پیام خراسان

آخرين مطالب

پنجه تخریبگران بر چهره شهر هخامنشی خراسان شمالی سياسي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - بجنورد- «ریوی» دنیایی پر از رمز و راز است، در این محوطه باستانی باید با احتیاط گام برداشت. زیرا در یکی از ساتراپی‌های هخامنشیان گام برمی‌دارید و ممکن است در زیر پای شما گذرگاهی رخ بنماید که روزگاری زنان و مردان این ساتراپی و یا خانواده‌هایی که در عصر مفرغ زندگی می‌کرده اند، از آن عبور کرده باشند.

این محوطه 110 هکتاری که اکنون چنین سوت و کور است، زمانی شهری باستانی بوده است و بر اساس گمانه زنی های انجام شده، قدمت آن تا 7 هزار سال قبل از میلاد نیز برآورد شده است.
این جا ممکن است همان «آساک» مرموز و گمشده در کوچه های پیچاپیچ، مه گرفته و ابهام آلود تاریخ باشد که داریوش بزرگ در آن تاج بر سر گذارد و شاید دژی نظامی و محل تدارکات سربازان هخامنشی هنگام عبور از جاده ابریشم بوده باشد.
اگر قوه تخیل خود را به کار انداخته و بیشتر دقت کنید صدای هیاهو و آمد و شد زنان و مردان، ارابه های جنگی و چکاچک شمشیرهای سربازان را خواهید شنید و در لابلای یونجه زار کنار این محوطه و آجرهایی که با خاک این محل ساخته و چیده شده اند، می توانید چهره هایی را ببینید که در طول زمان به تاریخ پیوسته اند و اکنون اندکی از زندگی هر کدام با این خشت ها عجین و رازهایشان نیز در خاک و گل و گیاه مدفون شده است.
اگر این خشت ها دهان باز کنند هر یک می توانند ده ها داستان از زندگی های ساده و ارتباطات اجتماعی پیچیده هزاران خانواری را که روزگاری در این استقرارگاه زندگی می کردند بیان کنند اما حیف و صد حیف که با همه اینها در این پهنه بزرگ که اثری از فنس کشی و جداسازی و مراقبت از آن جز یک نگهبان نیست، فعالیت کوره های آجرپزی تخریب گسترده ای را به همراه داشته که بخشی از تاریخ این سرزمین را آجر کرده است.

دود کوره‌پزخانه‌ها در چشم میراث ریوی
داستان کوره های آجرپزی که در ریوی فعالیت دارند به 40 سال قبل باز می گردد. درست 20 سال بعد از آنکه این مجموعه در فهرست آثار ملی خراسان بزرگ ثبت شده بود.
محوطه تاریخی ریوی در تاریخ 1346 با شماره 720 در فهرست آثار تاریخی ملی به ثبت رسید و شماره ثبت آن نشان می دهد که از نخستین میراث فرهنگی ثبت شده کشور است اما در محدوده این محوطه باستانی 110 هکتاری که گفته می شود واکاوی تاریخی آن می‌تواند به یافتن شهر گمشده آساک کمک کند، عده ای همچنان کشت و زرع کرده و زمین ها را شخم می زنند.
آنسوتر در کنار بناهایی که از زیر خاک سربرآورده اند، کوره های آجرپذیری با حرص و ولعی تمام، خاک های پر رمز و راز تاریخی را قالب زنی می کنند. گویا خبر ندارند که این محوطه تاریخی نه فقط به دوره اشکانی تعلق دارد بلکه در درجه نخست این محوطه به عنوان قدیمی ترین استقرارگاه انسان در شمال شرق کشور شناخته شده که قدمت آن با توجه به شواهد تاریخی به 3 هزار و 700 سال قبل و حتی عصر مفرغ باز می گردد.
چرا ریوی اهمیت دارد؟

به گفته سرپرست هیات باستان‌شناسی محوطه باستانی ریوی، بحث هویتی این مجموعه اهمیت آن را از دیگر مجموعه های استان بیشتر کرده است اما این که چگونه به مردم اجازه داده شده است در این محوطه باستانی کشاورزی کنند و یا حتی کوره های آجرپزی برپا کنند، جای بسی شگفتی است.
دکتر جواد جعفری با بیان اینکه 50 سال از ثبت این محوطه در فهرست آثار ملی خراسان می گذرد، می گوید: مجوز ایجاد کوره پزخانه در سال 60 به این افراد داده شد که با وجود ثبت این محل در فهرست آثار ملی، این اقدام تعجب برانگیز است.
وی می افزاید: سازه های معماری این محوطه در سطح زمین قرار دارند و کافی است 30 سانتیمتر خاکبرداری شود تا این سازه ها سربرآورند و با توجه به همین امر حتی کشت درختان نیز در این مکان ممنوع است.
وی با ابراز تأسف از تخریب های گسترده در این محوطه باستانی خاطرنشان می کند: غفلت از حفاظت این محوطه باعث شده تا درختانی در عرصه این محل تاریخی کاشته شود که ریشه های عمیق آن موجب تخریب سازه ها شده است.

سرپرست گروه تحقیقات و باستانشناسی ریوی از ادامه مطالعات باستان شناسی در 60 درصد باقیمانده از محوطه ریوی خبر می دهد و می گوید: این استقرارگاه به اندازه ای قوی است که تخریب ها نتوانسته به کار لطمه چندانی بزند.
جعفری اظهار می کند: با وجود تخریب ها نتایج کاوش های باستان شناسی، زوایای تاریک این مقطع زمانی را در شمال شرق کشور روشن کرد و این درحالی است که یک گپ باستانی بزرگ در این نقطه وجود داشت که با کاوش در ریوی این تاریکی آشکار شد.
وی با بیان اینکه در هر نقطه این محوطه 110 هکتاری که گمانه زنی شد، نتایج خوبی به دست آمد، خاطرنشان کرد: با ساختمان هایی قوی روبه رو شدیم که قدم به قدم ما را با تاریک و روشن دوره هخامنشی، ساسانی و اشکانی در شمال شرق کشور آشنا می کند.
وی می افزاید: از آنجا که در دوره امپراتوری های باستانی ایران استقرارهای بزرگ در دشتهای کوچک مانند این دشت شکل می گرفت، می توان ریوی را گذرگاهی دانست که در شمال شرق، گذرگاه ورودی اقوام مختلف آسیای میانه بوده و برای شکل گیری و استقرار تمدن ها مناسب بوده است.
وی اظهار می کند: تاکنون یک قلعه نظامی و یک کاخ هخامنشی از دل خاک بیرون آمده که پایه و ستون دارد و در تپه ریوی (B) هم که مربوط به دوره ساسانی است شهری 50 هکتاری پیدا شده که بخش حاکم نشین آن است.
دکتر جعفری می گوید: از آنجا که مطالعات ما نشان از وجود یک شهر در این منطقه دارد، بناهای حکومتی و ساختمان های بزرگ خارج شده از دل خاک نیز موید این مطالعات است.
وی قدیمی ترین بخش این محوطه را گورستانی می داند که قدمت آن به سه هزار و 700 سال قبل باز می گردد و اظهار می کند: از حفاری این محل 12 اسکلت انسان پیدا شد و همچنین 900 قلم اشیای باستانی نیز یافت شده که در موزه مردم شناسی بجنورد نگهداری می شود.
محوطه ریوی و مالکان پنجاه گانه

از آنجا که کشف این محوطه به 50 سال قبل باز می گردد، مالکان آن در طی زمان افزایش یافته اند.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان مانه و سملقان در این مورد می گوید: محوطه ریوی 50 مالک دارد از جمله مالکان کوره های آجرپذیری.
رضا ریواده می افزاید: قرار است تا 2 سال دیگر دو کوره ای که اکنون در عرصه ریوی کار می کنند به محلی دیگر منتقل شوند، اما خاکبرداری آنها ممنوع شده و تنها می توانند با استفاده از خاک هایی که قبلا برداشت کرده اند، آجر بزنند.
وی با اشاره به اینکه در این کوره ها نزدیک به 30 خانواده اشتغال دارند خاطرنشان می کند: نمی توان به یکباره همه آنها را بیکار کرد و کسی که در این عرصه درخت کاشته است نیز باید درختان خود را قطع کرده و فعالیت خود را به محل دیگری منتقل کند.
وی با بیان اینکه مالکان از روستاهای نجف؛ قره مصلی و شهر آشخانه هستند، می گوید: از آنجا که تملک این محوطه باستانی به علت تگناهای مالی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ممکن نیست، تاکنون فعالیت کشاورزی در ریوی، تا حدی که به محوطه خسارت وارد نکند ممنوع نیست اما کاشت درخت و خاکبرداری ممنوعیت دارد.

برخورد قاطع با متخلفان
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی نیز در این مورد می گوید: ممنوعیت فعالیت هایی مانند کوره های آجرپزی و باغداری در جهت جلوگیری از تخریب این محوطه انجام می شود و با افرادی که محوطه را با کاشت درخت تخریب می کنند برخورد قاطع شده است.
وی با بیان اینکه کوره های آجرپزی 40 درصد محوطه را تخریب کرده اند، اظهار می کند: حفاظت از محوطه بستگی به حمایت قضایی دارد و تا کنون که همکاری خوبی در این رابطه انجام شده است.
علی مستوفیان، هرگونه فعالیت تخریبی در محدوده عرصه شهر تاریخی ریوی را ممنوع خوانده و می گوید: شخص سودجویی که به کشت درخت بر روی آثار تاریخی در محوطه ریوی اقدام کرده بود با دستور دادستان شهرستان مانه و سملقان محکوم شد و این اتفاق با وجود این رخ داد که قبلا نیز اخطارهای ماموران یگان حفاظت میراث فرهنگی را دریافت کرده بود.
وی با بیان اینکه کشت درخت بر روی بقایای معماری، یکی از فعالیت ­های تخریبی در محدوده آثار تاریخی است، می گوید: ریشه درخت موجب تخریب و از هم شکافتن ساختار معماری و بقایای استقراری می­ شود و از آنجا که تصویب و ابلاغ نقشه تعیین عرصه و حریم محوطه تاریخی ریوی و ضوابط حفاظتی آن در سال 1393 در سطح ملی اعلام شده است، باید آن را رعایت کرد.
وی ریوی را یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های تاریخی استان می داند که همچنان با دست‌اندازی‌ها و تجاوز افراد سودجو مواجه است، می گوید: حراست و حفاظت از این شهر تاریخی یک وظیفه برای دولت و مردم فرهنگ دوست استان است.

فصل هفتم به پایان رسید اما...
هفتمین فصل کاوش در محوطه باستانی ریوی به پایان رسیده است اما مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی از ادامه و تکمیل مطالعات باستان شناسی تا 5 فصل دیگر در این محدوده خبر می دهد.
حبیب یزدان پناه می افزاید: کاوش های ریوی با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و موسسه باستان شناسی آلمان از سال 1391 آغاز شده و با توجه به اهمیت علمی و گردشگری این اثر تاریخی، برنامه منظمی با عنوان «پروژه باستان شناسی ریوی» برای کاوش و پژوهش در این محوطه تاریخی تدوین شد.
وی تصریح می کند: مهمترین فعالیتهای این فصل، کاوش باستان شناسی، مطالعه ژئومورفولوژی، ساماندهی محوطه و تهیه طرح سایت پلان مدیریتی و مرمت آثار حاصل از کاوش است که با همکاری متخصصانی از ایران و آلمان انجام خواهد گرفت.
محوطه تاریخی ریوی در پنج کیلومتری غرب شهر آشخانه، مرکز شهرستان مانه و سملقان و در نزدیکی روستای نجف و قره مصلی واقع شده است. این اثر تاریخی در سال 1346 با شماره 720 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و در سال 1391 فصل اول کاوش باستان شناسی این اثر آغاز شده است.
این محوطه با وسعتی حدود 110 هکتار، در واقع بقایای یک شهر دوران هخامنشی است که وی‌ژگی های باستان شناسی منحصر به فردی را داراست.
آشخانه مرکز شهرستان مانه و سملقان در 45 کیلومتری غرب بجنورد و در مسیر استان های شمالی به مشهد مقدس واقع است.
برچسب‌ها
بجنورد هخامنشیان آثار باستانی تخریب بنای تاریخی خراسان شمالی میراث فرهنگی مانه وسملقان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/193335/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

(تصاویر) احیای سنت گلاب گیری حرم رضوی در باغ دولت‌آباد یزد

چرا شعر نوجوان مورد توجه نیست؟

«کولبری» نه شغل است و نه شریف/ مردم از ناچاری بار بر دوش می‌گیرند

داورزن خراسان رضوی هزار و 700 نفر شتر دارد

20 هزار لیتر سوخت قاچاق در مرزهای خراسان رضوی کشف شد

254 معتاد متجاهر در مشهد جمع آوری شدند

خراسان رضوی بیش از 9 هزار زائر حج تمتع آماده اعزام دارد

سه هزار قطعه زمین در بخش احمدآباد مشهد به نهضت ملی مسکن اختصاص یافت

مردم خراسان رضوی سال گذشته 136 میلیون کیلووات برق بیشتری مصرف کردند

بسته‌های ویژه مادران باردار به 825 هزار خانوار خراسان رضوی تعلق می‌گیرد

بازسازی منازل محرومان روستای دولت‌آباد به همت جهادگران قمی

ماجرایی تازه برای خریداران طلا؛ مالیات جدید در راه است؟

مقایسه تعرفه اینترنت ثابت اپراتورها

ویدئوی دیگری از باران‌های رگباری امروز بیرجند

راه‌ها در خراسان جنوبی باز شده، اما همچنان ناایمن هستند

ببینید | درخواست فوری شهردار حاجی‌آباد از مردم؛ اوضاع خراب است!

فیلم | جاده شهداد - نهبندان مسدود است

ببینید | درخواست فوری شهردار حاجی‌آباد پس از وقوع سیل؛ اوضاع خراب است!

بیمارستان رضوی مشهد: تکذیب فروش اسناد حاوی اطلاعات بیماران به عنوان کاغذ باطله

اختصاص پنل‌های خورشیدی برای تأمین درآمد پایدار دهیاری‌ها ضرورت دارد

(ویدئو) زورخانه پهلوان رستم؛ بنایی کهن در تاریخ شهر مشهد

شهریه مدارس غیردولتی شفاف می‌شود

حذف تکراری پرسپولیس مقابل گربه سیاه در اراک/ پرسپولیس دو بار بازی برده را از دست داد

پنجه آلومینیوم بر صورت قرمزها / پرسپولیس دو بار بازی برده را از دست داد

کشف بیش از 20 هزار لیتر سوخت قاچاق در مرز دوغارون

ضرورت اختصاص پنل‌های خورشیدی برای تأمین درآمد پایدار دهیاری‌ها

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 8 اردیبهشت 1403

آزمایش اولین «واکسن شخصی» برای نوعی از سرطان روی بیمار انگلیسی

علم‌الهدی: می‌خواهید به بهانه پر کردن سبد جمعیت انقلابی، همان کسانی را هم که انقلابی هستند از خود برنجانید؟

67 درصد از زوجین جوان مشهدی باور دارند که همسرشان باید ذهن آن‌ها را بخواند

ین ژاپن باز هم سقوط کرد

هشدار سازمان هواشناسی نسبت به رگبار باران و وزش باد شدید

نگاه رهبر انقلاب به مسائل حوزه کتاب همه جانبه است

خون شریک 2 + فیلم

واگذاری زمین به 177 خانوار ایثارگر آذربایجان شرقی

بانک مرکزی: کاهش نرخ رشد 12 ماهه نقدینگی تداوم دارد

آزمون دوباره از 135 کنکوری جامانده «زیرکوه»!

امدادرسانی ارتش به دانش آموزان کنکوری در سیلاب

دستگیری سارق گاردریل‌های جاده‌ای در شیروان

دستگیری قاچاقچیان چوب در لفور سوادکوه

این بار کسی جیمی‌جامپ را بغل نکرد | دستگیری جیمی جامپ در بازی پرسپولیس و آلومینیوم اراک

رونمایی از هفت محصول دانش بنیان کشاورزی در دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی خراسان رضوی

فرونشست عمیق زمین در یکی از خیابان‌های مشهد

جشنواره‌ای با عطر و بوی گل محمدی

پیش بینی بارش‌های رگباری در سطح شهرستان بردسکن تا پایان هفته

(ویدئو) ثبت رقص و حرکات پروتئین-لیپید برای اولین بار

استفاده از کولر گازی چه میزان قبض برق را افزایش می‌دهد؟

سارق گاردریل‌های جاده‌ای در شیروان دستگیر شد

فرونشست عمیق زمین در تقاطع کلاهدوز و قاضی طباطبایی(7 اردیبهشت 1403)

فرونشست عمیق زمین در تقاطع خیابان کلاهدوز و قاضی طباطبایی مشهد