پیام خراسان

آخرين مطالب

کتاب پژوهشی «تبلیغ دینی در مسجد؛ رویکردی آسیب‌شناسانه» مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، این کتاب یکی از دستاوردهای اولین «» است که از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شده است. 
کتاب «تبلیغ دینی در مسجد؛ رویکردی آسیب‌شناسانه» با تأکید بر اینکه مساجد به‌عنوان مراکز سنتی تبلیغات و ارتباطات، جایگاه خاص و ظرفیت گسترده‌ای برای تبلیغات دینی دارند، تلاش می‌کند در پژوهشی آسیب‌شناسانه عوامل اختلال در کارکرد تبلیغی مساجد را شناسایی و در نهایت، راهکارهایی برای برطرف شدن آن‌ها ارائه کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
پژوهشگر در این اثر تلاش می‌کند به این سوالات پاسخ دهد که آیا مساجد موجود دارای ظرفیت کافی (فضا، تجهیزات و...) برای اجرای امور تبلیغی هستند؟ چه مشکلات و کمبودهایی در مساجد بر سر راه اجرای تبلیغ دینی وجود دارد؟ مشکلات و کمبودهای موجود چه اختلالاتی را در امر تبلیغ دینی و اثربخشی آن به ‌وجود آورده است؟ برای رفع آسیب‌های موجود در امر تبلیغ دینی مساجد، چه اقداماتی باید صورت پذیرد؟
در همین راستا از طریق مطالعۀ منابع مکتوب و مصاحبه با ائمۀ جماعت و دست‌اندرکاران و فعالان مساجد و نظرسنجی از نمازگزاران و بررسی چهار مسجد انتخابی، ابتدا وضعیت مطلوب و موجود مساجد را مشخص و سپس از مقایسۀ این دو، آسیب‌های تبلیغات دینی در مساجد را شناسایی می‌کند.
در این پژوهش، مشکلات و کمبودهای موجود بر سر راه تبلیغات دینی مساجد، در 6 دسته و شاخص‌های متعدد «برنامه‌ها و فعالیت‌های مختلف با هدف تبلیغ دینی در مساجد»، «روش‌ها و ابزار و امکانات تبلیغی در مساجد»، «نحوۀ برقراری ارتباط بین مسئولان مساجد و مردم»، «نقش امام جماعت در تبلیغ دینی مساجد»، «نقش خادم مسجد در تبلیغ دینی» قرار گرفته‌ است. وجود آسیب در هریک از شاخص‌ها، به‌نسبت اولویت و اهمیت آن، پیامدهای متفاوتی دارد که همۀ پیامدها در نهایت به شکست خوردن تبلیغات مساجد در رسیدن به اهداف منجر می‌شود.

پیام خراسان

مطابق نتایج حاصل از مصاحبه با امامان جماعت و اعضای هیئت‌امنا و فعالان 4 مسجدِ مورد مطالعه در این اثر، بزرگ‌ترین آسیب در تبلیغات دینی در مساجد، موازی‌کاری در سازمان‌های مرتبط با امور مساجد، نبودِ برنامۀ تبلیغی مفید و افراد اجراکنندۀ آن و نبودِ امکانات و ابزارهای لازم برای پاسخ‌گویی به نیازهاست. اختلاف سلیقه بین کارگزاران مسجد و کاهش بازدهی مسجد، دخیل‌نکردن جوان‌ها در امور مساجد و انتخاب‌نکردن موضوعات تبلیغی متناسب با جوانان، نبود کانال ارتباطی بین دانشمندان و علمای بنام با مسجد، اختصاص ندادن بودجۀ لازم برای تبلیغات دینی در مساجد، مسئلۀ خرافات و مستند نبودن سخنرانی‌ها و مداحی‌ها در هیئت‌ها به روایات و قرآن و تاریخ معتبر، نشناختن تهدیدها و ابتلائات اجتماعی توسط مسئولان مسجد، به‌ویژه روحانیان، عدم استفاده از امکانات و روش‌های مختلف صحیح و مثمر مانند دیگر ادیان در استفاده روزانه از انواع کتاب، نرم‌افزارهای مختلف، بروشورهای تبلیغی، برگزاری اردوهای متعدد و استفاده از روش‌های نادرست و اجراهای ناقص که باعث رانده‌شدن افراد از دین می‌شود، از دیگر آسیب‌هایی است که به آن اشاره شده است.
پژوهشگر در فصل پایانی به برآیندی کلی از مصاحبه‌ها می‌رسد و برخی از اختلالات و پیامدهای ناشی از کمبودها و آسیب‌های تبلیغات دینی در مساجد را برمی‌شمارد که عبارت‌اند از: مؤثر نبودن تبلیغات دینی مساجد علی‌رغم تلاش‌های متعدد، به‌سبب نادرست یا ناقص بودن تلاش‌ها و گام‌های برداشته‌شده؛ هدر رفتن وقت و انرژی و بودجه‌های صرف‌شده در فعالیت‌هایی که ناقص اجرا شده‌اند؛ شکست خوردن تبلیغات دینی ضعیف ما در مقابل تبلیغات قدرتمند دشمنان در جذب مخاطبان و گرایش مخاطبان به تبلیغات و رسانه‌های بیگانه؛ جذب نشدن قشرهای مختلف به مسجد و به‌تبع آن، کاهش جمعیت مساجد و از دست دادن بخش وسیعی از مخاطبان تبلیغات دینی؛ زده و فراری شدن افراد مختلف به‌ویژه قشر حساس نوجوان و جوان از دین و مسجد به‌خاطر رفتارهای نادرست برخی افراد؛ مخاطب دائمی و ماندگار نشدن افراد به‌ویژه جوانان به‌عنوان آینده‌سازان مملکت در مسجد.
قربانیان در پایان برای رفع آسیب‌های تبلیغات دینی مساجد، پیشنهادهای کاربردی و پژوهشی ارائه می‌دهد که تشکیل شورای طرح و برنامه‌ریزی قوی و کارآمد با حضور کارشناسان خبرۀ حوزه و دانشگاه؛ تعیین راهبرد و اهداف و سیاست‌های اجرایی و برنامه‌ای برای مسجد؛ تدوین طرح و برنامۀ درازمدت، میان‌مدت و کوتاه‌مدت برای تبلیغات دینی مساجد؛ ایجاد مرکز قوی پژوهشی و تحقیقاتی ملی و بین‌المللی ویژۀ مساجد؛ تهیۀ طرح سامان‌دهی مساجد کشور؛ تعدیل و سامان‌دهی تعدد مراکز دخیل در امور مساجد؛ تهیۀ بانک اطلاعات مساجد کشور؛ حذف نهادهای متعدد دینی که فعالیت‌های موازی با مساجد انجام می‌دهند، از آن جمله‌اند.
همایش علمی- پژوهشی «مسجد و نظم اجتماعی در ایران» با توجه به راهبرد «نهضت بازگشت به مسجد» به‌عنوان محور اصلی برنامه تحولی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و با همکاری مراکز علمی و دستگاه‌های فرهنگی در گستره ملی در تاریخ‌های 19 و 20 اسفند 1402 برگزار شد. آیین اختتامیه این همایش چهارشنبه 26 اردیبهشت 1403 در تهران برگزار خواهد شد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/669598/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گرفتار شدن خودرو در گِل‌ولای جاده سرخس

نخستین کاروانهای زائران ایرانی با بدرقه مسئولان حج و زیارت عازم مکه شدند

نخستین کاروان زائران ایرانی با بدرقه مسئولان حج و زیارت، عازم مکه شدند

پدر تاریخ جهان کیست؟

خانه های مشمول مالیات برخانه خالی مشخص شد

تقابل نمایندگان دهدشت و طبس در پایتخت

نشست فرمانده مرکز بسیج بنیاد شهید کشور با خادمین شهدای کرمانشاه

شرکت گاز مازندران از سازمان‌های پیشرو در ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه است

ویدیوی عجیبی از ایران که خارجی‌ها 13 میلیون بار دیدند!

پیدا شدن مفقودی‌های جنگل ابر پس از 23 ساعت جست‌وجو

احرام نخستین زائران حج 1403 پیش از ورود به مکه + ویدئو

آبگرفتگی برخی منازل و قطع راه ارتباطی چند روستا در سیل هزار مسجد کلات

نمایش فاجعه‌بار یاران صیادمنش در 12 بازی

(ویدئو) چرا هواشناسی برای شهر مشهد هشدار قرمز صادر نکرد؟

هشدار؛ این توصیه‌ها را جدی بگیرید

ماجرای نیمروز مشهد

تبدیل مشهد به استخر؛ تیوب سواری با بالا آمدن آب!

دستگیری سارقان دلارهای تریلی‌ های خارجی در سبزوار

چرا قهرمانی استقلال این بار متفاوت می‌شود؟

طرح‌های قرارگاه «شهید آوینی» در خراسان جنوبی رونمایی شد

بزم فرهنگی یمنی‌ها در نمایشگاه کتاب به صرف قهوه و عقیق!

قرارگاه شهید آوینی ایده‌ای که شور و رونق فرهنگی را حاصل کرد

شهردار مشهد: وضعیت حادی در شهر نداریم/ رفع آبگرفتگی ها و بازگشایی معابر مسدود ادامه دارد

سرعت هولناک خروج آب از کانال‌های منطقه توس مشهد (فیلم)

200 عملیات آتش نشانی بر اثر بارش‌های مشهد

خدمت رسانی اتوبوسرانی به زائران پیاده

قهرمانی مازندران در رقابت‌های کشتی آلیش بانوان کشور

مدارس مشهد فردا باز است یا تعطیل؟

1403 سال تحول در تربیت نیرو و اجرای برنامه‌های گفتمان‌ساز است

هشدار طغیان رودخانه‌های فصلی و آبگرفتگی معابر در 10 استان

در مشهد، مسیر آبراهه ها یا فروخته شده یا در آن ساخت و ساز شده؛ همین هم باعث فوت هموطنان مان در سیل اخیر شد

مدارس مشهد فردا دایر است

تصادف مرگبار موتورسوار در جاده‌ صفی‌آباد

تلف شدن 33 راس دام سبک در رازوجرگلان

جان باختن پدر 40 ساله به همراه پسر 7 ساله در صفی آباد

لحظه ناپدید شدن یک شهروند مشهد در سیلاب (فیلم)

چرا سیل مشهد تبدیل به بحران مرگبار شد؟

نجات کبوتران توسط مردم در حرم امام رضا (فیلم)

اما و اگرهای نمایشگاه کتاب که نباید مقهور اعداد و ارقامش بود!

تمدید یک هفته‌ای مهلت بهره‌مندی بیمه‌ شدگان از هدیه خرید کتاب

پهنه‌های معدنی در اختیار دستگاه‌های حاکمیتی به‌طور کامل آزاد می‌شوند

هشدار بارش برف و سرما در ارتفاعات خراسان شمالی

عدم رعایت حق تقدم در جاده‌ «صفی‌آباد» منجر به فوت موتورسوار شد

حضور استاندار خراسان رضوی در مرکز کنترل و مدیریت ترافیک مشهد

(ویدئو) لحظه ناپدید شدن یک شهروند مشهد در سیلاب

باز هم قایق سواری در خیابان‌های مشهد + فیلم

سقف ورودیِ ایستگاه متروی هفده‌شهریورِ مشهد سوراخ شد + فیلم

ببینید تگرگ در مشهد چه بلایی سر شیشۀ ماشین‌ها آورد + ویدئو

شهردار مشهد : آبگرفتگی خیابان‌ها قابل کنترل نبود‌

مشهد وسط روز چگونه تاریک‌تر از نیمه‌شب شد ؛ لحظه آرامش تا طوفان تندری مشهد در 11 ثانیه + فیلم