پیام خراسان

آخرين مطالب

یک کارشناس علوم قرآنی:

ترجمه صحیح نیازمند توجه به ساختارهای معنایی زبان‌های مبدا و مقصد است علمي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - یک کارشناس علوم قرآنی با اشاره به چگونگی ترجمه زیبا و مناسب قرآن گفت: ترجمه زیبا و صحیح ترجمه‌ای است که بدانیم یک مفهوم و عبارت واحد در یک زبان چه ساختاری داشته و در زبان دیگر چگونه است.

به گزارش ایسنا کمال‌الدین غراب در یکی از سلسله نشست‌های گفت‌وگوی علمی فرهیختگان که با محوریت بررسی روش‌شناسانه «ترجمه ادبی و زیباشناسانه قرآن کریم» که در دفتر تبلیغات خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: زبان‌شناسی جریانی است که بخشی از مباحث فلسفی را تشکیل می‌دهد و از این رو است که در زبان بخشی از مردم نیز منعکس می‌شود.
این نویسنده و پژوهشگر ادامه داد: زبان نیز پدیده شگفت‌انگیزی است که اگر نبود خدا هم از این مقوله در قرآن به عنوان نشانه یاد نمی‌کرد. ترجمه قرآن نیز یکی از این راه‌هاست اما ترجمه قرآن پایان‌ناپذیر است زیرا وحی الهی هیچگاه پایان ندارد.
وی افزود: حال این سوال ایجاد می‌شود که اگر وحی به زبان فارسی نازل می‌شد، آنگاه ما با چه عباراتی مواجه می‌شدیم؟ یکی از مشکلاتی که در ترجمه وجود دارد، این است که معمولا همان ساختار عربی به فارسی بازگردانده می‌شود و به نوعی گرته‌برداری صورت می‌گیرد.
غراب عنوان کرد: به عقیده من یک ترجمه خوب و درست ترجمه‌ای است که بتواند معادل ساختارهای نحوی که در زبان مبدا وجود دارد را در زبان مقصد تشخیص داده و آن ‌را پیاده‌سازی کند.
یک کارشناس علوم قرآنی گفت: هیچ‌گاه در کارهایی از قبیل ترجمه، عقل دخیل نیست چرا که اگر عقل دخالت داشت، قطعا هیچکس وارد این حوزه نمی‌شد. در این مسیر دل است که باعث می‌شود فرد پا به این عرصه بگذارد.
غراب تصریح کرد: به نظر من اینگونه ترجمه‌ها درست نیست. در واقع باید بررسی کرد که اگر این عبارات به زبان فارسی بیان می‌شد، چگونه بود. این امر بدین دلیل است که برخی ساختارهای موجود در زبان عربی، در زبان فارسی وجود ندارد. از طرف دیگر در فارسی ما با افعال مرکب فراوانی از جمله آگاهی دادن، قضاوت کردن، چشم کشیدن و... مواجه هستیم. گاهی با ترجمه‌هایی مواجه می‌شویم که معنای آن با مفهوم مورد نظر در ادبیات عرب کاملا متفاوت است.
این کارشناس علوم قرآنی با اشاره به چگونگی ترجمه زیبا و مناسب قرآن تاکید کرد: ترجمه زیبا و صحیح ترجمه‌ای است که بدانیم یک مفهوم و عبارت واحد در یک زبان چه ساختاری داشته و در زبان دیگر چگونه است.
وی یادآور شد: در واقع ترجمه زیباشناسانه با ترجمه صحیح صرف کاملا متفاوت است. شاید ترجمه‌ای به درستی انجام شده باشد اما زیباشناسانه نباشد. از طرفی نیز ممکن است ترجمه‌ای زیباشناسانه باشد اما اصول آن به درستی به کار گرفته نشده باشد. رعایت این نکات مهم‌ترین اصولی است که هر مترجم باید در کار خود آن را به کار گیرد و به درستی از آن‌ استفاده کند.
این نویسنده و پژوهشگر عنوان کرد: مفاهیم زیبایی‌شناسی با زیباشناسانه کاملا متفاوت است. زیبایی‌شناسی به بررسی علل و عواملی که یک موضوع را زیبا تلقی کند، می‌پردازد اما مفاهیم زیباشناسانه بررسی مصداق زیبایی است.
غراب اظهار کرد: هنگامی‌ که این ترجمه را با شاهنامه فردوسی به لحاظ واژگان فارسی مقایسه کردم، متوجه شدم که فردوسی در کتاب خود از حدود 800 کلمه عربی استفاده کرده اما مجموع کلمات عربی‌ که من در کتاب خود استفاده کرده‌ام، شاید به 20 مورد هم نرسیده باشد زیرا من کلماتی مانند عذاب و غنائم را بارها تکرار کرده‌ام.
وی ادامه داد: این کار بسیار سختی بود زیرا ما باید مراقب باشیم که استفاده از کلمات فارسی تعقیدی در مخاطب ایجاد نکند و او بتواند آن را به خوبی درک کند؛ به گونه‌ای که وقتی آیه‌ای را ترجمه می‌کردم، آن را به فردی می‌دادم تا ببینم او می‌تواند آن ترجمه را درک کند یا خیر.
غراب بیان کرد: من در این ترجمه گاهی به جای کلماتی مانند شکنجه از لفظ عذاب استفاده کرده‌ام زیرا شکنجه در برخی موارد بار معنایی متفاوتی به خود می‌گرفت. برای برخی از واژه‌های کلیدی و اعتقادی از یک ایدئولوژی استفاده کردم. سال‌های گذشته بر این باور بودم قرآن یک ایدئولوژی است اما اکنون معتقدم که اسلام یک دین است نه یک ایدئولوژی.
این کارشناس علوم قرآنی تاکید کرد: با توجه به مطالعات و تدریسی که در سال‌های اخیر در دانشگاه انجام می‌دادم، به نظر آمد که پیامبر(ص) نیز این عبارات را با واژگانی مطرح می‌کرد که کلمه‌ای تازه بود و برداشت‌های جدیدی برای مردم به همراه داشت.
غراب اظهار کرد: این کلمات پس از گذشت بیش از 1400 سال دارای بار معنایی شده و از طرفی نیز مخاطبان هنگامی که با این کلمات مواجه می‌شوند، داوری‌ها در مورد معنای آن بیشتر می‌شود. در نتیجه تصمیم گرفتم برخی از این واژگان را ترجمه نکنم. بیش از 1400 داوری را به همراه این آیه‌ها آوردم‌ و تصمیم گرفتم که برای آن دسته از کلماتی که به کار بردن آن بار اعتقادی خاصی را برای مخاطب به همراه دارد، کلمات جدیدی را به کار برم.
این نویسنده و پژوهشگر اظهار کرد: سخت‌ترین بخش ترجمه این است که همواره دارای بار روانشناسانه ویژه‌ای است. رسیدن به این بار روانشناسانه دشوار بوده و تنها باید به وحی الهی دل سپرد تا با جان و دل آدمی عجین شود.
غراب افزود: در ترجمه بسیاری از آیات سعی کردم معنا را به درستی بیاورم. یکی از ویژگی‌های این ترجمه تلاش برای روشن کردن پیوستگی میان آیات است. بسیاری از ترجمه‌ها چنین ویژگی ندارد. از این رو یکی از تلاش‌های ما این بوده که بتوانیم آیات را به صورت پیوسته ترجمه کنیم.
این کارشناس علوم قرآنی تصریح کرد: مترجم نیز در ابتدا باید زمینه و فضای آیه‌ای را که بناست ترجمه شود، درک کند. این در حالی است که به اعتقاد من هیچ مترجمی نمی‌تواند ادعا کند که در کار او هیچ‌گونه اشتباهی وجود ندارد. ترجمه آقای دکتر مجتبوی یکی از دقیق‌ترین ترجمه‌هایی است که می‌توان از آن نام برد اما مردم و حتی من نمی‌توانیم با این ترجمه به راحتی ارتباط برقرار کنیم.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/182957/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیلاب ورودی شهر صفائیه رفسنجان مهار شد

استقبال پرشور یزدی‌ها از آیین احیای سنت گلاب‌گیری باغ جهانی دولت‌آباد

شهرداری کلنگ به دست؛ این بار نوبت یکی از قدیمی‌ترین بناهای هنری تهران است

تغییر مسیر پرواز تهران-زاهدان-مشهد

تغییر مسیر پرواز مسیر تهران زاهدان مشهد بعلت شرایط نامساعد جوی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

پرداخت تسهیلات به 534 طرح تولید و کارآفرینی خراسان جنوبی

آیت‌الله مهمان‌نواز یک روحانی ولایت‌مدار و بصیر بود

ضبط مناظرات دو نامزد راه یافته به مرحله دوم انتخابات مجلس در مشهد

جذب نزدیک به 40 قاضی برای تقویت کادر قضایی آذربایجان غربی

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

افتتاح دوره های شرح و تفسیر نهج البلاغه در شهر دولت آباد

کشف بیش از 8 کیلوگرم تریاک در خلیل آباد

زائرسرای «کرامت 2» ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد افتتاح شد

راه‌اندازی 4 نیروگاه خورشیدی در سال جدید

بهره برداری از زائرسرای «کرامت 2» ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد

سیلاب وارد بخش سنگان شهرستان خواف شد

42 مدرسه در شهرستان گناباد بازسازی شد

بدل‌اندازی 2 مرد به طلافروشان شهر شیروان

نشستی دربارۀ ابن‌سینا و مکتب فلسفی اصفهان

­کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس منتشر شد

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

محکومیت دبستان غیرانتفاعی دخترانه به علت گران فروشی خدمات آموزشی

احیای بیش از 300 کارخانه از ابتدای دولت در خراسان رضوی

برای بازماندگان از کنکور در شهرستان زیرکوه تصمیم‌گیری می‌شود

تصمیم جدید برای بازماندگان از کنکور در شهرستان زیرکوه

کشف 3 هزار لیتر سوخت قاچاق از 10 خودرو

امضای تفاهم نامه طرح فیبر نوری در بیرجند

راز دلیل قتل زن 80 ساله ثروتمند توسط پرستار شخصی‌اش!

رونمایی از محصولات دانش بنیان کشاورزی در مشهد

توجه به توریسم درمانی در ساخت بیمارستان کلاهدوز قوچان مؤثر است

افتتاح زائرسرای ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد

کشف 24 فقره سرقت از باغ ویلا‌های جاده مشهد-کلات

فرماندار مشهد:طرح نهضت ملی مسکن از اقدامات خوب دولت سیزدهم است

مسدود شدن راه ارتباطی 50 روستا در بم

تشکیل رنگین کمان در آسمان بردسکن

احیای گلابگیری باغ دولت‌آباد یزد برای تأمین گلاب حرم رضوی

لزوم اقدام به موقع برای ثبت نام کتاب دانش آموزان

عجیب‌ترین مجسمه؛ بزبز قندی محجبه در شهر کتاب؟! | تصویر

میانه ظرفیت ایجاد و احداث کتابخانه مرکزی را دارد

شهرداری میانه از پیشگامان ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

پاکسازی محیط زیست در روستای رهنه به مناسبت هفته زمین پاک + تصاویر

جریمه قاچاقچی نوشابه های انرژی خارجی در خواف

ایجاد بازارچه مرزی سرخس در انتظار منطقه آزادشدن

سنگ تمام مردم خراسان جنوبی برای بازسازی عتبات عالیات

عرضه محصولات خراسان جنوبی در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

تفاهم‌نامه فیبررسانی به منازل و کسب و کارها در بیرجند امضا شد