین وضعیت قیمت گوشت، مرغ، روغن و برنج

کاهش محسوس قیمت انواع سکه و طلا؛ دلار در کانال 66 هزار تومانی قرار گرفت

قیمت پیامک 4 تومان افزایش یافت

قیمت شیر خشک تغییر کرد؟

قیمت گوشت مرغ و گوشت گوساله امروز پنجشنبه 30 فروردین

مرغ ارزان شد

آماری از تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور

خانه‌های کلنگی تهران چند؟

مرغ کیلویی چند؟

گرانی در اولین فایل‌های مسکن 1403

روند ادامه‌دار کاهش قیمت سکه

سقوط سهام آسیا

افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

هوای کلانشهر مشهد آلوده شد