پیام خراسان

آخرين مطالب

کرونا هم آش چریش خراسان شمالی را از جوش نینداخت مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - بجنورد - شیوع بیماری کرونا و هول و هراس آن علیرغم همه نگرانی‌ها و محدودیت‌هایی که در گذران بهار امسال برای خانواده‌های خراسان شمالی ایجاد کرد اما نتوانست شوق زنان این خطه را برای پخت غذاهای موسمی بهار از جمله «آش چریش»، «فتیرمسکه» و یا «خورش کنگر» از آنان بگیرد.

بارندگی ها و شرایط آب و هوایی مساعد بهار امسال موجب شد تا چریش، این گیاه بومی خراسان شمالی که هر سال مراتع و کوهپایه ها را سبز می کند، اندکی دیرتر سر از خاک برآورد اما در عین حال ممنوعیت وضع شده برای برداشت گسترده این گیاه، موجب شد تا رویشگاه های این گونه خوراکی جانی تازه بگیرد و رویش آن چندین برابر سال های گذشته شود.
خوشمزه‌های بهاری
گونه خوراکی و دارویی چریش، در میان گیاهان خودروی خراسان شمالی، سری میان سرها دارد و سال ها است که در سفره های بهاری مردم این خطه جا باز کرده است.
مردم خراسان شمالی در فصل بهار از این گیاه آشی می پزند که مخلوطی از حبوبات، بلغور گندم و گیاه چریش است و با دوغ تازه خورده می شود.
نان چریشی نیز با استفاده از خمیر، زردچوبه، پیاز، ادویه ای مانند رازیانه و همچنین دنبه گوسفندی که روغن آن گرفته شده و سرخ شده باشد و یا روغن حیوانی در تنور پخته می‌شود.
مردم خراسان شمالی در فصل بهار از این گیاه آشی می پزند که مخلوطی از حبوبات، بلغور گندم و گیاه چریش است و با دوغ تازه خورده می شود
به گفته کارشناس مسوول بهره برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی، گیاه چریش در تثبیت خاک و تامین بخشی از علوفه دام های منطقه در فصول بهار و تابستان اهمیت زیادی دارد و بسته به نوع، جنس و گونه آن در هر منطقه و در موسم گل دهی با توجه به رنگ گل ها مناظر بسیار زیبایی را پدید می آورد که به لحاظ تفرجگاهی نیز بسیار چشم نواز و دیدنی است.
علی رضا احمدی اسکویی افزود: چریش یکی از انواع گیاهانی است که با فرارسیدن فصل بهار از نیمه فروردین ماه در مراتع خراسان شمالی شروع به روییدن می‌کند و تا پایان فصل بهار قابل برداشت است.

پیام خراسان


ممنوعیت برداشت
وی اظهار داشت: از آنجا که برداشت این گیاه در خراسان شمالی تا چند سال قبل ممنوع نبود، بسیاری از افراد بومی استان که با این گیاه آشنا بودند برای چیدن آن به کوه ها و مراتع هجوم می بردند و در این ایام بازار استان با حجم زیادی از عرضه چریش مواجه می شد که با بهایی اندک فروخته می شد.
وی در مورد خصوصیات ظاهری چریش گفت: هر بوته گیاه چریش چندین برگ دارد که مانند سبزی تره قسمت انتهایی آن در غلافی سفیدرنگ پیچیده شده‌ است اما برگ های آن آبدار و درشت تر از تره و انتهای غلاف آن نیز زردرنگ است.
علاوه بر مصرف دارویی آن به‌تنهایی و یا در ترکیب با سایر گیاهان، ارزش آن مضاعف می‌شود و در طب سنتی برای مداوای عوارض و لکه‌های پوستی، اگزما، شکستگی اعضای بدن و جلوگیری ‌از ریزش مو و تقویت پیاز مو نیز کاربرد دارد.
به گفته این کارشناس منابع طبیعی، گیاه چریش در خراسان شمالی به لحاظ شرایط اقلیمی آن بخصوص در مناطق شمالی در منطقه گلول شیروان، راز و جرگلان، ارتفاعات اسدلی و کوه شاه جهان اسفراین، سالوک، کوه بهار، قزلق و شوقان جاجرم و مناطقی از شهرستان مانه و سملقان می‌روید.
احمدی اسکویی اظهار کرد: کارشناسان منابع طبیعی خراسان شمالی، برای جلوگیری از تخریب مراتع و پیشگیری از نابودی این گونه گیاهی، آموزش بهره‌برداران در شناسایی گونه‌های قابل بهره برداری، زمان گلدهی، زمان رسیدگی و بهترین زمان برداشت ریشه‌ها را حایز اهمیت می دانند.
وی افزود: ریشه‌های غده‌ای برخی از این گونه های این گیاه چسبناک است که موارد استفاده از آن در مناطق مختلفی از جمله ایران، ترکمنستان و افغانستان به عنوان چسب طبیعی نیز معمول است و این گیاه علاوه بر مصرف خوراکی، ارزش دارویی نیز دارد.
مسوول بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی اظهار داشت: با توجه به خشکسالی‌های پیاپی در عرصه‌های مرتعی، تعدادی از گونه‌های با ارزش دارویی و صنعتی به دلیل بهره‌برداری‌های بی‌رویه به ویژه در مناطقی با دسترسی آسان در معرض انقراض و نابودی قرار گرفته و به همین دلیل برداشت گونه‌های دارویی و خوراکی شامل کنگر و دنبلان کوهی هم ممنوع شده است.

پیام خراسان


خوراکی به قدمت 200 سال
فتیرمسکه هم یکی از غذاهایی است که در فصل بهار در خراسان شمالی رایج است.
این خوراک خوشمزه بهاری که در سال 96 در فهرست میراث ناملموس فرهنگی خراسان شمالی ثبت شده، چنان که از نامش پیداست از فتیر که نانی تنوری و خوشمزه با پختی خاص است تهیه و با مسکه که همان کره محلی است خورده می شود.
این نان با آردهای معمولی تهیه می شود ولی شیوه عمل آوری آن موجب می شود تا نان بعد از پخت ورقه ورقه شود و سپس داغ داغ در ظرفی گذاشته می شود و لابلای آن کره محلی تازه قرار می گیرد که عمدتا با شکر خورده می شود.
به گفته یک کارشناس میراث فرهنگی خراسان شمالی «فتیر مسکه»، خوراکی بهاری است و بیشتر در زمان شیردوشی بهاره گوسفندان، که بازار کره گرفتن عشایر و کردهای خراسان شمالی از دام ها گرم است، عمومیت پیدا می کند.
رضا انباردار، با بیان این که قدمت فتیرمسکه که اکنون همگانی شده است به 200 سال قبل باز می گردد، گفت: فتیرمسکه در ابتدا در میان کردها و به ویژه دامداران عشایر، مرسوم بود و سپس ذائقه دیگر ساکنان منطقه را نیز تحریک کرده و عمومیت یافت.
فتیرمسکه با آردهای معمولی تهیه می شود ولی شیوه عمل آوری آن موجب می شود تا نان بعد از پخت ورقه ورقه شود و سپس داغ داغ در ظرفی گذاشته شده و لابلای آن کره محلی تازه قرار می گیرد

پیام خراسان


وی افزود: با توجه به اینکه اقوام ساکن در شمال خراسان دامدار بوده و زندگی خود را از راه تولید لبنیاتی مانند شیر، کره و ماست می گذراندند بانوان عشایر کرد در زمان انجام کارهای گروهی مانند شیردوشی، پشم‌چینی و قوچ‌گذاری، فتیر می پختند و با کره مخلوط می کردند و در کنار آن دوغ تازه ای هم قرار می دادند تا احتمالا در صورت گلوگیری فتیرمسکه، رفع مشکل کند.
وی گفت: با توجه به قدمت حضور عشایر در شمال خراسان، پیشینه این خوراکی را دست کم می توان با قاطعیت تا 200 سال پیش برآورد کرد.
یکی از بانوان بجنوردی هم در مورد پخت فتیر این غذا، که در خراسان شمالی به «قتلمه» معروف است، گفت: خمیر این فتیر مانند نان است اما طریق باز کردن خمیر مهم است.
هاجر کردی افزود: خمیر را با وردنه باز کرده و روی آن مخلوط روغن و زردچوبه را که از قبل آماده شده، می ریزند. سپس خمیر را به شکل نوارهایی نازک بریده و این نوارها را دوباره با دست رول کرده و هر یک از آن را روی دیگری گذشته و سپس دوباره با وردنه پهن می کنند.
وی گفت: برای این که خمیر خوبی به دست آید این کار چند بار تکرار می شود که البتته با دقت و سرعت انجام می شود و سپس آن را باز کرده و در تنور قرار می دهند.
این بانوی خراسانی اظهار داشت: قتلمه داغ را از تنور خارج کرده و همانطور داغاداغ در لابلای آن کره محلی تازه و شکر می ریزند تا چرب و شیرین شود.
وی افزود: این غذا را اکنون فقط کردها و عشایر طبخ نمی کنند بلکه عمومیت یافته و حتی ترک ها، تات ها و ترکمن های خراسان شمالی نیز فتیرمسکه تهیه کرده و می خورند و از این غذای بهاری لذت می برند.
بهار و کنگرهای خودرو

پیام خراسان


از دیگر گیاهان بهاری خراسان شمالی که دستمایه تهیه خوراکی ساکنان این خطه می شود، و این روزها در بازارهای منطقه به وفور دیده می شود کنگر است که در کنار شوره و سلمه عرضه می شود که البته فراوانی آن در بازار مانند سال قبل نیست و شاید یکی از دلایل، ممنوعیت برداشت این گیاهان باشد.
به گفته مسوول بهره برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی، کنگر گیاهی بوته‌ای و خاردار است که به صورت طبیعی در قسمت­‌های کوهستانی استان می­‌روید.
احمدی اسکویی با اشاره به خواص این گیاه اظهار داشت: گفته می شود این گیاه برای بهبود عملکرد کلیه، کیسه صفرا و کبد توصیه می‌­شود و برای درمان کم خونی نیز مناسب به نظر می­‌رسد.
وی افزود: کنگر خودرو است، یعنی کسی آن را نمی­‌کارد، از خار پوشیده شده و بنابراین چیدنش کمی سخت است و چون خاصیت دارویی دارد، از آن خورشت و بورانی نیز تهیه می کنند.
در خراسان شمالی 350 گونه گیاه دارویی، معطر و ادویه ای شناسایی شده است که بیشتر این گونه ها قابلیت صنعتی شدن دارند، اما برداشت های غیراصولی از اصلی ترین مخاطراتی است که رویشگاه گیاهان دارویی را تهدید می کند.
در سطح جهان بیش از 30 هزار گونه گیاهی وجود دارد که از این تعداد هشت هزار گونه در ایران شناسایی شده است.
تنوع گیاهان در ایران سه برابر بیش از تنوع این گونه ها در اروپا است و این مزیتی برای کشور ما به شمار می رود.
هشت هزار گونه گیاهی در ایران وجود دارد که 2 هزار و 300 گونه گیاهی از این تعداد، ارزش دارویی دارد و رویش هزار و 782 گونه از این گیاهان منحصر به ایران است.
سطح زیر کشت گیاهان دارویی خراسان شمالی هزار و 285 هکتار با تولید هزار و 920 تن است که گیاهان دارویی معروف ترین آنها زیره سبز، آویشن باغی، باریجه، نعنا فلفلی، خاکشیر، گشنیز، کدو تخم کاغذی و کتان است.
برچسب‌ها
بجنورد اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان شمالی خراسان شمالی گیاهان منابع طبیعی بانوان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/227836/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بارش باران در خراسان رضوی فردا به اوج می‌‌رسد

گام هایی برای محرومت زدایی/اتمام 42 پروژه جاده ای بین مزارع

تاکنون تخلفات انتخاباتی خاصی در خراسان جنوبی نداشته‌ایم

شبکه‌های برق 538 روستای خراسان جنوبی بهینه‌سازی شد

آخرین وضعیت خسارت‌های توفان شب گذشته خراسان رضوی

تلاش پاکبانان تبریز برای رفع آبگرفتگی معابر و حجم تاسف بار زباله

پوتین برای بار پنجم برای رئیس جمهوری روسیه سوگند یاد کرد

اصلاح شبکه فرسوده آبرسانی روستای برآباد خواف وارد فاز عملیاتی شد

72 نفر در تصادفات شهر مشهد مصدوم شدند

مشکل آب روستای ریکای مهران مرتفع شد

آغاز عملیات اصلاح شبکه آبرسانی شهرستان مرزی خواف

مشارکت 53 درصد مردم شهرستان کلات در دور اول انتخابات

نتایج امیدوارکننده آزمایش پمپ کوچک برای کودکان در انتظار پیوند قلب

حوادث ناشی از کار دومین علت مرگ در کشور است

3 عنوان کتاب حوزه صنعت نفت رونمایی می‌شود

ترکیب دل‌انگیزی از ایران و عراق و افغانستان

تدوین 3 جلد کتاب از نقش روحانیون رزمنده همدانی

تازه ترین کتاب حمیدرضا برقعی به نمایشگاه کتاب آمد

رونمایی «شعر شعله‌ور» با حضور حداد عادل

حضور فارابی با 16 عنوان جدید در نمایشگاه کتاب

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را افتتاح کرد

تشکل‌ها بازوی توانایی برای بنیاد شهید و امور ایثارگران هستند

احراز 50 پروند رزمندگان فاقد مدارک بالینی در استان البرز

جلسه وبیناری برنامه عملیاتی معاونت توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

پیش بینی بارش ها و دمای هوا تا آخر خرداد

کاهش 15 میلیون تومانی قیمت زعفران

معلمان از بی‌هویتی نسل جوان جلوگیری کنند

برترین های مسابقات ملی مهارت رانندگی لیفتراک مشخص شدند

اجلاسیه علما شهرستان زیرکوه درشهریور امسال برگزار می‌شود

حمایت از کارآفرینان و بخش خصوصی برای تحقق جهش تولید

تصاویر آخرالزمانی از طوفان 110 کیلومتری خراسان

هشدار فرماندار طرقبه شاندیز به گردشگران برای احتمال وقوع سیلاب

مردم خراسان جنوبی همیشه در صحنه

آیت الله عبادی: عالمان ذخایر بزرگی برای مردم هستند

افتتاح طرح‌های بسیج سازندگی در بشرویه

فیلم/ اژه‌ای: قاضی سرمایه تمام و کمال قوه قضاییه است

ببینید | طوفان شن وحشتناک با سرعت 110 کیلومتر بر ساعتی در خراسان شمالی!

رفع موانع تولید در راستای تحقق شعارسال

رفع نقص 8 نقطه پرتصادف در راه‌های خراسان شمالی

برنامه دولت برای واگذاری های سال 1403 اعلام شد/ کیش ایر در اولویت

هوای خراسان‌شمالی 10 درجه خُنک‌تر می‌شود

امتداد «زیارت» با تدارک 380 برنامه در دهه کرامت / «با شما سربلندیم»؛ شعار محوری دهه کرامت 1403

رفع 8 نقطه پرتصادف در شبکه راه‌های خراسان شمالی

امتداد «زیارت» با تدارک 380 برنامه / «با شما سربلندیم»؛ شعار محوری دهه کرامت 1403

رفع هشت نقطه پرحادثه در شبکه راه‌های خراسان شمالی

عدالت اجتماعی برای شب بازارهای مشهد، دردسرساز شد

22 اردیبهشت‌ماه؛ مسابقات ووشو قهرمانی کشور و انتخابی تیم ملی

ایجاد 400 فرصت شغلی در مجموعه‎ی پایانه بار یزد

برگزاری همایش طلایه داران اقتصاد مقاومتی در خراسان رضوی

آغاز ساخت حسینیه و مرکز فرهنگی گلزار شهدای بردسکن پس از 20 سال