پیام خراسان
دلال ها شهر ابریشم را قبضه کرده اند
يکشنبه 19 خرداد 1398 - 09:57:31
ایسنا - اقتصادی - خراسان شمالی
پیام خراسان - راز و جرگلان یکی از شهرستان های مرزی خراسان شمالی است که پتانسیل بسیار قوی در تولید پیله های ابریشم دارد.
به گزارش ایسنا، منطقه خراسان شمالی، هر ساله بسیاری از خانواده های راز و جرگلان با فرا رسیدن فصل بهار اقدام به خرید جعبه های تخم نوغان و تولید پیله های ابریشم می کنند بطوریکه این شهرستان رتبه سوم کشوری را در تولید پیله های ابریشم دارد.
فرش دو رویه تمام ابریشم دویدوخ یکی از منحصر به فرد ترین فرش های جهان است که در این منطقه بافته می شود اما تامین ابریشم یکی از مشکلات آن بود به همین دلیل به منظور حل مشکلات فروش پیله های ابریشم و همچنین تامین ابریشم شرکت تعاونی نوغان داری ابریشم در روستای کلاته بهار در بخش جرگلان راه اندازی شد که به دنبال آن واحد پیله خشک کنی و ریسندگی ابریشم ایجاد و از امسال آغاز بکار کرد.
نجاهی پیمانکار شرکت تعاونی نوغان داری ابریشم کلاته بهار در گفت و گو با ایسنا گفت: این واحد تولیدی از ابتدای خرداد ماه فعالیت خود را آغاز کرده است و این واحد ظرفیت خشک کردن حداقل دو تن پیله ابریشم را در روز دارد.
وی با اشاره به اینکه هنوز پیله تر در دست مردم این منطقه است و خرید تا اواخر تیرماه ادامه دارد، افزود: مردم از ترس اینکه سرما به برگ های درخت توت آسیب وارد می کند امر نوغان داری را دیر آغاز کردند و به همین دلیل فصل انجام این کار در راز و جرگلان به پایان نرسیده است.
نجاهی با بیان اینکه این واحد تولیدی هر کیلوگرم پیله تر ابریشم را با قیمت خرید تضمینی 82 هزار تومان خریداری می کنند، ادامه داد: تاکنون موفق شده ایم سه تن از محصولات تولیدی مردم را خریداری کنیم.
وی اظهار کرد: روستاهای حاشیه مرز این شهرستان استقبال خوبی از این واحد تولیدی داشته و محصول خود را تحویل این واحد تولیدی داده اند اما یکی از مهمترین مشکلات موجود در منطقه حضور دلال هاست.
نجاهی تصریح کرد: میزان تولید پیله ابریشم در این منطقه بسیار خوب بوده بطوریکه به طور میانگین در هر جعبه پنج کیلوگرم پیله ابریشم تولید شده است اما تعداد دلال ها در بازار پررنگ بوده و آن ها هر کیلوگرم پیله ابریشم را حدود 78 تا 80 هزار تومان خریداری می کنند.
وی گفت: دلال ها جلوی درب منازل نوغان داران می روند و محصول را در منزل خریداری می کنند.
نجاهی در پاسخ به این سوال که چرا خرید پیله ابریشم توسط این واحد تولیدی در جلوی درب منزل صورت نمی گیرد؟ تاکید کرد: این واحد تولیدی هر کیلوگرم پیله تر را با قیمت 82 هزار تومان و دلال با قیمت 78 تا 80 هزار تومان خریداری می کند و از سوی دیگر بعد از گذشت چند ساعت از خرید پیله تر از وزن آن کاسته می شود در نتیجه صرفه اقتصادی وجود ندارد که خرید از درب منزل صورت گیرد.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر هزینه حمل و نقل نیز بالا می رود و به صلاح این واحد تولیدی تازه تاسیس نیست که این امر را انجام دهد.
نجاهی بیان کرد: علاوه بر آن این توان در این واحد تولیدی وجود دارد تا 30 تا 40 کیلوگرم نخ ابریشم در آنجا تولید طی روز تولید شود.
افزایش 30 درصدی برداشت پیله کرم ابریشم در رازوجرگلان
الله وردی خادمی مدیر جهاد کشاورزی رازوجرگلان از افزایش 30 درصدی برداشت پیله کرم ابریشم در این شهرستان خبر داد.
وی افزود: امسال یک هزار و 635 جعبه تخم نوغان بین نوغانداران شهرستان توزیع شد که از یک هزار و 157 جعبه برداشت پیله داشته ایم .
خادمی ادامه داد: امسال قیمت هر کیلوگرم پیله بین 70 تا 90 هزار تومان به فروش رسیده است .
خادمی همچنین درباره نمونه انتخاب شدن طرح توتستان روستای کلاته ابریشم به عنوان نمونه ملی نیز گفت: طرح توتستان روستای کلاته ابریشم که به صورت یک جا کشتی در 13 هکتار به صورت متراکم در سال 94 انجام شده است امسال برداشت و 20 جعبه در مجتمع موجود در این روستای و روستای بهار پرورش داده و 800 کیلوگرم پیله برداشت شد که از سوی دفتر ریاست جمهوری به عنوان نمونه کشوری انتخاب شد .
وی اظهار کرد: شهرستان رازوجرگلان دارای 60 هزار نفر جمعیت و 950 نوغاندار است که این شهرستان هر ساله رکورد تولید پیله را در استان دارند و جزوه پنج شهرستان برتر کشوری در تولید پیله کرم ابریشم است .
توسعه نوغانداری از برنامه های اقتصاد مقاومتی در راز و جرگلان و مانه و سملقان
علی مبارکی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه از چند سال گذشته به دنبال تکمیل زنجیره تولید نوغانداری در شهرستان راز و جرگلان بوده ایم، گفت: در همین راستا اقداماتی همچون ایجاد و توسعه توتستان ها، راه اندازی شرکت تعاونی در ارتباط با نوغان داری و ساخت واحد پیله خشک کنی و نخ ریسی ابریشم انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه نوغان داری در خراسان‌شمالی در شهرستان های راز و جرگلان و مانه و سملقان به عنوان یکی از برنامه‌های اقتصاد مقاومتی مطرح شده است، گفت: در این زمینه برنامه محرومیت زدایی در این شهرستان ها را در دستور کار خود قرار داده ایم.
مبارکی ادامه داد: تاامسال پیله ابریشم به صورت خام از این استان خارج و سپس در سایر شهرستان‌ها تبدیل به نخ ابریشم می‌شد و نخ ابریشمی برای تولید فرش ابریشمی دوباره وارد استان می‌شد.
وی اظهار کرد: علاوه بر آن در راز و جرگلان در راستای اجرای برنامه اقتصاد مقاومتی 50 هکتار توتستان در روستاهای کلاته ابریشم و کلاته بهار احداث شد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/154799/دلال-ها-شهر-ابریشم-را-قبضه-کرده-اند
بستن   چاپ