پیام خراسان

آخرين مطالب

صدور نخستین شناسنامه برای فرزند مادر ایرانی و پدر خارجی/ مولاوردی: این یک گام رو به جلو است معاونت امور زنان و خانواده

  بزرگنمايي:

پیام خراسان -

صدور نخستین شناسنامه برای فرزند مادر ایرانی و پدر خارجی همزمان با روزهای آکنده از بحران کرونا در کشور، خبری است گویای آن ‌که سرانجام در دولتی که وعده‌های فراوانی برای تحقق مطالبات زنان داده بود، وعده‌ای به سرانجام رسیده و فعالان حوزه زنان و کنشگران مدنی در آخرین سال دولت دوازدهم به ثمر نشستن بخشی از تلاش‌های سالیان را به چشم دیدند.
از زمان تصویب قانون اعطای تابعیت به فرزندانِ دارای مادر ایرانی و پدر خارجی 18 هزار و 300 نفر از افراد متقاضی دریافت شناسنامه در سایت اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری تهران و وزارت کشور ثبت‌نام کردند.
از تعداد افرادی که در سایت یادشده ثبت‌نام کرده‌اند، ‌هزار و 51 پرونده برای صدور شناسنامه ایرانی تشکیل شد و مراحل اجرایی آنها در حال انجام است و هزار و 400 پرونده نیز در دست اقدام هستند.
حالا اولین شناسنامه ایرانی در کشور توسط اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری تهران صادر و تحویل متقاضی شده است. پیگیری‌های همشهری نشان می‌دهد فرزندی که شناسنامه گرفته، دارای مادر ایرانی و پدری با تابعیت عراقی بوده است.
مولاوردی: گامی رو به جلو برداشتیم
شهیندخت مولاوردی، نماینده رئیس‌جمهوری در شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و پژوهشگر امورزنان، صدور نخستین شناسنامه برای فرزند متولد از مادر ایرانی و پدر غیر ایرانی را مسئله‌ای می‌داند که دولت‌ها و مجالس مختلف به‌دنبال حل آن بودند.
او به همشهری می‌گوید تلاش‌های چندین‌ساله فعالان حقوق زنان اکنون به بار نشسته و سدی دیگر از پیش‌روی زنان ایرانی در مسیر تحقق مطالباتشان برچیده شده است: «با تصویب قانون تعیین‌تکلیف فرزندان ناشی از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی و صادر شدن نخستین شناسنامه برای این دسته از فرزندان، تلاش‌های جامعه مدنی و حامیان حقوق زنان به بار نشست. این اتفاق در سایه هم‌افزایی میان دولت و مجلس و فعالان مدنی محقق شد و امیدواریم همچنان این همراهی‌ها ادامه داشته باشد.»
مولاوردی با بیان اینکه آغاز فرایند صدور شناسنامه برای این دسته از فرزندان به‌معنای کاهش بار مشکلات و چالش‌های پیش‌روی این گروه از زنان و فرزندان آنان است، می‌گوید: «پایان دادن به چالش بی‌هویتی و مشکلات بی‌شمار ناشی از آن، نخستین اثر مطلوب در روند اجرای این قانون است. با صدور شناسنامه و هویت‌دهی به این فرزندان می‌توان از آسیب‌های اجتماعی ناشی از بی‌هویتی پیشگیری و فرصت‌های تازه‌ای برای زندگی بهتر فرزندان و مادران آنها ایجاد کرد.»
مولاوردی به آمار وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی درباره تعداد افراد متقاضی دریافت شناسنامه در سامانه‌های این وزارتخانه اشاره کرده و می‌گوید: «تنها نباید به کمیت و اعداد و آمارها توجه کرد: «وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرده است بیش از 18هزار نفر تقاضای صدور شناسنامه داده‌اند. به هر شکل نباید صرفا کمیت را ملاک قرار داد، بلکه معتقدم حتی اگر یک کودک مشکل هویت داشته باشد و بتواند با استفاده از قانون تصویب شده اخیر دارای هویت قانونی شود، گامی به جلو برای پیگیری مطالبات و خواسته‌های این افراد که اغلب به اقشار آسیب‌پذیر جامعه تعلق دارند، برداشته‌ایم.»
به گفته دبیرکل جمعیت حمایت از حقوق بشر زنان، برطرف کردن مشکل تحصیل و ازدواج، مشروعیت بخشیدن به حق شهروندی و برخورداری از حقوقی که دیگر ایرانیان از آن برخوردارند، ازجمله مزیت‌هایی است که با اعطای شناسنامه به فرزندان متولدشده از مادر ایرانی محقق خواهد شد.
مولاوردی در ادامه و در پاسخ به این سؤال همشهری درباره پیام تصویب قانون جدید به جامعه زنان می‌گوید: «تصویب قانون جدید به روشنی انتقال تابعیت از مادر به فرزند را تأیید می‌کند و نظام حقوقی ما از این پس این حق را برای زنان ایرانی به رسمیت می‌شمارد. تا پیش از این، تابعیت از پدر به فرزند منتقل می‌شد، اما اکنون این حق به مادر نیز داده شده است. این بهایی است که قانون به زن داده است و از این رو، پذیرش تابعیت مادرانه گامی بزرگ برای به رسمیت شناختن حقوق زنان در سایر حوزه‌ها نیز محسوب می‌شود و می‌تواند به شکل غیرمستقیم تأثیر خود را بر اصلاح سایر موضوعات مرتبط با حوزه زنان بگذارد و منشأ تحولات عدیده‌ای باشد. هرچند منکر سوءاستفاده‌های احتمالی از این قانون مانند هر قانون دیگری هم نیستیم که قانونگذار باید تدابیر و پیش‌بینی‌های لازم را ضمن آن یا در اصلاحیه‌های بعدی تدارک ببیند تا از آسیب‌های وارده بر زنان ایرانی ممانعت لازم را به‌عمل آورد.»
به گفته او، اکنون برخی لوایح مربوط به زنان از سوی دولت آماده ارسال به مجلس است و امید است لوایح ارسالی با حداقل تغییر و بیشترین پایبندی به اصل لایحه در مجلس به تصویب برسد: «اکنون لایحه تامین امنیت زنان از سوی دولت آماده ارسال به مجلس است. امیدواریم بعد از اجرای قانون جدید و صدور شناسنامه برای فرزندان دارای مادر ایرانی و پدر غیرایرانی، به‌زودی شاهد تصویب لایحه امنیت زنان در مجلس با کمترین تغییرات باشیم.»
صدور شناسنامه تبعات امنیتی دارد؟
سیدمحمود محمدی، حقوقدان می‌گوید: نباید نگران این بود که با تصویب قانون صدور شناسنامه برای فرزندان متولد از مادر ایرانی و پدر غیرایرانی، این نوع از ازدواج‌ها در جامعه افزایش یابد: «جای نگرانی در این‌باره نیست. نکته مهم این است که برای واقعیت‌ها باید سیاستگذاری کرد و اینکه بخواهیم از واقعیت‌ها فرار کنیم، به‌معنای کاهش تبعات آن نیست.»
او می‌گوید: اعطای شناسنامه به فرزندان زن ایرانی با مردان غیرایرانی تبعات به‌مراتب کمتری از بی‌هویتی این افراد برای جامعه دارد: «حداکثر تبعاتی که صدور شناسنامه برای فرزندان مادر ایرانی و پدر خارجی برای کشور دارد، ایجاد تابعیت مضاعف برای این دسته از افراد است. در کشورهایی که به اعتبار مادر شناسنامه و هویت به فرزند می‌دهند در قالب موارد، این افراد دچار هویت مضاعف هستند؛ یعنی از سمت پدر خود نیز دارای کارت شناسایی و شناسنامه از کشوری که پدر تابعیت آن را دارد، هستند. هویت مضاعف همواره مورد نقد دولت‌هاست و کمتر دولتی حاضر به پذیرش آن می‌شود، اما در قانون فعلی دولت مسئولیت وجود اتباع با تابعیت مضاعف را برعهده گرفته است.»
این حقوقدان معتقد است: اکنون در قانون جدید تعیین‌تکلیف، شرط تولد در خاک ایران منتفی است و الزامی به تولد فرزند در ایران نیست: «تا پیش از این قانونگذار معین کرده بود که فرزند از مادر ایرانی و پدر غیر ایرانی باید حتما در خاک ایران به دنیا بیاید تا بتواند شناسنامه ایرانی دریافت کند. در قانون جدید این موضوع لغو و فرزند می‌تواند در کشور دیگری به دنیا بیاید، اما با مراجعه به یکی از نمایندگی‌های کشور تقاضای صدور شناسنامه ایرانی کند. علاوه بر این، مادر می‌تواند رأسا درخواست صدور شناسنامه کند یا اجازه دهد فرزند او در 18سالگی این تقاضا را ارائه کند. این دو مورد از موارد بااهمیت در اجرای قانون جدید تعیین‌تکلیف فرزندان با مادر ایرانی و پدر غیرایرانی است و می‌تواند راهگشای بسیاری از چالش‌های پیش‌روی خانواده‌هایی در این شرایط باشد.»
محمدی به نقدهای برخی منتقدان درباره تبعات امنیتی صدور شناسنامه برای این دسته از افراد اشاره می‌کند و می‌گوید: «تبعات امنیتی در این‌باره جدی نیست. در قانون سال 85 و در موضوع صدور شناسنامه برای فرزندان متولد شده از مادر ایرانی و پدر غیرایرانی، صادر شدن شناسنامه منوط به تأیید استعلام از وزارت اطلاعات است؛ بنابراین صدور شناسنامه تبعات امنیتی برای کشور ایجاد نمی‌کند. چراکه هر دولتی این اختیار را دارد تا از فرد متخلف یا دارای مشکل امنیتی سلب تابعیت کند. از این‌رو نباید نگران صدور شناسنامه برای افراد به‌دلیل نگرانی‌های امنیتی بود.»
این حقوقدان تأکید می‌کند: برخی دولت‌ها به‌دنبال توسعه اتباع خود هستند. چرا که این موضوع منجر به تقویت هویت و ساخت قدرت داخلی آنها می‌شود: «برخی کشورها دنبال توسعه اتباع خود هستند و بنابراین مسائل منجر به تابعیت مضاعف را می‌پذیرند و کمتر رخ می‌دهد کشوری از افراد سلب تابعیت کند. بنابراین فرزندانی که در ایران شناسنامه دریافت می‌کنند و تابعیت افغانی هم دارند، می‌توانند هم تابعیت اول خود و هم تابعیت دوم را حفظ کنند و مشکلی از این بابت نداشته باشند.»
صدور شناسنامه حلال مشکلات نیست
با اینکه صدور شناسنامه برای فرزندان دارای مادر ایرانی و پدر غیرایرانی خبر خوبی برای جامعه زنان ایرانیِ مزدوج با اتباع خارجی به شمار می‌رود، اما باید در مقابل این خبر واقع‌بین بود. مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری تهران به همشهری می‌گوید: صدور شناسنامه به‌معنای برطرف شدن مشکلات این گروه از افراد نیست: «ازدواج زنان ایرانی با اتباع خارجی معضلات خاص خود را دارد. تا قبل از تسهیل‌گری برای صدور شناسنامه بچه‌های حاصل از ازدواج زنان ایرانی با اتباع خارجی، بدون هویت بودند که اکنون با اجرایی شدن روند صدور شناسنامه برای این دسته از فرزندان، مسئله هویت به‌عنوان یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش‌روی این دسته از افراد برطرف شده است.»
به گفته ثریا شارقی، باید برنامه‌ریزی‌های بلندمدت و میان‌مدت فرهنگی برای آگاه‌سازی‌ زنان ایرانی در آستانه ازدواج با افراد خارجی انجام شود تا تفاوت‌های فرهنگی منجر به بروز مشکلات بعدی در زندگی زنان نشود.
او تأکید می‌کند: دختران ایرانی نباید به بهانه رفع مشکل صادر نشدن شناسنامه برای فرزندان آینده خود، بدون شناخت کافی و درنظر گرفتن پیامدهای مختلف تصمیم به ازدواج با اتباع خارجی بگیرند: «تجربه‌های خوب و بد بسیاری در ازدواج دختران ایرانی با اتباع خارجی وجود دارد. همواره تأکید کرده‌ایم دختران ایرانی قبل از ازدواج با اتباع خارجی باید شناخت درستی از موقعیت خود و دوران بعد از ازدواج با تبعه خارجی داشته باشند و با کسب آگاهی کافی با این افراد ازدواج کنند.»
منبع: همشهری

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/284537/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ارسال 2200 تخته پتو از هلال‌احمر خراسان‌جنوبی به مناطق سیل‌زده سیستا‌ن‌وبلوچستان

ارسال 2200 تخته پتو به مناطق سیل‌ زده سیستا‌ن‌ و بلوچستان

آغاز مسابقات کشتی قهرمانی نونهالان خراسان جنوبی، انتخابیه کشوری در قاینات

استقلال جان به‌لب، به‌صدر برگشت؛ فرار از 10دقیقه انتخاری / پنالتی جنجالی این‌بار به نفع آبی‌ها / بهترین خط دفاع در 2دقیقه دود شد!

طرح آرامش در نیشابور اجرا شد

خزعلی: بیمه زنان خانه‌دار برای نخستین بار در دولت سیزدهم عملیاتی شد

افزایش دمای هوا در خراسان رضوی تا دوشنبه

مسابقات منطقه‌ای کشتی باچوخه در جوین خراسان رضوی برگزار شد

دستگیری متهم به سرقت وسایل منزل و لوازم داخل خودرو در نیشابور

حریق انبار لوازم الکتریکی در بزرگراه پیامبر اعظم(ص) مشهد مهار شد

5 واحد صنفی متخلف در مشهد پلمب شد

راهپیمایی مردم نیشابور، سبزوار، بردسکن و درود

واکنش قطر به ناکامی شورای امنیت در تصویب قطعنامه عضویت فلسطین: روزی اندوه‌بار برای عدالت و شکستی برای تلاش‌های برقراری صلح در منطقه است

دستور مهم سردار سلامی به نیرو‌های سپاه

برخورد شدید 3 دستگاه پراید در جاده قدیم نیشابور

راهپیمایی حمایتی مردم گرمه از عملیات وعده صادق

راهپیمایی مردم شهر تیتکانلو در حمایت از عملیات وعده صادق

راهپیمایی مردم فاروج در حمایت از رزمندگان سپاه اسلام

5 مصدوم در واژگونی پراید در شرق سبزوار

5 مصدوم در حادثه واژگونی خودروی پراید در شرق سبزوار

پلمب 5 واحد متخلف صنفی در مشهد

اطفاء حریق انبار لوازم الکتریکی در بزرگراه پیامبر اعظم(ص) با نجات یک مصدوم(31 فروردین 1403)

کشف اتفاقی استخوان بزرگترین موجود دریایی که 202 میلیون سال قبل وجود داشت/ ویدئو

راهپیمایی مردم شهر صفی‌آباد در حمایت از عملیات وعده صادق

راهپیمایی مردم جاجرم در حمایت از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

دستور سردار سلامی به نیروهای سپاه برای امدادرسانی به سیل زندگان

ببینید | شعرخوانی آرزو سبزوار قهفرخی شرکت‌کنندهٔ برنامه سرزمین شعر در شب هشتم رقابت سرزمین شعر

اتحادیه اروپا برای نخستین‌بار چند شهرک‌نشین صهیونیست را تحریم کرد

برگزاری اولین جشنواره گل و گلاب بردسکن

واژگونی خودرو در شرق سبزوار پنج مصدوم داشت

پلمب پنج واحد صنفی متخلف در مشهد

عملیات "وعده صادق" نمایش قدرت نظامی ایران بود

تصاویر راهپیمایی نمازگزاران در حمایت از عملیات وعده صادق در سراسر کشور

بزرگداشت روز سعدی در رادیو صبا

دستور سرلشکر سلامی به یگان‌های امدادی سپاه برای کمک به سیل‌زدگان

آیت‌الله علم‌الهدی: سپاه در عملیات وعده صادق استکبار را ذلیل کرد

واژگونی پراید در محور سبزوار - نیشابور منجر به مصدومیت 5 نفر شد

دستور مهم سردار سلامی به نیروهای سپاه

راهپیمایی حمایت از اقدام تنبیهی سپاه در خراسان جنوبی

هوا تا 2 روز دیگر آرام است

حمایت نمازگزاران اهل سنت شهر اسدیه شهرستان دارالتقریب درمیان از عملیات تنبیهی وعده صادق

حمایت اهل سنت اسدیه از عملیات تنبیهی وعده صادق

راهپیمایی مردم بجنورد در حمایت از اقدام موشکی و مقتدرانه سپاه + فیلم

نگاهی به نقش موسیقی ایرانی در آوا‌ها و نوا‌های مذهبی

عملیات «وعده صادق» بسیار گسترده و اعجاب انگیز بود

نباید با بانوان در معابر برخورد شود

عملیات وعده صادق اقدامی مشروع، دفاعی و حکیمانه بود

راهپیمایی مردم بیرجند در حمایت از عملیات وعده صادق و مردم غزه+ فیلم و عکس

رژیم صهیونیستی پشتوانه تمامی فتنه‌ها است

خروش نمازگزاران خراسان شمالی در حمایت از عملیات وعده صادق