پیام خراسان
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد مطرح کرد؛
یک جایگزین خوب برای کنکور/ برنامه‌ای برای افزایش تعداد دانشجو نداریم
شنبه 15 تير 1398 - 09:38:00
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - رئیس دانشگاه فردوسی مشهد گفت: ممکن است در آینده پیشنهاد بدهند که هر دانشگاه در رشته‌های پرطرفدار امتحان ورودی برگزار کند و شاید این کار جایگزین خوبی برای کنکور باشد.
محمد کافی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا-‌منطقه خراسان، درخصوص حذف کنکور و با بیان اینکه کنکور سیستمی است که نواقص فراوانی دارد، تصریح کرد: ممکن است افرادی که در کنکور موفق نشدند انسان‌های بسیار مستعدی باشند. تمام تلاش یک داوطلب به سه تا چهار ساعت در یک جلسه بستگی دارد که ممکن است در آن روز تمرکز نداشته و کسالت داشته باشد. کنکور در بسیاری از کشورها سیستم پذیرفته شده‌ای است، ما نیز در حال حاضر راهی غیر از این نداریم و تاحدودی تجربه نشان داده که این سیستم کارآمد است. می‌توان راه‌های دیگری انتخاب کرد و اصلاحاتی انجام داد اما به صورت نسبی سیستم کارآمدی است.
وی خاطرنشان کرد: کنکور یا امتحان ورودی برای دانشگاه‌ها و رشته‌هایی که رقابت در آن‌ها زیاد بوده، لازم است، راهی غیر از این نداریم اما برای رشته‌هایی که داوطلب از تعداد صندلی‌های موجود کمتر است، عملا کنکور هیچ نقشی ایفا نمی‌کند.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص عدم استقبال از رشته‌های بدون کنکور در سال جاری، گفت: این امر به این دلیل است که اکثر خانواده‌ها و داوطلب‌ها به دنبال رشته‌های خاصی هستند که در آن‌ها رقابت بسیار شدید است. اگر در آن رشته‌ها موفق نشوند ممکن است به سمت رشته‌های بدون کنکور بیایند اما همه به دنبال این هستند و آرزو دارند در دانشگاه‌هایی در رشته‌های خاص پذیرفته شوند.
بجای کنکور، دانشگاه‌ها برای رشته‌های پرطرفدار آزمون برگزار کنند
وی افزود: به نظر من رقابت برای ورود به برخی از رشته‌های پرطرفدار در کوتاه‌مدت برطرف نخواهد شد. در هیچ دانشگاهی در دنیا نیز اینگونه نیست که در همه رشته‌ها به روی تمام افراد باز باشد، منتها آن‌ها مکانیزم‌های ورودی خاص خود را دارند. ممکن است در آینده پیشنهاد این باشد که هر دانشگاه در رشته‌های پرطرفدار امتحان ورودی برگزار کند و شاید این کار جایگزین خوبی برای کنکور باشد، یعنی کنکور تنها در رشته‌های خاصی که تعداد داوطلب‌ها بیشتر از صندلی‌ها است، برگزار شود.
کافی با بیان اینکه وزارت علوم تابع قوانین مصوب مجلس است، ادامه داد: ما در مورد حذف کنکور تکلیف داریم و عملا نیز این اقدام در حال رخ دادن است؛ به طور مثال در سال جاری85 درصد کدرشته‌ها بدون کنکور دانشجو می‌پذیرند. اگر کسی کنکور هم شرکت نکرده باشد، حتما در دانشگاه قبول می‌شود، بنابراین سیاست وزارت علوم در این جهت حذف کنکور است اما حتما باید برای رشته‌های پرطرفدار و خاص امتحان ورودی با نام کنکور یا نام مشابه آن برگزار شود.
برنامه‌ای برای افزایش تعداد دانشجو نداریم
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص سیاست‌های دانشگاه فردوسی برای افزایش دانشجو، عنوان کرد: ما سیاستی در جهت افزایش دانشجو در هیچ مقطعی نداریم. تمام تلاش ما در این مقطع زمانی این است که بتوانیم کیفیت آموزش خود را بهبود دهیم و مهارت‌افزایی بیشتری برای دانشجویان داشته باشیم زیرا اعتقاد داریم کمبود صندلی برای ورود دانشجویان نداریم اما نیاز داریم دانش‌آموختگانی با کیفیت تحویل جامعه دهیم، بنابراین دانشگاه فردوسی سیاست افزایش دانشجو در هیچ مقطعی ندارد و تنها روی کیفیت کار می‌کند.
وی اضافه کرد: ما به این نتیجه رسیدیم که کشور به لحاظ تعداد دانشجو به حد اشباع رسیده و تنها باید روی کیفیت کار کنیم. به دانشکده‌ها این اختیار را دادیم که اگر می‌خواهند یک رشته ناکارآمد و کم‌طرفدار را حذف کنند و یک رشته پرطرفدار را اضافه نمایند اما این به معنای افزایش دانشجو نیست و تنها ممکن است گرایش‌ها تغییر کند، مانند رشته‌هایی که بین رشته‌ای هستند. مثلا در رشته‌‌ای مانند هوش مصنوعی چندین تخصص نقش دارد.دهمچنین این رشته طرفدار دارد و دانشگاه را به آن سمت سوق دادیم. 
کافی در مورد اقدامات کیفیت بخشی در دانشگاه فردوسی خاطرنشان کرد: ما در روش تدریس خود در دانشگاه که دانشجو بنشیند و تنها استاد صحبت کند، تجدید نظر می‌کنیم. این طرح یک روش آموزش معکوس است یعنی به جای اینکه استاد در کلاس تدریس کرده و دانشجو در خانه مطالعه کند، دانشجو در خانه مطالعه می‌کند و بعد در کلاس با استاد و هم‌کلاسی‌های خود بحث و گفت‌و‌گو می‌نماید که این موضوع باعث می‌شود ذهن دانشجو خلاق‌تر شود و نوآوری داشته باشد. همچنین افزایش دروس عملی و ساعات کارورزی از دیگر اقدامات در حوزه کیفیت‌بخشی است. این مباحث در دانسگاه فردوسی به صورت جدی مطرح می‌شود.
دانش‌آموزان با بسیاری از رشته‌های خوب دانشگاه آشنا نیستند
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص فاصله بین ذهنیت دانش‌آموزان قبل کنکور و بعد دانشگاه، تصریح کرد: به نظر من این فاصله زیاد است. کاش این امکان وجود داشت که ما تمام دانش‌آموزان خود را قبل از ورود به دانشگاه حتی به صورت بازدید به دانشگاه می‌آوردیم تا فضای واقعی دانشگاه را مشاهده و با استادان صحبت می‌کردند.
وی افزود: من اعتقاد دارم که دانش‌آموزان با بسیاری از رشته‌های خوب آشنا نمی‌شوند، به همین دلیل است که علاقه و رغبتی به برخی رشته‌ها ندارند وگرنه رشته‌هایی وجود دارد که اکنون زمینه اشتغال برای آن فراهم بوده و تاثیر اجتماعی‌ آنها نیز زیاد است، بنابراین دانش‌آموزان باید قبل از ورود به دانشگاه ارتباطشان با محیط دانشگاه چه به صورت فیزیکی و چه به صورت بازدید از سایت‌ها و برنامه‌های دانشگاه‌ها افزایش یابد.
خطاب به داوطلبان کنکور، اظهار کرد: اولین سوالی که هر کدام از شماباید از خود بپرسید این است که من چرا تا این میزان تلاش می‌کنم و چرا قصد دارم وارد دانشگاه شوم؟
دانشجو شدن به معنای بریدن از سایر نیازها نیست
وی افزود: ما با ورود به دانشگاه به دانش و مهارتی مجهز می‌شویم تا بتوانیم نقش‌آفرینی بیشتری در جامعه داشته باشیم و برای اداره بهتر جامعه خدمت بیشتری کنیم، بنابراین اولین نکته این است که وجود ما بسیار مهم بوده و ما باید به سلامتی، تعادل روانی، ورزش و ارتباطات اجتماعی خود فکر کنیم. درس خواندن و دانشجو شدن به معنای بریدن از سایر نیازهای یک فرد متعادل نیست.
کافی ادامه داد: انتظار و خواهش من این است که بچه‌های ما صرف نظر از اینکه در گذشته چه کاری انجام دادند، به صورت طبیعی در کنار تلاش‌های خود، به ارکان و نیازهای دیگر زندگی خود به صورت بسیار جدی بپردازند که اگر چنین کاری انجام دهند، نتیجه مطلوب‌تری خواهند گرفت.
سرآمد رشته خود شوید
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد گفت: ممکن است در ذهن والدین، بستگان و دوستان شما این باشد که حتما باید در یک رشته و دانشگاه خاص پذیرفته شوید. اگر این اتفاق رخ داد که بسیار خوب است و شما و اطرافیانتان خوشحال خواهید شد اما اگر این اتفاق به دلیل رقابت بسیار شدید در برخی از رشته‌ها و دانشگاه‌ها رخ نداد، دنیا به آخر نرسیده است. همه می‌دانیم کشور ما تنها به یک تخصص و رشته تخصصی خاص نیاز ندارد، بلکه به مجموعه‌ای از تخصص‌ها نیاز دارد.
وی اضافه کرد: این مهم است که فرد در رشته پذیرفته شده سرآمد باشد، قبولی در یک رشته بخشی از موفقیت بوده، موفقیت بزرگ‌تر این است که در رشته قبول شده سرآمد باشد. سرآمدان در یک رشته قطعا موفق‌ترین افراد جامعه هستند.
استاندارد اغلب موسسات آموزش عالی استانداردهایی در سطح جهانی‌ست
کافی با بیان اینکه اکنون در دانشگاه برای همه جوانان صندلی وجود دارد، عنوان کرد: تنها تفاوت در رشته و دانشگاه مورد نظر است. در حوزه تحصیلات کارشناسی استانداردهای اکثر موسسات آموزشی ما استانداردهایی خوب و مطرح در سطح جهانی است، بنابراین نباید خودمان را چندان به زحمت بیندازیم و تصور کنیم اگر در یک دانشگاه خاص پذیرفته شویم، بسیار موفق هستیم. 
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه دوره دانشجویی دوره‌ای بوده که بخش زیادی از موفقیت مرهون تلاش‌های شخصی دانشجو است، بیان کرد: در دوران دانشجویی، فرد دیگر دانش‌آموز نیست که بخواهد دانش را از کسی فرا بگیرد، بلکه باید جوینده دانش باشد، بنابراین در دوره کارشناسی بیش از دانشگاه و استاد، خود دانشجو نقش اصلی را به عهده دارد. پذیرفته شدن در یک رشته مرحله بسیار مهمی بوده اما مهم‌تر این است که دانشجویان تصور نکنند با ورود به دانشگاه مشکل حل شده، بلکه دوره جدیدی از تلاش فرا رسیده که باید با همین انرژی و اراده‌ای که در کنکور شرکت کردند، از این به بعد نیز برای کسب دانش و مهارت فعالیت کنند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/161725/یک-جایگزین-خوب-برای-کنکور--برنامه‌ای-برای-افزایش-تعداد-دانشجو-نداریم
بستن   چاپ