پیام خراسان

آخرين مطالب

/چندمقاله/

حتی حبس هم آتش‌سوزی جنگل‌ها را مهار نمی‌کند علمي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی تخریب و آتش زدن عمدی و در برخی از موارد غیر عمدی جنگل‌ها به موجب قانون ممنوع است و برای مرتکبان آن مجازات‌هایی در نظر گرفته شده است که مهمترین قوانین در این زمینه عبارت اند از: ماده 45، 46 و 47 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل‌ها و مراتع کشور و ماده 675 قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات مصوب 1375 بند قانون صید و شکار.

جنگل‌ها به عنوان یکی از مهمترین سامانه‌های حیات‌بخش بشر جایگاه انکارناپذیری در تأمین رفاه، آسایش و سعادتمندی جوامع بشری دارند. جنگل‌ها نه تنها از نظر اقتصادی، پاکیزه نگه داشتن محیط زیست، جلوگیری از رانش زمین، وقوع بهمن، فرسایش زمین، حفظ و تولید خاک و آب‌های سطحی و زیرزمینی بلکه از نظر اجتماعی، فرهنگی و روانشناسی برای همه انسان‌ها جایگاه و ارزش ویژه‌ای دارند.
آتش سوزی یکی از مخرب‌ترین عوامل تغییرات نامطلوب بوم نظام‌های جنگلی در کوتاه مدت است
آتش سوزی یکی از معضلات پیش روی مدیریت جنگل‌ها و مراتع به خصوص در مواقع خشکسالی محسوب شده که می‌تواند خسارت‌های زیست محیطی و اقتصادی زیادی را به جامعه تحمیل کند. اگرچه آتش سوزی در برخی بوم نظام‌های جنگلی می‌تواند دارای فوایدی ازجمله تحریک بذر به جوانه زنی، تسهیل زادآوری برخی گونه‌های گیاهی (از قبیل غان و ملز) و مساعد نمودن شرایط محیط جهت رشد گونه‌های حساس به خاک‌های اسیدی شود؛ اما امروزه مضرات آن سبب شده نه فقط از دیدگاه محیط زیست بلکه از نقطه نظرات اقتصادی، اجتماعی و امنیتی یکی از اصلی‌ترین موضوعات و نگرانی‌ها در بسیاری از نقاط جهان و نیز به عنوان یکی از مخرب ترین عوامل تغییرات نامطلوب بوم نظام‌های جنگلی در کوتاه مدت به شمار آید.
حریق‌های مهیب علاوه بر خسارات اقتصادی، آلودگی‌های زیست محیطی بسیاری را به دنبال دارد
حریق در صورت وسعت، شدت و تکرار در جنگل، سبب تغییر ارزش کیفی گونه‌ها شده و به ظهور گونه‌‎های پست و نامرغوب می‌انجامد که از نظر تجاری ارزشی ندارند. حریق‌های مهیب علاوه بر خسارات اقتصادی، آلودگی‌های زیست محیطی بسیاری را نیز به دنبال دارد. در اثر آتش سوزی میکروارگانیسم‌های موجود در خاک از بین رفته و ترکیب جنگل تغییر می‌کند، به‌طوری که بسیاری از گونه‌های مرغوب از بین می‌رود و گونه‌های نامرغوب جایگزین آن می‌شود، خاک حالت دانه‌ای خود را از دست می‌دهد و اکوسیستم شکننده‌تر می‌شود. این پدیده از نظر خساراتی که به بار می‌آورد در مناطق مختلف اهمیت متفاوتی دارد.
آتش‌سوزی می‌تواند توسط عوامل طبیعی یا عوامل انسانی ایجاد شود. مهمترین عوامل بروز آتش سوزی در سطح جنگل‌ها و مراتع عبارتند از: ایجاد حریق توسط افراد سودجو به منظور توسعه اراضی زراعی و تصاحب زمین‌ها، اقدامات خرابکارانه، سهل انگاری و بی توجهی شکارچیان و رهگذران، سهل انگاری کشاورزان در آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی در اراضی مجاور در جنگل و مرتع، پرتاب سیگار یا کبریت مشتعل در مسیر جاده‌های مجاور جنگل‌ها، پرتاب جرقه ناشی از حرکت قطار و در عرصه‌های مجاور خط آهن، حریق بر اثر عوامل طبیعی از قبیل: صاعقه، بی‌احتیاطی مردم یا آتش بازی کودکان در تفرجگاه‌های طبیعی و پارک‌های جنگلی.
تخریب و آتش زدن عمدی و غیر عمدی جنگل‌ها به موجب قانون ممنوع است و مجازات دارد
تخریب و آتش زدن عمدی و در برخی از موارد غیر عمدی جنگل‌ها به موجب قانون ممنوع است و برای مرتکبان آن مجازات‌هایی در نظر گرفته شده است. مهمترین این قوانین عبارتند از: ماده 45، 46 و 47 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل‌ها و مراتع کشور، ماده 675 قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات مصوب 1375 بند قانون صید و شکار. در مورد آتش سوزی غیرعمد در جنگل‌ها در صورتی که آتش زدن نباتات در مزارع و باغات داخل یا مجاور جنگل بدون اجازه و نظارت ماموران جنگلبانی در نتیجه بی‌مبالاتی حریق در جنگل ایجاد شود برای مرتکب مجازات تعیین شده است و در سایر موارد که آتش سوزی در اثر بی‌احتیاطی و بی‌مبالاتی صورت گیرد جرم انگاری صورت نگرفته است.
بر اساس ماده 45 قانون حفاظت و بهره‌برداری ناظر بر ‌آتش‌سوزی‌های غیرعمد، آتش زدن نباتات در مزارع و باغات داخل یا مجاور جنگل بدون اجازه و نظارت مأموران جنگل‌بانی ممنوع است؛ درصورتی‌که درنتیجه‌ بی‌مبالاتی، حریق در جنگل ایجاد شود، مرتکب به حبس تأدیبی از دو ماه تا یک سال محکوم خواهد شد. ماده 46 قانون حفاظت و بهره‌برداری مقرره دیگری است که به آتش‌افروزی در جنگل پرداخته است. این ماده ناظر بر رفتارهای مجرمانه محدود به یک درخت است و برای کسانی که اقدام به روشن کردن آتش در تنه درخت جنگلی می‌کنند، مجازات نقدی حکم کرده است.
براساس ماده 47 قانون خاص حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع مصوب سال 1346، مجازات سنگینی برای مرتکبان این جرم تعیین کرده است. به موجب این ماده قانونی «هر کس در جنگل عمداً آتش‌سوزی ایجاد کند، به حبس از سه تا 10 سال محکوم خواهد شد و در صورتی که مرتکب، مأمور جنگلبانی باشد به حداکثر مجازات مذکور محکوم می‌شود».
علاوه‌بر وضع مقررات در قوانین موضوعه خاص مربوط به جنگل‌ها و مراتع در خصوص روشن کردن آتش یا ایجاد ‌آتش‌سوزی در جنگل‌ها، در کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ‌(تعزیرات) نیز در ماده 675 ذیل فصل بیست‌وپنجم (احراق و تخریب و اتلاف اموال و حیوانات)، ‌آتش‌سوزی عمدی جرم‌انگاری می‌شود و مجازات حبس 2 تا 5 سال برای آن حکم شده است.
یکی از اقدامات اصلی در مبارزه با آتش، مطالعه رفتار آتش تحت تأثیر شرایط مختلف جوی، توپوگرافی، پوشش گیاهی و انسانی و تهیه نقشه خطر آتش سوزی و برنامه ریزی برای نواحی با خطر زیاد است تا بتوان در حد امکان خطرات آن را کاهش داد. استفاده از روش‌های مدلسازی مکانی و تهیه نقشه خطر آتش سوزی جنگل از طریق تهیه مدل یا مدل‌سازی در نرم افزارهای اطلاعات مکانی از جمله سنجش از دور (RS) و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) راهکاری مناسب و اساسی برای مانیتورینگ، پیشگیری و مدیریت این مسأله مخرب زیست محیطی است. تلفیق این تکنیک‌ها یکی از جامع‌ترین سامانه‌های طراحی شده برای تصمیم گیری است که امکان فرموله کردن مسأله را به صورت مکانی فراهم می‎کند و امکان در نظر گرفتن معیارهای مختلف کمی و کیفی تأثیر گذار را در مسأله آتش سوزی جنگل فراهم می‌سازد.
اهمیت روز افزون نقش زیست محیطی جنگل‌ها و تاثیر همه جانبه آن در ایجاد توسعه پایدار باعث می‌شود، برای ترویج فرهنگ حفاظت و حراست از جنگل ها به منظور برخورداری کامل از کلیه ارزش‌های زیست محیطی، دست در دست یکدیگر تلاش کنیم تا جنگل‎ها و مراتع همچنان به عنوان ابزار آرامش و سعاتمندی نسل‌های امروز و فردا پایدار بمانند. ما و شما که ضرورت وجود جنگل‌ها و درختان را بیش از هر چیز دیگری احساس می‌کنیم، نه تنها بایستی در توسعه جنگل و مراتع ساعی باشیم بلکه از هرگونه تخریب جنگل و مراتع ممانعت کنیم.
منابع:
*حسنی فر، ع. (1398). «نقش و جایگاه جنگل‌ها و مراتع توسعه پایدار». اولین کنفرانس بین‌المللی و چهارمین کنفرانس ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست. صص: 9-1.
*خلیل‌پور، م و دیگران. (1396). «اثر آتش سوزی بر پوشش گیاهی و برخی خصوصیات فیزیکی شیمیایی خاک منطقه قلات گناوه در استان کهگیلویه و بویراحمد». شماره 4. صص: 28-17.
*نامور،ا و عشرعستاقی، م. (1395). «بررسی معضلات و خلاءهای قانونی در ایجاد آتش سوزی در جنگل‌ها و مراتع کشور». همایش ملی حقوق سبز با تاکید بر چالش‌های زیست محیطی مناطق شمالی کشور. صص: 16-1.
*جعفرزاده، ع. ا و دیگران. (1395). «تهیه نقشه ریسک آتشسوزی جنگل با استفاده از رگرسیون لجستیک در محیط GIS مطالعه موردی(: جنگل‌های شهرستان ایلام». فصلنامه استراتژی راهبردی جنگل. شماره 2. صص:34-44.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/248103/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زیرکوه در محاصره سیلاب

آیت‌الله شیرازی در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد

شکسته شدن 2 سد خاکی/ سیلاب در حاجی آباد زیرکوه جاری شد + عکس

آبگیری 30 درصد از تالاب کجی نمکزار نهبندان

88 مدرسه شهرستان بیرجند دو نوبته است/نیاز به 109 کلاس درس

خداوند در حادثه صحرای طبس نصرت خود را آشکار کرد

کشف 50 تن رب غیر مجاز در تربت حیدریه

حضور مرد سرشناس و بانفوذ در پرونده قتل چشم‌آبی‌ها | زوایای جدید از قتل تکان‌دهنده یک مرد در بزرگراه + تصاویر بازسازی صحنه قتل

آغاز به‌کار جشنواره تیتر دانشجویی کشور در مشهد

توانمندسازی مددجویان هدف اصلی کمیته امداد است

400 هزار مترمربع معابر روستاهای خراسان شمالی آسفالت شد

تخلیه برخی از روستاهای شهرستان زیرکوه به علت سیلاب

لزوم بسیج همه دستگاه‌ها و اقشار برای تجلیل و تکریم معلمان

افزایش اعتبار هنرستانهای خراسان شمالی /هنرستان ها باعث رشد اقتصادی منطقه می شود

بیش از سه هزار و 500 دوز واکسن سرخک در خراسان رضوی تزریق شد

ویدیو/ امدادرسانی نیروهای هلال‌احمر خراسان‌ جنوبی به مناطق متأثر ‌از سیل و آب‌گرفتگی

فیلم/ هواشناسی؛ بارندگی در کرمان شدید است؛ مردم خراسان جنوبی منتظر بارش‌های سیل‌آسا باشند

انسداد محورهای مواصلاتی در خراسان جنوبی در اثر سیلاب

ضرورت بسیج همه دستگاه‌ها و اقشار برای تجلیل و تکریم معلمان

آخرین وضعیت سیلاب در زیرکوه خراسان‌جنوبی؛ کنکوری‌ها با کمک ارتش به آزمون رسیدند

(ویدیو) کنایه واعظی به آمار‌های غلط دولت رئیسی؛ مردم بهترین قاضی هستند

لزوم وجود مدیریت واحد مرزی به منظور جلوگیری از توقف زیان‌بار کامیون‌ها

ارتقای روابط تجاری با افتتاح یک مسیر ریلی جدید + فیلم

باران بهاری هوای مشهد را پاک کرد

رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/ «بر فراز کشتزار» در بازار نشر

مسیر طلای جهانی عوض می‌شود؟

انسداد برخی از محور‌های مواصلاتی در خراسان جنوبی

سیلاب بعضی از محور‌های خراسان جنوبی را مسدود کرد

بازارچه‌های مرزی خراسان رضوی اشتغال 700 نفر را فراهم کردند

خراسان رضوی در نصب برق خورشیدی چاه‌‎های کشاورزی پیشگام است

بازگشایی جاده تربت جام -صالح آباد خراسان رضوی

ادامه بارش‌های سیل‌آسا و رگباری در نیمه شرقی خراسان جنوبی

پراید در صدر جدول خودروهای آلاینده مشهد قرار دارد

تکمیل متروی گلبهار به مشهد در اولویت قرار گرفت

تبدیل به ضایعات بیش از 3 هزار کیلوگرم گوشت مرغ در بیرجند

مسدود شدن محورهای منتهی به شهرستان زیرکوه/جاده قاین لغزنده است

ببینید| کنایه واعظی به آمارهای غلط دولت رئیسی /مردم بهترین قاضی هستند

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز 6 اردیبهشت + ساعت اکران «مست عشق» و قیمت بلیت

تجلیل جانشین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از شهید غیرت

حمله افراد نقاب‌پوش به نشست ضدفاشیستی در سوئد

ثبت رکورد 17 میلیون قطعه جوجه ریزی در مازندران برای اولین بار در کشور

برگزاری آیین نخستین سالگرد شهید غیرت، حمیدرضا الداغی در سبزوار

خانه‌های روستایی باید به کارگاه تولیدی تبدیل شود

هوای مشهد در شرایط پاک قرار گرفت

طرح «زنان کارآمد؛ روستای سرآمد» طرحی برای کمک به اقتصاد روستا

دختر شیروانی قهرمان شطرنج‌ لیگ برتر کشور شد

رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/«بر فراز کشتزار» در بازار نشر

گوشت آفریقایی و تانزانیایی در راه است

شکسته شدن دو سد خاکی در خراسان جنوبی

زیرکوه در محاصره سیلاب + تصاویر