پیام خراسان

آخرين مطالب

نیزارهای اترک، پای در آب و سر در آتش مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان- نیزارهای تالاب «آق قشلاق» در منطقه آق تپه و روستای قشلاق حصار گرمخان بجنورد، چند سالی است که هدف طمع و زیاده خواهی های برخی از افراد محلی قرار گرفته و در بی توجهی مسئولان می سوزد.

گفته می شود در میان این طمع کاران، بعضاً کارکنان بازنشسته ادارات دولتی نیز هستند که بر آتش این زیاده خواهی مخرب محیط زیست می دمند.

آتش زدن نیزارها در این سال ها افزایش یافته و به خصوص در اطراف رودخانه اترک از شیروان تا نزدیکی بجنورد و مسیر شاهجوب، جای سالمی از نیزارها پیدا نمی‌شود.

در این میان برخی مسئولان شرکت آب منطقه ای استان، به نوعی به این آتش ها و حذف شدن نیزارها، چراغ سبز نشان داده و می گویند حذف این نیزارها چندان هم بد نیست زیرا این گونه ها، پرآب طلب هستند و آب زیادی از رود اترک را مصرف می کنند.

این در حالی است که محیط زیست می گوید این نیزارها در کنترل سیل و فرسایش دیواره های رودخانه نقش ارزنده داشته و حذف آنها سبب تغییر رفتار رود و در نهایت خسارت به روستاییان و زمین های کشاورزی اطراف رود می شود.

حذف نیزارها خیلی هم بد نیست

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در این باره گفت: بر اساس قانون، متولی رودخانه ها شرکت آب منطقه ای است و بازرسی و کنترل لازم از رودها را انجام می دهد.

وحید واسطه با بیان اینکه سوزاندن نیزارها به لحاظ زیست محیطی، آسیب هایی دارد، اظهار داشت: میزان مصرف آب توسط نیزارها بسیار بالا است و برای مدیریت مصرف رود، نیاز است بخشی از این نیزارها حذف شود، که البته اگر حذف نیزارها به صورت فیزیکی باشد بهتر است.

وی گفت: اگر نیزارها حذف نشود، تامین آب کشاورزی تحت الشعاع قرار می گیرد.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی تصریح کرد: نیزارها سبب می شود سطح آب به هنگام سیلاب بالا آید و زمین های کشاورزی تحت تاثیر سیلاب و خسارت های آن قرار گیرد، از این رو کشاورزان نسبت به حذف و سوزاندن آن اقدام می کنند.

سوزاندن نیزارها در زمین های مستثنیات است

کارشناس آبخیزداری و مدیریت جامع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی هم درباره سوزاندن نیزارها در حوضه آبریز اترک گفت: نیزارهایی که سوزانده می شود با هدف توسعه عرصه های کشاورزی است و بیشتر در زمین های مستثنیات اتفاق می افتد.

رضا رضانژاد خاطرنشان کرد: سوزاندن نیزارها، زیستگاه جانوران را به مخاطره انداخته و از بین رفتن پایداری رود اترک و خشک شدن تالاب های استان به یقین تبعات زیست محیطی جبران ناپذیری به دنبال دارد که خشک شدن تالاب قشلاق یکی از این مخاطرات است.

وی با اشاره به پیگیری ها برای ثبت تالاب قشلاق به عنوان تالاب بین المللی، گفت: برای به ثمر رسیدن این اقدام و برخورداری از حمایت های بین المللی، باید بیش از پیش از تالاب ها به عنوان زیستگاه صیانت شود.

کارشناس آبخیزداری و مدیریت جامع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی تصریح کرد: در این باره باید با هم افزایی مسئولان و مشارکت تمامی دستگاه ها، بخشی از عرصه های آبخیز رود اترک، خریداری و به عنوان تالاب مدیریت شود.

شرکت آب منطقه ای ورود پیدا کند

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی با انتقاد از سوزاندن نیزارهای حوضه آبخیز رود اترک گفت: حذف این نیزارها توسط کشاورزان و با هدف توسعه اراضی انجام می شود که انتظار می رود شرکت آب منطقه ای، جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان و سایر دستگاههای متولی در جلوگیری از این تخلف زیست محیطی که آلودگی آب، خاک و هوا را به دنبال دارد، مساعدت و همکاری کنند.

سیداصغر مطهری با تاکید بر ضرورت مدیریت منابع آب اظهار داشت: برای حفاظت از گونه های گیاهی و صیانت از تنوع جانوری در حوضه اترک و تداوم حیات آبزیان و کنار آبزیان، باید به ایجاد شرایط پایداری رودخانه کمک کنیم.

وی افزود: حضور متناسب زیستمندان، شاخصی برای سلامت آبگیرها و تالاب ها محسوب می شود اما اکنون تنوع قابل قبولی از ماهیان و آبزیان در رود اترک وجود ندارد.

مطهری درباره پیگیری برای ثبت تالاب قشلاق یا آق قشلاق به عنوان تالاب بین المللی گفت: مطالعات ذخیرگاه بین المللی کپه داغ با تلاش همکاران در دو سال گذشته تدوین و با مشارکت و تایید دستگاه های متولی استان، در یونسکو به ثبت رسید و تلاش داریم تا تالاب آق قشلاق به زودی به عنوان تالاب بین المللی (رامسر سایت) به ثبت برسد.

وی خاطرنشان کرد: اما وجود تعارضات فراوان و تصرفات وسیع در این حوضه از نگرانی های مهم و چالش های جدی در ثبت و مدیریت آینده این تالاب است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی افزود: نیزارها، مأمن پرندگان دائمی و مهاجر است و سوزاندن نیزارها، علاوه بر ایجاد آلودگی هوا، زیستگاه طبیعی آنان را نیز تخریب کرده است.

وی با بیان اینکه تالاب ها و نیزارها علاوه بر کنترل سیلاب ها و گردوغبار، به ترسیب کربن به عنوان عامل مهم سلامت شهر و روستا، کمک می کنند، افزود: برای ایجاد بسترهای مناسب در زمینه ثبت بین المللی تالاب آق قشلاق، نیاز است تا بخشی از زمین های مستثنیات حوضه آبریز اترک تملک و از سایر متصرفات آن خلع ید شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: ایجاد زهکشی، خشکاندن تالاب های منطقه (پیتلند) و توسعه کشاورزی، مانع تداوم بقای جانوران در این زیستگاه می شود و علاوه بر آن، طبق قانون هوای پاک، سوزاندن این نیزارها و سوزاندن اراضی کشاورزی جرم محسوب می شود.

 حوضه آبخیز اترک با 14 هزار و 900 کیلومتر مربع وسعت، یکی از مهمترین حوضه های آبخیز کشور است که 75 درصد جمعیت و 55 درصد مساحت خراسان شمالی را شامل می شود و مرغوب ترین زمین های کشاورزی و مراتع استان در این حوضه واقع شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/164868/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کتاب شام برفی به چاپ نهم رسید

روستای مهموئی سرآمد کشور در کمک به اعتاب مقدسه

رقابت 15هزار داوطلب کنکور سراسری در خراسان جنوبی

برگزاری همایش پیاده‌روی خانوادگی در شهر خروشهرستان نیشابور

علت عدم ساخت بیمارستان در سلطان آباد شهرستان خوشاب

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگارهای الکترونیک/ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است

رشد 50 درصدی گردشگری در بخش «کَن»

صنعت نشر هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی آماده می‌شود

جمع آوری 254 معتاد متجاهر در مشهد

شرایط کشاورزان دیم کار مطلوب است

بیداری جهانی زمینه تحول در جبهه مقاومت را رقم خواهد زد

آبگیری 3 میلیون و 950هزار متر مکعب در حوزه‌های منابع آبخیزداری طبس

فیلم/آب گرفتگی معابر شهر بیرجند پس از بارش رگباری باران

تسهیلات بانکی به سمت رونق تولید هدایت شود

بیرجند رکورددار بارش های روز گذشته در استان

مطالبات برجای مانده حوزه شهری حاجی‌آباد نیازمند تدابیر شوراها است

نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

نجات گردشگران گم‌شده در جنگل‌های خلیل‌شهر بهشهر

(ویدئو) کاشت نهال به‌جای درختان قطع شده در جنگل‌های هیرکانی

سالن ورزشی استاندارد در شهرستان بجستان نداریم

بهره برداری ازدومین زائرسرای ویژه محرومان کمیته امداد در مشهد

حمایت یک هزار و 127 میلیارد تومانی از سبد امنیت غذایی مردم سیستان و بلوچستان

به ظرفیت‌های خدمات‌رسانی مشهد به صورت ویژه پرداخته شود

جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی

جمع آوری254 معتاد متجاهر در مشهد

مسیرهای خراسان جنوبی مسدود نیست

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

سیل به مزار امامزاده سیدعلی (ع) نهبندان رسید

علما حافظان مرزهای دینی هستند

57 سال؛ میانگین سنی حجاج ایرانی در سال 1403

تامین سوخت کشاورزان جغتای با فناوری نوین

انتقاد تند علم الهدی از تلاش برای بازگرداندن خواننده ها و هنرمندان خارج نشین به ایران /بخاطر جذب حداکثری باید عناصر ناپاک و ضدانقلاب به کشور برگردند؟

کددار شدن درمانگاه تامین اجتماعی بردسکن

عمل جراحی آنوریسم مغزی در نیشابور با موفقیت انجام شد

دستگیری 5 متهم حفاری غیرمجازو کشف 2 دستگاه گنج‌یاب در نیشابور

محمدسیفی بار دیگر طلای ووشو جهان را تصاحب کرد

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

داورزن هزار و 700 نفر شتر دارد

بارش شدید باران در بردسکن

8200 خانوار عشایری در استان خراسان رضوی زندگی می‌کنند

پاکسازی محیط زیست توسط کودکان شهر زاوه در هفته زمین پاک + تصاویر

انتقال دانش آموزان مناطق مرزی خراسان جنوبی با خودروهای ارتش به محل آزمون کنکور

بیشترین خسارت سیل به راه‌های مواصلاتی خراسان جنوبی

کشف 20 هزار لیتر سوخت قاچاق در مرز‌های خراسان رضوی

پایان آزمون سراسری با رقابت داوطلبان گروه علوم تجربی

حاجیان ایرانی با میانگین سنی 57 سال عازم حج تمتع می‌شوند

میانگین سنی حجاج عازم حج تمتع 57 سال است