پیام خراسان

آخرين مطالب

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان خبر داد؛

کاهش 589 میلیون متر مکعب برداشت آب از چاه‌های خراسان رضوی اقتصادي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: میزان بارش استان در سال گذشته 307 میلی‌متر بوده، در این راستا تعهد ما این بود که تلاش کنیم در طی دو سال از مجموع چهار هزار و 306 حلقه چاهی که اضافه برداشت داشته‌اند، تا 589 میلیون متر مکعب آب کمتری برداشت شود.

محمد علایی در جلسه ویدیو کنفرانس شورای اداری استان، در خصوص دستاوردهای طرح همیاران آب استان، اظهار کرد: استان ما سرزمین خشک و کم‌آبی محسوب می‌شود و میانگین بارش‌ها نسبت به میانگین بارش جهانی عدد بسیار اندکی است.
وی با بیان اینکه در استان با چند مساله جدی روبه رو هستیم که اولین آن بحث کم‌آبی است، عنوان کرد: نکته دوم این است که به علت تغییر آب و هوا میانگین بارش استان در طی سال‌های گذشته کم شده است. خوشبختانه در طی سال‌های 97_ 98 و 98_ 99 سال‌های آبی بسیار پربارشی داشتیم که در طول سال آبی 97_98 پرآب‌ترین سال آبی در طی 50 سال اخیر بوده است.
علایی افزود: روند کاهش بارندگی‌ها و داده‌های جهانی متناسب با آن نشان می‌دهند که باید خود را برای خشکسالی‌ها آماده کنیم. در این شرایط از مجموع 37 محدوده مطالعاتی، حدود 34 محدوده با کاهش شدید سطح آب زیرزمینی و بحران آب روبه‌رو هستند. از مجموع منابع آبی حدود 92 درصد برداشت‌ها از آبخوان‌های زیرزمینی است که 85 درصد آن برای مصارف کشاورزی، هشت درصد در بخش شرب و بهداشت، دو درصد در بخش صنعت و چهار درصد در حوزه خدمات مصرف می‌شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی با اشاره به سرانه آب تجدیدپذیر، تصریح کرد: این سرانه حاصل تقسیم حجم آب تجدیدپذیر بر جمعیت است. اگر سرانه آب تجدیدپذیر از هزار متر کمتر شود، وارد حوزه تنش آبی می‌شویم. در سال 85 سرانه آبی هر خراسانی هزار و 491 متر بوده و در سال 95 این عدد به 780 متر رسیده است.
بر اساس گزارش روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، وی ادامه داد: بر این مبنا در سال‌های گذشته از سال 92 تا 98 عمر مفید چاه‌های کشاورزی که باید حدود 25 تا 30 سال باشد، به کمتر از پنج سال کاهش پیدا کرده است. همچنین در این فاصله زمانی چاه‌های استان 196 کیلومتر کف‌شکنی داده شده و عمیق‌تر شدند. تغییر محل این چاه‌ها نیز هزار و 664 کیلومتر بوده است.
علایی بیان کرد: از دیگر پیامدهای اضافه برداشت از منابع آبی، فرونشست سطح زمین است. حد بحرانی فرونشست در جهان برای سطح زمین یک میلی‌متر در سال است. ما در دشت مشهد 25 سانتی‌متر و در دشت نیشابور 28 سانتی‌متر در طول هر سال فرونشست داریم. در 34 محدوده مطالعاتی فرونشست‌ها بسیار جدی است. از دیگر پیامدهای اضافه برداشت از آبخوان زیرزمینی بحث شور شدن آب است. درواقع هر چه سطح آب کاهش یابد، کیفیت آب نامناسب‌تر و میزان شوری آن بیشتر می‌شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: در تمام 34 دشت ممنوع استان با پدیده شورشدگی و افزایش شوری آب روبه‌رو هستیم. با این شرایط همیشه این پرسش مطرح بوده که باید چه کاری انجام داد. بر این مبنا از سال 89 بحث‌های فراوانی در دانشگاه فردوسی مشهد مطرح شد که در نهایت با روی کار آمدن آقای رزم‌حسینی، طرح همیاران آب کلید خورد. مبنای این طرح بر این اساس بود که همه شخصیت‌های حقیقی و حقوقی موثر در منابع آب، فرهیختگان دانشگاه‌ها، تشکل‌های کشاورزی و نهادهای قانونی مدنی باید در فرآیند تصمیم‌سازی، تصمیم‌گیری، اجرا و بهره‌برداری مشارکت فعال داشته باشند.
وی با بیان اینکه در طرح مذکور دو گام مد نظر بوده است، عنوان کرد: گام نخست بر این اساس بود که باید تا سال 1405 به کسری مخزن صفر در تمام آبخوان‌ها برسیم. گام دوم این بود که تا سال 1420 به 75 درصد حجم آب تجدیدپذیر دست پیدا کنیم. باید توجه داشت که میانگین جهانی برداشت از حجم آب زیرزمین 40 درصد است، در حالی که در استان 160 درصد برداشت داشتیم که امروز به 120 درصد برداشت رسیده‌ایم.
علایی اضافه کرد: تلاش داریم با افزایش اعتماد عمومی و سرمایه‌های اجتماعی طرحی در این زمینه تهیه و اجرا کنیم. خوشبختانه طرح همیاران آب در روز 16 خرداد 98 با تایید همه اعضا و با حضور وزیر نیرو رونمایی شد. برای نهادینه شدن و جلوگیری از تغییرات آن در طی زمان، ساختار جامع شورای راهبردی آب شکل گرفت که دانشگاه فردوسی به عنوان دبیرخانه دائمی، مسئول نظارت بر روند اجرای طرح شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی خاطرنشان کرد: وظایف ما تا سال 1405 بر این اساس است تا اضافه برداشت 589 میلیون متر مکعبی از چاه‌هایی که پروانه آنها حدود 40 سال پیش صادر شده، کم می‌شود. در استان حدود چهار هزار و 306 حلقه چاه وجود دارد که 589 میلیون و 713 هزار و 798 متر مکعب از پروانه نخستین که سال‌ها پیش صادر شده اضافه برداشت داشته‌اند. همچنین پر کردن چاه غیر مجاز و ... از وظایف آب منطقه‌ای بوده است.
وی با اشاره به عملکرد سازمان جهاد کشاورزی، تصریح کرد: این سازمان برای اینکه به معیشت کشاورزان، اقتصاد کشاورزی و تولید آسیبی نرسد، تلاش داشته تا با افزایش بهره‎‌وری، سهم کاهش آب را جبران کند. باید گفت آنچه تا امروز در عمل اتفاق افتاده حاصل کار همه اعضای ستاد سازگاری با کم‌آبی استان است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: میزان بارش استان در سال گذشته 307 میلی‌متر بوده، در این راستا تعهد ما این بود که تلاش کنیم در طی دو سال از مجموع چهار هزار و 306 حلقه چاهی که اضافه برداشت داشته‌اند، تا 589 میلیون متر مکعب آب کمتری برداشت شود. در این راستا رضایت کشاورزان و سازمان جهاد کشاورزی و ... را نیز به دست آوریم و توانستیم تا به امروز 401 میلیون اضافه برداشت را از مجموع 2 هزار و 212 چاه، کاهش دهیم.
وی افزود: در سال گذشته با پر کردن چاه‌های غیر مجاز حدود 62 میلیون متر مکعب مصرف آب کاهش یافته و برای نخستین بار در کشور نصب کنتورهای هوشمند، ایجاد مرکز پایش و صدور کارت آب و... انجام شده است. از سویی دیگر توانستیم در این راستا تشکل‌های کشاورزی را پای کار آورده و این دسته از خدمات را به آنها ارائه دهیم.
علایی با اشاره به پیامدها و دستاوردهای اقدامات شرکت آب منطقه‌ای استان، تصریح کرد: در سال جاری با توجه به اقدامات صورت گرفته نتایجی چون تغییر مخزن کسری استان ایجاد شده است. میانگین درازمدت، یک میلیارد و 57 میلیون کسری مخزن در استان بوده و سال گذشته این میانگین به 559 میلیون رسیده است. باید توجه داشت روند افت کسری مخزن در استان کاملا مشهود است. این درحالی است که با اقدامات صورت گرفته و میزان بارندگی‌ها چند دشت استان چون دشت گناباد، رشتخوار، مه ولات و... در حال خارج شدن از ممنوعیت هستند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی ادامه داد: نکته دیگر بحث تغییر محل و کف‌شکنی چاه‌ها است. خوشبختانه در سال گذشته به دلیل کاهش تغییرات سطح آب توانستیم 24.6 درصد از تغییر محل چاه‌های کشاورزی و 27.5 درصد از افزایش عمق آن جلوگیری کنیم که 257 میلیارد ریال به کشاورزان کمک کرد. همچنین کشاورزان توانستند در سال گذشته حدود 3 میلیارد تومان صرفه‌جویی داشته باشند.
وی اضافه کرد: برق مصرفی هزار و 96 حلقه چاه در طی سال‌های 96 تا 98 بررسی شده است. بر مبنای داده‌ها در سال 96، برق مصرفی چاه‌های کشاورزی 491 میلیون کیلووات برق بوده که در سال 98 به 368 میلیون کیلووات کاهش پیدا کرده و 91 میلیارد تومان به سود کشاورز بوده است.
علایی با بیان اینکه با پر کردن چاه‌های غیرمجاز توانستیم 62 میلیون متر مکعب آب صرفه‌جویی کنیم، عنوان کرد: قرار بر این است که 36 میلیون متر مکعب آب از شمال هزار مسجد به مشهد منتقل کنیم. ارزش این طرح حدود 2 هزار میلیارد تومان بوده، همچنین برای 180 میلیون متر مکعب آب، شیرین‌سازی و انتقال آن از دریای عمان به استان بیش از 5 میلیارد دلار هزینه نیاز است، بنابراین باید مدیریت مصرف و طرح انتقال آب از دریای عمان و هزار مسجد در یک فضای منطقی پیش رود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: خوشبختانه حجم آب ذخیره سدها به یک میلیارد و 197 میلیون متر مکعب رسیده که در طول 20 سال گذشته بی‌سابقه بوده، همچنین 75 درصد سدها در سال جاری پر شده که در مدت زمان مشابه در سال گذشته 61 درصد بوده است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/233112/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیلاب ورودی شهر صفائیه رفسنجان مهار شد

استقبال پرشور یزدی‌ها از آیین احیای سنت گلاب‌گیری باغ جهانی دولت‌آباد

شهرداری کلنگ به دست؛ این بار نوبت یکی از قدیمی‌ترین بناهای هنری تهران است

تغییر مسیر پرواز تهران-زاهدان-مشهد

تغییر مسیر پرواز مسیر تهران زاهدان مشهد بعلت شرایط نامساعد جوی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

پرداخت تسهیلات به 534 طرح تولید و کارآفرینی خراسان جنوبی

آیت‌الله مهمان‌نواز یک روحانی ولایت‌مدار و بصیر بود

ضبط مناظرات دو نامزد راه یافته به مرحله دوم انتخابات مجلس در مشهد

جذب نزدیک به 40 قاضی برای تقویت کادر قضایی آذربایجان غربی

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

افتتاح دوره های شرح و تفسیر نهج البلاغه در شهر دولت آباد

کشف بیش از 8 کیلوگرم تریاک در خلیل آباد

زائرسرای «کرامت 2» ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد افتتاح شد

راه‌اندازی 4 نیروگاه خورشیدی در سال جدید

بهره برداری از زائرسرای «کرامت 2» ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد

سیلاب وارد بخش سنگان شهرستان خواف شد

42 مدرسه در شهرستان گناباد بازسازی شد

بدل‌اندازی 2 مرد به طلافروشان شهر شیروان

نشستی دربارۀ ابن‌سینا و مکتب فلسفی اصفهان

­کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس منتشر شد

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

محکومیت دبستان غیرانتفاعی دخترانه به علت گران فروشی خدمات آموزشی

احیای بیش از 300 کارخانه از ابتدای دولت در خراسان رضوی

برای بازماندگان از کنکور در شهرستان زیرکوه تصمیم‌گیری می‌شود

تصمیم جدید برای بازماندگان از کنکور در شهرستان زیرکوه

کشف 3 هزار لیتر سوخت قاچاق از 10 خودرو

امضای تفاهم نامه طرح فیبر نوری در بیرجند

راز دلیل قتل زن 80 ساله ثروتمند توسط پرستار شخصی‌اش!

رونمایی از محصولات دانش بنیان کشاورزی در مشهد

توجه به توریسم درمانی در ساخت بیمارستان کلاهدوز قوچان مؤثر است

افتتاح زائرسرای ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد

کشف 24 فقره سرقت از باغ ویلا‌های جاده مشهد-کلات

فرماندار مشهد:طرح نهضت ملی مسکن از اقدامات خوب دولت سیزدهم است

مسدود شدن راه ارتباطی 50 روستا در بم

تشکیل رنگین کمان در آسمان بردسکن

احیای گلابگیری باغ دولت‌آباد یزد برای تأمین گلاب حرم رضوی

لزوم اقدام به موقع برای ثبت نام کتاب دانش آموزان

عجیب‌ترین مجسمه؛ بزبز قندی محجبه در شهر کتاب؟! | تصویر

میانه ظرفیت ایجاد و احداث کتابخانه مرکزی را دارد

شهرداری میانه از پیشگامان ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

پاکسازی محیط زیست در روستای رهنه به مناسبت هفته زمین پاک + تصاویر

جریمه قاچاقچی نوشابه های انرژی خارجی در خواف

ایجاد بازارچه مرزی سرخس در انتظار منطقه آزادشدن

سنگ تمام مردم خراسان جنوبی برای بازسازی عتبات عالیات

عرضه محصولات خراسان جنوبی در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

تفاهم‌نامه فیبررسانی به منازل و کسب و کارها در بیرجند امضا شد