پیام خراسان

آخرين مطالب

توریسم غذایی؛ طعم فرهنگ و سنت تغذیه زیر دندان گردشگران مقالات

  بزرگنمايي:

خراسان آنلاین - مشهد- گردشگری غذایی از سرفصل های جدید، جذاب، متنوع و بسیار مورد اقبال صنعت گردشگری جهان است که امروز حتی به عنوان بخشی جدایی ناپذیر با سایر انواع گردشگری ها همراه شده و گاه از آنها پیشی گرفته است.
  در عصر کنونی به تدریج گردشگران در بخش های مختلف تاریخی، ورزشی، طبیعی، فرهنگی و غیره به استفاده از غذاهای بومی، سنتی و محلی گرایش بالایی پیدا کرده اند و همین پایه ای برای پیدایش گردشگری غذایی شده است.
تاثیر غذا، خوراک و نوشیدنی بر جذب گردشگر به گونه ای است که "غذا" به عنوان یکی از نمادهای اصلی معرف و نشانه فرهنگ، سنت، خلق و خو و دیدگاه های زیستی مردمان هر جامعه محسوب می شود و در صورتی که هدف گردشگران را آشنایی با فرهنگ، سنت و صبغه تاریخی هر خطه بدانیم، غذاهای بومی و محلی در این زمینه یار و پیام رسان خوبی می توانند باشند.
گردشگری خوراک و نوشیدنی (فود توریسم، food tourism یا food travel) از مهمترین اشکال گردشگری است که نقش مهمی در جذب گردشگر داخلی و البته خارجی دارد.
از دیدگاه متخصصان و صاحبنظران مردم شناس؛ فرهنگ "غذا، خوراکیها و نوشیدنی ها" جایگاهی خاص در آداب، رسوم، اخلاقیات و خلقیات انسانها دارند. از این حیث غذا عنصری کلیدی در حوزه مردم شناسی، انسان شناسی و تمدنی محسوب می شود.
گردشگری غذایی از جمله عناوین و سرفصل های نوین در عرصه گردشگری جهان شناخته می شود که بازاری با گردش مالی بسیار بالا دارد؛ میل و علاقه شدید به وجود آمده در انسانها برای استفاده از غذای سالم و به تعبیری غذای حلال به حدی رشد داشته که دیگر طالبان غذای حلال را نمی توان صرفا کشورهای اسلامی دانست.
بنابراین ایران به واسطه فعالیت و ارائه خدمات به صورت حلال در نحوه ارائه خدمات و شیوه های پخت و تهیه غذا با رعایت اصول اسلامی، شایسته سهمی جدی و قابل توجه در بازار غذای حلال و البته جذب گردشگران غذایی و علاقه مند به تجربه غذاهای جدید است.
قطعا اطلاع رسانی و معرفی ظرفیت ها، پتانسیل ها و تنوع غذایی موجود در کشورمان اهمیت بسزایی در معرفی هر چه بهتر و جذب گردشگران دارد.
در حالی که شیوه طبخ غذای ایران بعد از سبک پخت غذای چینی و رومی سومین سبک شناخته شده در جهان است، به خوبی می توان با معرفی این سبک به جهانیان نسبت به جذب گردشگران خارجی موفقیت شایسته ای کسب کرد.
خراسان رضوی و مشهد الرضا(ع) با میزبانی سالانه بیش از 27 میلیون گردشگر داخلی و خارجی و میزبانی بیش از یک سوم گردشگران خارجی ورودی به کشور، از جایگاهی اثربخش و مهم برای معرفی، ظرفیت سازی و تقویت گردشگری غذایی و معرفی هرچه بیشتر و بهتر خوراک و غذای ایرانی برخوردار است.
ثبت ملی دو غذای شله مشهدی و شیشلیک شاندیز در فهرست آثار معنوی کشور نشانگر قدمت و تاریخچه طولانی پخت غذاهایی از این دست در خطه خراسان رضوی است.
شله مشهدی، شیشلیک، کباب، دیزی سنگی، دیگچه، کوکوی شیرین، چنگالی، حلیم نیشابوری، حلیم قوچانی، حلیم مشهدی، انواع آش، کباب دنده، چلوماهیچه و چلوگوشت از دیگر غذاهایی است که در خطه خراسان بسیار شناخته شده است.
کمتر گردشگر و مسافری است که به مشهد آمده باشد و به مناطق گردشگری طرقبه و شاندیز نرفته و تجربه خوردن غذاهایی مانند شیشلیک، جوجه، کباب دنده، چلوماهیچه و چلوگوشت را نداشته باشد.
تنوع غذایی بسیار فراوان در ایران و به تبع آن خطه خراسان که برگرفته از ویژگی های طبیعی، آب و هوایی و فرهنگی هر منطقه است، ظرفیت بسیاری برای جذب گردشگر غذایی ایجاد کرده است.
برگزاری جشنواره های غذایی و برپایی تورهای غذا برای آموزش پخت غذاهای محلی و افزایش گردشگرانی که به دنبال تنوع غذایی در محیط های سنتی هستند، به ایجاد گردشگری غذایی منجر شده که توسعه و گسترش آن در سالیان اخیر به شدت مورد توجه قرار گرفته است.
*ظرفیت های فراوان بومی و محلی غذایی در خراسان رضوی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: این استان جاذبه های فراوانی در زمینه های متعدد از جمله فرهنگ،تاریخ، هنر و آداب و رسوم دارد که در بین این تنوع بالا، تنوع غذایی و قابلیت های فراوان شناخته شده و نشده در حوزه غذاهای بومی و محلی نیز بسیار است.
ابوالفضل مکرمی فر با اشاره به اینکه ظرفیت های بالا در فرهنگ غذایی و پخت و پز در این استان می تواند برای توسعه گردشگری و افزایش مدت ماندگاری گردشگران نقش موثری ایفا کند، گفت: بسیاری از غذاهای بومی استان در عرصه ملی و بین المللی شناخته شده اند که از آن جمله می توان به شله مشهدی و شیشلیک شاندیز اشاره کرد.
وی تاکید کرد: گردشگری غذایی فرصت و ظرفیتی نو در عرصه گردشگری است که می توان با پررنگ کردن آن در کنار سایر جذابیت های موجود، شمار بیشتری از گردشگران را جذب کرد.
وی گفت: مشهد به عنوان قطب گردشگری زیارتی کشور دارای ویژگیهای خاص دیگر در زمینه تاریخی و تنوع قومیتی است که این ویژگیها و آب وهوای مطلوب برخی مناطق استان موجب تنوع غذایی در منطقه شده است.
وی ادامه داد: این تنوع غذایی می تواند جذابیت بسیاری برای گردشگران داخلی و خارجی داشته باشد در حالی که هنوز از این ظرفیت بالقوه بطور کامل بهره گرفته نشده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: غذاهای محلی و بومی خراسان از تنوع بسیار برخوردارند. عرضه غذاهای سنتی و بومی در تاسیسات گردشگری حمایت می شود و در این ارتباط هیچگونه مشکل و مانعی وجود ندارد.
وی گفت: هم اکنون در حوزه گردشگری، از میان طبیعت گردی، گردشگری فرهنگی، گردشگری تاریخی و گردشگری معنوی، گردشگری غذایی از جذابیت بیشتری برخوردار است.
وی تاکید کرد: باید برای معرفی هرچه بیشتر و بهتر هویت و فرهنگ ایران زمین در معرفی دقیق تر و تخصصی تر غذاهای بومی و محلی کوشید.
*غفلت از برندسازی
رئیس اتحادیه صنف رستوران، چلوکباب، آشپزخانه، کباب و حلیم مشهد نیز پیش از این  با بیان اینکه سالهاست غذاهای سنتی زیادی در مشهد برای مسافران پخت شده و مورد استقبال قرار می گیرد، افزود: متاسفانه تاکنون گامی برای معرفی این غذاها و برندسازی آنها به عنوان بخشی از صنعت گردشگری برداشته نشده است.
حسن امیریان افزود: غذاهای سنتی که در رستوران های ممتاز پخت و به مشتری عرضه می شود بعضا از چنان کیفیتی برخوردار است که می تواند فارغ از دیگر ظرفیت های گردشگری مشهد، به عنوان تنها عامل برای جذب گردشگر به حساب آید.
وی ادامه داد: افراد زیادی در عرصه پخت غذا و سفره آرایی در مشهد صاحبنام هستند که خود به تنهایی یک برند به شمار می روند اما متاسفانه تاکنون برنامه منسجمی در راستای برندسازی همه بخشهای صنعت غذا اعم از غذاهای سنتی، رستورانها، آشپزها و سفره آرایان در این شهر به اجرا درنیامده است.
رئیس اتحادیه صنف رستوران، چلوکباب، آشپزخانه، کباب و حلیم مشهد گفت: هر گردشگر تامین 2 مورد از نیازهای خود را در اولویت قرار می دهد که نخست مکان خوب برای اقامت و پس از آن رستوران خوب برای خوردن غذاست.
وی افزود: برندسازی در صنعت غذا آن هم غذاهای بومی و محلی بسیار کمرنگ است و باید با برندسازی و معرفی هرچه بهتر و بیشتر انواع غذاهای خاص و ویژه، نسبت به جذب بیشتر گردشگران اقدام کرد.
*طرقبه - شاندیز نگین گردشگری غذایی
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان بینالود اظهار کرد: این شهرستان جمعیتی معادل 70 هزار نفر دارد اما شمار فراوان مراجعان رستوران ها و چایخانه های سنتی آن، با توجه به نزدیکی به کلانشهر مشهد، سالانه میلیون ها نفر است که به صورت صعودی در حال افزایش است.
علی اکبر احمدزاده بیان کرد: نزدیکی به بارگاه مطهر رضوی، برخورداری از جاذبه های طبیعی و تاریخی فراوان و روحیه مهمان نوازی مردمان این شهرستان در کنار جاذبه دلکش غذایی آن موجب شده تا طرقبه -شاندیز به عنوان ستاره گردشگری خراسان رضوی معروف شود.
وی ادامه داد: به همین دلیل همیشه زائران و گردشگران خارجی، داخلی و مجاوران فراوانی در طول روزهای سال به این شهرستان سفر می کنند.
وی با بیان اینکه آمار ورود گردشگران بر مبنای دستگاه های ترددشمار نصب شده در ورودی شهرستان تعیین و اعلام می شود، افزود: در سال 1393 شمار خودروهای سواری ورودی به شهرستان معادل 17 میلیون و 171 هزار دستگاه بود که در سال 1395 به 26 میلیون و 22 هزار و 132 خودرو و در سال گذشته به 28 میلیون و 597 هزار دستگاه رسید.
وی ادامه داد: با احتساب چهار سرنشین برای هر خودرو، میزان جمعیت بالای گردشگر ورودی به این شهرستان مشخص می شود.
احمدزاده گفت: تنها در ایام نوروز امسال حدود 2 میلیون خودرو سواری وارد این شهرستان شده اند.
وی در خصوص ظرفیت اقامتی شهرستان نیز گفت: پنج هتل با ظرفیت 1500 تخت، 2خانه مسافر در روستای تاریخی مغان و شهر شاندیز، 2 اقامتگاه بومگردی در روستاهای کنگ و حصارسرخ شاندیز از امکانات اقامتی این شهرستان برای گردشگران هستند.
وی با اشاره به اینکه بر اساس ضوابط و قوانین سازمان میراث فرهنگی هم اکنون تعداد 37 مجتمع پذیرایی و گردشگری در طرقبه و شاندیز از این اداره مجوز دارند، افزود: غیر از این بیش از 130 واحد پذیرایی و سفره خانه سنتی نیز در این شهر از اتحادیه رستوران داران مجوز فعالیت دارند.
احمدزاده گفت: شهر شاندیز از سوی گردشگران داخلی و خارجی بیشتر به نام شهر ششلیک شناخته می شود.
وی با بیان اینکه این غذا با قدمت بیش از 50 سال و با معرفی مناسب در کشور و عرصه بین المللی به عنوان غذای اصلی محسوب می شود که مورد تقاضای گردشگران است، افزود: این غذا در سال 1395 در فهرست معنوی به نام شهر شاندیز ثبت ملی شد.
رئیس میراث فرهنگی شهرستان بینالود ادامه داد: در کنار شیشلیک شاندیز، در شهر طرقبه نیز دیزی سنگی، جوجه کباب، کباب لقمه، ماهیچه و چلوگوشت به عنوان غذای اصلی مورد اقبال گردشگران هستند.
وی ادامه داد: در کنار این غذاها، خوراکی هایی مانند بستنی، سمنو و خشکبار طرقبه نیز در میان گردشگران تقاضای بسیاری دارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/54456/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیلاب ورودی شهر صفائیه رفسنجان مهار شد

استقبال پرشور یزدی‌ها از آیین احیای سنت گلاب‌گیری باغ جهانی دولت‌آباد

شهرداری کلنگ به دست؛ این بار نوبت یکی از قدیمی‌ترین بناهای هنری تهران است

تغییر مسیر پرواز تهران-زاهدان-مشهد

تغییر مسیر پرواز مسیر تهران زاهدان مشهد بعلت شرایط نامساعد جوی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

پرداخت تسهیلات به 534 طرح تولید و کارآفرینی خراسان جنوبی

آیت‌الله مهمان‌نواز یک روحانی ولایت‌مدار و بصیر بود

ضبط مناظرات دو نامزد راه یافته به مرحله دوم انتخابات مجلس در مشهد

جذب نزدیک به 40 قاضی برای تقویت کادر قضایی آذربایجان غربی

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

افتتاح دوره های شرح و تفسیر نهج البلاغه در شهر دولت آباد

کشف بیش از 8 کیلوگرم تریاک در خلیل آباد

زائرسرای «کرامت 2» ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد افتتاح شد

راه‌اندازی 4 نیروگاه خورشیدی در سال جدید

بهره برداری از زائرسرای «کرامت 2» ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد

سیلاب وارد بخش سنگان شهرستان خواف شد

42 مدرسه در شهرستان گناباد بازسازی شد

بدل‌اندازی 2 مرد به طلافروشان شهر شیروان

نشستی دربارۀ ابن‌سینا و مکتب فلسفی اصفهان

­کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس منتشر شد

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

محکومیت دبستان غیرانتفاعی دخترانه به علت گران فروشی خدمات آموزشی

احیای بیش از 300 کارخانه از ابتدای دولت در خراسان رضوی

برای بازماندگان از کنکور در شهرستان زیرکوه تصمیم‌گیری می‌شود

تصمیم جدید برای بازماندگان از کنکور در شهرستان زیرکوه

کشف 3 هزار لیتر سوخت قاچاق از 10 خودرو

امضای تفاهم نامه طرح فیبر نوری در بیرجند

راز دلیل قتل زن 80 ساله ثروتمند توسط پرستار شخصی‌اش!

رونمایی از محصولات دانش بنیان کشاورزی در مشهد

توجه به توریسم درمانی در ساخت بیمارستان کلاهدوز قوچان مؤثر است

افتتاح زائرسرای ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد

کشف 24 فقره سرقت از باغ ویلا‌های جاده مشهد-کلات

فرماندار مشهد:طرح نهضت ملی مسکن از اقدامات خوب دولت سیزدهم است

مسدود شدن راه ارتباطی 50 روستا در بم

تشکیل رنگین کمان در آسمان بردسکن

احیای گلابگیری باغ دولت‌آباد یزد برای تأمین گلاب حرم رضوی

لزوم اقدام به موقع برای ثبت نام کتاب دانش آموزان

عجیب‌ترین مجسمه؛ بزبز قندی محجبه در شهر کتاب؟! | تصویر

میانه ظرفیت ایجاد و احداث کتابخانه مرکزی را دارد

شهرداری میانه از پیشگامان ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

پاکسازی محیط زیست در روستای رهنه به مناسبت هفته زمین پاک + تصاویر

جریمه قاچاقچی نوشابه های انرژی خارجی در خواف

ایجاد بازارچه مرزی سرخس در انتظار منطقه آزادشدن

سنگ تمام مردم خراسان جنوبی برای بازسازی عتبات عالیات

عرضه محصولات خراسان جنوبی در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

تفاهم‌نامه فیبررسانی به منازل و کسب و کارها در بیرجند امضا شد