پیام خراسان

آخرين مطالب

آستان قدس رضوی در تکاپوی زدودن محرومیت از مشهدالرضا (ع) فرهنگي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - مشهد- سکونت 1.2 میلیون نفر از جمعیت سه و نیم میلیون نفری مشهد در مناطق حاشیه یا سکونتگاه‌های غیررسمی، تلاش و برنامه‌های گسترده‌ای را از سوی نهادها و دستگاه‌های مختلف استان از جمله آستان قدس رضوی برای زدودن محرومیت از چهره این کلانشهر شکل داده است.

آستان قدس رضوی یکی از نهادهای بزرگ موقوفاتی کشور است که علاوه بر وظایف مذهبی و فرهنگی، حسب دستور موکد رهبر معظم انقلاب، محرومیت‌زدایی از مناطق محروم بویژه حاشیه شهر مشهد را در دستور کار قرار داده و در این راستا "معاونت محرومیت زدایی" در چارچوب فعالیت‌های خیراندیشانه این نهاد ایجاد شده است.
این نهاد موقوفاتی براساس وظیفه ذاتی خود در ارایه خدمات به زائران و مجاوران حضرت امام رضا (ع) و عمل به نیات واقفین، همسو با سایر ارگان‌ها و دستگاه‌های ذیربط همچون شهرداری مشهد و استانداری خراسان رضوی به ساماندهی حاشیه این شهر پرداخته و طرح‌ها و اقدامات گوناگونی را برای پاک کردن محرومیت از چهره این کلانشهر به اجرا گذاشته است.
آستان قدس رضوی به همین منظور با بهره‌گیری از خادمیاران رضوی در حوزه‌های مختلف ساخت و ساز، مسایل بهداشتی و درمانی، ارایه خدمات فرهنگی و اجتماعی در قالب برپایی اردوهای جهادی به اجرای طرح‌های محرومیت‌زدایی در حاشیه شهر مشهد به طور متمرکز در هماهنگی با دیگر ارگان‌ها اقدام کرده است.
زمینه‌های بسترساز
حاشیه‌نشینی به عنوان یکی از معضلات گریبانگیر اغلب کلانشهرها طی دهه‌های اخیر شناخته شده و در این میان نبود برنامه‌ریزی برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان منجر به گسترش پدیده حاشیه‌نشینی شده به طوری که بر اساس آمارهای موجود حدود 20 میلیون نفر از جمعیت 80 میلیون نفری ایران در زمره حاشیه‌نشینان شهرهای بزرگ و متوسط کشور هستند.
در قالب چنین روند مشکل‌آفرین حتی روستاهای نزدیک شهرها نیز طی روندی خزنده به مرور در داخل حریم شهرها قرار گرفته‌اند که بطور مثال در کلانشهر مشهد 128 روستا با جمعیت افزون بر 200 هزار نفر در حریم کلانشهر مشهد قرار دارد.
کلانشهر 30 هزار هکتاری مشهد هم‌اکنون نیز 86 هزار هکتار حریم دارد و ظرف 50 سال اخیر 80 سکونتگاه روستایی وارد محدوده این شهر شده‌ است.
نبود برنامه‌ و اقدام عملی موثر برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان زمینه‌ اشغال زمین‌های اطراف شهرها و تبدیل آن‌ها به سکونتگاه‌های غیرمجاز را فراهم آورده و در امتداد آن به اجبار همین مکان‌ها بدون اقدامات زیرساختی و ارائه خدمات شهری، در قالب "طرح جامع" ناگزیر به محدوده شهر افزوده شده‌اند.
کارشناسان امور شهر و شهرسازی معتقدند یکی از راه‌های کارشناسانه و موثر مقابله با تبدیل زمین‌های واقع در حریم شهر به محدوده شهری، اصلاح کالبد شهر و اجرای برنامه‌های اقتصادی و اجتماعی برای توانمندسازی مردم است که اجرای آن نیازمند تامین میلیاردها تومان اعتبار می‌باشد.
حاشیه شهر مشهد
چهار درصد جمعیت کشور در مشهد و حریم این شهر سکونت دارند. میزان رشد جمعیت بین سال‌های 1390 تا 1395 در مشهد 1.7 درصد و در کشور 1.2 درصد بود اما همین ضریب در این مدت برای روستاهای حریم مشهد 11.8 درصد ثبت شده است.
سکونتگاه‌های غیررسمی با گستره‌ای شامل 13 درصد از مساحت 350 کیلومترمربعی مشهد، 32 درصد جمعیت این کلانشهر را در خود جای داده‌اند. این مساحت یک میلیون و 200 هزار حاشیه‌نشین را در قالب 66 پهنه در خود جای داده که 300 هزار نفر از آنان را اتباع و مهاجران خارجی تشکیل می‌دهند.
سکونتگاه‌های غیررسمی به مناطقی گفته می‌شود که مهاجران روستایی و محرومان جامعه شهری از سر اجبار در آن جا خوش کرده و محیط مسکونی خارج از برنامه‌ریزی‌های رسمی و قانونی توسعه شهری را بدون مجوز در درون یا خارج محدوده قانونی شهر شکل داده‌اند.
نداشتن سند مالکیت رسمی و محرومیت از خدمات و زیرساخت‌های شهری، عمده‌ترین شاخص‌های مناطق حاشیه شهر محسوب می‌شوند. همچنین شرایط حاکم بر اینگونه نواحی بر بروز ناهنجاری‌های اجتماعی کمک کرده و حاشیه شهر را به بستر وقوع انواع جرایم تبدیل کرده است به طوری که از 18 آسیب اجتماعی در ایران پنج مورد آن در حاشیه مشهد وجود دارد.
البته باید توجه داشت که پدیده حاشیه‌نشینی منحصر به مشهد یا ایران نیست و 42 درصد جمعیت کشورهای درحال توسعه ساکن حاشیه شهر یا سکونتگاه‌های غیررسمی هستند.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، سکونتگاه‌های غیررسمی چالش اصلی هزاره سوم معرفی شده است زیرا یک نفر از هر 6 نفر جمعیت هفت میلیارد و 800 میلیونی جهان در سکونتگاه‌های غیررسمی یا حاشیه شهر زندگی می‌کند.
پدیده حاشیه‌نشینی و مقابله با آن روند تدریجی است
وجود 1.2 میلیون نفر جمعیت حاشیه‌نشین در مشهد پدیده‌ای نوظهور و ناگهانی نیست بلکه به صورت تدریجی و طی سال‌ها به خاطر عدم توجه بهنگام و دوراندیشی مسوولان و نهادهای ذیربط ایجاد شده است. بر همین اساس، پدیده‌ای اجتماعی و چندوجهی که در طول سال‌ها شکل گرفته است با اقدام دفعی و ناگهانی قابل رفع نیست بلکه نیازمند طرح و برنامه‌ای کلان و همه‌جانبه است تا با هماهنگی ارگان‌ها و دستگاه‌های مختلف اقتصادی، فرهنگی، حقوقی و اجرایی و پرهیز از فعالیت‌های جزیره‌ای مورد رسیدگی و اصلاح قرار گیرد.
شهرداری مشهد، استانداری خراسان رضوی و سپاه امام رضا (ع) طی سال‌های اخیر در چنین بستری وارد عرصه مقابله با پدیده حاشیه‌نشینی در مشهد شده‌اند تا علاوه بر ممانعت از گسترش آن، این مشکل را بطور ریشه‌ای رفع و درمان نمایند.
طرح، سازمان و ستاد
استاندار خراسان رضوی که حدود یک سال پیش کار خود را در این استان آغاز کرده، در نخستین ماه‌های تصدی خویش رسیدگی به حاشیه شهر مشهد را به عنوان یکی از اولویت‌ها در دستور کار خود قرار داد.
علیرضا رزم‌حسینی در این راستا برنامه‌ای را با عنوان "طرح جهاد اجتماعی" معرفی کرد که در قالب آن مسوولیت 41 دستگاه اجرایی استان برای ساماندهی حاشیه شهر مشهد و مقابله با پدیده حاشیه‌نشینی مشخص شده است.
شهرداری مشهد نیز به عنوان نهادی که در خط مقدم رویارویی با پدیده حاشیه‌نشینی و تبعات آن قرار دارد پارسال اقدام به تاسیس "سازمان بازآفرینی شهری" کرد تا مناطق حاشیه این کلانشهر را با استفاده از بودجه، امکانات و ظرفیت‌های تخصصی شهرداری مشهد ساماندهی نماید.
آستان قدس رضوی نیز در کنار سایر نهادها با توجه به وخامت وضعیت اجتماعی و امنیتی مناطق حاشیه شهر مشهد و مزمن شدن مشکلات آن، به عرصه مقابله با پدیده حاشیه‌نشینی وارد شد.
اقدامات آستان قدس رضوی در حاشیه شهر مشهد
آستان قدس رضوی به خاطر ماهیت خدماتی و وظایف ملی خود دارای ماموریت‌های محوری، موضوعی و راهبردی در استان‌هاست که محور این ماموریت‌ها، فرهنگی و اجتماعی است.
در این راستا نمایندگی آستان قدس رضوی در 32 نقطه از کشور ایجاد شده که مسوولیت ارایه خدمات فرهنگی، اجتماعی و امدادی به مناطق محروم را برعهده دارد.
مدیر دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی در خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: آستان قدس رضوی حسب دستور رهبر معظم انقلاب مبنی بر رسیدگی به ضعفا و نیازمندان در شهر مشهد، اقدامات متنوعی برای خدمت‌رسانی به حاشیه‌نشینان انجام داده است.
امین بهنام افزود: از جمله این اقدامات می‌توان به توزیع منظم بسته‌های غذای متبرک حرم مطهر رضوی به صورت منظم بین ساکنین حاشیه شهر مشهد و افراد نیازمند اشاره کرد که به صورت روزانه توسط خادمیاران رضوی یا علما در منازل این منطقه تحویل می‌شود.
وی ادامه داد: حضور علما برای توزیع بسته‌های متبرک بین افراد نیازمند بیشتر با هدف فرهنگ‌ سازی انجام می‌شود تا ضمن ارایه کمک‌های معیشتی، ارشادهای لازم در خصوص مسایل اجتماعی و فرهنگی نیز انجام شود.
مدیر دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی در خراسان رضوی گفت: این نهاد ماهانه 10 هزار سبد کالا بین ساکنین حاشیه شهر مشهد توزیع می‌کند که در ماه رمضان 10 هزار سبد کالا نیز به این تعداد افزوده می‌شود.
وی افزود: یکی از مسایل دیگری که در حاشیه شهر مشهد توسط این نهاد پیگیری می‌شود، کمک به مهاجرت معکوس حاشیه‌نشینان از شهر به روستاست.
بهنام ادامه داد: اغلب افرادی که در حاشیه شهر مشهد ساکن هستند، روستاییانی می‌باشند که به دلیل فقر و بیکاری به این مناطق مهاجرت کرده‌اند لذا آستان قدس رضوی تلاش کرده است با ایجاد فرصت‌های شغلی در روستاهای مبدا، زمینه مهاجرت روستاییان از حاشیه شهر را فراهم کند.
وی گفت: در این راستا تسهیلات بانکی با کارمزد اندک به 225 نفر از متقاضیان ساکن حاشیه شهر مشهد برای ایجاد کسب و کار در روستاها پرداخت شده یا در حال پرداخت است که برخی از آنان کسب و کار خود را در آن مناطق آغاز کرده‌اند.
مدیر دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی در خراسان رضوی افزود: نمی‌توان عدد دقیق در زمینه مهاجرت معکوس یا بازگشت ساکنین حاشیه شهر به روستاهای خود ارایه داد اما در یک مرحله 21 خانوار به روستاهای شهرستان کلات بازگشتند.
بهنام، راه‌اندازی اردوهای جهادی توسط خادمیاران سلامت را از دیگر اقدامات آستان قدس رضوی در حاشیه شهر مشهد ذکر کرد و ادامه داد: تاکنون 40 اردوی جهادی سلامت توسط این خادمیاران برگزار شده که در این اردوها خدمات بهداشتی و درمانی رایگان به حاشیه‌نشینان ارایه شده است.
وی گفت: توسعه فضاهای فرهنگی، کمک به ساخت مساجد، کمک به ایجاد تشکل‌های فرهنگی و اجتماعی از دیگر برنامه‌های آستان قدس رضوی در حاشیه شهر مشهد بوده که در حال اجراست.
وی نوسازی و بهسازی خانه‌های محرومین را از دیگر اقدامات این نهاد در حاشیه شهر مشهد برشمرد و افزود: در این راستا 35 خانه متعلق به محرومین در سه روستای حاشیه شهر مشهد شامل قرقی، بهار و فارمد، نوسازی کامل یا بهسازی شده است.
بهنام ادامه داد: خادمیاران رضوی در قالب اردوهای جهادی به بهسازی مدارس حاشیه شهر مشهد نیز پرداخته‌ و آن را به عنوان برنامه‌ ویژه خود در این مناطق قرار داده‌اند.
 
 

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/194784/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیرجند رکورددار بارش های روز گذشته در استان

مطالبات برجای مانده حوزه شهری حاجی‌آباد نیازمند تدابیر شوراها است

نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

نجات گردشگران گم‌شده در جنگل‌های خلیل‌شهر بهشهر

(ویدئو) کاشت نهال به‌جای درختان قطع شده در جنگل‌های هیرکانی

سالن ورزشی استاندارد در شهرستان بجستان نداریم

بهره برداری ازدومین زائرسرای ویژه محرومان کمیته امداد در مشهد

حمایت یک هزار و 127 میلیارد تومانی از سبد امنیت غذایی مردم سیستان و بلوچستان

به ظرفیت‌های خدمات‌رسانی مشهد به صورت ویژه پرداخته شود

جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی

جمع آوری254 معتاد متجاهر در مشهد

مسیرهای خراسان جنوبی مسدود نیست

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

سیل به مزار امامزاده سیدعلی (ع) نهبندان رسید

علما حافظان مرزهای دینی هستند

57 سال؛ میانگین سنی حجاج ایرانی در سال 1403

تامین سوخت کشاورزان جغتای با فناوری نوین

انتقاد تند علم الهدی از تلاش برای بازگرداندن خواننده ها و هنرمندان خارج نشین به ایران /بخاطر جذب حداکثری باید عناصر ناپاک و ضدانقلاب به کشور برگردند؟

کددار شدن درمانگاه تامین اجتماعی بردسکن

عمل جراحی آنوریسم مغزی در نیشابور با موفقیت انجام شد

دستگیری 5 متهم حفاری غیرمجازو کشف 2 دستگاه گنج‌یاب در نیشابور

محمدسیفی بار دیگر طلای ووشو جهان را تصاحب کرد

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

داورزن هزار و 700 نفر شتر دارد

بارش شدید باران در بردسکن

8200 خانوار عشایری در استان خراسان رضوی زندگی می‌کنند

پاکسازی محیط زیست توسط کودکان شهر زاوه در هفته زمین پاک + تصاویر

انتقال دانش آموزان مناطق مرزی خراسان جنوبی با خودروهای ارتش به محل آزمون کنکور

بیشترین خسارت سیل به راه‌های مواصلاتی خراسان جنوبی

کشف 20 هزار لیتر سوخت قاچاق در مرز‌های خراسان رضوی

پایان آزمون سراسری با رقابت داوطلبان گروه علوم تجربی

حاجیان ایرانی با میانگین سنی 57 سال عازم حج تمتع می‌شوند

میانگین سنی حجاج عازم حج تمتع 57 سال است

بانک‌ها اعتبارات را به سمت تولید سوق دهند

تامین سوخت مورد نیاز کشاورزان جغتای با استفاده از فناوری نوین

انتقاد امام جمعه باخرز از وضعیت تنها بیمارستان شهرستان

کنکور سراسری 1403 - مشهد

ساخت نمونک خودرو آتش نشانی باتلاش دانش آموزان نیشابور

روحانیون کاروان‌های حج مشعل داران معارف و مناسک هستند

(ویدئو) مهارت یک مرد در صید مار کبرا با بطری 20 میلیون بار دیده شد

یک فوتی و یک مصدوم بر اثر انفجار گاز در نیشابور

حادثه انفجار گاز در یک منزل مسکونی در نیشابور

رویکرد ما برای ارتقاء بهداشت روانی باید جامعه‌محور شود

ماجرای مشکل مرزی جدید با طالبان؛ سوءتفاهم بود

تاکید امام جمعه مشهد بر ضرورت تحول و تجدید حیات در عرصه فرهنگی جامعه

ویدیوئی از دانش‌آموزانی که به دلیل سیل به کنکور نرسیدند

‏سرقت موبایل پشت چراغ قرمز سر چهارراه در مشهد!

کارگران سربازان انقلاب اسلامی در جنگ اقتصادی با دشمن هستند

بر تلاش مسئولان برای تحقق شعار سال تأکید کرد