پیام خراسان
یک استاد برنامه‌ریزی شهری:
توسعه محلی نوعی رویاپردازی است/ شهرسازی تاکتیکی با ساختارهای جامعه همخوانی ندارد
پنجشنبه 26 ارديبهشت 1398 - 22:21:47
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
پیام خراسان - یک استاد جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری دانشگاه تهران با اشاره به اینکه در شرایط کنونی توسعه محلی نوعی آرمان‌شهری و رویاپردازی است، گفت: توسعه اجتماع محلی نیازمند راهبرد و عملیات بلندمدت است و باید بدانیم که شهرسازیِ تاکتیکی با ساختارهای اقتصادی و ویژگی‌های اجتماعی ما هم‌خوانی ندارد.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، حسین حاتمی‌نژاد در نخستین جلسه از سلسله نشست‌های تخصصی گفتمان توسعه شهر که با موضوع «مروری بر ادبیات توسعه اجتماع محلی و بازآفرینی شهری» که در تالار شهر مشهد برگزار شد، با بیان این‌که «محلات ما از گذشته تا به امروز تغییرات بسیاری پیدا کرده و نسبت به چند ده سال قبل کاملاً متفاوت شده‌اند»، اظهار کرد: به واسطه همین تغییرات، هم‌بستگی میان مردم و شهروندان ساکن در یک محله‌ی مشخص از بین رفته و فیلترینگ اقتصادی سبب ایجاد فاصله میان اقشار مردم شده است.
وی ادامه داد: توسعه در مفهومی کلی به عنوان فرآیند افزایش ظرفیت‌ها برای پاسخگویی به نیازهای اجتماع در جهت ارزش‌های آن اجتماع نامیده می‌شود و توسعه راستین در فرآیند خود، عدالت اجتماعی، رشد اقتصادی و تعادل اکولوژیک را به همراه گسترش انتخاب‌های انسانی برای نسل کنونی و نسل‌های آتی به ارمغان می‌آورد.
حاتمی‌نژاد با بیان این‌که «فرآیند توسعه بنا بر خواست و با هدایت و مشارکت فراگیر ساکنان محله انجام خواهد شد»، خاطرنشان کرد: از این رو کنترل اجتماع محلی روند توسعه را تضمین می‌کند. این چنین فرآیندی، حاشیه‌رانده ‌شدگان را به متن آورده و به توانمندسازی جمعی می‌انجامد و راه‌اندازی آن در انتظار دخالت و هدایت از بالا نیست، بلکه با همیاری و توافق از پایین عملی می‌شود.
وی افزود: توسعه محلی به معنی پاسخ‌گویی به نیازهای اجتماعی یک محله است و این توسعه، کیفیت‌بخشی به زندگی ساکنان بافت‌های ناکارآمد را در پی خواهد داشت.
این استاد دانشگاه تهران با اشاره به این‌که «توسعه محلی نوعی آرمان‌شهری و رویاپردازی است»، گفت: در عین حال این موضوع بسیار زیباست و امیدواریم با برنامه بازآفرینی فضاهای پایدار شهری، بتوانیم به زندگی خوبی دست پیدا کنیم.
وی گفت: توسعه اجتماع محلی نیازمند راهبرد و عملیات بلندمدت است و باید بدانیم که شهرسازیِ تاکتیکی که امروز از آن سخن گفته می‌شود، با ساختارهای اقتصادی و ویژگی‌های اجتماعی ما هم‌خوانی ندارد.
حاتمی‌نژاد با اشاره به توسعه اجتماعی محلی و حکم‌روایی شایسته، عنوان کرد: حکمروایی شایسته در واقع فرآیندی است که دولت آن را هدایت می‎کند، اما با همکاری بخشی خصوصی و جامعه مدنی پیش می‌رود.
وی تصریح کرد: حکمرانی خوب دوازده اصل دارد که این اصول شامل مسئولیت‌پذیری، کارایی و اثر، انتخابات سالم و مشارکت عادلانه در اجتماع محلی، شفافیت، قانون‌مداری، اخلاق‌مداری مبتنی بر آموزه‌های والای اسلامی، رقابت و ظرفیت، تسامح و تساهل، پایداری و جهت‌گیری بلندمدت و پاسخگویی می‌شود.
این استاد جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری دانشگاه تهران با بیان این‌که «بین آرمان‌شهری و ویران‌شهری پارادوکس داریم»، خاطرنشان کرد: حدود 20 سال پیش، 10درصد از جمعیت شهر مشهد حاشیه‌نشین بوده و اکنون این آمار به 35 درصد رسیده است. رشد فزاینده‌ای را در این زمینه شاهد هستیم و می‌توان متصور بود که 20 سال دیگر در شهر مشهد 80 درصد سکونت‌گاه‌های غیر رسمی خواهیم داشت.
وی اضافه کرد: امروزه شرایط به نحوی شده که افراد از جهان معمولی به سمت جهان سومی شدن در حال تغییر هستند که این تغییر ناشی از شرایط نابرابر نظام سرمایه‌داری است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/152170/توسعه-محلی-نوعی-رویاپردازی-است--شهرسازی-تاکتیکی-با-ساختارهای-جامعه-همخوانی-ندارد
بستن   چاپ