پیام خراسان

آخرين مطالب

حرکت دشوار بازرسان روی تیغ دولبه نظارت بر بازار مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - مشهد- در شرایط دشوار اقتصادی فعلی که تورم و کرونا بسترساز بروز بسیاری از تخلفات و مشکلات در سطح بازار شده است فعالیت بازرسان خراسان رضوی مانند حرکت بر روی تیغی دولبه‌ است چون از یک سو بروز مشکلات در عرضه کالا به پای آنان گذاشته می‌شود و از سوی دیگر کمبود امکانات و قرار گرفتن آنها در معرض ابتلا به بیماری کووید - 19 انگیزه شان را برای نظارت بیشتر تضعیف می‌کند.

تامین، توزیع و نظارت سه رکن اصلی تنظیم بازار در کشور هستند و ضعف هر رکن بر ارکان دیگر تاثیر گذاشته و آنها را نیز تضعیف می‌کند. زمانی که تامین و توزیع کالا به درستی در بازار انجام گیرد آنگاه برای نظارت بر حسن انجام کار، بازرسان وارد میدان شده و با نظارت دقیق و رسیدگی به شکایات مردمی کفه ترازو در تنظیم بازار را به تعادل می‌رسانند.
در زمان بروز گرانی یا هر نوع تخلف در بازار بلافاصله انگشت اتهام مردم به سمت بازرسان و ناظران اقتصادی نشانه می‌رود و این مهم علاوه بر مسوولیتی که بازرسان به واسطه شغل خود برعهده دارند، مسوولیت اجتماعی آنان را نیز دو چندان می‌کند تا با دقت و صرف انرژی بیشتری مانع از بروز تخلف و گسترش آن در سطح بازار شوند.
جدا از مسوولیت بازرسان و اهمیت فعالیت آنان در بازار، در شرایط اقتصادی تورم زا و فشارهای بیرونی بر اقتصاد کشور، در زمانی که بستر ارتکاب تخلفات بیش از گذشته برای سودجویان فراهم شده است تشدید نظارتها از سوی بازرسان اجتناب ناپذیر است اما کمبود امکانات و نبود ابزار انگیزشی برای آنان باعث سستی در نظارتها و گسترش تخلفات می‌شود.
هرچند بازرسان خراسان رضوی با جان و دل در انجام مسوولیت کاری و اجتماعی خود فعال هستند اما درگیری آنان با ویروس کرونا به دلیل قرار داشتن مداومشان در اماکن عمومی و صنوف، کمبود نیروی انسانی در بخش نظارت و بازرسی و اتخاذ شیوه‌های جدید از سوی سودجویان برای گران فروشی و احتکار و قاچاق، بازرسان را با مشکل مواجه کرده است.
بازرسان قراردادی، ناظران افتخاری
سرپرست معاونت بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: ظرفیت، نیروی انسانی، قدرت عمل و امکانات این معاونت برای تنظیم بازار و نظارت بر آن مشخص است و نیروی انسانی آن به دو بخش ناظران افتخاری و ناظران رسمی تقسیم می‌شود.
محمد جواد ساعدی افزود: ناظران افتخاری که به منظور پشتیبانی در امر نظارت در نظر گرفته شده‌اند، افراد شاغل در سایر دستگاه‌های اجرایی هستند که با تکمیل فرمهای مشخصی که به آنان داده می‌شود به عنوان ناظران افتخاری برخی پیش آمدهای حوزه بازار را به اطلاع این سازمان می‌رسانند.
وی اضافه کرد: در واقع بازرسان و ناظران حلقه واسط بین زنجیره تامین تا توزیع کالا در بازار هستند که موارد تخلف اعم از گران فروشی، کم فروشی، اختفا و اجتناب از عرضه کالا، تقلب و قاچاق را در بازار شناسایی کرده برای آن پرونده تشکیل می‌دهند و فرد متخلف را برای صدور حکم به تعزیرات حکومتی ارسال می‌ کنند.
او ادامه داد: این که ناظر یا بازرس بخواهد حکم برای پرونده تخلف صنفی صادر کند اشکال قانونی و علمی دارد و در همه جای دنیا دستگاه قضایی تشکیلات و استقلال خاصی دارد و در مقابل دستگاه ناظر نیز از تکالیف خاص خود برخوردار است و هیچ ناظری نمی‌تواند خود قاضی پرونده باشد.
بودجه و نیروی انسانی کم
سرپرست معاونت بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: مشکل اصلی بحث بازرسی و نظارت بر بازار کمبود بودجه و نیروی انسانی این بخش است، از نیروی انسانی و حقوق و دستمزد بازرسان و ناظران گرفته تا تجهیزات و امکاناتی مثل خودرو دچار کمبود هستیم.
ساعدی با تاکید بر حساسیت و مفسده خیز بودن کار بازرسی و نظارت بر بازار افزود: این موضوع حمایت بیشتر از بازرسان و ناظران در حوزه نوع استخدام و حقوق و دستمزد را اجتناب ناپذیر می‌کند زیرا برخی ناظران با وجود داشتن چندین سال سابقه بازرسی و رسیدگی به پرونده‌های میلیاردی، هنوز قراردادی بوده و نیروی رسمی این سازمان نیستند.
وی ادامه داد: بازرسان عملیاتی در خراسان رضوی 102 نفر هستند که از این تعداد 70 نفر ستادی می‌باشند، این تعداد مسوول نظارت بر 234 هزار و 504 واحد صنفی دارای پروانه کسب و پنج هزار و 500 واحد تولیدی در استان هستند که به اینها باید انبارها و سردخانه‌ها و برخی شرکتها را نیز اضافه کرد.
او اضافه کرد: خودروی ویژه برای بازرسی و نظارت در خراسان رضوی وجود ندارد و فقط 25 تا 30 خودرو به صورت شناور تحت اختیار حوزه بازرسی و نظارت سازمان صنعت معدن و تجارت استان هستند که تعداد بسیار کمی در برابر حجم زیاد واحدهای صنفی و تولیدی به شمار می‌رود.
طرح جدید ستادی برای رفع خلاهای نظارتی
سرپرست معاونت بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: برای تشدید نظارت و بازرسی در بازار و همچنین رفع خلاهای مربوط به نیروی انسانی و تجهیزات، برنامه‌ای در قالب ستاد با کمیته‌های مختلف به نامهای امنیتی- انتظامی، قضایی، عملیاتی، پشتیبانی و تدارکاتی، فرهنگی طراحی شده اما به تصویب یا تایید نرسیده است که در این طرح مدیریت ستاد مزبور بر عهده استانداری و دبیرخانه آن برعهده این سازمان بود.
ساعدی افزود: وظایف هر یک از کمیته‌ها که دستگاه‌های اجرایی مختلف و رسانه‌ها در آنها سازماندهی شدند، به صورتی است که در تامین نیروی انسانی، تامین بودجه و امکاناتی مانند خودرو و مکان، بازرسان را یاری داده تا نظارت بهتری بر بازار انجام گیرد، به عنوان مثال سپاه می‌تواند تعدادی نیروی انسانی را در اختیار معاونت قرار دهد تا آنان برای نظارت بر بازار آموزشهای لازم را فراگیرند و بازوی بازرسان در رسیدگی به تخلفات باشند.
وی اضافه کرد: در شرایط کنونی که مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل هستند می‌توانند خودروها و امکانات خود را در اختیار بخش بازرسی و نظارت سازمان صنعت قرار دهند؛ سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی نیز می‌تواند با پیگیری بیشتر، اعتبارات لازم را به حوزه نظارت و بازرسی سازمان صنعت اختصاص دهد.
سرپرست معاونت بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی شرایط کنونی به وجود آمده از شیوع ویروس کرونا را برای بازرسان و ناظران بر بازار دشوار دانست و گفت: تاکنون 23 نفر از بازرسان معاونت بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی به کرونا مبتلا و 6 نفر نیز با نشانه‌های کرونا در خانه قرنطینه شده اند که خوشبختانه همه آنان بهبود یافته و به محل کار بازگشته اند.
ساعدی اضافه کرد: بازرسان به هیچ وجه قصد ندارند با تشدید نظارت و فشار بر روی صنف عرصه را بر آنان تنگ کنند بلکه آنان موظف هستند مانع ظلم به مردم یا اجحاف در حق خریدار یا فروشنده شوند.
تبصره قانونی که گره گشای کار بازرسی است
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: تبصره هفت ماده 72 قانون نظام صنفی اشاره دارد به اینکه باید یک سوم از جرایم صنفی معادل 33 درصد از کل مبالغی که به خزانه دولت وارد می‌شود به تعزیرات حکومتی، یک سوم به حوزه بازرسی و نظارت سازمانهای صنعت معدن و تجارت و یک سوم نیز به حوزه بازرسی و نظارت اتاق‌های اصناف اختصاص یابد.
امیر دلداری افزود: این تبصره قانونی مبلغی را از خزانه دولت برای رفع مشکلات مالی بخشهای بازرسی و نظارت اختصاص داده است تا واحدهای بازرسی بتوانند هزینه‌های لجستیکی و خودرویی خود را پوشش دهند اما این تبصره آن طور که باید اجرا نشده و اگر هم تخصیص بودجه‌ای از این محل انجام گرفته، بسیار ناچیز بوده است.
وی اضافه کرد: اتاقهای اصناف هیچ کمک مالی از سوی دولت دریافت نمی‌کنند و فقط از محل درآمد خود ارتزاق می‌کنند، آنها هزینه‌های مربوط به واحدهای بازرسی و نظارت را نیز خود تامین می‏ کنند.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی گفت: در تبصره هفت ماده 72 قانون نظام صنفی ساز و کاری پیش بینی شد تا یک سری از هزینه‌های اتاقهای اصناف در بخش بازرسی و نظارت از محل جرایم صنفی تامین شود زیرا مبالغ مالی که به سمت این بخش هدایت می‌شود، بسیار اندک است و چندان حمایتگرانه نیست.
دلداری افزود: اگر همین تبصره قانونی محقق شود و بخشی از جرایم صنفی به حوزه‌های بازرسی و نظارت بر اصناف اختصاص یابد خیلی از مشکلات مرتفع و حقوق بازرسان، هزینه تامین خودرو و اجاره ساختمان در برخی شهرستانها تامین خواهد شد.
وی با اشاره به وجود 23 اتاق اصناف در خراسان رضوی و 98 بازرس در آنها افزود: این بازرسان در کمیسیون نظارت بر بازار شهرستانها گزینش و تایید شدند و پس از گذراندن یک سری مراحل به صورت قراردادی جذب اتاقهای اصناف شدند
وی اضافه کرد: برخی اتاق‌های اصناف در شهرستانهای خراسان رضوی بنیه مالی قوی ندارند زیرا واحدهای صنفی فعال آنها کم است و به تبع آن اتاق اصناف نیز درآمد زیادی ندارد.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی گفت: تامین حقوق و مزایا و بیمه بازرسان و ناظران بار مالی زیادی برای اتاقهای اصناف دارد و برخی اتاقهای اصناف در شهرستانهای خراسان رضوی توانایی پرداخت حقوق بازرسان را ندارند و بار مالی زیادی را به دوش می‌کشند.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی گفت: زمانی که تبصره هفت ماده 72 قانون نظام صنفی مصوب شد، متعاقب آن واحدهای بازرسی و نظارت در اتاقهای اصناف نیز شکل گرفت و این اتاق‎ها بیشتر به دنبال این بودند که اجرایی شدن این تبصره قانونی بخشی از هزینه‌هایشان را تامین کند.
دلداری با اشاره به ابتلای یک نفر از بازرسان اتاقهای اصناف خراسان رضوی به کرونا افزود: بسیاری از بازرسان به سبب حضور متعدد در واحدهای صنفی و مراکز تجاری و تولیدی و ارتباط مستقیم با افراد مختلف در معرض ابتلا به بیماری کووید 19 قرار دارند لذا اتاقهای اصناف اقلام بهداشتی مورد نیاز آنان از جمله ماسک را فراهم کرده اند.
برچسب‌ها
ویروس کرونا بازار محصولات قیمت کالا ستاد تنظیم بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/256562/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حضور مجری برنامه سمت خدا در چایخانه حضرت

جانباز شیمیایی اهل تربت جام به قافله شهدا پیوست

واکسیناسیون متقاضیان حج تمتع خراسان رضوی آغاز شد

حذف بیش از 3 تن مرغ غیر قابل مصرف از چرخه مصرف انسانی

نقش مساجد فراتر از محلی برای عبادت است

شکست نظامی آمریکا در صحرای طبس نشانگر تحقق وعده‌های خداوند است

طعنه سردار سلیمانی به کشورهای منطقه /هیچ پرنده خارجی نمی‌تواند از آسمان ایران عبور کند

تداوم بارندگی‌ها در استان خراسان جنوبی

سردار سلیمانی: عملیات «وعده صادق» عامل خودباوری است

2 سواری حامل سوخت قاچاق در نهبندان توقیف شد

باند‌های دوم جاده‌ها در خراسان جنوبی اعتبار می‌گیرند

ساخت باندهای دوم محورهای مواصلاتی خراسان جنوبی شتاب می‌گیرد

جاده مه‌آلود و بارانی بجنورد به آشخانه

پایان‌ راز آلود قسمت 10 سریال شوگون؛ فصل دوم حماسه پرطرفدار ژاپنی در راه است؟

جراحی عجیب پیوند عضو برای اولین بار در کشور

این شهر بحرانی‌ترین کانون فرونشست زمین در کشور

آغاز ساخت قطعه چهارم راه آهن خواف-هرات توسط شرکت روسی

تراکتور برای دومین بار، پرسپولیس را صدرنشین لیگ برتر می‌کند؟

وزیر ارتباطات: بررسی رفع فیلتر «گوگل پلی» در کارگروه فیلترینگ برای بار سوم

فراخوان دوسالانه «کارتون کتاب» منتشر شد

فهرست قیمت کتاب‌های درسی سال 1404-1403 + سایت و مدارک ثبت نام

قیمت کتاب‌ های سال تحصیلی جدید دانش‌آموزان اعلام شد

مراسم رونمایی از کتاب چالش های تاریخی

آغاز ثبت سفارش ‌کتاب‌های درسی از امروز پنجم اردیبهشت

مصلی امام خمینی (ره) تحویل ستاد برگزاری نمایشگاه کتاب تهران شد

قیمت کتاب‌های سال تحصیلی جدید اعلام شد

توسعه کتابخانه‌های سیار در دستورکاراست/ایجادزنگ کتابخوانی درمدارس

ثبت بیش از 20 هزار حیوان گزیدگی در خراسان رضوی

لزوم تربیت نیروی متخصص مورد نیاز خراسان شمالی توسط دانشگاه‌ها

فرش خراسان شمالی قابلیت درخشش در سطح ملی را دارد

باران در راه خراسان رضوی است

آغاز واکسیناسیون بیش از 9 هزار عمره گزار خراسان رضوی

خراسان رضوی بارانی می‌شود

آتش‌سوزی انبار لوازم خودرو در بلوار توس مشهد اطفا شد

مشارکت باانگیزه کارگران، دفاع مقدس از عزت ملی

کارگران «مدافعان صف مقدم» در جنگ اقتصادی هستند

برگزاری مراسم گرامیداشت سالگرد شکست آمریکا در صحرای طبس

آن چه از تهاجم ناکام آمریکایی‌ها بر پهنه کویر طبس باقی ماند

اتصال بیرجند و طبس به طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع

کشف هزار و 900 لیتر سوخت قاچاق در نهبندان

کلینیک تخصصی خیر ساز بیمارستان امام حسین (ع) محمدشهر افتتاح شد

توضیحات قاضی از دادگاه منافقین/ تشریح اتهامات از سوی وکیل

در دومین جلسه دادگاه «تتلو» چه گذشت؟ + عکس

آتش سوزی انبار لوازم خودرو در بلوار توس اطفا شد

برپایی نمایشگاه نقاشی بهاران در بهار در نیشابور

اعزام کاروان خودرویی غیرت از مشهد به سبزوار

بازگشایی مجدد بیمارستان صحرایی در شهرک دانش و سلامت

600 نیاز صنایع خراسان شمالی در سامانه «نان» ثبت شد

قیمت کتاب‌های سال تحصیلی جدید دانش‌آموزان مشخص شد

چرا سعدی شادترین شاعر ایران سال‌ها نادیده گرفته شد؟