پیام خراسان
آخرین وضعیت دستگردان پس از سیل
شنبه 31 فروردین 1398 - 8:05:24 AM
ایرنا
پیام خراسان- باید برای رفتن به مناطق عشایری از جاده های اصلی طبس به عشق آباد و عشق آباد به بردسکن عبور می کردم.
وضعیت جاده طبس به ده محمد خوب بود و رفت و آمد عادی در جریان بود اما بخشی از جاده از روستای ده محمد تا عشق آباد که حدود 50 متر شاید هم بیشتر به چشم می‌خورد دچار آب بردگی شده و در بخش های دیگر این مسیر گل و لای ناشی از سیلاب هنوز در جاده بود و راهداران مشغول کار بودند.
پس از عبور از شهر عشق آباد مرکز بخش دستگردان که در فاصله حدود 110 کیلومتری طبس است وارد جاده عشق آباد به بردسکن شدم و همان ابتدای مسیر قسمتی از جاده دچار آب بردگی شده بود که راهداری مشغول ترمیم این بخش از مسیر بود.
در مسیر از روستای آزبکوه عبور کردم و وارد جاده خاکی معدن قلعه شدم؛ روستای آزبکوه به نظر می آمد خسارتی به منازل وارد نشده اما جاده خاکی روستای معدن قلعه در اثر سیل تخریب شده بود و به سختی از این جاده وارد روستا شدم.
در این روستا 6 خانه دچار تخریب جزئی و کلی شده بود و مردم از ترس فروریختن خانه هایشان به دلیل نم گرفتن دیواره های کاه گلی آن در چادرها بودند.
پس از این روستا به جاده اصلی برگشتم و به سمت تپه طاق رفتم، در این روستا نیز برخی منازل دچار تخریب شده بود، یکی از محلی های این روستا همراه من شد تا به مناطق سیل زده عشایری برویم.
جاده فرعی ورود به مناطق عشایری آسفالت بود اما نه همه آن، افراد محلی می گفتند در گذشته این مسیر آسفالت شده اما به دلیل نبود اعتبارات چندین سال است که نیمه کاره رها شده است.
همچنین بخشی هایی از جاده آسفالت روستای پده بید دچار آب بردگی شده بود.
خانه های روستای پده بید روی دامنه کوه ساخته و به نظر هر خانه یا هر چند خانه روی یک تپه بنا شده بود.
با ورود به این روستا که در فاصله حدود 30 کیلومتری از جاده اصلی قرار داشت، یکی از عشایر به ما خوش آمد گفت و گلایه هایی از وضعیت رسیدگی به این روستا داشت.
او می گفت وضعیت جاده ما مسئله امروز و پس از سیل اخیر نیست بلکه پیش از این سیل هم وضع جاده خراب بوده و کسی رسیدگی نکرده است.
در مصاحبه ای که با دهیار روستا داشتم وی گفت: در این روستا 36 خانه دچار حادثه شده است.
حسن نجفی ادامه داد: از این تعداد 8 خانه تخریب، 11 خانه دچار نم زدگی شده و 17 خانه نیاز به تعمیر دارد و به تعدادی از آغل گوسفندان هم آسیب وارد شده است.
وی گفت: شنیده ایم که بنیاد مسکن می خواهد به روستاییان برای تعمیر و بازسازی خانه ها وام دهد اما اگر این وام ضامن کارمندی بخواهد ما نمی توانیم این وام را دریافت کنیم، چون کسی را نداریم.
دهیار پده بید ادامه داد: علاوه بر این کسانی هم که در این روستا پیش از این وام هایی گرفته اند توان بازپس دادن آن را ندارند و فاصله این روستا تا مرکز شهرستان بسیار زیاد است و حتی توان مالی و وسیله رفت آمد به مرکز شهرستان برای پیگیری مراحل اخذ وام را نداریم.
پس از عکاسی از خانه های تخریب شده و آسیب دیده به روستای زبرکوه در فاصله چند کیلومتری از پده بید رفتیم که جاده خاکی این روستا بسیار تخریب شده بود.
مردم این روستای عشایری هم در دامنه کوه ساکن بودند.
رئیس شورای زبرکوه گفت: ما همیشه در فصل بهار با سیل و در فصل زمستان با برف سنگین و یخبندان مواجه هستیم.
رضا رضایی افزود: در فصل زمستان برف و یخبندان به حدی است که جاده قابل عبور و مرور نیست و در بهار هم جاده با سیل از بین می رود.
وی بیان کرد: سیل اخیر علاوه بر تخریب منازل و مسجد روستا، بخش هایی از درختان و مزارع کشاورزی روستاییان را با خود برده است.
رئیس شورای زبرکوه گفت: ضرورت دارد که دیوار ساحلی در دو طرف رودخانه ایجاد شود و دو پل هم داشته باشد که بتوان با آن طرف رودخانه که بخشی از روستاست، تردد داشت و مسیر سیل در این روستا کنترل شود.
وی ادامه داد: با کمترین بارش باران در روستا سیل جاری می شود و گاهی حتی پس از 6 ساعت و اتمام بارندگی هنوز سیل جاری است.
نزدیک غروب شده بود که از این روستا به سمت طبس حرکت کردیم.
سرپرست فرمانداری ویژه طبس پیش از ظهر جمعه در جمع خبرنگاران با اشاره به بازدید از این مناطق گفت: در پی بارندگی‌های شدید و گسترده در سطح شهرستان طبس به‌ویژه بخش دستگردان بلافاصله کارشناسان بخشداری دستگردان، امور عشایر، نیروهای امدادی هلال‌احمر، اورژانس و راهداران به منطقه اعزام شدند و خدمت‌رسانی به روستاییان، عشایر و وسایل نقلیه در حال عبور و مرور از محورهای مواصلاتی انجام شده است.
علیرضا خلیلی ادامه داد: در همین راستا تیم اعضای مدیریت بحران شهرستان طبس متشکل از روسای دستگاه‌های اجرایی و شورای بخش دستگردان به این بخش اعزام شدند و از نزدیک با بررسی شدت تخریب سیل، برآورد خسارات وارده را انجام دادند.
وی گفت: تیم مدیریت بحران شهرستان به ترتیب از روستاهای منطقه عشایری سمبا، چاه بلو، زبرکوه، کویر کاج، کلاته رضا قلی، تپه طاق و دلاکوک، بازدید کرد و به دلیل تخریب راه های دسترسی روستای پده بید، از روستای مذکور با استفاده از بالگرد امداد و نجات هلال‌ احمر، تیم امداد، از روستای مذکور بازدید شد که کمک‌های اولیه و مایحتاج غذایی در اختیار اهالی این روستاها و روستاهای اطراف قرار گرفت.
وی ادامه داد: پس از بازدید تیم اعضای مدیریت بحران شهرستان جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران بخش دستگردان در محل بخشداری برای تصویب اقدامات اساسی به‌منظور جلوگیری از بروز بحران در حوادث آتی و ترمیم و بازسازی خسارات وارده در دو بازه کوتاه ‌مدت و بلند مدت تشکیل شد.
سرپرست فرمانداری ویژه طبس گفت: از روز چهارشنبه دو تیم ارزیاب از کمیته امداد امام خمینی (ره) برای بازدید از مناطق سیل زده و برآورد خسارت به منطقه اعزام شدند.
وی بیان کرد: تیم اول به منطقه دهستان یخاب اعزام و از روستاهای تپه طاق، یخاب، سمبا، کویر کاج، کلاته رضا قلی، زبرکوه، پده بید، سربالا بازدید شد و خانه های مسکونی و دامداری ها و لوازم خانه جامعه هدف مورد بازدید تیم قرار گرفت.
وی افزود: تیم دوم هم به مناطق عشایری، چاه پی آب، چاه شور، چاه مسافر، کله حوضا، حوض جبیره، هوک، کرکساب، حوض کربلایی اسدالله، انجیره کال عبدالغنی، رباط زنگیچه و کال گز اعزام شد و خانه های مسکونی و دامداری ها و لوازم خانه جامعه هدف مورد بازدید تیم قرار گرفته که هم اکنون در حال ادامه است.
خلیلی درباره قنات های تخریب شده با بیان این که کارشناسان محلی و جهاد کشاورزی به این مناطق اعزام شده اند گفت: در خصوص قنات روستای نجات آباد، ماشین آلات و نیروهای مورد نیاز در منطقه حاضر و عملیات اجرایی بازگشایی مسیر در حال انجام است و قنات روستای نوک، آب کشی انجام و بازگشایی اولیه انجام شده است که عملیات اجرایی تا بازگشایی کامل ادامه خواهد داشت.
وی بیان کرد: در خصوص قنات قنبرآباد دیهوک، با توجه به مسدود بودن کامل قنات، نیروها و ماشین آلات مورد نیاز در منطقه حاضر و امروز عملیات اجرایی آغاز خواهد شد.
سرپرست فرمانداری ویژه طبس گفت: تیم کارشناسی از سایر قنات های مسدود بخش دستگردان شامل منصوریه، تپه طاق، سمبا و سایر مناطق بازدید خواهند داشت و پس از مهیا شدن شرایط منطقه، عملیات اجرایی بازگشایی انجام خواهد شد.
وی با بیان اقدامات نیروهای امدادی گفت: توسط هلال احمر 16 روستا و محله عشایری حوزه چاه مسافر و 38 روستا و محله عشایری در حوزه دهستان یخاب بازدید و عملیات امداد و اسکان اضطراری به صورت کامل انجام شده است.
خلیلی افزود: تاکنون 147 چادر اسکان موقت، 138 تخته موکت، 430 عدد پتو، 284 بسته 72 ساعت و 74 بسته 24 ساعت مواد غذایی و 100 عدد کنسرو در مناطق سیل زده توسط نیروهای امدادی توزیع شده است.
وی گفت: در حال حاضر سه دستگار گریدر، پنج دستگاه کامیون، یک دستگاه برف روب، یک عدد غلتک، یک دستگاه آب پاش، یک دستگاه بلدوزر و چهار دستگاه لودر عملیات بازگشایی و تسطیح راه ها را در مناطق عشایری بر عهده دارند.
سرپرست فرمانداری ویژه طبس بیان کرد: راه های روستایی، فرعی و اصلی باز هستند و عملیات تیغ زنی و تسطیح راه ها در حال انجام است.
وی گفت: تیم کارشناسی برآورد خسارت مدیریت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به منطقه سیل زده برای برآورد دقیق منازل آسیب دیده از ساعات اولیه حادثه اعزام شده است و بررسی آنها کماکان ادامه دارد.
وی افزود: امدادرسانی، اقدامات و پیگیری های شورای هماهنگی مدیریت بحران شهرستان طبس تا رسیدن به وضعیت مطلوب در مناطق سیل زده روستایی و عشایری بخش دستگردان ادامه خواهد داشت.
فعالیت سامانه بارشی هفته گذشته که اوج آن روزهای یکشنبه و دوشنبه بود، در استان خراسان جنوبی موجب جاری شدن روان آب، سیلابی شدن مسیل ها و سرریز شدن سازه های آبی در این استان شد.
شدت بارندگی و سیلاب در برخی مناطق خراسان جنوبی از جمله شهرستان های طبس، سربیشه، بشرویه، سرایان، درمیان، زیرکوه و نهبندان به ویژه مناطق روستایی و عشایری خسارات مالی برجا گذاشت.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/147951/آخرین-وضعیت-دستگردان-پس-از-سیل
بستن   چاپ