پیام خراسان
فضای فیزیکی مهمترین نیاز رکورد زننده مرزنشین پیله ابریشم
يکشنبه 26 خرداد 1398 - 12:09:16
ایسنا - اقتصادی - خراسان شمالی
پیام خراسان - 64 سال سن دارد و هر ساله با فرارسیدن اردیبهشت ماه به نوغانداری، شغل آبا و اجدادی خود می پردازد.
نوغانداری را از پدر و مادر خود فرا گرفته و هر سال تولید پیله ابریشم داشته است اما امسال، سالی متفاوت برای وی در تولید پیله ابریشم بوده بطوریکه توانست در منطقه مرزی راز و جرگلان رکورد تولید پیله ابریشم را بزند.
عاشر بیکه محمدی اهل روستای مرزی کرکولی که رکورد تولید پیله ابریشم در این شهرستان را امسال زد در گفت و گو با ایسنا، منطقه خراسان شمالی گفت: 64 سال سن دارد و امر نوغان داری را با کمک همسر، دو عروس و دختر خود انجام می دهد.
وی افزود: هر ساله تولید پیله ابریشم داشته ام و میزان تولید در هر جعبه حدود 50 کیلوگرم بوده اما امسال میزان تولید در هر جعبه به 57.5 کیلوگرم رسیده است.
محمدی یکی از علل افزایش میزان تولید را شرایط خیلی خوب آب و هوایی بیان کرد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر محلی که در آن امر نوغان داری انجام می شد بر روی یک تپه قرار داشت و آب و هوای خوب این منطقه نیز در این امر تاثیرگذار بوده است.
محمدی به حادثه تلخ جاری شدن سیلاب در روستای خود اشاره و اظهار کرد: برگ های درخت توت یکی از موارد بسیار مهم برای امر نوغانداری است به همین دلیل برای انجام این کار در سالیان گذشته اقدام به غرس تعداد زیادی درخت توت کردیم اما با جاری شدن سیلاب، جریان آب تعدادی از این درخت ها را با خود برد.
وی تصریح کرد: جاری شدن سیلاب همزمان با روزهای پایانی نوغانداری بود به همین علت مجبور شدیم تا برگ های توت مورد نیاز را از درخت های فامیل فراهم کنیم.
این تولیدکننده نمونه پیله ابریشم با اشاره به اینکه برای وی امکان خرید بیشتر از دو جعبه پیله ابریشم وجود ندارد، توضیح داد: برای پرورش هر جعبه به یک اتاق نیاز است این درحالیست که باید در اتاق جعبه هایی طبقه دار جانمایی شود تا بتوان کرم ها را پرورش داد.
وی افزود: در فصل نوغانداری مجبور هستیم تا اتاق های منزلمان را برای پرورش کرم ابریشم خالی کنیم که این امر سبب بروز مشکلات فراوانی طی 20 روز زمان نوغانداری می شود.
محمدی خاطرنشان کرد: به همین دلیل برای توسعه کار نوغانداری توسط این خانواده نیاز به گسترش فضای فیزیکی مناسب و بهداشتی است.
وی در ادامه گفت: درآمد نوغان داری امسال بسیار خوب بوده بطوریکه هر کیلوگرم پیله ابریشم کیلیویی 85 هزار تومان خریداری می شود، در گذشته پیله های ابریشم را تبدیل به نخ ابریشم می کردم و برای بافت فرش ابریشم استفاده می کردم و یا اینکه برای همین امر آن را به سایر افراد در بخش جرگلان می فروختم اما حال که سنم بالا رفته تمام پیله های ابریشم را می فروشم.
محمدی بیان کرد: تهیه روسری و پارچه های ابریشم از دیگر مواردی بود که در گذشته با پیله ابریشم انجام می شد.
گفتنی است عاشر بیکه محمدی در سال جاری موفق به تولید 115 کیلوگرم پیله ابریشم از دو جعبه تخم نوغان در شهرستان مرزی راز و جرگلان شد.
افزایش 30 درصدی برداشت پیله کرم ابریشم در راز و جرگلان
الله وردی خادمی مدیر جهاد کشاورزی رازوجرگلان از افزایش 30 درصدی برداشت پیله کرم ابریشم در این شهرستان خبر داد.
وی افزود: امسال یک هزار و 635 جعبه تخم نوغان بین نوغانداران شهرستان توزیع شد که از یک هزار و 157 جعبه برداشت پیله داشته‌ایم.
خادمی ادامه داد: امسال قیمت هر کیلوگرم پیله بین 70 تا 90 هزار تومان به فروش رسیده است.
خادمی همچنین درباره نمونه انتخاب شدن طرح توتستان روستای کلاته ابریشم به عنوان نمونه ملی نیز گفت: طرح توتستان روستای کلاته ابریشم که به صورت یک جا کشتی در 13 هکتار به صورت متراکم در سال 94 انجام شده است امسال برداشت و 20 جعبه در مجتمع موجود در این روستای و روستای بهار پرورش داده و 800 کیلوگرم پیله برداشت شد که از سوی دفتر ریاست جمهوری به عنوان نمونه کشوری انتخاب شد.
وی اظهار کرد: شهرستان رازوجرگلان دارای 60 هزار نفر جمعیت و 950 نوغاندار است که این شهرستان هر ساله رکورد تولید پیله را در استان دارند و جزوه پنج شهرستان برتر کشوری در تولید پیله کرم ابریشم است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/157994/فضای-فیزیکی-مهمترین-نیاز-رکورد-زننده-مرزنشین-پیله-ابریشم
بستن   چاپ