پیام خراسان

آخرين مطالب

روزی برای سعدی‌پژوهان در نگین فیروزه‌ای شیراز مقالات

روزی برای سعدی‌پژوهان در نگین فیروزه‌ای شیراز
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - میراث‌ معنوی‌ سعدی‌ برای‌ فرهنگ‌ ایران‌ و جهان‌ آمیزه‌ای‌ از همه‌ دستاوردهای‌ نیکو و خردمندانه‌ای‌ است‌که‌ عقل‌ جمعی‌ بشر در آن‌ روزگار بدان‌ دست‌ پیدا کرده بود و یکم اردیبهشت، بزرگداشت استاد سخنوری است که تاثیری شگرف بر ادبیات فارسی بر جای گذاشته است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس، یکم اردیبهشت، روز بزرگداشت سعدی شیرازی و یادآور زحمات او برای زبان و ادبیات فارسی است.
سعدی، چه در دوران زندگی و چه پس از مرگ، تأثیر شگرفی بر زبان و ادبیات فارسی گذاشته است، برای اثبات این ادعا همین بس که امروز با گذشت سالیان سال، همچنان تکه‌های بسیاری از اشعار و حکایات او وِرد زبان ماست و آموزه‌های سعدی حتی راهشان را به ضرب المثل‌های فارسی باز کرده‌اند.
سعدی شیرازی شاعر و نویسنده پارسی‌گوی قرن هفتم هجری قمری است، همه آثار سعدی را، چه نظم و چه نثر، می‌توان در کتاب کلیات او یافت، هر چند در بین آثاری که در این کتاب آمده است، بوستان و گلستان سعدی بیشتر از سایر آثار او شناخته شده‌اند.
همه آثار سعدی شیرازی، چه نظم و چه نثر فارسی، در کتاب کلیات سعدی گردآوری شده‌اند، از بین آثاری که در این کتاب آمده‌اند، گلستان به نظم و نثر مسجع و بوستان به نظم تألیف شده است، موضوع کتاب‌های بوستان و گلستان سعدی آموزه‌های اخلاقی است هرچند در میان سروده‌های او غزلیات عاشقانه و عارفانه نیز به چشم می‌خورند، در میان مخاطبان فارسی‌زبان نیز کتاب‌های بوستان و گلستان سعدی به عنوان بهترین آثار سعدی شیرازی شناخته می‌شوند و با استقبال بالایی مواجه هستند.

 

باید بدانیم که سعدی شیرازی در زمانه‌ای زندگی می‌کرد که اغلب شاعران و سخنوران به استفاده از انواع آرایه‌های ادبی و پیچیدگی‌های زبانی روی آورده بودند، درست در همین دوره زمانی، سعدی شیرازی سادگی را برای زبان اشعارش انتخاب کرد، سادگی‌ای که می‌توانیم نمونه‌های آن را در اشعار رودکی و ابوالقاسم فردوسی ببینیم.
همین سادگی در عین پیچیدگی یکی از نقاط تمایز آثار اوست، سعدی شیرازی از تخیلی پیچیده بهره می‌برد و این پیچیدگی را با ساده‌ترین زبان در اختیار مخاطب قرار می‌داد.
ویژگی دیگری که در آثار سعدی شیرازی به چشم می‌خورد، ایجاز است، ایجاز یعنی خلاصه‌گویی و اینکه شاعر بتواند معانی بسیار را در لفظ کم بیان کند و سعدی شیرازی در این مورد هم استادی تواناست، این ایجاز را می‌توانیم در گلستان و بوستان سعدی در حد اعلا ببینیم، همان‌طور که در حکایات مختلف، سعدی به جای بیان مقدماتی طولانی، مستقیماً به سراغ اصل مطلب می‌رود و منظور خود را به صورت مستقیم و بدون آلایش بیان می‌کند.
سعدی؛ تأثیرگذارترین فرد روی ادبیات فارسی، پس از فردوسی سعدی شیرازی، شاعر و سخنران ماهر قرن هفتم، بعد از فردوسی، تأثیرگذارترین فرد روی ادبیات زیبای فارسی است، او تنها یک شاعر چیره و بسیار ماهر که نه سخنوری بی‌نظیر نیز بود، سعدی شیرازی یکی از شاعرانی بود که علاوه بر بعد از حیات خود، در زمان حیات نیز بسیار پرطرفدار بود، این شهرت سعدی شیرازی تنها داخل ایران نبود و وی جهانگرد بود و به هند و آسیای صغیر بسیار سفر داشت.

پیام خراسان

آرامگاه سعدی، بنایی برگرفته از مقبره‌های اسلامی آرامگاه سعدی معروف به سعدیه محل زندگی و دفن شاعر برجسته پارسی‌گوی یکی از جاذبه‌های گردشگری شهر زیبای شیراز است. این آرامگاه در انتهای خیابان بوستان و کنار باغ دلگشا در دامنه کوه در شمال شرق شیراز قرار دارد، در اطراف مقبره، قبور زیادی از بزرگان دین وجود دارند که بنا به وصیت خود، در آنجا مدفون شده‌اند، از جمله مهم‌ترین‌های آن می‌توان شوریده شیرازی را نام برد که آرامگاه وی به وسیله رواق به آرامگاه سعدی متصل شده‌است، آرامگاه شیخ مشرف‌الدین بن‌مصلح‌الدین سعدی شیرازی در تاریخ 20 آبان 1353 در انجمن آثار ملی به ثبت رسیده است.
آرامگاه سعدی یک باغ مزار است، یعنی مزار یا آرامگاه او با یک باغ دوره شده و در ترکیب با یک باغ طراحی شده است، آرامگاهی که شاید بتوان باغ را نشانه و نمادی از جهان پس از مرگ دانست.
قدمت آرامگاه سعدی به قرن هفتم بازمی‌گردد، تغییراتی که در بنای آن صورت گرفته اما فراوان بوده و این آرامگاه طی سالیان طولانی دستخوش تغییرات بسیار شده است، تغییراتی که گاه با ساخت و گاه با تخریب همراه بوده است. ایجاد دگرگونی در این بنا اما در نهایت به سال 1331 ختم شد و بنای سعدیه به دست محسن فروغی، معمار مدرنیستی که البته به تاریخ و فرهنگ ایران هم وفادار بود شکل گرفت، این بنا بر حسب پیشنهاد انجمن آثار ملی فارس و با تلاش‌های علی اصغر حکمت شیرازی به فروغی سپرده شد تا در اردیبهشت سال 1331 به پایان رسید.
بر اساس پژوهش‌هایی که در زمینه بررسی بنای آرامگاه سعدی انجام گرفته است، این بنا مجموعه‌ای از عناصر سنتی و مدرن را داراست که الگو و هندسه آن طرحی اقتباسی از مقبره‌های دوره اسلامی است.

پیام خراسان

سعدی‌پژوهان در شیراز بر خوان سعدی می‌نشینند در اول اردیبهشت‌ماه جلالی که «برگ سرخ از غم افتاده لالی» در شیراز جنت‌طراز سعدی‌پژوهان بر خوان سعدی می‌نشینند و هریک از ظن خویش یار او می‌شوند، همچنین برنامه‌های متنوع فرهنگی و هنری توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس برگزار خواهد شد.
حمیدرضا قانعی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس می‌گوید: برنامه‌های یاد روز سعدی با محوریت بین‌المللی برگزار خواهد شد و طی گفت‌وگوهای صورت گرفته با رایزن‌های فرهنگی کشورها علاوه بر شیراز و استان فارس، برنامه‌های پاسداشت سعدی با محوریت انتقال نگاه این شاعر پارسی گوی به دیگر کشورها اجرا خواهد شد.
وی می‌افزاید: برنامه‌های هفته بزرگداشت سعدی شیرازی با تلفیق رویدادهای فرهنگی، هنری، علمی و کودک و نوجوان برگزار می‌شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس ادامه می‌دهد: در سال‌جاری، بخش علمی هفته گرامیداشت سعدی در فارس رونق بسیاری دارد و حدود 15 سخنرانی علمی از سوی اساتید و سعدی پژوهان از جمله میرجلال‌الدین کزازی برای عموم مردم ارائه می‌شود.
قانعی با اشاره به جایگاه بلند سعدی در حفظ زبان و ادبیات فارسی، تصریح می‌کند: شورای پاسداشت زبان فارسی می‌کوشد تا مردم بیش از پیش از زبان فارسی بهره ببرند و یکی از اقدامات استفاده از نخبگان برای بیان غنای ادبیات فارسی برای مردم است.
سعدی با زبان حکایات و تمثیل‌های خویش رهنمودی بر حق‌پذیری و انسان مداری است کوروش کمالی سروستانی مدیر مرکز سعدی شناسی می‌گوید: نخستین یاد روز سعدی در اول اردیبهشت ماه 1377 در شیراز برگزار شد، روزی که به یمن خوبی‌ها و زیبایی‌های اندیشه سعدی چون شعر و نامش جهانگیر شد و هم‌زمان با شیراز در برخی از شهرهای ایران و جهان دوست‌دارانش به جشن نشستند و از خوان حکمت و عشق و شورش خوشه‌ها چیدند.
وی می‌افزاید: سعدی یگانه‌ای است که سحر کلامش به غایت اعجاز دست می‌یازد و از آن روست که ذکر جمیلش در عوام افتاده، وصیت سخنش را که در بسیط زمین رفته، همچون شکر می‌خورند و رقعه منشآتش را چون کاغذ زر می‌برند، سعدی بزرگ پیوسته به انسان عشق می‌ورزد و همین عشق است که او را در جهان پرآوازه می‌سازد به‌گونه‌ای که بازتاب افق اندیشه‌اش، بنی‌آدم را اعضای یکدیگر می‌داند و همگان را در آفرینش ز یک گوهر و چنین است که جهان گیر می‌شود، سعدی نیک‌گفتار و نیک‌پندار و ژرف‌بین است و با زبان، هنر، حکایات و تمثیل‌های خویش رهنمودی است بر عدالت و دادگر، حق‌پذیری و انسان‌مداری.
مدیر مرکز سعدی‌شناسی در خصوص برنامه‌های علمی یاد روز سعدی اظهار می‌کند: علاوه بر برنامه‌های فرهنگی و هنری در بخش علمی استادان ارجمندی چون دکتر میرجلال‌الدین کزازی درباره «سعدی و رزمنامه»، دکتر اصغر دادبه درباره «نگاه شاعرانه سعدی به مسئله جبر و اختیار»، دکتر ضیا موحد درباره «سعدی، زبان و شخصیت» دکتر محمد نوید بازرگان درباره «چراغ آدمیت در دریچه باد»، دکتر زرین التاج واردی درباره «معرفت و محبت در نگاه سعدی و روزبهان»، دکتر محمدرضا خالصی درباره «نگاه هستی‌شناختی سعدی به دوستی» و دکتر معین کاظمی‌فرد درباره «ناظر معتبر در حکایت سعدی» سخن خواهند گفت.
علاوه بر این دفتر دوازدهم سعدی‌شناسی که چهلمین دفتر سعدی‌شناسی از سال 1377 تاکنون است، هم‌زمان با یاد روز سعدی منتشر می‌شود و چهارمین نمایشگاه «سماع قلم» که بر اساس آثار سعدی توسط هنرجویان استاد معینخواه خوشنویسی شده است با حضور استادان یدالله کابلی و محمد حیدری در تالار حافظ برگزار خواهد شد.
به گزارش ایمنا، در کتاب تحقیق درباره سعدی اثر هانری ماسه آمده است؛ میراث معنوی سعدی برای فرهنگ ایران و جهان آمیزه‌ای است از همه دستاوردهای نیکو و خردمندانه‌ای که عقل جمعی بشر در آن روزگار بدان دست یافته بود. هند و ایران و جهان عرب و شمال آفریقا، قلمرو وی بود که اندیشه سعدی آنها را در نوردید و از هر بوستانی گلی چید تا گلستانی پررنگ و بوی فراهم آورد که امروز هم رایحه جان پرورش‌، مشتاقان بسیار دارد.
سعدی آئینه‌داری است که نه فقط صورت عصر خود را در آثارش باز می‌تاباند، بلکه با شناختی ژرف و دقیق چنان سیمایی از آدمی عرضه می‌دارد که همگان از توانگر و درویش و عارف و عامی می‌توانند تصویر خویش را در آئینه کلام او ببینند و با بهره گرفتن از زیورِ آموزه‌ها و اندرزهای او، خوی و خصلت و گفتار و رفتار خود را به زیبایی و کمال بیارایند.

پیام خراسان

کد خبر 746079

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/663366/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیکر شهید فانی روی دستان مردم شهرستان طبس + تصاویر

افزایش هفت درصدی تولید سیمان در خراسان جنوبی

سکانس‌هایی از فیلم جنگل پرتقال

افزایش 7 درصدی تولید سیمان در خراسان جنوبی

یک پژوهش: تفاوت عمیقی بین زنان و مردان در مورد علل بیماری و مرگ زودرس وجود دارد

آمریکا در پشت نقاب حقوق بشر پنهان شده است

مقاومت اسلامی عراق برای اولین بار تل آویو را هدف قرار داد

چرا نمی‌توان بالای کوه اورست تخم مرغ آب‌پز کرد؟

پوچتینو: اولین بار است که در این فصل خوشحالم!

کار ترانشه حاجی آباد به دستگاه قضا رسید

سرویس‌دهی رایگان خط‌ 2 قطارشهری مشهد

سرکوب دانشجویان آمریکایی توسط پلیس نقاب دروغین حقوق بشر را از چهره ایالات متحده انداخت

بهار کتاب ایران/از افزایش اجاره غرفه‌ها تاابهامات حضور مهمان ویژه

معلم علمدار مبارزه با جهل و معمار هویت کشور است

حواشی ناتمام «حشاشین»، مهمان ویژه نمایشگاه کتاب و خبرهای جدیدی از حج

راز ماندگاری پیکه در فوتبال؛ عشق به بارسا!

مشت آهنین علیه خیزش دانشگاهیان آمریکا اثرگذار نیست/ فعال شدن بسیج دانشجویی این بار در ایالات متحده

نکوداشت چهره برجسته فرهنگ و ادب کشور «استاد جواد محقق» در همدان

حمله مقاومت اسلامی بحرین به بندر ایلات برای اولین بار

لزوم بهره‌گیری از نظر سرمایه‌گذاران در تصمیم‌گیری‌های قانونی مرتبط با مناطق آزاد

دستاوردهای متروی مشهد و اصفهان به اشتراک گذاشته می‌شود

افتتاح پروژه حرم تاحرم و پمپاژ آبرسانی به 8 روستای بردسکن

قیمت جدید تخم‌مرغ؛ هر شانه چند؟

آبگرفتگی برخی از معابر شهر بیرجند در پی بارندگی امشب

پایان پروژه آبرسانی به مجتمع کهنه جلگه خراسان شمالی

خراسان رضوی میزبان آزمون اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن است

عملیات مقاومت اسلامی بحرین علیه «ایلات» برای نخستین بار

گاز به پاسگاه‌های مرزی خراسان جنوبی رسید

حریق منزل مسکونی در بلوار میرزا کوچک‌خان مشهد

تلاش برای مردمی کردن اقتصاد در خراسان جنوبی

با استقرار دولت سیزدهم، توجه ویژه‌ای به جامعه کارگری شد

مجوز زیست محیطی بهره‌برداری از معدن آلبلاغ اسفراین صادر شد

جلوگیری از شهرک‌سازی در دل جنگل‌های توسکستان

قیمت انواع شکر بسته بندی موجود در بازار

بیمه دی یکی از فرصت های خوب سرمایه گذاری در سال 1403

معاون طرح و توسعه بیمه مرکزی: ارزش آفرینی برای مشتریان، جریان پایدار رشد صنعت بیمه است

نوید روزهای خوش برای کویرنشینان/دریای عمان؛ ناجی خراسان جنوبی

اعلام ویژه‌برنامه‌های حرم مطهر رضوی به مناسبت شهادت امام‌جعفرصادق(ع)

آمادگی سرمایه گذار برای ساخت مدرن ترین شهربازی در نیشابور

افتتاح آسفالت جاده بین راهی مزارع از گلزار شهدای گمنام شهرآباد

مقام مسئول: کانال های تلگرامی دنبال سود جویی و بهم ریختن بازار ارز بودند

ضرورت تربیت و پرورش نیرو علیه استکبار جهانی

برگزاری نخستین جشنواره فرهنگی، ورزشی بومی -محلی در دانشگاه آزاد بجنورد

دادستان گلستان: شهرک‌سازی در جنگل‌های توسکستان متوقف شد

گسترش فرهنگ ایران زمین در پیوستگی ملی

محققان چهره یک زن نئاندرتال زاگرسی که 75 هزار سال پیش می‌زیسته را بازسازی کردند

تحویل غرفه‌های ناشران نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران آغاز شد

شرایط دومین حراج سکه در سال 1403 اعلام شد

نوآوری و خلاقیت لازمه عبور از بحران‌های اقتصادی

هلال احمر آماده باش است