پیام خراسان

آخرين مطالب

داستان شگفت‌انگیز یک معلم در«مدیر مدرسه شریعت»/ از مبارزه با بهائیت تا تربیت چوپانی که مدیر مدرسه شد مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری آنا، کتاب «مدیر مدرسه شریعت» داستان زندگی معلم شهید محمد تراب‌نژاد است که رحیم مخدومی نویسنده نام آشنا و صاحب سبک کشورمان آن را نوشته و انتشارات «رسول آفتاب» آن را منتشر کرده است. به مناسبت گرامی‌داشت هفته مقام معلم، گپ‌و‌گفتی درباره شخصیت و زندگی این معلم شهید با نویسنده این کتاب داشتیم که در ادامه با هم می‌خوانیم:
از شما کتابی با عنوان مدیر مدرسه شریعت منتشر شده که موضوعش زندگی یک معلم شهید است. درباره این کتاب توضیح می‌دهید؟
کتاب «مدیر مدرسه شریعت» به معرفی یک معلم شهید به نام محمد تراب‌نژاد پرداخته است. شهید تراب نژاد از معلمان استان مازندران و شهرستان ساری است.
ایشان در دهه چهل معلم می‌شود و با توجه به اینکه فضا، فضای دوران طاغوت است کار‌هایی انجام می‌دهد که خیلی شگفت‌انگیز هستند و غالباً انتظار از یک شهروند جمهوری اسلامی می‌رود که این چنین بصیر باشد و جهادی کار کند. چون در نظام جمهوری اسلامی زمینه برای روحیه جهادی خیلی افزایش پیدا کرد. الگو‌ها فراوان و تشویق‌ها فراوان شد، اما در دهه چهل که خبر از اینها نبود و نه تنها خبری نبود بلکه موانع زیاد بود تا اتفاقاً شهید محمد تراب نژاد جهادی زندگی نکند.
درباره این زندگی جهادی و فعالیت‌های این معلم شهید بیشتر توضیح می‌دهید؟
یکی از مواردی که ایشان به آن ورود پیدا می‌کند مبارزه با بهائیت است. او شناختی از بهائیت نداشته، اما خودش را ملزم می‌کند تا آشنایی پیدا کند. سراغ استاد می‌رود و یک گروه تشکیل می‌دهد و جلساتی را پای تدریس استاد می‌نشیند.
کتاب‌هایی را می‌خواند تا به این جبهه آگاهانه ورود پیدا کند و در کار خودش انقدر حرفه‌ای عمل می‌کند که حتی یک فرد را به عنوان نفوذی در میان این فرق می‌فرستند و این فرد هم تا انتها جلو می‌رود، به گونه‌ای که برایش مشکلاتی هم ایجاد می‌شود. اما مثل شهید بزرگوار حسن باقری که در دوران دفاع مقدس در قلب دشمن و تا پشت جبهه‌های دشمن می‌رفت تا بتواند شناسایی درستی انجام بدهد و از این شناسایی درست برای ضربه زدن به دشمن به بهترین شکل استفاده کند، محمد تراب نژاد هم در مبارزه با بهائیت این شیوه را اتخاذ کرد و کار به جایی می‌رسد که ساواک مطلع می‌شود.
چرا برای ساواک فرقه بهاییت مهم بوده؟
بهاییت زاییده ساواک و ساواک زاییده صهیونیسم است. به همین دلیل ممانعت‌ها از طرف ساواک شروع می‌شود؛ اذیت‌ها، بازداشت‌ها، احضار‌ها و بازجویی‌ها. محمد تراب نژاد در عین این فعالیت‌ها یک معلم است و با اولین خاطره‌ای که برای حضور در اولین مدرسه براش رخ می‌دهد، نشان می‌دهد که معلمی را به عنوان شغل انتخاب نکرده است.
نگاه شهید تراب نژاد به معلمی اگر شغل نبود پس چه بود؟
تعبیر زیبایی معلم شهید رجایی دارد که می‌گوید:«اگر معلمی شغل توست رهایش کن». یعنی انتظار شهید رجایی این است که معلمی برای یک معلم عشق باشد. برای شهید تراب‌نژاد هم این چنین بود. برای اینکه خودش را برساند به آن مدرسه‌ای که معلمش بود و در دوردست و در روستا‌های دور افتاده قرار داشت باید با اسب و قاطر می‌رفت و از رودخانه عبور می‌کرد. خیلی سختی می‌کشید؛ به گونه‌ای که یک بار گرفتار سیلاب می‌شود و تا آستانه مرگ پیش می‌رود و مدت‌ها بابت این قضیه بیمار می‌شود، اما باز همچنان با عشق ادامه می‌دهد.
اینکه معلمی یک نوع عشق برای این شهید بوده را به چه شکل‌های دیگر در رفتار و منشش بروز می‌دهد؟
در آن مدرسه‌ای که ایشان مدیر می‌شود، مدیری نبوده است، چون تعداد افرادی که باید در مدرسه ایفای نقش می‌کردند، کم بودند. محمد تراب نژاد هم مدیریت داشته و هم تدریس می‌کرده است. این شهید از جمله افرادی نبود که بنشیند سر کلاس و هرکس ثبت نام کرده بیاد و به او درس بدهد. در روستا رصد می‌کرده ببیند که چه کسی باید الان سر کلاس باشد و نیست. با خانواده‌ها صحبت می‌کرد تا راضی شوند و فرزندشان را به مدرسه بفرستند.
اتفاق شیرینی که رخ می‌دهد این است که یکی از همین بچه‌ها که چوپان بوده و خانواده اجازه نمی‌داده مدرسه بیاید با پا در میانی محمد تراب نژاد مدرسه می‌آید و بعد معلم می‌شود و مدیر می‌شود و همین فرد جای محمد تراب نژاد مدیر همین مدرسه می‌شود. خاطرات این فرد هم در کتاب مدیر مدرسه شریعت آمده است.
این مدرسه که نام کتاب هم از آن وام گرفته شده، مدرسه شریعت است؟
نه. محمد تراب نژاد با وجود همه این فعالیت‌ها باز هم احساس می‌کند که این کار کم است و باید عمیق‌تر و ریشه‌ای‌تر کار کند به همین خاطر او در دوران طاغوت یک مدرسه اسلامی به نام شریعت تأسیس می‌کند که نام کتاب هم برگرفته از همین مدرسه است.
او آنقدر در این مدرسه زیبا کار می‌کند که روسای ادارات در دوران طاغوت هم ترجیح می‌دهند بچه‌های خودشان را در مدرسه شریعت ثبت نام کنند تا در مدارس دیگر. این شهید هیئت خانگی راه اندازی می‌کند و با دعای ندبه، هم روی دانش آموزان هم روی معلم‌ها کار می‌کند. از طرف دیگر او یک جوان بسیار شاداب، بشاش، کاری و ورزشی بوده و در ورزش کشتی قهرمان استان بوده است و همین باعث جذب افراد بسیاری به سمت او می‌شود.
ظاهراً این شهیددیداری هم با مقام معظم رهبری داشته است، جریان این دیدار چیست؟
بله. آوازه فعالیت‌های محمد تراب نژاد به گوش مقام معظم رهبری در مشهد مقدس می‌رسد و یک روز اتفاقاً تشریف می‌برند ساری و در مسجد جامع ساری با این شهید و جوان‌هایی که با او فعالیت می‌کردند، جلسه می‌گذارند و گفتگو می‌کنند و گزارش می‌گیرند. حضرت آقا جنس شناس بوده و این افراد را شناسایی و حمایت می‌کرده است و راجع به شهید تراب نژاد و دوستانش هم چیز‌هایی می‌شنوند که منجر به یک دیدار و یک جلسه می‌شود.
در ابتدای صحبت‌هایتان اشاره کردید که این معلم شهید اهل کار جهادی هم بوده. در این باره هم توضیح می‌دهید؟
همه این فعالیت‌ها مانع از این نبود که محمد تراب نژاد به فکر محرومین و مستضعفین و کار‌های جهادی نباشد. افرادی که شاید روحیه کار مبارزاتی و انقلابی ندارند، اما انسان دوست و عاطفی هستند کمک به همنوع را دوست دارند، چه برسد به شخصیتی مثل شهید تراب نژاد. این شهید افرادی با روحیه کمک به دیگران را بسیج می‌کند و به روستا‌ها می‌روند وکار‌های عمرانی برای نیازمندان انجام می‌دهند.
از ماجرای شهادت این شهید هم می‌گویید؟
شهادت محمد تراب نژاد هم مثل زندگی‌اش خیلی زیباست. در ایام تعطیلات نوروز که وقت استراحت معلم‌هاست و این ایام تعطیلات را معمولاً برای دید و بازدید و گشت و گذار سپری می‌کنند، محمد تراب نژاد در دورانی که انقلاب پیروز شده و دوران دفاع مقدس است و آرام و قرار ندارد و می‌داند رزمنده‌هایی که در جبهه‌ها هستند، هم پدر و مادر دارند و آنها هم دید و بازدید را دوست دارند؛ بنابراین کار خیلی قشنگی انجام می‌دهد.
مرکبات دوستان آشنایان و باغ خودش را در چندین ماشین بار می‌زند و تعطیلات خودش را اختصاص می‌دهد به اینکه کام رزمندگان را با میوه و مرکبات شیرین کند. او این کاروان را راه می‌اندازد و وارد جبهه آبادان می‌شود، اما در آن جا هواپیمای دشمن این کاروان او بمباران می‌کند و محمد به شهادت می‌رسد. معلم شهید محمد تراب نژاد امروز برای جامعه ما الگو است؛ برای گروه‌های جهادی الگوست، برای معلم‌های جوانی که می‌خواهند وارد آموزش و پرورش شوند الگوی بسیار بسیار تاثیرگذاری است.
او و معلم‌هایی مثل شهید ابراهیم هادی کلاسشان در چارچوب یک مدرسه و کلاس منحصر نشده بود و شاید بیشترین تأثیر این شهید و شهید ابراهیم هادی در بیرون از مدرسه روی دانش آموزان بوده یعنی همه جا معلم بوده‌اند نه فقط در کلاس و مدرسه. برای شهید محمد تراب نژاد در واقع جامعه کلاس درس اوست. جامعه مدرسه‌ای است که باید ایفای نقش کند.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/667825/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خادم ملت، چهره ‌ای متفاوت از خدمت را به یادگار گذاشت

برقراری قطار‌های فوق العاده تهران - مشهد جهت مراسم تشییع آیت‌الله رییسی

از دیوارنگاره شهید جمهور تا فضاآرایی خیابان‌های مشهد

شهردار مشهد به دیدار والده مکرمه شهید جمهور رفت+عکس

برقراری 7 رام قطار فوق العاده در مسیر تهران -مشهد

اختصاص 500 مسجد مشهد به اسکان زائران مراسم تشییع آیت الله رئیسی

تمام موزه‌ها و مجموعه‌های تاریخی و فرهنگی خراسان رضوی چهارشنبه دوم خرداد تعطیلی است

ببینید | فیلم اختصاصی تسنیم از جلسه ویژه سردار سلامی با سردار پاکپور؛ دارای تصاویر دلخراش و دردناک از پیکر شهدا هنگام پیدا شدن

فروش بلیت قطار فوق‌العاده مشهد از ساعت 21

برقراری قطارهای فوق العاده تهران - مشهد

آماده سازی خیابان‌های مشهد برای تشییع پیکر شهدا (فیلم)

مراسم شادی و راه اندازی کارناوال در طرقبه شاندیز ممنوع شد

سفر آیت الله رئیسی به مازندران برای جامعه ایثارگری منشا خیر و برکت بود

تولید 60 درصد کنسانتره زغال‌سنگ کشور در معادن طبس

مردم خراسان جنوبی در انتظار استقبال از رئیس‌جمهور شهید

فعال شدن موکب های مردمی در مراسم تشییع پیکر آیت الله شهید رئیسی

تلاش شهید رئیسی الهام بخش همه مسئولان است

جزئیات برقراری قطارهای فوق‌العاده تهران- مشهد

فروش بلیت قطار فوق‌العاده مشهد از ساعت 21 امشب

برقراری قطارهای فوق‌العاده تهران-مشهد برای مراسم تشییع شهید جمهور

منزل مادر شهید آیت‌الله رئیسی در مشهد (فیلم)

برقراری قطار فوق‌العاده تهران - مشهد برای مراسم تشییع رئیس‌جمهوری | فروش بلیت از این ساعت امشب

سرکنسول‌های خارجی در مشهد دفتر یادبود شهادت رئیس جمهور را امضا کردند

برقراری قطارهای فوق العاده تهران - مشهد جهت مراسم تشییع آیت‌الله رییسی

آماده‌سازی خیابان امام رضا(ع) مشهد برای تشییع شهید جمهور

برقراری قطارهای فوق العاده تهران - مشهد برای تشییع شهدای خدمت

رئیسی آخرین بار در جلسه دولت چه گفت؟ + فیلم

(ویدئو) آماده سازی خیابان‌های مشهد برای تشییع پیکر شهدا

دمای هوا از روز پنجشنبه در خراسان رضوی افزایش می‌یابد

صدور هشدار نارنجی هواشناسی برای 17 استان

اعتبار مجوزهای الکترونیکی منقضی‌شده تمدید می‌شود

استقامت رئیسی در پیگیری مشکلات مردم، الهام‌بخش همه مسئولان است

مهم‌ترین شاخصه شهید رییس خداخواهی بود

برگزاری مراسم بزرگداشت شهید سید ابراهیم رییسی در بردسکن

تداوم فعالیت 24 ساعته پاکبانان مشهدی برای پاکسازی معابر

قطار فوق‌العاده مشهد برای مراسم تشییع رئیس‌جمهوری

جزئیات آیین تشییع پیکر رئیس‌جمهور در مشهد اعلام شد

بسیج تمامی امکانات شهرداری مشهد برای تشییع شهید جمهور

«علمدار پاراچنار» کتابی که مورد توجه شهیدجمهور قرار گرفت

خسارت بارش‌های اخیر به قطب پسته خراسان رضوی از مرز 2 هزار میلیارد تومان گذشت

عملیات جمع‌آوری نرده‌های BRT خیابان امام رضا(ع) مشهد

آزادی 30 زندانی جرائم غیرعمد خراسان شمالی در دهه کرامت

رتبه نخست گناباد در توزیع تخم نوغان و تولید «پیله تر» کرم ابریشم خراسان رضوی

امضای دفتر یادبود شهدای خدمت توسط سرکنسول کشورهای خارجی در مشهد

اصلاحات اقتصادی رئیسی

ستاره سپاهان با ماسک محافظ در باغ فردوس (عکس)

مردم خراسان جنوبی در انتظار استقبال از رئیس جمهور شهید

شهید آیت‌الله رئیسی(ره) در حوزه زیارت صاحب ایده بود

برپایی نمایشگاه عطرگل یاس با حضور  400 دختر تحت حمایت کمیته امداد در مشهد

طرح هر خانواده روستایی حامی ایتام و محسنین در شهرستان نیشابور اجرا شد/ حمایت 200 هزار خیر از فرزندان کمیته امداد