پیام خراسان

آخرين مطالب

عضو هیأت علمی گروه زمین‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد مطرح کرد؛

جزئیات کشف یک جنس و 6 گونه جدید سنگواره‌ای در ایران علمي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی عضو هیأت علمی گروه زمین‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: کشف یک جنس و 6 گونه جدید سنگواره‌ای، حاصل مطالعات صحرایی و آزمایشگاهی دیرینه‌شناسی است که این سنگواره‌ها از توالی‌های رسوبی سازند علی‌باشی در حاشیه رود ارس و باختر شهر جلفا به دست آمده‌اند.

دکتر عباس قادری در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص جزئیات کشف یک جنس و 6 گونه جدید سنگواره‌ای در ایران اظهار کرد: این یافته‌ها حاصل مطالعات صحرایی و آزمایشگاهی دیرینه‌شناسی است که توسط تیم بین‌المللی متشکل از متخصصان ایرانی ـ آلمانی بر روی فون آمونوئیدی پالئوزوئیک پسین ایران انجام و نتایج آن در قالب سه مقاله علمی بین‌المللی مختلف در سال 2019 منتشر شده است. 
وی افزود: در یکی از این مقالات که متمرکز بر مطالعه آمونوئیدهای پرمین پسین (سن تقریبی 253 میلیون سال قبل) در شمال باختر ایران بوده است، یک جنس و سه گونه جدید از این سنگواره‌ها متعلق به جنس‌های Araxoceras و Vedioceras معرفی، نام‌گذاری و تشریح شده‌اند. این سنگواره‌ها از توالی‌های رسوبی سازند علی‌باشی در حاشیه رود ارس و باختر شهر جلفا به دست آمده‌اند. 
رئیس انجمن دیرینه‌شناسی ایران اضافه کرد: نام جنس آمونوئیدی یاد شده برگرفته از نام انگلیسی رود ارس، Araxoceltites انتخاب شده و سه گونه مختلف برای آن معرفی و تشریح شده است، ضمن اینکه یکی از این گونه‌ها نیز به نام Araxoceltites sanestapanus، به افتخار کلیسای باستانی سن‌استپانوس جلفا که در حاشیه رود ارس قرار دارد، نامیده شده است. 
قادری عنوان کرد: در پروژه تحقیقاتی دیگری که با حضور اساتیدی از گروه زمین‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه آزاد اصفهان از ایران و نیز محققانی از موزه تاریخ طبیعی برلین آلمان و دانشگاه آدام میتزکویچ لهستان بر روی توالی‌های رسوبی دونین در سلسله جبال شتری در خاور شهر طبس انجام شده است، یک گونه جدید از گنیاتیت‌های اسپورادوسراتید برای اولین بار شناسایی و به افتخار شهر طبس، محل یافت این گونه جدید، به نام Meanoceras tabasense نام‌گذاری شد. جایگاه سنی این گنیاتیت‌ها بخش میانی اشکوب فامنین در اواخر دوره دونین (حدود 365 میلیون سال قبل) است.
وی بیان کرد: لازم به ذکر است آمونوئیدها زیررده‌ای از رده پابرسران و شاخه نرمتنان هستند و سنگواره‌های آن‌ها نقش مهمی در تعیین سن طبقات رسوبی سازنده زمین در حدفاصل دوره‌های زمین‌شناسی دونین تا کرتاسه (420 تا 65 میلیون سال قبل) دارند. اختاپوس‌ها و ماهیان مرکب از فرم‌های امروزین رده پابرسران هستند که البته فاقد صدف خارجی بوده اما نیای قدیمی‌تر آن‌ها نظیر آمونوئیدها دارای صدف سخت خارجی پیچیده هستند و پتانسیل خوبی برای تبدیل شدن به سنگواره داشتند.
عضو هیأت علمی گروه زمین‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: مطالعات دیرینه‌شناسی به عنوان یکی از مبانی علم زمین‌شناسی و کاربرد آن در شناخت تاریخ زمین و سرگذشت حیات، دارای اهمیت زیادی است که می‌توان به پتانسیل‌های ارزشمند دیرینه‌شناسی ایران اشاره کرد. با وجود انجام پژوهش‌های گسترده توسط محققان مختلف داخلی و خارجی طی دهه‌های اخیر بر روی دیرینه شناسی ایران، هنوز ناشناخته‌های بسیاری در این علم وجود دارد و ضروری است مطالعات دقیق و پژوهش‌های سیستماتیک بر روی گروه‌های مختلف سنگواره‌ای ایران انجام شود. 
وی گفت: با وجود اینکه نزدیک به نیم قرن است که توالی‌های چینه‌ای پرمین بالایی ایران در منطقه جلفای آذربایجان شناخته و مطالعات چینه‌شناسی بسیاری هم بر روی آن انجام شده اما در پژوهش‌هایی که تیم تحقیقاتی ما در این منطقه انجام داده است، یافته‌های جدید و قابل توجهی به دست آمده که نتایج آن در سالیان اخیر و در مقالات علمی متعدد منتشر و در بعضی از آن‌ها الگوهای جدیدی برای چینه‌نگاری زیستی طبقات پرمین پسین در دنیا ارائه شده است. 
قادری عنوان کرد: به عنوان نمونه، در یکی از این مقالات که در سال 2016 و در مجله معتبر Journal of Systematic Paleontology موزه تاریخ طبیعی لندن منتشر شد، دو جنس و 20 گونه مختلف آمونوئیدی از این ناحیه برای اولین بار در دنیا کشف و نام‌گذاری شدند، ضمن اینکه چهار گونه از این میان به نام مفاخر نامدار ایران زمین حکیم ابوالقاسم فردوسی، حکیم ابوریحان بیرونی، استاد محمد حسین شهریار شاعر پرآوازه معاصر کشور و دکتر علی اصغر آریایی دانشیار بازنشسته دانشگاه فردوسی مشهد و مؤسس گروه زمین شناسی این دانشگاه نام‌گذاری شدند.
وی اضافه کرد: این امر نشان می‌دهد مطالعات دیرینه‌شناسی در ایران هنوز جای بسیاری برای پیشرفت و توسعه دارد و از آن جا که یکی از پایه‌های دانش زمین‌شناسی علم دیرینه‌شناسی و شناخت توالی‌های رسوبی است و نیز نظر به حضور ذخایر هیدروکربوری ارزشمند و بسیاری از مواد معدنی در بین چینه‌های رسوبی، انجام و توسعه مطالعات دقیق و پایه‌ای زمین‌شناسی در جای جای ایران زمین لازم و ضروری است.
رئیس انجمن دیرینه‌شناسی ایران با اشاره به پژوهش‌های ارزنده دیرینه‌شناسان ایرانی تأکید کرد: همه ساله مطالعات ارزشمندی توسط اساتید و دانشجویان دیرینه‌شناسی ایران انجام و نتایج جالب توجه این تحقیقات در نشریات معتبر علمی داخلی و خارجی منتشر می‌شود. با توجه به جذابیت‌های این شاخه از علم برای عموم مردم، ضروری است این نتایج با بیانی ساده اطلاع‌رسانی شود تا ضمن ارتقای دانش عمومی جامعه و ترویج علم، عموم مردم از دستاوردهای محققان ایرانی آگاه شوند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/240082/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خراسان رضوی بارانی می‌شود

آتش‌سوزی انبار لوازم خودرو در بلوار توس مشهد اطفا شد

مشارکت باانگیزه کارگران، دفاع مقدس از عزت ملی

کارگران «مدافعان صف مقدم» در جنگ اقتصادی هستند

برگزاری مراسم گرامیداشت سالگرد شکست آمریکا در صحرای طبس

آن چه از تهاجم ناکام آمریکایی‌ها بر پهنه کویر طبس باقی ماند

اتصال بیرجند و طبس به طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع

کشف هزار و 900 لیتر سوخت قاچاق در نهبندان

کلینیک تخصصی خیر ساز بیمارستان امام حسین (ع) محمدشهر افتتاح شد

توضیحات قاضی از دادگاه منافقین/ تشریح اتهامات از سوی وکیل

در دومین جلسه دادگاه «تتلو» چه گذشت؟ + عکس

آتش سوزی انبار لوازم خودرو در بلوار توس اطفا شد

برپایی نمایشگاه نقاشی بهاران در بهار در نیشابور

اعزام کاروان خودرویی غیرت از مشهد به سبزوار

بازگشایی مجدد بیمارستان صحرایی در شهرک دانش و سلامت

600 نیاز صنایع خراسان شمالی در سامانه «نان» ثبت شد

قیمت کتاب‌های سال تحصیلی جدید دانش‌آموزان مشخص شد

چرا سعدی شادترین شاعر ایران سال‌ها نادیده گرفته شد؟

کتاب‌های کارآفرینان که باید قبل از تأسیس استارت‌آپ بخوانند

جلد دوم کتاب «تاریخ تحلیلی جامعه شناسی دیوان سالاری در ایران» چاپ و رونمایی شد

کتاب آداب آبادانی منتشر شد

ثبت سفارش کتب درسی دانش‌آموزان در کهگیلویه و بویراحمد آغاز شد

اجرای طرح کتابخانه‌ بدون کتاب در کشور/10شهر کردستان فاقد کتابخانه

آغاز ثبت‌نام اینترنتی کتب درسی دانش‌آموزان

سبقت شکلات از طلا!

طلا و سکه همچنان در سرازیری قیمت‌ها؛ دلار کاهش یافت؟

آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 5 اردیبهشت 1403

ایجاد 30 هکتار شهرک فناوری در خراسان شمالی

بازدید معاون دادستان مرکز خراسان رضوی از نقاط حادثه‌ساز جاده کلات

روند کاهشی نرخ بیکاری خراسان شمالی در دولت سیزدهم

راهیابی دو بانوی ورزشکار خراسان رضوی به اردوی تیم ملی تنیس روی میز

مصادیق نصرت الهی در جامعه ایران/تقدیر از فراجا بابت طرح نور

آتش سوزی مغازه لوازم خانگی در فریمان

1900 خودروی شوتی در خراسان جنوبی متوقف شد

سوانح رانندگی شهری خراسان رضوی 2 کشته و 122 مصدوم در پی داشت

اینفوگرافی/ به‌بهانه روز جهانی مننژیت؛ آشنایی با شایع‌ترین علایم این بیماری

آیت‌الله جنتی: کارگران در صف مقدم دفاع از عزت ملی هستند

انقلاب اسلامی به یک چالش برای استکبار تبدیل شده است

عملیات روکش آسفالت محور طبس – یزد آغاز شد

مهارت‌آموزی 1493 بانوی بیرجندی در مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای

شکست آمریکا در صحرای طبس تحقق وعده‌های خداوند است

راه اندازی چهارمین قطار مسافربری پنج ستاره قم مشهد + عکس

بافت قالی برای امور عام المنفعه در همت آباد

مشاهده یک گله مرال در جنگل‌های هیرکانی گیلان

جلسه شورای شهر اهواز با موضوع برکناری شهردار برای بار سیزدهم لغو شد

9 کانون آفت جوانه‌خوار بلوط در جنگل‌های سردشت شناسایی شد

آغاز نشست هم اندیشی سراسری هیات‌های رزمندگان اسلام در مشهد

شناسایی بیش از 22هزار بیمار دیابتی در نیشابور

قیمت برنج در میادین و بازارهای میوه و تره‌بار اعلام شد