پیام خراسان

آخرين مطالب

به شماره افتادن نفس‌های انار فردوس در چنگال کرم گلوگاه مقالات

به شماره افتادن نفس‌های انار فردوس در چنگال کرم گلوگاه
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - خراسان جنوبی دارای 4 هزار و 33 هکتار باغ انار است که از این مقدار هزار و 909 هکتار متعلق به شهرستان فردوس است و هر ساله برداشت انار در این دیار از مهر آغاز شده و تا اوایل آبان نیز ادامه دارد.
شهرستان فردوس به‌عنوان قطب تولید انار در خراسان جنوبی شناخته می‌شود و آوازه یاقوت‌های سرخ فردوس تا آن سوی مرز‌ها رفته و در بسیاری از کشور‌های جهان شناخته شده است.
اگر شما هم سری به باغستان، اسلامیه و فردوس بزنید درختان زیبای انار را از همان دور خواهید دید که چطور خودنمایی می‌کنند، درختان یاقوتی که دسته به دسته کنار یکدیگر ایستاده اند و منظره زیبایی را در اطراف جاده ایجاد کرده اند اما. سال هاست که کرم گلوگاه بلای جان این یاقوت‌های سرخ شده و داد کشاورزان این منطقه را هم درآورده است.
اکبری یکی از باغداران انار فردوس گفت: هر ساله با نزدیک شدن به فصل برداشت انار سر و کله کرم گلوگاه هم در باغستان‌های انار شهرستان فردوس پیدا می‌شود.
او با اشاره به اینکه بار‌ها اقدام به سم پاشی‌های مختلف هم کرده ایم، اما هیچ نتیجه‌ای حاصل نشده است افزود: از سویی آموزش‌های جهاد کشاورزی هم دردی از ما انار کاران را دوا نکرده است.
اکبری با بیان اینکه این کرم مانند یک ویروس مسری است بیان کرد: اگر من باغدار بتوانم با هزار مشقت باغ انار خود را از وجود این کرم پاکسازی کنم، اما در باغ مجاور من این کرم وجود داشته باشد باز هم انار‌های باغ من دچار این کرم می‌شوند.
گویا این کرم حاضر نیست به این راحتی دست از سر یاقوت‌های سرخ بردارد و تصمیم دارد به هر طریقی که شده خودش را به گلوی انارها برساند و جانشان را بگیرد.
برای رهایی از کرم گلوگاه باید همگی پای کار بیایند یوسفی یکی دیگر از باغداران انار فردوس گفت: بیشتر فردوسی داخل شهرستان نیستند و هر چند مدت یک بار سری به باغ هایشان می‌زنند و زمانی که در باغ حضور پیدا می‌کنند دیگر کار از کار گذشته و کرم گلوگاه خودش را به بیشتر محصول باغ رسانده است.
او اظهار کرد: اگر کشاورزان همگی با یکدیگر متحد شوند بدون شک خواهند توانست ریشه‌ این کرم سمج را بکنند.
یوسفی در ادامه گفت: وقتی کشاورزی می‌بیند اناری بر روی زمین افتاده یا بر شاخه درخت است و دچار آفت کرم گلوگاه شده آن را جمع آوری کند، بدون شک مسیر تکثیر این کرم را می‌بندد و دیگر این آفت راهی باغ‌های اطراف هم نمی‌شود.
از او در خصوص آموزش‌های جهاد کشاورزی پرسیدم؛ او گفت: درست است که جهاد کشاورزی در این زمینه آموزش‌هایی داده است و اقداماتی هم انجام داده است، اما آیا به نظر شما آموزش به 50 یا 100 باغدار در خصوص کافی است؟ البته این هم بماند که تعداد زیادی از باغداران حتی در این جلسات شرکت هم نمی‌کنند!
این باغدار فردوسی عنوان کرد: بحث کرم گلوگاه بیشتر از هر چیزی نیاز به یک آموزش و اطلاع رسانی جامع و کامل حتی از طریق صدا و سیما و تلویزیون دارد تا این موضوع برای تمامی باغداران جا بیفتد و نسبت به آن آگاهی کافی را داشته باشند.
به گفته کشاورزان فردوسی هیچ سمی تاکنون نتوانسته این کرم‌ها را از پای در بیاورد و در این بین نیاز است تا جهاد کشاورزی و همچنین شرکت‌های دانش بنیان پای در میدان بگذارد و با بررسی‌های لازم بر روی این انار‌ها و این کرم گلوگاه، روش علمی مناسب برای مقابله با این آفت ابداع کند تا بیش از این محصول کشاورزان از بین نرود.
کرم گلوگاه 40 درصد انار فردوس را از بین برد کرم گلوکاه که این روز‌ها داد باغداران فردوسی را درآورده امسال نیز نسبت به سال‌های قبل بخش بیشتری از انار‌های فردوس را خراب کرده است و به گفته مسئولین 40 درصد انار فردوس به دلیل وجود این کرم از بین رفته است.
امیرزاده مدیرجهاد کشاورزی شهرستان فردوس گفت: امسال بیش از سال‌های گذشته شاهد طغیان کرم گلوگاه در سطح باغات شهرستان هستیم و برهمین اساس پیش بینی کارشناسان حاکی از این است که 30 تا 40 درصد نسبت به پارسال شاهد کاهش محصول انار باشیم.
بیشتر بخوانید
ثبت جشنواره طلای سرخ قاینات در سالنامه رویدادهای گردشگری جشنواره انار و زعفران در تقویم رویدادهای گردشگری ثبت شد کشاورزان با پرداخت زکات، شکر عملی به جا می آورند او با اشاره به اینکه سطح زیرکشت انار در شهرستان فردوس هزار و 900 هکتار است افزود: پیش بینی می‌کنیم امسال از باغات انار فردوس بین 19 تا 20 هزار تن انار برداشت شود.
به گفته امیرزاده چنانچه بخواهیم خسارت کرم گلوگاه انار را به حداقل ممکن کاهش دهیم نیازمند همکاری همه جانبه همه باغداران هستیم تا در طول فصل نسبت به جمع آوری انار‌های آلوده ازروی درختان وسطح باغات اقدام کنند و در صورتی که این اقدام همگانی نباشد تأثیر آن چنانی نخواهد داشت.
مدیر جهاد کشاورزی فردوس ادامه داد: بنابراین صاحبان باغ‌هایی که درخارج از شهرستان هم هستند باید با حضور خود در باغ نسبت به جمع آوری انار‌های پوسیده و آلوده به کرم گلوگاه انار اقدام کنند.
او یکی دیگر از راهکار‌های مقابله با کرم گلوگاه انار و دانه سفیدی این محصول را حضور تعدادی از کارشناسان زبده مراکز تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی در شهرستان اعلام کرد تا از نزدیک این آفات مهم را که منجر به از بین رفتن میزان زیادی از محصول انار می‌شود مورد مطالعه و بررسی قرار دهند و بتوانند با نسخه‌ای کارساز از حجم زیاد خسارت بکاهند.
او درخصوص اطلاع رسانی به باغداران گفت: علاوه براطلاع رسانی از طریق رسانه و فضای مجازی به لحاظ اهمیت موضوع یک دستگاه خودرو به بلندگو تجهیز شده و در سطح مناطق انارخیز شامل اسلامیه، باغستان، سرند، برون و فتح آباد موضوع جمع آوری انار‌های آلوده در طول فصل از سطح درختان و سطح باغات اطلاع رسانی شده است.
درست است که در یک سوی مسئله باغداران قرار دارند، اما آن سوی موضوع هم جهاد کشاورزی استان است.
چرا با وجود اینکه سال‌های سال است این آفت در باغ‌های انار فردوس خرابی زیادی به بار می‌آورد، اما هنوز مسئولین مربوطه نتوانسته اند یک روش مناسب برای جلوگیری از این آفت ابداع کنند تا جلوی حجم بالای خسارت را بگیرند؟
انار فردوس ارقام مختلفی دارد که از جمله آن‌ها شیشه کپ، شهوار، ملس، پوست سیاه و شیرین یزدی طرفداران زیادی دارد که البته شیشه کپ یکی از بهترین انواع انار با پوستی قرمز، و طعمی خوش و ملس است که دل همه را با خود می‌برد.
حال به سراغ مسئولین جهاد کشاورزی استان رفتیم تا ببینیم امسال برای مقابله با این کرم چه اقداماتی انجام داده اند؟
ضیائیان احمدی مدیر حفط نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: با توجه به اینکه کرم گلوگاه به عنوان آفت کلیدی و درجه یک محصول انار، همه ساله 30 تا 40 درصد محصول باغداران را از بین می‌برد برای اولین بار طرح ایستگاه پیش آگاهی مدیریت تلفیقی آفت کرم گلوگاه انار با همکاری مراکز تحقیقاتی و سازمان حفظ نباتات کشور اجرا شد.
او از جمله اقدامات صورت گرفته در این طرح را تیمار‌های پوشش، تزریق روغن و لاتکس داخل تاج انار، تراشیدن تاج، نصب تله فرمونی و تله نوری برای انتخاب بهترین روش کنترل آفت کرم گلوگاه انار در باغ دانشگاه آزاد فردوس در خصوص طرح پیش آگاهی مدیریت تلفیقی آفت کرم گلوگاه عنوان کرد.
ضیائیان احمدی با بیان اینکه هدف از اجرای این طرح تعیین زمان مبارزه و جلوگیری از اتلاف منابع است اظهار کرد: نتایج به دست آمده از اجرای طرح پس از برداشت محصول انار به اطلاع مردم می‌رسد.
هم اکنون در خراسان جنوبی 5 ایستگاه پیش اگاهی مدیریت تلفیقی آفات شامل سوسک کرگدنی خرما در طبس، کرم خراط در سرایان، زنگ زرشک در درمیان، پروانه چوبخوار پسته در خوسف و فردوس و کرم گلوگاه انار در فردوس فعال است.
به گفته مسئولان استانی امسال پیش بینی می‌شود 40 هزار و 442 تن انار از سطح 4 هزار و 33 هکتار باغات استان برداشت شود.
در خراسان جنوبی 9 هزار و 600 خانوار بهره بردار انار هستند که معاش خود را با همین یاقوت‌های سرخ می‌گذرانند.
امسال 40 درصد انار فردوس تنها به دلیل وجود کرم گلوگاه از بین می‌رود و این موضوع یعنی ضرری بزرگ برای کشاورزان؛ کشاورزی که یک سال برای یک محصول زحمت می‌کشد حالا باید در واپسین لحظه‌های برداشت محصولش شاهد خراب شدن و از دست رفتن محصول خود باشد.
حال این امر طلب می‌کند تا کارگروه‌های مختلفی با حضور کارشناسان زبده‌ جهاد کشاورزی و دیگر مسئولین استانی برگزار شود و به دنبال راه حلی مناسب برای مبارزه با این کرم گلوگاه باشند.
امسال که گذشت، اما امیدواریم در سال‌های آتی دیگر شاهد ضرر و زیان انارکاران زحمت کش فردوس آن هم به وسیله کرم گلوگاه نباشیم.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/605247/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین وضعیت تردد در جاده های شمال ؛ شلوغ یا خلوت، بارانی یا خشک؟

کیفیت هوای مشهد قابل قبول است

اکتشاف 4 ماده معدنی ارزشمند در خوسف

اشتغال 700 نفر در کارخانه‌های سیمان خراسان جنوبی

واکسیناسیون 1200 نفر از متقاضیان حج تمتع خراسان شمالی انجام شد

تجربه حضور «رویاباف و قاضی» در کانادا/ ماجرای خانم قاضی چیست؟

لحظه حمله موشکی مقاومت عراق به بئر السبع و تل آویو برای نخستین بار |‌ ویدئو

ویژگی مهم مرحله دوم انتخابات مجلس برای اولین بار در کشور

در چه حالتی دایناسورها بار دیگر به چرخه حیات برمی‌گردند؟

مناسبت روز، جمعه، 14 اردیبهشت

اولین واکنش دادستانی به پیدا شدن یسنای 4 ساله

نکوداشت محمدرضا سنگری در دزفول

روایت خسروپناه از سجایای اخلاقی محمدرضا سنگری

پایان جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی در همدان + تصویر

پویش این خنده را فراموش نخواهیم کرد برگزار می‌شود

مست عشق ؛ علیرضا قربانی

کشف 103 گرم طلا مسروقه از مخفیگاه مالخر/ برملا شدن راز قتل پیرزن با سرقت طلاجات

کشف جدیدی در مورد صاعقه برای اولین‌بار در جهان

جزئیات جدید از تقسیم استان تهران

پیکر شهید فانی روی دستان مردم شهرستان طبس + تصاویر

افزایش هفت درصدی تولید سیمان در خراسان جنوبی

سکانس‌هایی از فیلم جنگل پرتقال

افزایش 7 درصدی تولید سیمان در خراسان جنوبی

یک پژوهش: تفاوت عمیقی بین زنان و مردان در مورد علل بیماری و مرگ زودرس وجود دارد

آمریکا در پشت نقاب حقوق بشر پنهان شده است

مقاومت اسلامی عراق برای اولین بار تل آویو را هدف قرار داد

چرا نمی‌توان بالای کوه اورست تخم مرغ آب‌پز کرد؟

پوچتینو: اولین بار است که در این فصل خوشحالم!

کار ترانشه حاجی آباد به دستگاه قضا رسید

سرویس‌دهی رایگان خط‌ 2 قطارشهری مشهد

سرکوب دانشجویان آمریکایی توسط پلیس نقاب دروغین حقوق بشر را از چهره ایالات متحده انداخت

بهار کتاب ایران/از افزایش اجاره غرفه‌ها تاابهامات حضور مهمان ویژه

معلم علمدار مبارزه با جهل و معمار هویت کشور است

حواشی ناتمام «حشاشین»، مهمان ویژه نمایشگاه کتاب و خبرهای جدیدی از حج

راز ماندگاری پیکه در فوتبال؛ عشق به بارسا!

مشت آهنین علیه خیزش دانشگاهیان آمریکا اثرگذار نیست/ فعال شدن بسیج دانشجویی این بار در ایالات متحده

نکوداشت چهره برجسته فرهنگ و ادب کشور «استاد جواد محقق» در همدان

حمله مقاومت اسلامی بحرین به بندر ایلات برای اولین بار

لزوم بهره‌گیری از نظر سرمایه‌گذاران در تصمیم‌گیری‌های قانونی مرتبط با مناطق آزاد

دستاوردهای متروی مشهد و اصفهان به اشتراک گذاشته می‌شود

افتتاح پروژه حرم تاحرم و پمپاژ آبرسانی به 8 روستای بردسکن

قیمت جدید تخم‌مرغ؛ هر شانه چند؟

آبگرفتگی برخی از معابر شهر بیرجند در پی بارندگی امشب

پایان پروژه آبرسانی به مجتمع کهنه جلگه خراسان شمالی

خراسان رضوی میزبان آزمون اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن است

عملیات مقاومت اسلامی بحرین علیه «ایلات» برای نخستین بار

گاز به پاسگاه‌های مرزی خراسان جنوبی رسید

حریق منزل مسکونی در بلوار میرزا کوچک‌خان مشهد

تلاش برای مردمی کردن اقتصاد در خراسان جنوبی

با استقرار دولت سیزدهم، توجه ویژه‌ای به جامعه کارگری شد