پیام خراسان
داستان سه باور در یک بنا
یکشنبه 26 اسفند 1397 - 8:35:57 AM
ایسنا
پیام خراسان- می‌توان گفت هر شهر اسپانیا، حکم یک کشور با جاذبه‌های توریستی عجیب، شگفت‌انگیز و مسحور کننده را دارد که هرکدام یادگار یک هنرمند، آیین و فرهنگ غالب آن منطقه است.

«لازم نیست تمام دنیا را بگردید، کافیست مدتی در کوردوبا باشید!» معمولا این جمله را به هر منطقه گردشگری اختصاص نمی‌دهند اما کوردوبا توانسته در رقابت با سایر دیدنی‌های جهان، چنین عنوانی را به دست آورد.

زندگی‌نامه «کوردوبا»

شهر کوردوبا در سال 169 قبل از میلاد، توسط رومیان ساخته شد و در مدت زمان اندکی به مهم‌ترین کلان شهر این امپراطوری مبدل گشت؛ در قرن هشتم میلادی اعراب شبه جزیره، ایبریا را فتح کردند و کوردوبا به عنوان پایتخت آندلس انتخاب شد.

این انتخاب کوردوبا را به مهم‌ترین شهر دوران قرون میانه تبدیل کرد ومرکز قدرت شد. مرکزیت قدرت باعث شد این شهر محل عبور و زندگی بزرگان مانند: اندیشمندان، اصحاب علوم، پادشاهان، وزرای نامدار و... قرار بگیرد.

زمانی‌که در این شهر قرار گیرید می‌‌توانید با قدم زدن در بازارها، ساختمان‌های بزرگ، حمام‌های عمومی، بناهای یادبود، در این دوران باشکوه سفر کنید و با دیدن خرابه‌های رومی، بقایای باستانی تمدن عرب، محله‌های قدیمی یهودی و کلیساهای کاتولیک مسحور کننده، به عظمت و شکوه این سرزمین اعتراف کنید.

در کوردوبا از هرنوع اثر باستانی، تاریخی و... یافت می‌شود که گردشگران را با طیف گوناگونی از آثار و مناطق توریستی روبه رو می‌کند که برای مثال می‌توان به پل رومی، معبد خیابان کلودیوس مارسلوس، کاخ ماکسیمیان نیرومند، حمام خلیفه، تاتر بزرگ کوردوبا، مسجد-کلیسا جامع کوردوبا و... اشاره کرد.

ندانستنه‌ها از مسجد-کلیسا جامع کوردوبا

این بنا به نام «مسجد بزرگ کوردوبا» شناخته می‌شود که در منطقه‌ خودمختار اندلس اسپانیا و در شهر کوردوبا واقع شده است. تاریخدانان معتقدند که در مکان امروزی این مسجد، ابتدا معبدی رومی قرار داشت که آن‌را وقف خدای «ژانوس» کرده بودند اما زمانی‌که قوم ویزیگوت، شهر کوردوبا را در سال 572 میلادی تحت سلطه‌ خود درآورند، این معبد به یک کلیسا تبدیل شد و در سال 711 بعد از فتح کشور اسپانیا به دست مسلمانان ، این کلیسا به دو بخش مسیحی و اسلامی تقسیم شد.

این تقسیم مذهبی سال‌ها ادامه داشت تا خلیفه‌ بنی‌امیه «عبدالرحمن اول» که بر اندلس حکومت می‌کرد، بخش مسیحی آن را در سال 781 میلادی خرید و تصمیم گرفت تا کلیسا را به طور کامل خراب کند و مسجد بزرگ کوردوبا را به جای آن بنا کند.

تقریبا دو قرن طول کشید تا ساخت این مسجد به طور کامل به پایان رسد و بخش‌های مختلفی را در قرن‌های نهم و دهم میلادی به این مکان اضافه کردند طوری‌که وسعت آن دو برابر اندازه‌ی اولیه شد و مسجد جامع کوردوبا را به یکی از بزرگ‌ترین بناهای تاریخی در دنیای اسلام تبدیل کرد.

اما این تغیر همه داستان نبود به طوری‌که مسیحیان، سرزمین‌های خود را از مسلمانان پس گرفتند بود و شهر کوردوبا، دوباره به سلطه‌ی مسیحیان برگشت. آنان مسجد بزرگ را در سال 1236 میلادی به کلیسای کاتولیک رومی تبدیل کردند و شبستان رنسانس این کلیسا در قرن 16 به آن اضافه شد گفتنی است که در سال 2010 میلادی، اختلافی بر سر نام کلیسا پیش آمد که درنهایت با برگزیدن اسم «مسجد-کلیسای کوردوبا» به آن خاتمه دادند.

این مسجد در طول قرن‌ها شاهد داستان‌های زیادی پیرامون خود بوده است...: عبدالرحمان دوم دستور داد یک مناره جدید برای آن ایجاد کنند، الحکم دوم در سال 961 ، ساختمان را بزرگ کرده و محراب آن‌را تزئین کرد، آخرین اصلاحات توسط المنصور بن‌ابی‌عامر در سال 987 انجام شد، این مسجد توسط یک مسیر پیاده‌رو که در حال حاضر از بین رفته است به قصر پادشاه مرتبط بود، مسکیتا در  سال 987  با تکمیل حیاط و سالن بیرونی آن‌را به اندازه حال حاضر رسانید.

سالن اصلی این مسجد برای کارهای متنوعی استفاده می‎شده برای مثال: نمازهای جمعه، نمازهای جماعت پنج‌گانه مسلمانان، مکانی برای تذهیب شخصی، آموزش آیین و قوانین شریعت در زمان خلافت عبدالرحمن و جانشینان وی همچنین شایان به ذکر است که مسجد جامع کوردوبا به مدت سه قرن جایگاهی پر اهمیت در بین جامعه مسلمان آندلس داشت.

معماری و اثر معمور

ساختمان مستطیل شکل است که180 متر طول و 130 متر عرض دارد و فقط کمی از کلیسای سنت پیتر در رم کوچک‌تربه نظر می‌رسد. این بنای تاریخی، بیشتر با طاق‌های بزرگی شناخته می‌شود که به طاق‌های «کلیسای جامع آخن»  در آلمان شبیه هستند.

تعداد ستون‌های مرمر و سنگ عقیق سلیمانی به 856 مورد می‌رسد که آن‌ها را از بقایای معبد رومی سابق این مکان به کار گرفته شده و با نور هزاران چراغ روغنی کوچک در شب، روشن می‌شوند. این مسجد، 3 ورودی مختلف دارد اما ورودی اصلی آن از سمت حیاط درختان پرتقال است.

این بنا ترکیبی از سبک‌های گوناگون معماری‌، پیوندهای بین فرهنگی، آثار مذاهب و اقوام مختلف و... است که توانسته با وجود تنوع فرهنگی و دینی مختلف، یکی از آثار پر بازدید شهر کوردوبا باشد.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/143137/داستان-سه-باور-در-یک-بنا
بستن   چاپ