پیام خراسان

آخرين مطالب

دلار جهانگیری همچنان قربانی می‌گیرد/ بازار مرغ در آشوب نهاده 2 نرخی و توزیع فاجعه‌بار نهاده دولتی اجتماعي

دلار جهانگیری همچنان قربانی می‌گیرد/ بازار مرغ در آشوب نهاده 2 نرخی و توزیع فاجعه‌بار نهاده دولتی
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - جهش چندباره قیمت در بازار محصولات کشاورزی در حالی رخ داده است که بخش کشاورزی تنها حوزه یارانه‌بگیر اقتصادی به شمار می‎رود. به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، قیمت مرغ در بازار به 37 هزار تومان رسیده است. محصولی پروتئینی که امید می‌رفت با خروج گوشت قرمز از سبد غذایی مردم به دلیل تنه زدن قیمت گوشت به نرخ طلا، نیازهای پروتئینی خانوارها را تامین کند، حالا به قیمتی رسیده است که با نرخ‌های مصوب فاصله زیادی دارد.
30 مهر ماه سال جاری بود که ستاد تنظیم بازار به دلیل کمبود نهاده‌ها در بازار و متناسب با افزایش نرخ نهاده؛ با تغییر چشمگیر قیمت مرغ موافقت کرد و به یکباره قیمت مصوب این محصول را از 14400 تومان به 20400 تومان افزایش یافت. اما به تدریج مرغ با همان نرخ جهش یافته هم در بازار پیدا نمی‌شد و در حال حاضر هم پیدا نمی‌شود.
اوضاع لبنیات هم بهتر از مرغ نیست. در سال جاری دو بار تولیدکنندگان لبنیات درخواست افزایش قیمت داشتند. تیرماه امسال ستاد تنظیم بازار به تولیدکنندگان این اجازه را داد که قیمت محصولات لبنی خود را بین 22 تا 28 درصد افزایش دهند. اما تولیدکنندگانی که به افزایش قبلی راضی نشده بودند و پیگیر افزایش مجدد قیمت‌ها بودند، موفق شدند حرف خود را به کرسی نشانند. 29 آبان خبر رسید که قیمت لبنیات رسما 40 درصد دیگر هم گران خواهد شد.
همان روزهایی که قیمت مصوب لبنیات در ابتدای تابستان افزایش پیدا کرده بود، بسیاری از محصولات لبنی پیدا نمی‌شد و تولیدکنندگان به روش‌های مختلف سعی می‌کردند محصولاتی با قیمت‌های بالاتر از نرخ‌های مصوب روانه بازار کنند. شیر کم چرب و معمولی در بازار به سرعت نایاب می‌شد در حالی که شیر کم چرب حاوی ویتامین D که کمی قیمت بیشتری داشت و فقط آزمایشگاه می‌توانست تشخیص دهد که آیا واقعا شیر حاوی این ویتامین هست یا خیر، به وفور در بازار یافت می‌شد. ماست‌های با درصد چربی بالا فراوان یافت می‌شد و کره‌ای که نایاب شده بود، به یکباره با جهش نرخ مصوب آن و در نهایت آزاد شدن قیمت آن به وفور در بازار پیدا شد. این افزایش قیمت‌ها چه بلایی بر سر سبد غذایی مردم می‌آورد؟ مگر بخش کشاورزی یارانه 4200 تومانی دریافت نمی‌کند؟
* خرید از بازار آزاد
ارز 4200 تومانی یا همان ارز یارانه‌ای یا به تعبیری دلار جهانگیری به کالای کیمیایی تبدیل شده است که در اختیار خیلی از بخش‌ها نیست. ابتدای سال 97 که دولت تصمیم گرفت قیمت ارز را 4200 تومان کند، در بذل و بخششی بی‌سابقه به همه گروه‌های کالایی ارز ارزان اختصاص داد اما به سرعت متوجه شد که این رویه، کار را برای مدیریت تخصیص و تامین ارز دشوار می‌کند.
بعد از مشکلاتی که با توزیع ارز ارزان پیش آمد، هر بار و در هر جلسه هم‌اندیشی دولت، بخشی از کالاهای مشمول ارز 4200 تومانی حذف شدند اما بخش کشاورزی تنها بخشی بود که با شعار تامین امنیت غذایی کشور، همچنان در سر لیست یارانه بگیران دولتی جا خوش کرده بود. منابع موثق در وزارت صمت می‌‎گفتند که در هر کشوری رایزنی می‌شود که بخشی از دلارهای بلوکه شده ایران آزاد شود، اولین اسامی که برای دریافت کالا در برابر منابع ارزی بلوکه شده درلیست‌ قرار می‌گیرند، تامین کننده‌های نهاده‌های دامی و یا مواد غذایی مورد نیاز مردم هستند اما چه شد که با وجود تخصیص این یارانه، تولیدکنندگان می‌گویند که رنگ نهاده دولتی را هم نمی‌بینند؟
تولید کنندگان بارها اعلام کرده‌اند که نهاده کافی به آنها نمی‌رسد و تنها 30 درصد نیاز خود را به نرخ مصوب دولتی تهیه می‌کنند و بقیه نهاده ی خود را مجبورند از بازارهای سیاه به قیمت 5 برابرخریداری کنند و به همین دلیل هزینه‌های تولید آنها بالا می‌رود. البته در مقابل این گفته تولیدکنندگان در مقطعی شایع شده بود که تفاوت قیمت نهاده دولتی و بازار آزاد به حدی است که برای تولیدکننده جوجه‌ریزی به صرفه نیست برای همین جوجه‌ها را راهی چاه‌های معدوم سازی می‌کنند تا از محل سود حاصل از فروش نهاده دولتی در بازار آزاد، روزگار بگذرانند. آیا این گفته‌ها درست بود؟ چه کسی نظارت کرد که ببیند نهاده‌های یارانه‌ای سر از بازار در می‌آورند یا نه؟
معدوم سازی جوجه‌ها چقدر بازار را با مشکل تامین مرغ مواجه کرد؟ آیا جهش امروز قیمت مرغ، از تبعات همان معدوم سازی‌هاست؟ چرا قیمت محصولات کشاورزی در یک سال چندین بار تغییر کرده است؟ پس یارانه‌های این بخش صرف چه چیزی شده است؟
مرتضی رضایی معاون وزیر جهاد کشاورزی در گفتگو با صدا و سیما درباره افزایش دوباره قیمت لبنیات در یک سال می‌گوید: قیمت 4 هزار و 150 تومان اعلام شده قبلی برای شیر خام، بر اساس تأمین 100 درصدی نهاده‌ها برای دامداران، اعلام شده بود و افزایش قیمت فعلی به این علت است که این نهاده‌ها به اندازه کافی در اختیار دامداران قرار نگرفته است.
به گفته او در حال حاضر وزارت جهاد کشاورزی حدود 35 تا 36 درصد کنجاله سویا، حدود 60 درصد جو و 50 درصد ذرت مورد نیاز دامداران را تامین می‌کند.
معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی اضافه می‌کند: دامداران مجبورند بقیه نیاز غذایی دام‌هایشان را از نهاده‌های جایگزین در بازار و با قیمت‌های بالاتر تأمین کنند و بر این اساس، قیمت شیرخام در درب دامداری، 4500 تومان تعیین شده است.
رضایی توضیحی درباره دلیل عدم تامین کامل نهاده‌های مورد نیازی دامداران ارائه نمی‌کند بنابراین معلوم نیست چرا وزارت جهادکشاورزی نمی‌تواند کل نهاده‌های مورد نیاز دامداری‌ها را تامین کند اما بخش خصوصی، همین نهاده‌ها را از بازارهای جهانی تامین کرده و در بازار داخل عرضه می‌کند تا این نهاده‌های دو قیمتی، فضایی برای سوداگری را فراهم کند.
* قیمت متفاوت بازار خرده فروشی
گشتی در بازار خرده فروشی نشان می‌دهد هر کیلو گوشت آبگوشتی گوسفند، 116 تا 120 هزار تومان قیمت دارد. گوشت ران گوسفندی، 158 هزار تومان قیمت خورده است. هر کیلو ران گوساله 142 هزار تومان، گوشت خورشتی، 115 هزار تومان و گوشت گردن 113 هزار تومان قیمت دارد. گوشت مرغ به کیلویی 37 هزار تومان رسیده است. قیمت شیر یک لیتری با یک و نیم درصد چربی در برندهای مختلف متفاوت است. شیر پگاه با این مشخصات 6900 تومان قیمت دارد در حالی که کاله محصولی با همین مشخصات را حدود 12 هزار تومان می‌فروشد. پنیر 400 گرمی، حدود 12 هزار تومان، خامه بیش از چهار هزار تومان و قیمت ماست 500 گرمی بسته به درصد چربی از 4500 تومان آغاز و به حدود هشت هزار تومان هم می‌رسد. قیمت یک شانه تخم مرغ هم 35 هزار تومان در بازار تعیین شده است و تمام این قیمت‌ها با آنچه قیمت مصوب و یا نرخ خرید تضمینی اعلام شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی اعلام شده است، کاملا متفاوت است.
با توجه به تفاوت قیمت بین نرخ‌های بازار و نرخ‌های مصوب تعیین شده و گفته‌های معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره عدم تامین کامل نیاز پرورش دهندگان دام و طیور، چقدر قیمت‌های موجود در بازار خرده فروشی منطقی است؟ قیمت تمام شده با همان شرایطی که وزارت جهاد کشاورزی اعلام می‌کند، برای تولیدکننده چقدر است؟ و سئوالات دیگری که فقط مسئولان وزارت جهاد کشاورزی می‌توانند به آن پاسخ بگویند اما روابط عمومی معاونت امور دام تا لحظه تنظیم این گزارش به سئوالات خبرنگار رادار اقتصاد پاسخ نمی‌دهد.
مسئول روابط عمومی معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی اعلام می‌کند که از صبح روز دوشنبه خبرنگاران زیادی درباره قیمت محصولات کشاورزی با این معاونت تماس گرفته‌اند اما برای پاسخگویی به سئوالات، باید مسئولی باشد که به پرسش‌ها پاسخ بگوید ولی هیچ مسئولی برای پاسخگویی حضور ندارد زیرا همه مسئولان در جلسات هستند.
او وعده می‌دهد که اگر کسی را پیدا کرد که به سئوالات پاسخ بگوید، پاسخ پرسش‌هایی که از طرف خبرنگاران به تلفن همراه او ارسال می‌شود را خواهند داد.
* مجلس به دنبال استیضاح وزیر جهاد کشاورزی
اگرچه چندی است که تنظیم بازار محصولات کشاورزی از وزارتخانه متولی تولید گرفته شده است اما مرغ 37 هزار تومانی کار دست وزیر جهاد کشاورزی داده است زیرا جعفر راستی عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی مجلس در گفتگو با رادار اقتصاداستیضاح وزیر جهاد کشاورزی را تنها راه مجلس برای مقابله با بی بند و باری در بازار می‌داند.
پیشتر علی خضریان عضو کمیسیون اصل 90 مجلس نیز در نشست علنی چهارشنبه 19 شهریورماه مجلس شورای اسلامی پس از شنیدن سخنان کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی از صحبت‌های او در خصوص سوال ملی «علت حذف ردیف اعتباری خودکفایی گندم از سال 94 تاکنون و انحصار واردات گندم برای افراد خاص چیست؟ » به صورت مشروط قانع شد.
او درباره دلیل قانع شدن مشروط خود گفته بود: اگر وزیر جهاد کشاورزی و معاونان او پاسخگوی وضع نابسامان بازار تا دو هفته دیگر نباشند، استیضاح خاوازی را در آینده نزدیک رقم خواهیم زد. منبع: رادار اقتصاد
منبع: خبرگزاری دانشجو

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/288218/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راهپیمایی مردم شهر صفی‌آباد در حمایت از عملیات وعده صادق

راهپیمایی مردم جاجرم در حمایت از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

دستور سردار سلامی به نیروهای سپاه برای امدادرسانی به سیل زندگان

ببینید | شعرخوانی آرزو سبزوار قهفرخی شرکت‌کنندهٔ برنامه سرزمین شعر در شب هشتم رقابت سرزمین شعر

اتحادیه اروپا برای نخستین‌بار چند شهرک‌نشین صهیونیست را تحریم کرد

برگزاری اولین جشنواره گل و گلاب بردسکن

واژگونی خودرو در شرق سبزوار پنج مصدوم داشت

پلمب پنج واحد صنفی متخلف در مشهد

عملیات "وعده صادق" نمایش قدرت نظامی ایران بود

تصاویر راهپیمایی نمازگزاران در حمایت از عملیات وعده صادق در سراسر کشور

بزرگداشت روز سعدی در رادیو صبا

دستور سرلشکر سلامی به یگان‌های امدادی سپاه برای کمک به سیل‌زدگان

آیت‌الله علم‌الهدی: سپاه در عملیات وعده صادق استکبار را ذلیل کرد

واژگونی پراید در محور سبزوار - نیشابور منجر به مصدومیت 5 نفر شد

دستور مهم سردار سلامی به نیروهای سپاه

راهپیمایی حمایت از اقدام تنبیهی سپاه در خراسان جنوبی

هوا تا 2 روز دیگر آرام است

حمایت نمازگزاران اهل سنت شهر اسدیه شهرستان دارالتقریب درمیان از عملیات تنبیهی وعده صادق

حمایت اهل سنت اسدیه از عملیات تنبیهی وعده صادق

راهپیمایی مردم بجنورد در حمایت از اقدام موشکی و مقتدرانه سپاه + فیلم

نگاهی به نقش موسیقی ایرانی در آوا‌ها و نوا‌های مذهبی

عملیات «وعده صادق» بسیار گسترده و اعجاب انگیز بود

نباید با بانوان در معابر برخورد شود

عملیات وعده صادق اقدامی مشروع، دفاعی و حکیمانه بود

راهپیمایی مردم بیرجند در حمایت از عملیات وعده صادق و مردم غزه+ فیلم و عکس

رژیم صهیونیستی پشتوانه تمامی فتنه‌ها است

خروش نمازگزاران خراسان شمالی در حمایت از عملیات وعده صادق

راهپیمایی با شکوه مردم مشهد در حمایت از مردم غزه

با دستور سرلشکر سلامی یگان‌های امدادی سپاه تا پایان عملیات خدمت رسانی به مردم سیل زده در منطقه حضور خواهند داشت

علم‌الهدی: ذلیل شدن استکبار در عملیات وعده صادق

اجتماع مردم قوچان در حمایت از عملیات «وعده صادق»

آیا انتخاب غذا ژنتیکی است؟

حمایت تمام قد علم الهدی از بازگشت گشت ارشاد و طرح «نور»/ اساتید حوزه عفاف و حجاب دختران را اقناع کنند

برگزاری راهپیمایی حمایت از اقدام تنبیهی سپاه در خراسان جنوبی

راهپیمایی مردم بیرجند در حمایت از مردم غزه و عملیات وعده صادق

احیای 6 واحد تولیدی راکد شیروان

پیروزی قراخیل مقابل تیم مدعی لیگ 3 فوتبال

پذیرش نشدن مسافران ترانزیتی از مشهد به دبی تا اطلاع بعدی

پرونده عضویت کامل فلسطین را بار دیگر به شورای امنیت ارائه خواهیم کرد

راهپیمایی ضدصهیونیستی مردم مشهد

راهپیمایی مردم خراسان جنوبی در حمایت از عملیات تنبیهی وعده صادق + تصاویر

«وعده صادق» عملیات مشروع و به موقع رزمندگان در برابر اسراییل

عملیات وعده صادق، شکست دنیای استکبار بود

وعده صادق، شکست دنیای استکبار

un12، داستان رنج کرد‌ها از رژیم بعث در مشهد به روی صحنه رفت

کتابخانه سیار و تلفنی آستان قدس رضوی؛ امیدبخش کتابدوستان کشور

همایش پیاده روی خانوادگی در شهرستان تربت جام برگزار شد

قتل خونین پسر تهرانی در درگیری خیابانی/ دوست مقتول بازداشت شد

شرایط جوی نسبتا پایدار و یکنواخت در خراسان جنوبی

آغاز طرح تکمیلی ایمن‌سازی فلج اطفال در نیشابور