پیام خراسان

آخرين مطالب

مشروح میزگرد؛

بازار گل نیازمند پایانه صادراتی است/وابستگی 50 درصدی صنعت گل به واردات اقتصادي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - از سال 1384 با درخواست اتحادیه گل و گیاه کشور و همکاری وزارت جهاد کشاورزی، دفتر گل و گیاه و شورای عالی انقلاب فرهنگی، 25 خردادماه به‌عنوان روز ملی گل نامگذاری شد. 
متاسفانه از سال 90 به بعد این روز از تقویم رسمی کشور بدون هیچ دلیلی حذف وشاید بهانه‌ای شد تا مشکلاتی که در حوزه تولید و عرضه گل در کشور با وجود ظرفیت‌های فراوان آن وجود دارد به فراموشی سپرده شود.
خبرگزاری ایسنا-منطقه خراسان، به همین مناسبت میزگردی با حضور رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گل، مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان و مدیر گروه پژوهشی بیوتکنولوژی گیاهان زینتی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی برگزار کرد که وابستگی به خارج از کشور، تفرق اتحادیه‌های مرتبط با گل و گیاه، خلا پایانه صادراتی برای صادرات گل در استان، عدم تمایل تولیدکنندگان به خرید از شرکت‌های دانش‌بنیان و نبود شبکه میان پژوهشگران و تولیدکنندگان گل از مهمترین مشکلاتی بود که در این میزگرد نسبت به حوزه تولید گل و گیاهان زینتی به آن اشاره شد.
مهدی سمنگانی، رئیس اتحادیه تولید کنندگان گل و گیاه خراسان رضوی در این میزگرد با بیان اینکه گل و گیاه متولی دارد، اظهار کرد: متولی بخش حاکمیتی آن جهاد کشاورزی و متولی بخش خصوصی آن اتحادیه تولیدکنندگان است. 
وی افزود: در بحث تنظیم بازار اتفاقات خوبی رخ داده است. سال 97 قبل از مناسبت‌هایی همچون روز مادر و روز عشق، کمیته نرخ گذاری محصولات گلخانه‌ای که گل‌های زینتی نیز زیر مجموعه آن است تشکیل شد، در این کمیته نماینده وزارت جهاد کشاورزی، ستاد تنظیم بازار، نماینده اتحادیه تولید کنندگان و عمده فروشان حضور داشتند و بر اساس دستورالعمل‌های موجود نرخ‌گذاری داخلی انجام شد.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گل و گیاه خراسان رضوی بیان کرد: قیمت عمده گل رز در بالاترین کیفیت که فوق ممتاز است سال 96 بسته 20 تایی آن با قیمت 150 هزار تومان عرضه می‌شد و امسال با قیمت 200 هزار تومان یعنی تنها 25 درصد افزایش قیمت ارائه شد، در صورتی که نهاده‌های مربوط به آن 300 درصد افزایش قیمت داشت اما با هماهنگی نمایندگان تولیدکنندگان برای پیک مصرف بازار، این گاف را گرفتیم و اجازه ندادیم که مردم این افزایش قیمت را احساس کنند.
مشکل اصلی فروش، خرده‌فروشان هستند
سمنگانی خاطرنشان کرد: مشکل اصلی در بحث فروش، خرده فروشان هستند. اتحادیه گل‌فروشان از اعلام نرخ خرده‌فروشی خودداری می‌کند زیرا سود قانونی آنان 30 درصد است یعنی اگر گل فروشی گل را 10 هزار تومان خریداری کند باید 13 هزار و 500 تومان آن را به فروش برساند و نکته دیگر این است که گل فروشان هیچ زمان گل فوق ممتاز صادراتی را خریداری نمی‌کنند، بلکه گلی با کلاس B را حدود شش هزار تومان خریداری کرده که قانونا باید آن را هشت هزار تومان بفروشند، اما امسال این گل با قیمت 15 تا 30 هزار تومان به فروش رسید. به همین دلیل در زمان پیک مصرف گل شهروندان احساس کردند که گل گران شده است.
وی اضافه کرد: گرانی گل، تخلف صنفی است و اتحادیه گل فروشان از زیر بار مسئولیت شانه خالی کرده است. در حال حاضر نرخ نامه رسمی تولیدکنندگان وجود دارد و نماینده جهاد کشاورزی و اتحادیه آن را تایید کرده و براساس جداول هزینه تمام شده گل اعلام شده است.
وی بیان کرد: قیمت تمام شده گل نیز براساس متعیرهایی همچون نرخ دستمزد، گاز و قیمت نهاده‌های وارداتی مشخص می‌شود و علاوه بر آن نرخ سود بانکی به اضافه 20 درصد سود لحاظ می‌شود تا قیمت روز گل مشخص گردد.

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گل و گیاه خراسان رضوی تصریح کرد: متاسفانه در قسمت خرده‌فروشی نرخ‌گذاری انجام نمی‌شود. این نکته نیز حائز اهمیت است که اتحادیه تولیدکنندگان با اتحادیه خرده‌فروشان تفاوت دارد. امروز گل رز در بالاترین کیفیت در بازار گل فتح آباد بسته‌ای 40 هزار تومان و شاخه‌ای 2 هزار تومان است ولی شما در هیچ گل‌فروشی گل با شاخه‌ای 2 هزار و 700 تومان پیدا نخواهید کرد، بلکه گل شاخه‌ای با 6 الی 7 هزار تومان و با سود 300 درصدی عرضه می‌شود.
علت گرانی گل در سال 97، عدم نظارت بر واحدهای گل فروشی بود
سمنگانی عنوان کرد: علت گرانی گل در سال 97، عدم نظارت بر واحدهای گل فروشی بود وگرنه از دوماه گذشته کمیته نرخ‌گذاری تشکیل و جلسات بسیار طولانی با تولید کنندگان برگزار شد تا آنان را قانع کنیم نزدیک به هزینه تمام شده گل را در این دو مناسبت عرضه کنند زیرا در این مناسبت‌ها تقاضای مردم برای خرید گل افزایش پیدا می‌کند و اگر متوجه گرانی گل شوند، از گل زده شده و دیگر آن را خریداری نمی‌کنند. متاسفانه در این ایام گل شاخه‌ای هفت هزار تومان توسط تولیدکننده عرضه شد ولی با قیمت 30 هزار تومان به دست خریداران رسید.
وی ادامه داد: این گاف قیمتی را سازمان صنعت، معدن و تجارت باید حل کند. نمایندگان آنان هر روز بازدیدی از بازار فتح‌آباد انجام می‌دهند در صورتی که ما به عنوان اتحادیه و بنده به عنوان رئیس اتحادیه و مسئول بازار فتح‌آباد هر روز بازار را رصد می‌کنیم و در صورت تخلف سریعا به آن رسیدگی می‌شود ولی خارج از مجموعه گل فتح آباد، نظارتی بر واحدهای خرده‌فروشی صورت نمی‌گیرد، علت آن نیز این است که بازدید از بازار گل فتح‌آباد دو ساعت زمان نیاز دارد ولی بازدید از تمامی خرده‌فروشان سطح شهر زمان بیشتری نیاز خواهد داشت.
رئیس اتحادیه تولید کنندگان گل و گیاه خراسان رضوی در خصوص علت عدم ارائه گل توسط انبارداران در مناسبت‌هایی همچون روز مادر و ولنتاین گفت: قانون نظام صنفی انبارهای عمده فروشی را از ارائه خدمات به شکل خرده فروشی معذور کرده است، تولید گل استان خراسان عدد مشخصی است مثلا روزانه 10 میلیون شاخه گل تولید می‌شود و این مقدار توسط 400 گل‌فروش در روز خریداری می‌شود. اگر هرکس به صورت جزئی در ایام پیک مصرف از ما گل خریداری کنند که دیگر نمی‌توان دلالان صادراتی را کنترل کرد. به طور کلی علت عدم فروش گل توسط انبارداران، کنترل سطح واحدهای گل فروشی در شهر است.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گل و گیاه خراسان رضوی بیان کرد: در زمان مناسبت‌ها اعتراضاتی نسبت به ارسال گل به تهران صورت گرفت در صورتی که این اقدامی همیشگی است. صنعت گل چرخشی است و روزانه یک ماشین گل به تهران رفته و سه ماشین از تهران به مشهد ارسال می‌شود زیرا برخی از گونه‌های گل ظرفیت استان خراسان است و برخی دیگر خارج از ظرفیت استان است، به عنوان مثال در خراسان یک متر گلخانه تولید گل گلایل وجود ندارد ولی در دزفول این گل در سطح باز کشت می‌شود. 
استان خراسان بهترین گل رز ایران را تولید می‌کند
سمنگانی خاطرنشان کرد: در حال حاضر به دلیل بالا بودن سطح تکنیک، استان خراسان بهترین گل رز ایران را تولید می‌کند، طبیعی است که تقاضا برای گل رز از شهرهای دیگر از جمله تهران وجود داشته باشد. خوشبختانه در 10 سال گذشته سه بار عنوان تولیدکننده ملی مربوط به استان خراسان رضوی بوده و این امر به دلیل نگاهی است که از ده سال گذشته نسبت به کشت هیدروپونیک از طریق جهاد دیکته شده است، در حال حاضر 90 تا 95 درصد گل‌های شاخه بریده در استان به این روش کشت می‌شود.
وی افزود: متاسفانه دانشگاه تاکنون نتوانسته عوامل تولید را بومی‌سازی کند، به عنوان مثال تاکنون دانشگاه چه دستگاهی برای آنالیز آب در سیستم بسته به ما معرفی کرده است، نمونه خوب داخلی این دستگاه وجود ندارد، زمانی دستگاه ایتالیایی آن با ارز 3 هزار تومانی حدود 100 میلیون خریداری می‌شد اما دانش کالیبره کردن انژکتورهای آن وجود نداشت.
رئیس اتحادیه تولید کنندگان گل و گیاه خراسان رضوی خاطرنشان کرد: اگر ما به سمتی برویم که دانشگاه بتواند سخت افزارها را تامین کند، قطعا هم جهاد کشاورزی از آن حمایت خواهد کرد و هم ما نیز از آن استفاده خواهیم کرد. بالاترین سطح تولید هیدروپونیک در استان نشان‌دهنده گرایش تولیدکنندگان به استفاده از فناوری است. در خراسان تولیدکننده حتی سبزی و صیفی خود را با روش هیدروپونیک تولید می‌کنند، بنابراین تکنیک باید نهادینه شود. بدنه دانشگاه باید به بدنه عملی متصل شود البته این اتفاق رخ داده ولی امیدوارم بهتر شود.
سمنگانی عنوان کرد: از زمانی که تحریم‌ها آغاز شده، فعالیت دانشگاه نیز بیشتر شده زیرا طبیعتا محدودیت سبب باز شدن ذهن و استفاده بیشتر از داشته‌ها می‌شود. تولید با ارز 14 هزار تومانی بسیار کار نشدنی است زیرا نهاده‌های تولید 350 درصد بر مبنای ارز افزایش قیمت داشته است، اما آیا می‌توان گل را با 350 درصد افزایش قیمت عرضه کرد؟ خیر زیرا کشش اقتصادی برای خرید آن وجود ندارد و تنها کاری که می‌توان انجام داد،کاهش هزینه تولید، بهره‌وری بالا و تنظیم هزینه تمام شده با قابلیت فروش است. 
وی اضافه کرد: یک قوطی سم با ارز 4 هزار تومانی حدود 40 هزار تومان بود اما الان با ارز 13 هزار تومان و با فرض اینکه شرکت وارد کننده آن از ارز 4200 استفاده نمی‌کند که می‌کند، طبیعتا باید 130 هزار تومان عرضه شود اما متاسفانه تمام این سم‌ها از بازار جمع‌آوری و بازار سیاه ایجاد شده است و با قیمت 360 هزار تومان به فروش می‌رسد، این سم‌ها دپو شده تا مجددا با قیمت بالاتر به فروش برسد.
رئیس اتحادیه تولید کنندگان گل و گیاه خراسان رضوی با اشاره با این موضوع که در ایران هیچگونه اصلاح گونه وجود ندارد، گفت: اتفاقی که در 10 سال گذشته رخ داده این است که کپی‌های غیر قانونی انجام می‎دهیم و از نظر نظام بین‌المللی این عمل غیرقانونی است.
سمنگانی عنوان کرد: توسعه کشت گلخانه به هر حال رخ خواهد داد اما چشم‌انداز صادراتی آن نیز اهمیت فراوانی دارد.
کم‌کیفیت‌ترین گل با 400 درصد سود در چهارراه‌ها به فروش می‌رسد
وی در خصوص فرهنگ‌سازی برای استفاده از گل افزود: ما چهارسال پیگیری کردیم تا گل‌فروش‌هایی که سر چهارراه گل می‌فروشند را ساماندهی کنیم و این کار را در سطح گلخانه پیگیری کردیم، اما امسال سازمان میادین به آن به عنوان یک منبع درآمد نگاه کرد و در مناقصه‌ای آن را به فردی واگذار کرد که هیچ اطلاعاتی در زمینه گل ندارد. ما در طی این چهارسال تلاش کردیم گل‌های آنان را از زائدترین نوع گل به عرضه گل فوق ممتاز صادراتی سوق دهیم اما زمانی که استقبال مردم از گل افزایش پیدا کرد شهرداری مسوولیت این کار را از اتحادیه گرفت. 
رئیس اتحادیه تولید کنندگان گل و گیاه خراسان رضوی اظهار کرد: در حال حاضر کم‌کیفیت‌ترین نوع گل خریداری شده و با 400 درصد سود به فروش می‌رسد و این امر سبب عدم استقبال از گل از سوی مردم می‌شود، نگاه ما به گل‌فروشان سرچهارراه همواره به چشم یک پل فرهنگ‌سازی است. 
سمنگانی عنوان کرد: حتی در نمایشگاه گل نیز تولیدکنندگان سابقه‌دار حضور ندارند زیرا نمایشگاه به دو دسته تقسیم شده است؛ اولا سالن دستاوردهای شهرداری در حجم بسیار وسیع و مکانی در بیرون از نمایشگاه که به فروش اختصاص دارد، در این مکان گل با هر قیمتی که بخواهند به فروش می‌رسد. 
وی با بیان اینکه نمایشگاه گل هیچ کمکی به فرهنگ‌سازی استفاده از گل نمی‌کند، خاطرنشان کرد: زیرا تولیدکننده گل را از شمال کشور بدون آداپته کردن به نمایشگاه آورده و خریدار 50 هزار تومان به آن گلدان پول خواهد داد و بعد از چند روز شاهد خرابی آن خواهد شد، در این صورت خریدار در ذهن خود از گل به عنوان گیاهی غیر ماندگار، غیر مانا و گران قیمت یاد خواهد کرد.
وی اضافه کرد: اگر گل‌های تطبیق‌شده در نمایشگاه عرضه شود فرد با خرید آن و مشاهده شادابی آن به دیگران نیز استفاده از آن را توصیه خواهد کرد و این موضوع خود به نوعی تبلیغ و فرهنگ‌سازی برای استفاده از گل است.
سال گذشته اگر قیمت ارز جابه‌جا نمی‌شد «قاچاق» تولیدکنندگان را ازبین برده بود
سمنگانی با تاکید بر اینکه سال گذشته اگر قیمت ارز جابه جا نشده بود، تولیدکنندگان به دلیل قاچاق گل منهدم می‌شدند، ادامه داد: زیرا گل با ارز چهار هزار تومان از کنیا و اکوادور قاچاق می‌شد و بعد از اینکه دلار به قیمت 13 هزار تومان رسید دیگر قاچاق آن برای افراد صرفه اقتصادی نداشت. خوشبختانه ظرفیت بومی زیادی در تولید گل وجود دارد. در ایران گل سیکلمن ایرانی وجود دارد و در این زمینه با چند کشور آسیای میانه دعوا داریم که لاله که در هلند نارنجی شده مربوط به ایران بوده و تکنیک‌های آن باید احیا شود.
رئیس اتحادیه تولید کنندگان گل و گیاه خراسان رضوی تصریح کرد: به دلیل مسافت کم با کشور ترکمنستان خوشبختانه وضعیت بازار صادراتی ما چشم‌انداز خوبی دارد و ظرفیت بالقوه آن خوب است ولی بالفعل آن به دلیل نبود زیرساخت و پایانه صادراتی خوب نیست، ما برای پایانه صادراتی پیگیری زیادی انجام داده‌ایم اما تاکنون حتی یک زمین در اختیار ما قرار نداده‌اند در صورتی که این زمین را رایگان طلب نکرده‌ایم و حتی انتظار سرمایه‌گذاری از بخش دولتی را نخواهیم داشت.
سمنگانی بیان کرد: بازار روسیه نیز به دلیل روابط سیاسی و اقتصادی بهترین بازار برای صادرات است زیرا یکی از مشکلات ما بحث انتقال پول است ولی با روسیه مشکلی وجود ندارد و مسافت آن نسبتا قابل تحمل است اما نیاز به حمایت دارد و از تولید کننده نباید انتظار ساختن زیر ساخت را داشته باشیم.
در ادامه این میزگرد هاشم نقیبی، مدیر امور باغبانی جهادکشاورزی استان خراسان رضوی اظهار کرد : در موضوع فروش گل، نظارت بر واحدهای خرده فروش بر عهده سازمان صنعت، معدن و تجارت است. وزارت جهاد کشاورزی وظیفه تولید داشته و در عرصه بازرگانی و تنظیم بازار تا مرحله عمده فروشی، کار قیمت‌گذاری را بر عهده دارد.
وی افزود: جهاد کشاورزی تاکنون نقش مستقیمی در قیمت‌گذاری نداشته اما با پیگیری‌های صورت گرفته، کمیته‌ای ایجاد شده که براساس آن این وزارت‌خانه نیز در قیمت‌گذاری نقش داشته باشد اما در خرده فروشی وظیفه قانونی برای جهادکشاورزی در زمینه قیمت‌گذاری وجود ندارد، البته در زمینه قاچاق و تشخیص گل‌های وارداتی گشت مشترکی وجود دارد. اینکه برخی مواقع اتحادیه گل‌فروشان علت نابسامانی بازار را به جهاد کشاورزی ارجاع بدهد، نوعی آدرس اشتباه است.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان رضوی در خصوص میزان سطح زیر کشت گلخانه‌ای استان بیان کرد: این میزان در سال 92 حدود 118هکتار بوده که خراسان رضوی رتبه دهم کشوری را از آن خود کرده است. در سال 97 سطح زیر کشت استان، 388 هکتار بوده که از این مقدار 60 هکتار آن مربوط به محیط کنترل شده که در آن محصولات باغی تولید می شود و 328 هکتار آن گلخانه‌های کنترل شده بوده است.

نقیبی خاطرنشان کرد: از این 388 هکتار، 67 هکتار آن به گلخانه‌های تولید گل زینتی اختصاص یافته است. به طور کلی در سال 26 میلیون و 633 هزار و 500 گل شاخه بریده، دو میلیون و 800 هزار گلدان آپارتمانی، 10 میلیون گلدان فضای باز، 14 میلیون نشا گل فضای باز و 962 هزار و 500 اصله نهال و درخچه زینتی در استان تولید می‌شود.
رشد سه درصدی توسعه کشت گلخانه‌ای
وی اضافه کرد: در راستای مصرف بهینه آب در استان خراسان رضوی، توسعه کشت‌های گلخانه‌ای توسط جهاد کشاورزی پیگیری می‌شود و در حال حاضر توسعه کشت گلخانه‌ای بیش از 3 برابر رشد داشته است. اما توسعه تکنولوژی در کشور ما بسیار ضعیف است. در حال حاضر ما برای تهیه پایه و نشا به خارج از کشور وابسته هستیم و تنها چند نوع بذر گوجه فرنگی در استان تولید شده است.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان رضوی تصریح کرد: البته این حرف من به معنای این نیست که بخش تحقیقاتی و دانشگاهی کاری نکرده است، کارهایی صورت گرفته اما از نظر کیفیت و کمیت قابل رقابت نیست. بسیاری از تکنولوژی‌هایی که ما از آن اطلاعاتی نداریم توسط برخی از تولیدکنندگان از خارج از کشور وارد می‌شود که این امر نشان‌دهنده تلاش بیشتر در این زمینه است، بستر کشت در کشور ما وارداتی است و این امر سبب وابستگی کشت گلخانه‌ای به ارز می‌شود.
صنعت گلخانه بیش از 50 درصد وابسته به محصولات خارجی است
نقیبی عنوان کرد: در حال حاضر صنعت گلخانه بیش از 50 درصد وابسته به محصولات خارجی است که نیاز به تبدیل آن به نمونه داخلی توسط بخش داخلی، دانشگاهی و تحقیقاتی است. از جمله مشکلات این بخش علاوه بر ساخت و ایجاد گلخانه، تکنیک‌های این روش است. گلخانه تکنیک است و با کشاورزی فضای باز تفاوت دارد و به همین دلیل نیازمند آموزش تولیدکنندگان است.
وی ادامه داد: متاسفانه تکنولوژی استفاده از این روش وارد نشده است. بخشی از آن رسالت ما است و نیاز است که از نخبگان در سطح کشور یا خارج از کشور برای انتقال این تکنولوژی دعوت کنیم و یا دانشگاه دوره‌های آموزشی در این زمینه تدوین کند.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان رضوی در خصوص یکی از مشکلات مربوط به کشت گلخانه‌ای در استان گفت: متاسفانه در سطح استان چندین تشکل مدعی کشت گلخانه‌ای وجود دارد ولی تاکنون موفق به متحد کردن آنان نشده‌ایم، اگر اختلافات صنفی حل شود، این افراد با یکدیگر لینک شده و از اطلاعات هم استفاده خواهند کرد. حتی در زمینه زعفران نیز این مشکل وجود دارد.
نقیبی بیان کرد: اگر اتحادیه‌ها با یکدیگر منسجم شوند، این امکان وجود دارد که مجوزی به آنان اعطا شود تا مواد اولیه وارداتی مورد نیاز را وارد کرده و دست واسطه‌ها را کوتاه کنند. در حال حاضر به دلیل تفرق این بخش‌ها نمی‌توان به هریک از افراد مجوزی اعطا شود زیرا در این صورت کنترل آن بسیار سخت خواهد شد.
وی در ارتباط با اصلاح گونه‌ها افزود: متاسفانه قانون کپی رایت در ایران وجود ندارد و این موضوع در ارتباط با گیاهان نیز وجود دارد. در حال حاضر اصلاح گونه خیار و گوجه‌فرنگی انجام شده اما در خصوص گل‌های زینتی منبع ما همچنان خارج از کشور است. در بحث نهال شش باغ مادری که وظیفه تامین پایه نهال کشور را برعهده دارند ایجاد شده است که از این شش باغ ، پنج باغ آن راه‌اندازی شده است.
دکتر احمد شریفی در ادامه این میزگرد در خصوص فعالیت‌های تحقیقاتی صورت‌گرفته در کشور در خصوص کشت‌های گلخانه‌ای اظهار کرد: ما دو رویکرد را در پیش گرفته‌ایم که شامل تکثیر گیاهان زینتی است که به بازار نزدیک‌تر است، همچنین ما توانستیم پروتکل بسیاری از پایه‌های وارداتی را پیدا کنیم.
وی افزود: مشکل عمده ما این است که صنعت گل کشور مبتنی بر واردات است و ساختار آن بر این اساس شکل گرفته که تولیدکننده پایه مورد نظر خود را با قیمت مناسب از خارج از کشور خریداری می‌کرده، به همین دلیل کار تحقیقاتی زیادی در این زمینه شکل نگرفته است و نمونه‌های تولید داخلی مشتری ندارد.
مدیرگروه پژوهشی بیوتکنولوژی گیاهان زینتی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: واسطه‌گری تاثیر زیادی بر قیمت‌ها دارد. هزینه‌های تولید برای نشا کشت‌بافی بسیار زیاد است و سیستم تولید بسیار گران قیمت است، ولی در کنار آن یک درختچه هفت هزار تومانی را یک واسطه، 15 هزار تومان از ما خریداری می‌کند. در حال حاضر افزایش قیمت به نوعی در بازار تعریف شده و سود دریافتی بسیار زیاد است و متاسفانه هیچ‌کس به سود خود قانع نیست.

شریفی بیان کرد: در تحقیقات شاهد افزایش شدید قیمت‌ها هستیم و مواد اولیه چهار الی پنج برابر افزایش قیمت داشته است، البته این افزایش قیمت می‌تواند کمک کننده باشد در صورتی که هزینه‌های تولید را به وسیله سیستم کشت نوین و بسته مدیریت کنیم و هزینه‌های تولید را کاهش دهیم. در حال حاضر وابستگی زیادی وجود دارد؛ تمام کودها و پایه‌ها وارداتی است و به دلیلی گرانی ارز تولیدکنندگان مجبور به استفاده از پایه‌های داخلی هستند و این موضوع خود به تولید داخلی کمک می‌کند.
وی اضافه کرد: متاسفانه در جامعه این نگاه شکل نگرفته که تولیدکنندگان محصول خود را زیر ریسک برده و از تولیدات داخلی استفاده کنند؛ در واقع چرخه تولید شکل نگرفته است. به عنوان مثال ما درختچه‌ای را تولید کردیم اما مازاد آن در بازار بسیار زیاد بود و کسی آن را از ما خریداری نمی‌کرد.
مدیر گروه پژوهشی بیوتکنولوژی گیاهان زینتی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی تصریح کرد: سیستم هیدروپونیک بسیار مطلوب است و اگر از سیستم بسته استفاده شود هزینه‌های تولید کاهش خواهد یافت، در حال حاضر 30 درصد کود در سیستم هیدروپونیک از طریق آبشویی از بین می‌رود اما سیستم بسته با وجود هزینه بسیار بالا در آینده کارایی بهتری دارد.
تولیدکنندگان تمایلی به خرید گل از شرکت‌های نوپا ندارند
شریفی عنوان کرد: در کشور هلند بالغ بر 100 سال در زمین کار می‌کنند و به نوعی صنعت این کشور گل است، ما در ایران استارت کاری همچون هلند را آغاز کردیم و همانطور که می‌دانید یک صنعت در ابتدای شکل‌گیری نیاز به حمایت دارد اما زمانی که تولیدکنندگان گل‌های خود را از هلند وارد می‌کنند و تمایلی به خرید از شرکت‌های نوپا ندارند، مسلما این صنعت با مشکلاتی مواجه خواهد شد.
وی ادامه داد: تولیدکننده با بخش اطلاعاتی اتباطی ندارند در صورتی که ارتباط این دو بخش سبب بهبود کار خواهد شد و تولیدکنندگان می‌تواند مشکلات احتمالی را برای ما روشن کنند و در صورت ارتباط این دو بخش نوعی سیستم برد برد ایجاد خواهد شد. سیستم کشت بسته دانش پیچیده‌ای ندارد و دانش و مواد اولیه آن در ایران وجود دارد. علت پشرفت هلند در صنعت گل این سات که تمامی بخش‌ها با یکدیگر همکاری داشته و هربخش به سود خود قانع است.
مدیر گروه پژوهشی بیوتکنولوژی گیاهان زینتی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: مشکل دیگری که وجود دارد این است که زمانی که تولیدکنندگان از هلند گلی را خریداری می‌کنند اگر مشکلی ایجاد شود آن را در روش‌های کشت خود جستجو می‌کنند اما در زمان خرید گل داخلی در صورت وجود هرگونه مشکل احتمالی آن را ریشه در بی‌کیفیتی کار جستجو می‌کنند. اگر این طرز تفکر اصلاح شود و شبکه‌های تولید یکدیگر را تحمل کنند، بسیاری از مشکلات نیز حل خواهد شد.
عدم شبکه‌سازی سبب رکود تحقیقات می‌شود
وی با تاکید بر اینکه دانش می‌تواند گسترش پیدا کند و ارتباطات سازنده بسیاری شکل بگیرد، ادامه داد: اما قبل از آن باید اعتماد میان بخش تحقیقات و تولیدکننده ایجاد شود. واحد تحقیقات در زمانی می‌تواند تولید دانش کند که مشتریانی داشته باشد و عدم شبکه‌سازی سبب رکود تحقیقات می‌شود.
مدیر گروه پژوهشی بیوتکنولوژی گیاهان زینتی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: در حال حاضر گیاهان بومی زیادی در کشور وجود دارد ولی در زمینه اهلی کردن آن اقداماتی صورت نگرفته است. سطح زیرکشت هلند به کشور ما نزدیک است اما آیا درآمد این دوکشور از صنعت گل نیز به یک مقدار است؟
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/158018/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جذب نزدیک به 40 قاضی برای تقویت کادر قضایی آذربایجان غربی

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

افتتاح دوره های شرح و تفسیر نهج البلاغه در شهر دولت آباد

کشف بیش از 8 کیلوگرم تریاک در خلیل آباد

زائرسرای «کرامت 2» ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد افتتاح شد

راه‌اندازی 4 نیروگاه خورشیدی در سال جدید

بهره برداری از زائرسرای «کرامت 2» ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد

سیلاب وارد بخش سنگان شهرستان خواف شد

42 مدرسه در شهرستان گناباد بازسازی شد

بدل‌اندازی 2 مرد به طلافروشان شهر شیروان

نشستی دربارۀ ابن‌سینا و مکتب فلسفی اصفهان

­کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس منتشر شد

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

محکومیت دبستان غیرانتفاعی دخترانه به علت گران فروشی خدمات آموزشی

احیای بیش از 300 کارخانه از ابتدای دولت در خراسان رضوی

برای بازماندگان از کنکور در شهرستان زیرکوه تصمیم‌گیری می‌شود

تصمیم جدید برای بازماندگان از کنکور در شهرستان زیرکوه

کشف 3 هزار لیتر سوخت قاچاق از 10 خودرو

امضای تفاهم نامه طرح فیبر نوری در بیرجند

راز دلیل قتل زن 80 ساله ثروتمند توسط پرستار شخصی‌اش!

رونمایی از محصولات دانش بنیان کشاورزی در مشهد

توجه به توریسم درمانی در ساخت بیمارستان کلاهدوز قوچان مؤثر است

افتتاح زائرسرای ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد

کشف 24 فقره سرقت از باغ ویلا‌های جاده مشهد-کلات

فرماندار مشهد:طرح نهضت ملی مسکن از اقدامات خوب دولت سیزدهم است

مسدود شدن راه ارتباطی 50 روستا در بم

تشکیل رنگین کمان در آسمان بردسکن

احیای گلابگیری باغ دولت‌آباد یزد برای تأمین گلاب حرم رضوی

لزوم اقدام به موقع برای ثبت نام کتاب دانش آموزان

عجیب‌ترین مجسمه؛ بزبز قندی محجبه در شهر کتاب؟! | تصویر

میانه ظرفیت ایجاد و احداث کتابخانه مرکزی را دارد

شهرداری میانه از پیشگامان ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

پاکسازی محیط زیست در روستای رهنه به مناسبت هفته زمین پاک + تصاویر

جریمه قاچاقچی نوشابه های انرژی خارجی در خواف

ایجاد بازارچه مرزی سرخس در انتظار منطقه آزادشدن

سنگ تمام مردم خراسان جنوبی برای بازسازی عتبات عالیات

عرضه محصولات خراسان جنوبی در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

تفاهم‌نامه فیبررسانی به منازل و کسب و کارها در بیرجند امضا شد

«سیلاب» بخش‌هایی از «سنگان» را فرا گرفت

آغاز اجرای طرح فیبر نوری در بیرجند

خلیل آباد کمترین واحد صنفی بدون مجوز را دارد

پیشرفت 46 درصدی بوستان 5 هکتاری بانوان طُرق مشهد

استقرار نیرو‌ها و تجهیزات لازم با شروع بارندگی در مشهد

مهلت یک ماهه فرماندار مشهد به مسئولان بینالود

پیکر جانباز شهید «پاسبان» در تربت جام آرام گرفت

هدف دولت سیزدهم کاهش بار ترافیکی در کلانشهر رشت است

23 هکتار زمین به شهر ملک‌آباد الحاق شده است