پیام خراسان

آخرين مطالب

ظرفیت ارزآوری گیاهان دارویی فعال شود

شکوفایی اقتصادخراسان شمالی از طریق طبیعت/طعام خوش اقتصادی رابچشید اقتصادي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - بجنورد- گیاهان دارویی و صنعتی و به بیانی دیگر، محصولات فرعی جنگلی و مرتعی از جمله پتانسیل های مهمی است که از سوی مرتبطین به این صنعت در خور اهمیتش، به آن توجه نشده است.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: ایران با دارا بودن بیش از هشت هزار و 400 گونه گیاهی از کشورهای غنی در این زمینه به شمار می‌رود به طوری که گردش مالی سالانه تجارت گیاهان دارویی در دنیا فراتر از 100 میلیارد دلار است اما گردش 60 میلیون دلاری ایران بسیار ناچیز و شایسته توجه و اهتمام جدی است.
بر اساس اعلام مرکز تحقیقات کشاورزی، بیش از 350 گونه گیاه دارویی و صنعتی در خراسان شمالی شناسایی شده که بسیاری از آن قابلیت دارویی، صنعتی و تجاری دارد.

همچنین ظرفیت بسیاری در خراسان شمالی در زمینه توسعه سطح کشت گیاهان دارویی وجود دارد و زمین‌های دیم پرشیب کم بازده باید به کشت این گیاهان که توقع و نیاز آبی کمی دارند سوق یابد.
گیاهان دارویی، فرصتی اقتصادی است که زمینه بسیار ارزنده برای ایجاد اشتغال و ارزآوری در خراسان شمالی خواهد داشت.
ممنوعیت برداشت برخی گیاهان دارویی
مسئول بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی در این باره به خبرنگار مهر می‌گوید: برداشت برخی گیاهان دارویی ممنوع و برداشت برخی نیز مجاز است اما مشروط و تنها در قالب طرح مصوب با نظارت مستمر اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان انجام می‌شود.
علیرضا احمدی اسکوئی اظهار می‌کند: گیاهان دارویی از جمله باریجه، کتیرا، زرشک وحشی، آویشن، کلپوره، مرزه کوهی و… مجاز مشروط است.

اسکویی می‌افزاید: ممنوعیت برداشت گیاهان دارویی ممنوع شده به این علت اعمال شده که بهره برداری از آن سبب از بین رفتن گیاه می‌شود و در همین راستا برداشت شیرین بیان، گونه‌های گیاهی پیاز دار و انواع لاله‌ها همچون لاله واژگون و موسیر از عرصه‌های منابع طبیعی ممنوع است.
وی تصریح می‌کند: البته برداشت گیاهان دارویی که ممنوعیت برای بهره برداری از آن نیست، در حد مصرف خوراک خانواده و در حد چند کیلوگرم، ممانعتی ندارد اما برداشت گیاه دارویی در زمانی که حالت تجاری داشته باشد، تخلف است و با آن برخورد می‌شود.
اجرای 31 طرح بهره برداری گیاهان دارویی
مسئول بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی با بیان اینکه تا کنون 31 طرح بهره بردای گیاهان دارویی در این استان تهیه شده است، بیان می‌کند: این طرح‌ها در وسعت حدود 90 هزار هکتاربوده که در قالب قرارداد طی تشریفات قانونی مزایده و به مجریان طرح با الویت بهره برداران بومی واگذار می‌شود.
اسکویی می‌گوید: عمده طرح‌های احیاء و بهره برداری برای باریجه، کتیرا و زرشک وحشی تهیه شده البته سال گذشته نیز برای مرزه کوهی و آویشن نیز طرح تهیه شده است.

وی می‌افزاید: هدف اصلی ما در تهیه طرح‌ها و واگذاری آنها به بهره بردار، احیا و توسعه و غنی سازی رویشگاه‌های گیاهان دارویی و توانمند سازی جوامع محلی است.
مسئول بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ادامه می‌دهد: سال گذشته یک هزار و 29 هکتار عملیات توسعه و احیای رویشگاه‌های گیاهان دارویی در استان اجرا شده است.
اسکویی با بیان اینکه طرح احیاء و بهره برداری از زرشک وحشی در چهاربید جاجرم و قره چقه فاروج طرح تهیه شده است، اظهار می‌کند: سال گذشته به علت خشک سالی و مستعد نبودن شرایط، براشت زرشک وحشی در استان انجام نشد.
به گفته وی سال گذشته پنج هزار و 630 کیلوگرم باریجه و 930 کیلوگرم کتیرا در قالب طرح، توسط بهره برداران براشت شده که ارزش ریالی آن 10 میلیارد ریال برآورد شده است.
مسئول بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی اضافه می‌کند: اکثر این محصولات فرعی برای فرآوری به صورت خام به خارج از کشور صادر می‌شود.
اسکویی تصریح می‌کند: قریب به اتقاق محصولات گیاهان دارویی برداشت شده در خراسان شمالی به صورت خام از استان خارج می‌شود.
وی با اشاره به اینکه کارخانه سیمان سمنگان قرار است به واحد فرآوری گیاهان دارویی تغییریابد، می‌گوید: خام فروشی سبب شده تا ارزش افزوده برداشت گیاهان دارویی بیشتر نصیب خارج استان و کشورهای خارجی گردد و در این زمینه، ایجاد کارخانه و واحدهای فرآوری می‌تواند ضمن ایجاد اشتغال ارزش افزوده محصولات را به مردم استان و بهره برداران بومی اختصاص دهد.

مسئول بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی با بیان اینکه گونه‌های فراوانی در استان وجود دارد که قابلیت صنعتی شدن دارند، اظهار می‌کند: عرصه‌های مستعد توسعه کشت گیاهان دارویی در استان با طی مراحل قانونی قابل واگذاری به متقاضیان است.
اسکویی اعلام می‌کند: طرح‌های برداشت و بهره برداری از گیاهان دارویی، در دوره‌های سه ساله تدوین می‌شوند و بهره بردار مکلف است حداقل دو سال تنفس و استراحت پس از یک سال بهره برداری داشته باشد واولویت نیز با افراد بومی و ذیحق است.
وی می‌گوید: مجریان طرح مکلف هستند مطابق قرار داد بسته شده برای احیا و توسعه رویشگاه اقدام کنند و در صورت تخلف و اجرایی نشدن مفاد قرارداد، برخورد قانونی می‌شود.
مسئول بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی اظهار می‌کند: سال گذشته، 9 طرح بهره برداری کتیرا و باریجه در استان اجرایی شد و از سطح یک هزار و 198 هکتار از رویشگاه باریجه و 983 هکتار رویشگاه کتیرا، میزان پنج هزار و 630 کیلوگرم باریجه و 930 کیلوگرم کتیرا برداشت شد.
اسکویی می‌افزاید: در صورتی که طبق قرارداد و تعهد عمل نشود، قرارداد فسخ و بعضاً جریمه و اگر نیاز باشد توسط مراجع قضایی برخورد می‌شود.
ممنوعیت برداشت شیرین بیان در عرصه‌های طبیعی
مسئول بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی می‌گوید: برداشت شیرین بیان تنها در اراضی مستثنیات با نظارت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مجاز است.
اسکویی اظهار می‌کند: یکی از دغدغه‌های ما برای احیاء و توسعه گیاهان دارویی و صنعتی، کمبود اعتبار است.
وی می‌افزاید: برای توسعه گیاهان دارویی در خراسان شمالی، سال گذشته یک میلیارد و 900 میلیارد ریال اعتبار مصوب شد که از این رقم حدود 900 میلیون ریال تخصیص پیدا کرد.

مسئول بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی بین می‌کند: این میزان اعتبار نیز بابت دیون پروژه‌های سال 96، هزینه شد و در عمل اعتبا رمناسبی برای گیاهان دارویی در سال 97 تخصیص نیافت.
وی ادامه می‌دهد: سال گذشته از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی برای توسعه گیاهان دارویی در سطح 380 هکتار اقدام شد که گونه باریجه کشت شد، همچنین تعهدات مجریان در احیاء و توسعه گیاهان داروی به میزان 350 هکتار محقق شد.
مسئول بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی اضافه می‌کند: مابقی اعتبار صرف طرح‌های مشارکتی مردمی شد و این اداره کل بذر رایگان در اختیار مردم قرار می‌دهد تا با مشارکت جوامع محلی، کپه کاری و بذرپاشی در عرصه‌های منابع طبیعی انجام شود.
اسکویی می‌گوید: خراسان شمالی از نخستین استان‌هایی است که برای گیاهان دارویی دارای موافقتنامه استانی بوده و اعتبار کمی در سه سال اخیر به آن تخصیص یافته است.
خراسان شمالی به عنوان استانی غنی در زمینه پوشش گیاهان دارویی به عنوان پایلوت کشت گیاهان دارویی انتخاب و در سال‌های اخیر اقداماتی در زمینه تولید و فراوری گیاهان دارویی انجام شد اما متاسفانه آنطور که باید به عنوان ظرفیت اقتصادی مورد توجه قرار نگرفت. باتوجه به اینکه کارشناسان و مسئولان به این نتیجه رسیده‌اند که گیاهان دارویی یکی از فرصت‌های طلایی برای اشتغالزایی و توسعه اقتصادی است اما هنوز این نسخه عملیاتی نشده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/157975/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مجوز اولین رشته تخصصی دندانپزشکی در بیرجند صادر شد

اطفای حریق منزل مسکونی در بولوار شهیدچراغچی مشهد

صرفه جویی 1200 مترمکعبی مصرف آب در دانشگاه بیرجند

ساخت 25 کیلومتر بزرگراه در مسیر زاهدان ـ بیرجند

پاکسازی ورودی شهر بیرجند به مناسبت هفته زمین پاک

«آقای قاضی» به شبکه دو می آید

سومین جلسه دادگاه پسران معاون سابق قوه‌قضائیه برگزار شد/ خودروهای مازراتی، پورشه و بنز متعلق به چه کسی بود؟

رفع شکستگی خط انتقال آب در شمال شهر نیشابور

آفت واردات بر بار برنج مازندران

غربالگری سه سرطان شایع در هفته سلامت در مشهد انجام می‌شود

افزوده شدن6 کلاس درس به فضا‌های آموزشی شهرستان خواف

عکس| تصویر رضا قوچان نژاد در کنار پسرش

نظارت هوشمندانه بر فرایندهای پایش تخلفات ساختمانی در مشهد

اجرای دو طرح حوزه بهداشت و درمان بردسکن

زندگی دوباره 4 بیمار با اهدای عضو در مشهد

مدرسه‌سازی یکی از صدقه‌های جاریه است

حریق منزل مسکونی در بولوار شهید چراغچی مشهد مقدس اطفا شد

دستور دادستانی برای تخریب تمام ویلا‌های باغ‌سرهنگ توسکستان

سرکنسول جدید عربستان در مشهد تعیین شد

سرکنسول عربستان سعودی در مشهد تعیین شد + جزئیات

فیزیکدانان، تعداد جهان‌های موازی را مشخص کردند

عامل درگیری و قدرت‌نمایی با سلاح تقلبی در بجنورد دستگیر شد

میلیاردر زاغه‌نشین در بجنورد!

کتاب شعر جشنواره نفس پاک منتشر می‌شود

روز جهانی کتاب World Book Day + پوستر و شعار 2024

فراخوان چهل‌ودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران منتشر شد

مطالبه رهبر انقلاب از نشر کودک و نوجوان نیازمند شتاب بیشتر است / امروز دیگر خریدن کتاب ترسناک نیست

سهم فرهنگ آب رفت

سه ویژگی نخست تواصی در مسیر «اخوت»

دسترسی به 250 هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی

«نقاشی قشنگ» براساس حدیثی از امام رضا(ع) کتاب شد

تدوین اولویت‌های مجلس دوازدهم براساس نظرات نخبگان و مردم

این استان ها منتظر موج جدید بارش باران باشند

جایزه خودرو برای صرفه‌جویی‌کنندگان برق

سقف جدید برداشت از حساب های بانکی ابلاغ شد

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 4 اردیبهشت 1403

49 درصد تسهیلات تبصره 18 در خراسان جنوبی جذب شد

آب‌رسانی به بیش از 500 روستای خراسان رضوی با همت خیرین

سند توسعه خراسان شمالی برای 500 روستا عملیاتی شد

دمای هوای خراسان رضوی خنک می‌شود

هوای خنک در راه استان خراسان رضوی است

خبر‌های کوتاه در خراسان رضوی؛ سه شنبه 4 اردیبهشت

تجهیز، بازسازی و خرید ماشین آلات راهداری خراسان جنوبی با اعتبار 132 میلیارد تومان

40 شهر خراسان رضوی دچار تنش آبی

تصویری از واژگونی پژو در زیرگذر میدان شهدای مشهد

شلیک پلیس برای دستگیری گوشی‌قاپ موتورسوار در مشهد

انجام غربالگری 3 سرطان شایع طی هفته سلامت در مشهد

برگزاری نمایشگاه نقالی و روایتگری واقعه طبس

مردم آلبانی استرداد و خروج اعضای گروهک منافقین را از دولت خود مطالبه کنند

اعزام اولین کاروان حج عمره لرستان به سرزمین وحی