پیام خراسان

آخرين مطالب

به مناسبت روز حفاظت از لایه ازن؛ لایه ازن به اندازه اکسیژن برای انسان اهمیت دارد سازمان حفاظت محیط زیست

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - 16 سپتامبر هر سال روز جهانی لایه ازن است؛ لایه‌ای که با جذب پرتو فرابنفش خورشید موجب ادامه زندگی روی کره زمین می‌شود و نابودی آن به منزله نابودی حیات انسان‌ها است. کارشناس تحقیقات دفتر حفاظت از لایه ازن سازمان حفاظت محیط زیست درباره اهمیت لایه ازن و ضرورت حفاظت از آن گفت: لایه ازن به اندازه اکسیژنی که تنفس می‌کنیم، مهم است چراکه مولکول‌های ازن که خود تشکیل یافته از سه اتم اکسیژن و در ارتفاع 18 تا 50 کیلومتری از سطح زمین در لایه استراتوسفر پراکنده هستند می‌توانند اشعه فرابنفش خورشید را جذب کنند و مانع از رسیدن بیش از حد آن به سطح زمین، اقیانوس‌ها، جنگل‌ها شوند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، شفیع موسوی در گفت و گو با ایسنا ادامه داد: پرتوهای فرابنفش خورشید آسیب‌های جدی به بدن، پوست و حیات انسان می‌رساند بنابراین اگر لایه ازن وجود نداشت، نظام حیات روی سیاره زمین نیز شکل نمی‌گرفت. با وجود اینکه لایه ازن از اهمیت بالایی برخوردار است انسان‌ها با تولیدات مواد مصنوعی در مکانیسم های طبیعی لایه‌های بالایی جو اختلالاتی ایجاد کرده اند که منجربه تصمیمات جهانی و بین‌المللی برای حفاظت از لایه ازن شده است.
وی یکی از مهم‌ترین آثار مخرب تخریب و ایجاد حفره در لایه ازن را افزایش سرطان پوست میان انسان‌ها برشمرد و گفت: در یک دوره ای تعداد مبتلایان به سرطان پوست به‌ویژه در کشورهایی مانند استرالیا که در مجاورت حفره ایجاد شده در لایه ازن قرار داشتند به شدت افزایش پیدا کرد همچنین تخریب لایه ازن و تابش پرتو فرابنفش خورشید می‌تواند باعث ابتلا به آب‌ مروارید چشمی، سرکوب «دی ان ای» (DNA)، از بین رفتن مواد غذایی دریایی از جمله «فیتوپلانکتون‌ها»‌ و جنگل‌ها و کاهش کیفیت محصولات تولیدی انسان‌ها شود.
موسوی ضمن بیان اینکه لایه ازن نقش مهمی در حیات کره زمین دارد، گفت: پس از اینکه نقش مهم و حیاتی لایه ازن توسط دانشمندان مشخص و به همگان اعلام شد انسان‌ها توانستند با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای این لایه را مورد بررسی قرار دهند و متوجه کاهش ضخامت لایه ازن در لایه استراتوسفری (دومین لایه بزرگ اتمسفر) شدند. پس از آن کشورهای توسعه یافته با تاکید بر ضرورت حفاظت از لایه ازن به‌دلیل نقش حیاتی و مهم آن بر اکوسیستم‌های سیاره زمین «پروتکل کنوانسیون وین برای محافظت از لایهٔ ازن» در سال 1985 میلادی و «پروتکل مونرآل» را در سال 1987 میلادی را به‌ منظور کاهش استفاده از گازهای مخرب لایه ازن تدوین کردند و به امضا رساندند و اکنون معاهده مونترآل در تمامی کشورهای روی کره زمین یعنی تمام 197 کشور عضو سازمان ملل متحد به تصویب رسیده است.
وی ادامه داد: روند کاهش استفاده از گازهای مخرب لایه ازن شامل گازهای «کلروفلوئوروکربن‌ها» (CFC)، «هالون‌ها»، «تترا کلورید کربن» و «متیل بروماید» در دنیا تا حدودی موفقیت آمیز بوده و تقریبا قریب به اتفاق این گازهای مخرب لایه ازن در 99 درصد کشورهای دنیا حذف شده است.
ایران سال 2010 CFC ها را حذف کرد
این کارشناس تحقیقات دفتر حفاظت از لایه ازن سازمان حفاظت محیط زیست درباره برنامه‌ها و راهکارهای حفاظت از لایه ازن و کاهش استفاده از گازهای مخرب لایه ازن توضیح داد و گفت: سیاستگذاری‌های بین المللی در جهت حفاظت از لایه ازن، کشورها را به دو دسته در حال توسعه و توسعه یافته تقسیم کرده است و روند اقدامات کشورها بسته به اینکه در کدام یک از این طبقات قرار بگیرند، متفاوت است.
موسوی خاطرنشان کرد: ایران جزو کشورهای در حال توسعه است و تاکنون موفق شده‌ایم استفاده از برخی گازهای مخرب لایه ازن مانند «کلروفلوئوروکربن‌ها»‌ (CFC) از جمله گازهای R-11 و R-12 را تا اول ژانویه 2010 میلادی در کشور حذف کنیم همچنین مراجع بین‌المللی اذعان می کنند که ایران یکی از موفق‌ترین کشورها در پیاده‌سازی سیاست‌گذاری‌های پروتکل‌ مونترآل بوده و توانسته است حتی پیش از زمان‌بندی‌های تعیین شده استفاده از گازهای مخرب لایه ازن را حذف کند.
وی ادامه داد: پس از حذف استفاده از گازهای مخرب لایه ازن در ایران برخی از صنایع کشور به سراغ استفاده از گازهای جایگزینی رفتند که مخرب لایه ازن نباشد یا کمتر از گازهای پیشین مخرب لایه ازن باشد اما با مطرح شدن مساله گرمایش جهانی مشخص شده است که برخی از این گازهای جایگزین با وجود اینکه مخرب لایه ازن نیستند یا به میزان کمتری باعث تخریب لایه ازن می‌شوند اما دارای اثرات گلخانه‌ای شدیدی هستند که باعث گرم شدن سطح کره زمین می‌شوند.
گازهای جایگزین CFC‌ اثرات گلخانه‌ای شدیدی دارند و باید به‌تدریج حذف شوند
این کارشناس تحقیقات دفتر حفاظت از لایه ازن سازمان حفاظت محیط زیست ضمن بیان اینکه اکنون کاهش روند گرمایش زمین یکی از محورهای مهم فعالیت‌های بشر به‌منظور حفظ اقلیم سیاره زمین برای نسل‌های آینده است، گفت: سیاست‌های جدید دفتر حفاظت از لایه ازن (نام ملی شده پروتکل مونترآل در ایران) براساس «اصلاحیه کیگالی» پروتکل مونترآل مبنی بر حذف تدریجی استفاده از گازهایی با اثرات گلخانه‌ای شدید تا سال 2030 میلادی است که در یک دوره‌ای جایگزین گازهای مخرب لایه ازن شده بودند مانند «هیدروفلوروکربن‌ها» (HCFC) از جمله گازهای مبرد « R-22» و «R-141b » است که در یخچال‌های صنعتی و سیستم‌های تهویه مطبوع استفاده می‌شوند و جایگزین آن‌ها با گازهای طبیعی است.
وی اضافه کرد: پیش‌بینی می‌شود تصویب اصلاحیه کیگالی در کشورهای مختلف و حذف گازهای مخرب لایه ازن و دارای اثرات گلخانه‌ای تا 0.4 درجه سانتیگراد از افزایش دمای کره زمین تا سال 2100 جلوگیری می‌کند. از این رو دفتر حفاظت از لایه ازن براساس این معاهدات به اصول محیط زیستی پروتکل مونترال پایبند است و به برنامه‌ها و سیاست‌هایی که با اهداف توسعه کشور نیز تناقضی ندارند، عمل می‌کند.
این کارشناس تحقیقات دفتر حفاظت از لایه ازن درباره گازهای جایگزین جدید تاکید کرد: اکنون مساله جایگزین گازهایی که اثرات گلخانه‌ای شدیدی دارند، مطرح است و صنایع به سمت استفاده از مبردها و گازهای طبیعی حرکت می‌کنند که در بستر طبیعت وجود دارند. این گازها و مبردهای محیط زیستی در چرخه مصرف قرار می‌گیرند و به محیط بازگردانده می‌شوند اما استفاده از آن‌ها ملاحظاتی دارد که افرادی که به‌صورت مستقیم با این‌گازها کار می‌کنند باید آن را رعایت کنند چراکه برخی از این گازها سمی و برخی اشتعال‌پذیر هستند مانند گاز جایگرین برای یخچال‌ها (R-600) که یک گاز محیط زیستی اما اشتعال پذیر است بنابراین لازم است تکنسین‌ها و افرادی که با یخچال کار می‌کنند، مراقب باشند.
موسوی در پایان صحبت‌های خود گفت: اکنون صنعت و بشر به سمت استفاده از گازهای طبیعی در حرکت است و گازهای مصنوعی در حال خارج شدن از چرخه مصرف هستند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/263361/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نگاه رهبر انقلاب به مسائل حوزه کتاب همه جانبه است

خون شریک 2 + فیلم

واگذاری زمین به 177 خانوار ایثارگر آذربایجان شرقی

بانک مرکزی: کاهش نرخ رشد 12 ماهه نقدینگی تداوم دارد

آزمون دوباره از 135 کنکوری جامانده «زیرکوه»!

امدادرسانی ارتش به دانش آموزان کنکوری در سیلاب

دستگیری سارق گاردریل‌های جاده‌ای در شیروان

دستگیری قاچاقچیان چوب در لفور سوادکوه

این بار کسی جیمی‌جامپ را بغل نکرد | دستگیری جیمی جامپ در بازی پرسپولیس و آلومینیوم اراک

رونمایی از هفت محصول دانش بنیان کشاورزی در دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی خراسان رضوی

فرونشست عمیق زمین در یکی از خیابان‌های مشهد

جشنواره‌ای با عطر و بوی گل محمدی

پیش بینی بارش‌های رگباری در سطح شهرستان بردسکن تا پایان هفته

(ویدئو) ثبت رقص و حرکات پروتئین-لیپید برای اولین بار

استفاده از کولر گازی چه میزان قبض برق را افزایش می‌دهد؟

سارق گاردریل‌های جاده‌ای در شیروان دستگیر شد

فرونشست عمیق زمین در تقاطع کلاهدوز و قاضی طباطبایی(7 اردیبهشت 1403)

فرونشست عمیق زمین در تقاطع خیابان کلاهدوز و قاضی طباطبایی مشهد

ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال آذربایجان‌غربی برگزار می‌شود

ادامه وزش باد و ریزش باران در خراسان رضوی

بیشترین خسارت سیل بهاری به راه‌ها | جزئیات خسارت از زبان سخنگوی مدیریت بحران

جاده را آب برد، دانش آموزان به جلسه کنکور نرسیدند/ ویدئو

وضعیت بحرانی و سیل‌زده حاجی‌آباد از زبان شهردار این شهر

فرونشست زمین و ایجاد گودال ٢ متری خیابان کلاهدوز مشهد

سیل امروز 20 دقیقه محور بردسکن به طبس را مسدود کرد!

کتابخانه‌های سیار نیاز کتابخوانی عشایر را برطرف می‌کند

پیاده‌روی بزرگ خانوادگی در بجنورد به مقصد «بش‌قارداش» برگزار شد

رهاسازی 7 هزار قطعه ماهی گرمابی در مزارع شیروان

صادرات 500 میلیون دلار اقلام نساجی در سال گذشته

قیمت گوشت مرغ 239 هزار تومان شد!

کتاب کامبوزیا خط مقاومت در ایران را نشان می‌دهد

مشارکت مردمی در بهزیستی خراسان جنوبی 116 درصد افزایش یافت

شوراهای اسلامی بدون حب و بغض‌های سیاسی در راستای حل مشکلات مردم گام بردارند

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

یک فوتی و یک مصدوم در پی آتش سوزی و انفجار گاز نیشابور

بهره برداری ساختمان شرکت فولاد در سایت سنگان + عکس

رایان گیگز در 50 سالگی برای سومین‌بار پدر می‌شود

محصولات مرتعی نیشابور، سرمایه‌ای رو به نابودی

جاری شدن سیل در بعضی از مناطق بردسکن

آمادگی هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی

از هر هزار تولد، یک تا سه نوزاد با آسیب شنوایی متولد می شود/شناسایی163 نوزاد ناشنوا در خراسان شمالی

خراسان رضوی دومین استان دارای خدمات روانشناسی

امدادرسانی هلال احمر بیرجند به 16 نفر متاثر از سیلاب

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

باران های رگباری بیرجند

مستند «آقای خاص» کشتی برای اولین بار از تلویزیون

برخورد قاطع با کم فروشی نانوایان در مشهد

وزش باد و ریزش باران در خراسان رضوی ادامه دارد

آلزایمر ارزی دولتمردان

باران‌های رگباری در بیرجند