پیام خراسان
محمد جعفر یاحقی:
بر اساس دیوان «فرخ»، می‌توان تاریخ ادبیات معاصر خراسان را نوشت
سه شنبه 10 ارديبهشت 1398 - 20:16:13
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی گفت: بر اساس دیوان فرخ، می‌توان تاریخ ادبیات معاصر خراسان را نوشت.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، محمدجعفر یاحقی در مراسم «شب محمود فرخ» که در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی برگزارشد، اظهار کرد: ارتباطات مردمی فرخ از راه شعر بود و زمانی که نسبت به کسی لطف داشت برای او شعر می‌گفت. بر اساس «دیوان فرخ» تاریخ ادبیات معاصر خراسان را می‌توان نوشت. اطلاعات بسیار زیادی در این کتاب آمده است. 
وی افزود: این اطلاعات توسط آقای گرامی نقل شده است و بر اساس آن سیر تفکر، مسائل، ارتباطات و اطلاعات از مسائل ادبی نیم قرن اخیر که در دیوان فرخ منعکس شده است را می‌توان دید. همچنین نام انجمن‌های ادبی خراسان و کسانی که با فرخ رفت‌وآمد داشتند در این کتاب آورده شده است.
استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی بیان کرد: فرخ کتابخانه‌‌ای داشت که بسیاری از مسائل تاریخی و فرهنگی از این کتابخانه ناشی می‌شد. اکنون این کتابخانه در دانشکده دانشگاه فردوسی و در اختیار دانشجویان و اساتید این دانشکده است.
یاحقی عنوان کرد: فرخ، کتابخانه‌ای نسبتا غنی و و تخصصی داشت و سالیان متمادی با زحمات فراوان این کتاب‌ها را گرد آورده بود. فرخ در کتابخانه خود جلسات ادبی تشکیل می‎داد و دانشمندان زیادی از نقاط مختلف به ویژه تهران و کشورهای خارجی مخصوصا از افغانستان در این جلسات شرکت می‌کردند.
وی ادامه داد: فرخ در اواخر عمر خود به دلایلی قصد فروش کتابخانه خود را داشت. در این خصوص با دکتر نیازی، رئیس وقت مجلس شورای ملی صحبت کرده بود و دکتر جلال متینی رئیس وقت دانشکده ادبیات که در محافل او شرکت داشت، متوجه فروش کتاب‌های فرخ شد و از او خواست که کتابخانه خود را به دانشگاه بفروشد. 
استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی تاکید کرد: از آنجایی که فرخ تمایل داشت کتاب‌هایش درخراسان باشد با این نظر موافقت کرد. سه نفر از متخصصان کتاب‌شناس درجه یک ایران با نام‌‌های ایرج افشار، محمدتقی دانش‌جو و محمد تقی مدرس‌رضوی برای ارزیابی کتاب‌ها به مشهد دعوت شدند، کتاب‌های فرخ را برآورد کردند و فهرست و گزارشی برای دانشکده ادبیات تهیه شد و کتاب‌ها در اختیار این دانشکده قرار گرفت.
وی تصریح کرد: دانشکده ادبیات در سال 1349، تعداد 178 جلد کتاب، 18 نسخه خطی و مرقعات از مرحوم فرخ خریداری کرد. تا آن سال فقط 15 نسخه خطی در کتابخانه دانشکده ادبیات وجود داشت. 
استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی ادامه داد: در سال 1354 محمود فاضل یزدی فهرستی از نسخه‌های خطی کتابخانه دانشکده ادبیات را تهیه و منتشر کرد. کتاب‌های فرخ و فیاض با نام خودشان در کتابخانه ثبت شده و مهر خورده است. تا آن زمان فقط بخشی از کتاب‌های فرخ در کتابخانه دانشگاه وجود داشت. فرخ 5000 جلد کتاب داشت. بعد از فوت او در سال 1360 انجمن ادبی فرخ توسط احمد کمال‌پور برگزار می‌شد که بعد از فوت کمال پور خانواده فرخ نتوانستند انجمن را اداره کنند و ترجیحا کتاب‌های فرخ را به دانشگاه ادبیات اهدا کردند. در سال 1381 بخش دیگری از کتاب‌های او به کتابخانه منتقل شد.
وی خاطر نشان کرد: آثار قلم فرخ بر روی کتاب‌ها نقش دارد. او عادت داشت نظرات و دیدگاه‌های اصلاحی خود را درکتاب‌ها و حواشی آن را بنویسد. نه تنها در کتاب‌های خود بلکه در کتاب‌های دیگران که می‌خواند این کاردیده می‌شود. کتاب‌های او پر از حواشی و دید‌گاه‌های سودمند است و باعث افزایش دانسته‌های خواننده می‌شود.
استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی گفت: یادداشت‌های فرخ که بر روی کلیه کتاب‌های او اعم از خطی و چاپی وجود داشت توسط آقای مجرد به صورت پایان‌نامه‌کارشناسی ارشد در یک جا گرد آورده شده و در اختیار ادب دوستان قرار گرفته است.
وی افزود: دست‌نویس‌هایی از متون تاریخی و ادبی فرخ تهیه شده است و محققان در نقد وسیع متون فارسی از آن استفاده می‌کنند. نسخه‌هایی مهم از دیوان حافظ و بهار نیز در کتابخانه فرخ وجود داشت که اکنون درکتابخانه دانشکاه ادبیات نگه‌داری می‌شود. همچنین نسخه چاپ سنگی 1307 تاریخ بیهقی که بسیار کمیاب است و در کتابخانه دانشگاه یک نسخه از آن وجود دارد که متعلق به فرخ است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/149988/بر-اساس-دیوان-«فرخ»،-می‌توان-تاریخ-ادبیات-معاصر-خراسان-را-نوشت
بستن   چاپ