پیام خراسان

آخرين مطالب

رئیس‌گروه مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد:

حمایت آموزشی از خانواده‌های شهدا و ایثارگر باید قبل از کنکور باشد علمي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی رئیس‌گروه مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: حمایت آموزشی از افرادی که برای وطن خود مبارزه کرده‌اند، باید قبل از کنکور باشد و نباید این حمایت‌ها به پذیرش در دانشگاه تسری یابد.

روح‌الله اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، درباره نحوه سیاست‌گذاری دولت در پذیرش دانشجویان در دانشگاه‌ها، بیان کرد: یکی از اصول سیاست‌گذاری دولت، امکان ایجاد فرصت برابر برای پذیرش متقاضیان در دانشگاه‌هاست که این اصل باید بر اساس تخصص و شایستگی صورت بگیرد.
وی در خصوص علت پدیدآمدن سهمیه کنکور، اظهار کرد: دولت‌ها زمانی که احساس کنند وضعیت جامعه متعادل نیست برای به توازن‌رساندن آن، دست به اقداماتی می‌زنند. به همین منظور به گروه‌هایی که احساس کنند نیاز به حمایت بیشتری دارند، سهمیه‌هایی اعطا می‌کنند؛ از جمله سهمیه پذیرش در دانشگاه که این امر تنها مختص ایران نیست و اکثر کشورهای دنیا به همین صورت عمل می‌کند.
اسلامی افزود: در واقع اصل باید بر اساس شایسته‌گزینی و رقابت سالم باشد، اما در شرایطی خاص تبصره‌هایی لحاظ می‌گردد و استثناهایی پدید می‌آید تا جامعه را به تعادل برساند که به این تبصره‌ها سهمیه می‌گویند.
سهمیه برای کسانی که دچار حوادث طبیعی شده‌اند
استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد درباره انواع سهمیه‌ها بیان کرد: برخی از سهمیه‌ها شامل کسانی می‌شود که بر اثر حوادث طبیعی دچار مشکلاتی شده‌اند و دولت برای اینکه این گروه بتواند خود را به حالت عادی برگرداند و شرایطی برابر حاکم گردد، سهمیه‌ای در کنکور برای این متقاضیان در نظر می‌گیرد.
اسلامی اضافه کرد: همچنین از آن‌جایی که مناطق مختلف کشور ما به یک اندازه توسعه‌یافته نیستند، مناطق کشور را به 3 منطقه توسعه یافته، میانه و ضعیف تقسیم کرده‌اند؛ بنابراین مناطق ضعیف و میانه چون دسترسی کمتری به مراکز آموزشی، علمی و رفاهی دارند مشمول سهمیه کنکور می‌شوند تا از این طریق بتوان شانس قبولی آنها را نسبت به شرایط زندگی‌ای که دارند، افزایش داد.
رئیس‌گروه مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد، ادامه داد: یکی از اهداف سهمیه‌هایی که به مناطق ضعیف اختصاص یافته بود، تحصیل دانشجویان در دانشگاهای معتبر و بازگشت آنها با تخصص به منطقه اولیه خود بود؛ در حالی که اکثر افرادی که برای تحصیل از منطقه 3 به مناطق 1 کشور می‌روند، بازنمی‌گردند.
سیاست بومی‌گزینی اساسا به ضرر کشور است
اسلامی درباره سهمیه کنکور بومیان یک منطقه، تصریح کرد: سهمیه دیگری هم برای بومیان یک منطقه وجود دارد که امکان قبولی آنها را در همان منطقه افزایش می‌دهد. سیاست بومی‌گزینی اساسا به ضرر کشور است؛ چراکه شاخص‌هایی همچون تقویت زبان ملی، هم‌زیستی مسالمت‌آمیز، همگرایی جمعیت ایران و بسیاری موارد دیگر را با موانعی مواجه کرده است؛ در صورتی‌ که ما به رشته‌های ملی نیاز داریم و خوب است از سراسر کشور دانشجویانی در اکثر رشته‌ها داشته باشیم و فقط نباید دانشجویان محلی را پرورش داد.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال در بازه زمانی خاص 10 دانشگاه برتر ایران دانشجویانی از سراسر کشور داشتند، اما در حال حاضر اکثر دانشجویان یک دانشگاه، بومیان همان منطقه هستند و این مسئله زبان فارسی را تهدید خواهد کرد، منابع ملی کشور را هدر خواهد داد و باعث دورشدن جمعیت‌های انسانی ساکن ایران می‌شود؛ بنابراین من معتقدم سیاست‌های محلی باید تضعیف شوند و سیاست‌های ملی جای آن را بگیرد.
استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد درباره سهمیه کنکور فرزندان شهدا و جانبازان، عنوان کرد: سهمیه جانبازان، شهدا و ایثارگران هم نوعی دیگر از تسهیلاتی است که دولت برای برخی از دانشجویان در نظر می‌گیرد. این نوع سهمیه در سایر کشورهای دنیا هم برای دانشجویان وجود دارد هر چند که فلسفه آن مربوط به زمان جنگ بوده است و پس از جنگ نباید روند افزایشی پیدا کنند.
حمایت آموزشی از خانواده‌های ایثارگران و جانبازان باید قبل از کنکور باشد
وی افزود: هرچند کسانی که برای وطن خود مبارزه کردند باید حمایت شوند، اما تا حد ممکن نباید قاعده رقابت سالم و شایسته‌گزینی را بر هم زد و تا حد ممکن باید سهمیه‌ها کاهش پیدا کند و اگر هم قرار است حمایتی صورت بگیرد -در زمینه آموزشی یا اقتصادی- باید قبل از کنکور باشد تا بنیان این خانواده‌ها تقویت شود، اما نباید این حمایت‌ها به پذیرش در دانشگاه تسری یابد.
فرزندان اعضاء هیأت علمی در کنکور سهمیه ندارند
اسلامی با بیان این نکته که «اعضاء هیأت علمی بر خلاف باور عموم سهمیه‌ای در کنکور ندارند»، گفت: در حقیقت بر اساس توافق وزارت علوم و وزارت بهداشت بعد از مشخص‌شدن رتبه‌ها، اعضاء هیأت علمی می‌توانند فرزندان خود را منتقل کنند، اما تفاوت آن در این است که سایر دانشجویان بعد از 2 سال می‌توانند انتقالی بگیرند اما فرزندان اعضاء هیأت علمی در همان سال اول و راحت‌تر به دانشگاه مورد نظر خود منتقل می‌شوند.
وی ادامه داد: هرچند که این استثنا هم نوعی ظلم تلقی می‌شود و باید جلوی آن گرفته شود و شخصاً موافق هستم که فرزندان اعضاء هیأت علمی نباید هیچگونه امکاناتی فرای امکانات سایر شهروندان داشته باشند.
کار پژوهشی در مورد سهمیه‌ها باید صورت گیرد
اسلامی درباره تاثیر سهمیه‌ها بر دانشجویان، خاطرنشان کرد: مجموع این تبصره‌ها و سهمیه‌ها باعث می‌شود که روند رقابت سالم بر هم بخورد؛ چراکه اکثر افراد مشمول یکی از آن‌ها می‌شوند و تعداد افرادی که به صورت آزاد ثبت‌نام می‌کنند، بسیار کاهش می‌یابد.
رئیس‌گروه مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد، افزود: درواقع باید 90 درصد افراد آزاد ثبت‌نام کنند و فقط 10 درصد مشمول سهمیه کنکور، آن هم به دلیل شرایط خاص شوند، در حالی که در حال حاضر شرایط برعکس شده است و این موجب می‌شود استعدادها کم‌انگیزه شوند و مهاجرت کنند.
اسلامی برای برقراری مجدد عدالت در پذیرش دانشگاه‌ها، بیان کرد: در حقیقت باید کاری پژوهشی و آمایشی مبتنی‌بر علل ایجاد سهمیه‌ها و میزان دست‌یابی آن‌ها به اهداف اولیه خود و همچنین آسیب‌های این سهمیه‌ها در جامعه صورت گیرد؛ یعنی به طور مشخص باید بررسی شود که سهمیه‌ها چه نتایجی داشته‌اند.
اگر سهمیه‌ها را حذف کنیم عدالت بیشتری تحقق می‌یابد
استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد، اظهار کرد: سهمیه‌ها بنا شده‌اند تا عدالت را برقرار کنند در صورتی که در حال حاضر اگر آن‌ها را حذف کنیم، عدالت بیشتری تحقق می‌یابد. حتماً باید در سهمیه‌ها تجدیدنظر صورت بگیرد و میزان آن تا حد ممکن کاهش یابد؛ چراکه با ادامه این روند امنیت ملی و توسعه کشور ضربه می‌بیند.
وی افزود: هدف از ایجاد سهمیه‌های کنکور برقراری تعادل در جامعه بوده درحالی که اکنون سهمیه‌ها باعث برهم‌خوردن تعادل شده‌اند و داوطلبان احساس نارضایتی می‌کنند.
اسلامی همچنین درباره انواع بورسیه، گفت: ما دو نوع بورسیه داخلی و خارجی داریم؛ در گذشته دانشجوی دکتری یا کارشناسی ارشد بسیار کم داشتیم؛ بنابراین دانشگاه‌ها کارمندان یا استادان خود را بورس می‌کردند برای ادامه تحصیل در سطوح بالاتر اما در حال حاضر چنین روندی نیاز نیست؛ چراکه ما تعداد زیادی دانشجوی دکتری و کارشناسی ارشد داریم و می‌توان از ظرفیت همین دانشجویان استفاده کرد. همچنین اینکه یک نفر را بدون رقابت بورس کنیم عادلانه نیست.
وی ادامه داد: چگونگی بورسیه خارج از کشور هم شفاف نیست، به این معنا که این بورس و سهمیه‌هایی که به برخی داده می‌شود مکانیزم مشخصی ندارد و از مراکز خاصی بورسیه می‌گیرند؛ در حالی که باید حتماً مکانیزم آن مشخص باشد؛ چراکه در حال حاضر بسیاری از کسانی که بورس می‌شوند از دانشجویان برتر نیستند و برخی از دانشجویان ممتاز حتی از نحوه گرفتن بورس هم مطلع نیستند، درحالی که این موضوع باید بسیار روشن و شفاف بر اساس رتبه‌های برتر کنکور باشد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/185888/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رتبه اعتباری اسرائیل بار دیگر کاهش یافت

بازیکنان سپاهان بدون استراحت در باغ فردوس!

کشف محموله 512 کیلویی شیشه در تایباد

تجدید پیمان با آرمان شهدا

چرا «طلای ابلهان» واقعا ارزشمند است؟

لغو پرواز مشهد - دبی به‌دلیل عدم پذیرش فرودگاه مقصد

آیت الله مکارم شیرازی: هزینه سفر حج بسیار سنگین است

امیرعبداللهیان: این بار پاسخ ایران فوری و حداکثری خواهد بود

بیش از 12 میلیون مسافر به خراسان رضوی سفر کردند

انتصاب سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی

شهرداری خانلق شیروان قهرمان کشتی باچوخه کشور

راهپیمایی مردمی حمایت از عملیات «وعده صادق» در مشهد برگزار می شود

برگزاری همایش جهانی «بقیع؛ مدفن امامان و اصحاب»

هزینه سفر حج بسیار سنگین شده است

معارفه معاون جدید اجتماعی فرهنگی و زیارت استانداری قم

دختران خراسان شمالی بر بام کوراش کشور ایستادند

کشف محموله 566 کیلوگرمی مواد مخدر صنعتی در مرز دوغارون

رئیسی : اگر دشمن بار دیگر خطا کند پاسخی دریافت خواهد کرد که او و حامیانش را پشیمان می‌کند

خدمات رسانی قرارگاه خدمات به زائر در حوزه‌های اقامت و مباحث رفاهی

بهره‌برداری پارکینگ طبقاتی ١5٠٠ واحدی میدان شهدا تا پایان بهار 1403

کشف محموله سنگین شیشه از یک دستگاه تریلی توسط مرزبانان هنگ تایباد

اگر دشمن بار دیگر خطا کند، پاسخی پشیمان کننده خواهد دید

ناجی‌ گل‌گهر این‌بار به داد استقلال رسید!

حضور پلنگ برای نخستین بار در کوهسرخ (فیلم)

رئیسی در اجتماع مردم شاهرود: اگر دشمن بار دیگر خطا کند پاسخی دریافت خواهد کرد که او و حامیانش را پشیمان می‌کند

معاون اقتصادی استاندار خراسان رضوی منصوب شد

کشف محموله سنگین مواد مخدر در هنگ مرزی تایباد

رتبه چهارم خراسان جنوبی در اجرای طرح مسطورا

اتمام 53 پروژه اقتصادی تا پایان دولت در خراسان رضوی

برگزاری مراسم شکرانه خدمت قرارگاه عملیاتی زائران نوروزی مشهد

پیکان سبزوار برابر پرواز هوانیروز اصفهان پیروز شد

ارائه آموزش‌های مهارتی به بیش از 3 هزار نفر از آسیب دیدگان اجتماعی

برگزاری راهپیمایی حمایت از مردم غزه و عملیات وعده صادق

غرق شدن پسر هفت ساله در روستای ازمیغان طبس

کشف پراید سرقتی کمتر از 2 ساعت در طبس

پرواز بالگرد اورژانس نیشابور برای نجات بیمار سکته مغزی

تسهیل امر زیارت، تکلیف مدیریت شهری در مشهد است

دبیر کل سازمان ملل: تنها یک خطای محاسباتی در خاورمیانه، برای جهان فاجعه بار خواهد بود

کشف محموله سنگین شیشه و هروئین از یکدستگاه تریلی در هنگ تایباد

درخشش استقلالی سابق این بار در دربی کوچک

پسربچه 7ساله در آب‌های سطحی روستای ازمیغان طبس غرق شد

تصادف مرگبار 2 سواری با تریلر در جاده مشهد - تربت حیدریه

تکریم و معارفه سرپرست معاونت اجتماعی، فرهنگی و زیارت استانداری قم

پیروزی پیکان سبزوار مقابل هوانیروز اصفهان

کشف بیش از 2 کیلوگرم مواد مخدر صنعتی در گمرک دوغارون تایباد

ویسی: دو بار فولاد بیمار را به من دادند

یک کشته و 4 مصدوم در تصادف دو دستگاه خودروسواری در جاده مشهد به تربت حیدریه

عفو و بخشودگی 3 محکوم تعزیراتی خراسان جنوبی از سوی رهبر انقلاب

سرپرست معاونت اجتماعی، فرهنگی و زیارت استانداری قم منصوب شد

علم الهدی : اینکه سن ازدواج بالا رفته، ریشه آن فرهنگی است