پیام خراسان

آخرين مطالب

گره مشکلات صنایع غرب مشهد بر اجرای یک مصوبه اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - طی سالهای گذشته بر اساس تصمیمات اشتباه و نبود برنامه آمایش سرزمینی، توسعه واحدهای صنعتی و زیرساختهای مرتبط با آن در غرب مشهد شکل گرفته است فارغ از این که این توسعه بر روی آبخوانها و شاهرگ حیاتی تامین آب انجام شده است و استقرار این واحدها و گاه آلایندگی‌های ناشی از آنها شریان حیاتی مشهد را مسدود خواهد کرد.
هم اکنون غرب مشهد محل استقرار هزار و 800 واحد صنعتی، چندین شهرک صنعتی و به ویژه شرکتهای دانش بنیان و نوپایی است که توسعه یافته‌اند و برای افزایش تولید و اشتغال خود به قرار داشتن در مجاورت این شهر و استفاده از زیرساختهای آن نیاز دارند و حاضر نیستند به دلیل توسعه‌ای که در غرب مشهد اتفاق افتاده است در شهرکهای صنعتی دیگر خراسان رضوی استقرار یابند.
دولت پیشین در سال 1391 توسعه شهرک صنعتی و شهرک ماشین ابزار (فناوریهای نوین) برای استقرار صنایع پاک و دانش بنیان را به تصویب رساند و پارسال نیز پس از هفت سال نشستهایی برای اجرای این مصوبه با حضور مسوولان مرتبط برگزار شد.
عدم اجرای مصوبه مزبور و تکالیف مربوط در صورتجلسات و تصمیمات مرتبط با آن برای اجرای طرحهای توسعه صنعتی مشکل ایجاد کرده است به طوری که حتی برخی شرکتهای دانش بنیان استان طرحهای توسعه خود را در مناطق دیگر کشور به اجرا درآورده‌اند.
مصوبه‌ای که بعد از هشت سال هنوز بلاتکلیف است
معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی گفت: شهرک ماشین ابزار به عنوان یکی از قطبهای تحقیقاتی استان و پارک علم و فناوری در محور غرب مشهد قرار دارد و توسعه مدنظر برای شرکتهای دانش بنیان و هایتک هم در این کریدور پیش بینی شده است.
مجید علی‌خواه افزود: مصوبه هیات دولت در راستای سفر رییس جمهوری به خراسان رضوی برای توسعه شهرک صنعتی توس به میزان 200 هکتار و شهرک ماشین ابزار به میزان 100 هکتار به منظور استقرار صنایع پاک، نوین و هایتک بوده است.
وی ادامه داد: مصوبه استقرار واحدهای دانش بنیان در شهرکهای صنعتی مزبور در سال 1396 مجددا صادر شد و طبق این مصوبه، مقرر شد این استقرار در 200 هکتار از اراضی شهرک صنعتی توس و 100 هکتار از اراضی شهرک ماشین ابزار با رعایت مسائل زیست محیطی صورت گیرد اما این موضوع باز هم معطل مانده است.
معاون شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی گفت: از سوی دیگر 2 هزار و 400 واحد صنعتی بدون شناسنامه در محور غرب مشهد شناسایی شده است که این واحدها در کارگروه‌های مختلف مورد بررسی قرار گرفته و تاکنون 500 واحد از آنها شناسنامه دار شده‌اند.
علی‌خواه افزود: در صورتی که این واحدها در شهرکهای صنعتی توس و ماشین ابزار استقرار یابند، کنترلهای زیست محیطی بر روی آنها بهتر انجام می‌گیرد و این در حالی است که زمین مورد نیاز برای استقرار آنها در شهرکهای مزبور واقع در محور غرب مشهد وجود ندارد.
وی با اشاره به وجود 276 شرکت دانش بنیان در خراسان رضوی ادامه داد: این استان جزء سه استان دارای بیشترین واحدهای دانش بنیان در کشور است و این واحدها اغلب به مرحله توسعه رسیده اند و نیازمند زمین برای استقرار خود هستند اما برخی صاحبان آنها گاه به دلیل نداشتن زمین برای اجرای طرح توسعه خود استان را ترک کرده‌اند.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی گفت: تاکنون 70 مورد تقاضا از سوی شرکتهای دانش بنیان برای استقرار در شهرکهای صنعتی محور غرب به منظور اجرای طرح توسعه‌ای به شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی ارسال شده است.
علی‌خواه افزود: از آبان ماه سال گذشته طرح توسعه شهرکهای صنعتی توس و ماشین ابزار برای استقرار صنایع پاک به کارگروه امور زیربنایی ذیل شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان رفته اما هنوز به تصویب نرسیده است.
دانش بنیانی که استان را ترک کرد
مدیر شهرک صنعتی ماشین ابزار (فناوریهای نوین) مشهد نیز گفت: عدم اختصاص زمین به واحدهای تولیدی به ویژه دانش بنیان باعث خروج آنها از استان می‌شود همان طور که شرکت دانش بنیان "پاس سامان ایرانیان" تولیدکننده لامپهای ال. ای. دی به دلیل نداشتن مکان برای اجرای یکی از طرحهای توسعه‌اش به جنوب کشور رفت و آن را اجرا کرد.
محمد خوشحال افزود: بیش از 300 واحد تولیدی با اشتغالزایی برای بیش از 6 هزار نفر در 160 هکتار زمین این شهرک مستقر شده‌اند که 15 واحد آن دانش بنیان هستند.
وی ادامه داد: 50 درصد از واحدهای تولیدی شهرک ماشین ابزار تقاضای توسعه دارند و با وجود این که خیلی از این واحدها دانش بنیان نیستند اما جزء صنایع پاک و بدون آلایندگی محسوب می‌شوند و تقاضای اجرای طرح توسعه خود را دارند.
مدیر شهرک صنعتی ماشین ابزار (فناوریهای نوین) مشهد گفت: یکی از دلایل اصلی مخالفت با توسعه شهرک صنعتی توس و شهرک صنعتی ماشین ابزار قرار گرفتن آنها بر روی آبخوان است که هر گونه آلایندگی واحدهای صنعتی در این حوزه، شریان حیاتی شهر مشهد را به خطر می‌اندازد.
خوشحال افزود: این شهرک خود مدعی مقابله با هرگونه آلایندگی واحدهای صنعتی است و نسبت به حذف آنها اقدام می‌کند و تقاضای این شهرک برای توسعه حداقل 100 هکتاری نیز به منظور استقرار و اجرای طرحهای توسعه صنایع پاک است.
محور غرب شریان حیاتی آب مشهد
بر اساس اطلاعات به دست آمده، بخش زیادی از منابع آب شرب مشهد از چاه‌های غرب آن تامین می‌شود و عدم جانمایی صحیح واحدهای تولیدی باعث آلایندگی و برداشت آب بیش از حد از آبخوان این منطقه شده است.
هرچند سدهای دوستی و ارداک جزء منابع تامین آب شهر مشهد به شمار می‌روند و هم اکنون نیز بخشی از آب مورد نیاز شهروندان را تامین می‌کنند اما سدها دائمی نیستند و حالت اضطرار دارند و با بارش کم و خشکسالی، ذخایر آبی آنها نیز کاهش می‌یابد.
کارشناسان، خراسان رضوی را استانی کم آب و خشک می‌دانند و تامین آب پایدار برای مردم به ویژه در شهر مشهد را در اولویت برنامه‌ها قرار می‌دهند، به گفته آنان هرچند توسعه صنعت برای تامین اشتغال و درآمد استان لازم است اما در کنار آن باید اول نیاز مردم به آب تامین شود.
در این ارتباط مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی توسعه شهرکهای صنعتی واقع در غرب مشهد را غیرمنطقی و آن را نتیجه توسعه نامتوازن این شهر دانست و گفت: در نخستین آمارگیری رسمی ایران در سال 1335 جمعیت مشهد 14 درصد از کل جمعیت استان خراسان به میزان 240 هزار نفر بود اما امروز جمعیت این شهر به سه میلیون و 600 هزار نفر معادل 52 درصد از جمعیت خراسان رضوی رسیده است.
محمد علایی افزود: 75 درصد از صنایع خراسان رضوی روی دشت مشهد قرار گرفته‌اند و 50 درصد از صنایع مشهد نیز در غرب آن و روی آبخوانهای این بخش واقع شده‌اند.
وی بیان کرد: 600 حلقه چاه در آبخوان غرب مشهد قرار گرفته‌اند که آب شرب مردم این شهر را تامین می‌کنند وحتی اگر سد دوستی و آب دریای عمان را هم برای تامین آب شرب این شهر در نظر بگیریم در نهایت وابستگی اصلی این بخش به تنها آبخوان زیرزمینی مشهد واقع در غرب آن است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: هم اینک که 50 درصد از صنایع مشهد در غرب آن قرار گرفته است چرا دوباره باید استقرار صنایع در این محور توسعه یابد؟ چرا باید سیاستهای اشتباه مدیران در گذشته دوباره تکرار شود؟
علایی افزود: توسعه صنعتی به معنای توسعه اشتغال و ایجاد بازار کار است و این امر در مشهد جذب نیروی کار از روستاها و شهرهای کوچک به این شهر را به دنبال داشته است و هم اینک نیز اصلی ترین بیمارستانها و دانشگاه‌های خراسان رضوی در مشهد قرار گرفته‌اند و توسعه صنایع نیز در این شهر به وجود آمده است اما آیا ادامه توسعه نامتوازن در مشهد به ضرر آن تمام نخواهد شد؟
وی اضافه کرد: با ادامه توسعه صنایع در غرب مشهد، تامین آب مردم این شهر دیگر شدنی نخواهد بود، علاوه بر آن بر مشکلات آلودگی هوا، خاک و صوتی، ترافیک و ناهجاریهای اجتماعی مشهد نیز افزوده خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: این شرکت با توسعه شهرک صنعتی در غرب مشهد به شرط استقرار صنایع پاک و دانش بنیانی که نیاز به آب و فاضلاب نداشته باشند مخالفتی ندارد اما آن را منطقی نمی‌داند.
علایی تاکید کرد: شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی با هرگونه توسعه صنعتی در غرب مشهد مخالف است و آن را غیرمنطقی می‌داند از این رو باید چارچوبی برای توسعه صنایع در نظر گرفته شود که توسعه متوازن استان را رشد دهد و در کنار آن باید به رشد شرکتهای دانش بنیان برای حل مشکلات اشتغال و تولید استان نیز کمک کرد.
انسداد چاه‌های غیرمجاز
چاه‌های غیرمجاز در محور غرب مشهد یکی از مهمترین مشکلات در این حوزه است که باعث مدعی شدن صاحبان صنایع شده است به طوری که می‌گویند اگر مسوولان مخالف توسعه شهرکهای صنعتی به دلیل برداشت بیش از حد از آبخوان غرب هستند چرا با چاه‌های غیرمجاز برخوردی صورت نمی‌گیرد.
مدیر شهرک صنعتی ماشین ابزار در این باره گفت: در شرایطی با توسعه شهرک صنعتی ماشین ابزار مخالفت می‌شود که حفر چاه‌های غیرمجاز در اطراف این شهرک فراوان است، اراضی کشاورزی را تغییر کاربری داده اند و چندین و چند باغسرا ایجاد شده است که بسیاری از آنها فاقد مجوز هستند.
خوشحال افزود: وجود چاه‌های غیرمجاز و باغسراها در اطراف این شهرک خود در تامین آب شهر مشهد مشکل ایجاد می‌کند، آیا ندادن مجوز به توسعه شهرک صنعتی به سبب قرار داشتن روی آبخوان، تنها مشکل در این بخش است؟
اما مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی در پاسخ به سوال اینکه مبنی بر وجود چاه‌های غیرمجاز در محور غرب مشهد گفت: این را می‌پذیریم که چاه‌های غیرمجاز در غرب مشهد وجود دارد و برای مسدود کردن آنها در تلاش هستیم.
علایی افزود: تاکید ما بر این بوده که چاه‌های غیرمجاز با دبی بالا در مناطق ممنوعه و بحرانی به ویژه در غرب مشهد و در محدوده آب شرب شهرها به سرعت مسدود شود.
وی اظهار داشت: طبق برنامه وزارت نیرو که باید هر سال هزار حلقه چاه غیرمجاز پر می‌شده است این استان طی دو سال گذشته بیشتر از برنامه مزبور عمل کرده و طی سه سال گذشته بیش از هفت هزار چاه غیرمجاز در خراسان رضوی توسط این شرکت پر شده است.
علت اجرایی نشدن یک مصوبه
رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان رضوی نیز با تایید مصوبه هیات دولت در سال 1391 مبنی بر توسعه شهرکهای صنعتی توس و ماشین ابزار گفت: در جریان سفر رییس جمهوری وقت، با توسعه آن شهرکها و استقرار واحدهای دانش بنیان و دانش محور با این شرط که آلاینده نباشند موافقت شده است و مضمون آن مصوبه همین است.
رضا جمشیدی افزود: سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان رضوی مسوولیت دبیرخانه شورای برنامه ریزی و توسعه استان را برعهده دارد و کارگروه امور زیربنایی نیز ذیل این شوراست.
وی ادامه داد: رییس "کارگروه امور زیربنایی" استاندار و دبیر آن مدیرکل راه و شهرسازی است و مصوبه این کارگروه باید امضای استاندار و اداره راه و شهرسازی را داشته باشد تا در شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان برای تصویب نهایی بررسی شود.
رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان رضوی گفت: تا این لحظه کارگروه امور زیربنایی موضوع توسعه شهرکهای صنعتی توس و ماشین ابزار را مصوب نکرده است که برای تصویب نهایی به شورای برنامه‌ریزی و توسعه بیاید.
جمشیدی افزود: تکالیف اجرای مصوبات هیات دولت هم به دستگاه‌های اجرایی مرتبط با آنها برمی گردد و مصوبه مزبور در خصوص توسعه شهرکهای صنعتی نیز مربوط به وزارت صنعت، معدن و تجارت و دستگاه ذیل آن یعنی شرکت شهرکهای صنعتی استان است.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی نیز در این باره گفت: موضوع توسعه شهرکهای صنعتی در غرب مشهد در انتهای سال 1398 و در ابتدای سال 1399 دو مرتبه در کارگروه امور زیربنایی مطرح شده است.
بهاره بزرگمهر افزود: در اول اردیبهشت ماه امسال کارگروه امور زیربنایی توسعه شهرکهای صنعتی مزبور را تحت شروطی مصوب کرده است.
طبق گفته مسوولان، توسعه شهرک صنعتی توس و شهرک صنعتی ماشین ابزار به تصویب کارگروه امور زیربنایی رسیده و باید در شورای برنامه ریزی و توسعه استان بررسی و به تصویب برسد که هنوز این اقدام انجام نگرفته است.
شهرک صنعتی جدید، یک راه‌حل
اواخر سال گذشته معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی از تصویب راه‌اندازی یک "شهرک صنعتی جدید" واقع در شرق مشهد برای رفع مشکل تامین زمین واحدهای صنعتی خبر داد.
علی رسولیان گفت: به منظور استقرار و توسعه صنایع مشهد در مکان جدیدی در شرق این شهر که فاقد محدودیت در واگذاری زمین به واحدهای تولیدی، مشکلات زیست محیطی و مانع برای توسعه شهری باشد شهرک صنعتی جدیدی ایجاد می‌شود.
وی اضافه کرد: واگذاری زمین دولتی به منظور ایجاد شهرک صنعتی جدید در مشهد در نشست کارگروه ماده 21 "شیوه نامه ضوابط واگذاری اراضی ملی و دولتی برای طرح‌های کشاورزی و تولیدی و طرح‌های غیرکشاورزی" در استانداری خراسان رضوی به تصویب رسیده است.
او افزود: در این کارگروه مصوب شد که زمینی دولتی با گستره زیاد به ایجاد شهرک صنعتی اختصاص یابد به طوری که کارآفرینان در توسعه طرحهای صنعتی هیچ محدودیتی نداشته و اراضی این شهرک به لحاظ شرایط لازم برای استقرار صنایع، مورد وثوق همه دستگاه‌های اجرایی اعم از اداره منابع طبیعی، اداره حفاظت از محیط زیست و شهرداری و شرکتهای خدمات زیربنایی باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/268214/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصویری از واژگونی پژو در زیرگذر میدان شهدای مشهد

شلیک پلیس برای دستگیری گوشی‌قاپ موتورسوار در مشهد

انجام غربالگری 3 سرطان شایع طی هفته سلامت در مشهد

برگزاری نمایشگاه نقالی و روایتگری واقعه طبس

مردم آلبانی استرداد و خروج اعضای گروهک منافقین را از دولت خود مطالبه کنند

اعزام اولین کاروان حج عمره لرستان به سرزمین وحی

اعلام جزئیات اعزام زائران لرستانی حج عمره به سرزمین وحی

ابلاغ دستورالعمل بهره‌برداری و نگهداری بوستان‌ها و سایت‌های بانوان در مشهد

افتتاح هفدهمین مدرسه سه شنبه‌های امید در شهرستان مشهد

(تصاویر) دره چریک درگز

خوابگاه دانشجویان بین الملل دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مرحله تکمیل

کاهش قیمت تخم مرغ در میادین و بازارهای میوه و تره‌بار

افتتاح 27 مدرسه در 6 ماه در وسیع ترین منطقه آموزش و پرورش کشور

توقف برداشت شن و ماسه از منطقه باغ شاه توسکستان گرگان/ تشکیل پرونده برای مدیران متخلف

فروش آنلاین میوه و تره‌بار در میادین پایتخت

احیای سنت گلابگیری در یزد برای تأمین گلاب حرم رضوی

اجاره نشین بودن 60 درصد واحدهای صنفی تربت حیدریه

ترویج فرهنگ مطالعه رسالت همگانی است

زجر خلاقیت زیر زنجیر کتاب‌های درسی

چهل‌ودومین جایزه کتاب سال فراخوان داد

محل برگزاری نمایشگاه کتاب 1403 اعلام شد

دیپلماسی فرهنگی می‌تواند پیوست برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران باشد

رشد 15 درصدی تولید و انتشار 2825 کتاب جدید در فروردین 1403

آغاز ثبت سفارش کتاب‌های درسی از 5 اردیبهشت

نمایشگاه کتاب نشاط اجتماعی تهران را بالاتر می‌برد/ در حال حاضر شهرآفتاب گزینه مناسبی برای نمایشگاه نیست

آغاز ثبت سفارش کتاب‌های درسی سال تحصیلی جدید از فردا

بهای اجاره غرفه‌ در نمایشگاه‌کتاب منصفانه یا کاسب‌کارانه؟

«مواجهه‌ای نامتعارف با منطق هگل» در کتابفروشی‌ها

«رضاخان را بهتر بشناسیم»

آغاز ثبت سفارش کتاب‌های درسی سال تحصیلی جدید

جزئیات ثبت سفارش کتاب‌های درسی اعلام شد

چگونه طلبه شویم؟

هشدار هواشناسی خراسان رضوی درباره بارش‌های رگباری و افزایش شدت وزش باد

پهن شدن فرش صورتی رنگ در باغ‌های خراسان جنوبی

اطلاعیه مرحله دوم یازدهمین امتحان مشترک فراگیر دستگاه‌های اجرایی

گردهمائی عهد حضور ویژه ائمه جمعه تا پایان سال در 8 منطقه کشور + فیلم

34 هکتار به محدوده شهر گرمه الحاق شد

تحقق 110 درصدی پویش درختکاری به همت اعضای جوان هلال احمر خراسان جنوبی

پایان هشتمین جشنواره سفیران سلامت دانش آموزی در خراسان رضوی

حمایت 3000 میلیارد ریالی از طرح مسکن خراسان‌ جنوبی

افزایش 16 درصدی بارش‌ها در کشور

تبعیض‌ها در بخش‌های مختلف باید به حداقل برسد

افت سطح زیر کشت مزارع گل محمدی در خراسان رضوی/ 38 کارگاه گلاب‌گیری در فرخد فعال هستند

اعزام زائران عمره خراسان‌ جنوبی عصر امروز از فرودگاه زاهدان

اعزام 26 کارگر خراسان جنوبی برای دیدار با رهبری

هوای خراسان رضوی خنک می‌شود

کشف جسد یک مرد در اطراف فرودگاه بیرجند

محبی: حضور شیروان‌ و‌ ارشک در جام تختی به چه درد می‌خورد?

راز لبخند سردار حاجی‌زاده در نماز عید فطر + فیلم

جزییات فروش آنلاین میوه و سبزیجات از میادین و میوه و تره‌بار