پیام خراسان
دامداران و کشاورزان قشر آسیب پذیر در بیماری‌های مشترک میان انسان و دام
سه شنبه 18 تير 1398 - 16:06:40
ایسنا - علمی - خراسان شمالی
پیام خراسان - سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: قصابان، سلاخان، چوبداران، کارکنان کشتارگاه‌ها و کشاورزان اقشار آسیب‌پذیر جامعه در برابر بیماری‌های مشترک میان انسان و دام هستند.
به گزارش ایسنا، منطقه خراسان شمالی، به نقل از پایگاه خبری وب‌دا، دکتر افشین دلشاد اظهار کرد: بیماری مشترک انسان و حیوان یا زئونوز ( Zoonosis ) به بیماری‌ گفته می‌شود که بین حیوانات مهره‌دار و انسان قابل انتقال هستند.
وی ادامه داد: این واژه به‌طور اختصاصی برای بیماری‌هایی که از دیگر گونه‌های حیوانات منشاء می‌گیرند و به انسان منتقل می‌شوند، به کار می‌رود.
وی با بیان اینکه منشاء این بیماری‌ها ممکن است جانوران اهلی یا وحشی، باشند، اضافه کرد: در یک بررسی روشن شد که از میان 1415 عامل بیماری‌زا برای انسان، 61 درصد زئونوز هستند.
دکتر دلشاد ادامه داد: زئونوزها را می‌توان بر اساس نوع عامل بیماری‌زا به انگل‌ها، تک یاخته‌ها، کرم‌ها، قارچ‌ها، باکتری‌ها و ویروس‌ها دسته بندی کرد.
وی مهم‌ترین بیماری‌های مشترک میان انسان و حیوانات را سیاه زخم، تب مالت (بروسلوز)، تب خون‌ریزی دهنده کنگو-کریمه ( CCHF )، سالک (لیشمانیوز)، لپتوسپیروز و حیوان گزیدگی عنوان کرد و یادآور شد: این بیماری ها عامل انتقال بیماری هاری می‌شود.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گروه‌های در معرض خطر این بیماری‌ها را افرادی نظیر قصابان، سلاخان، چوبداران، کارکنان کشتارگاه ها، کشاورزان و در نهایت عموم مردم جامعه به علت تماس و مصرف فرآوردهای دامی ذکر کرد.
دکتر دلشاد در مورد بیماری هاری اظهار کرد: هاری بیماری ویروسی خطرناک و کشنده ای است که در اثر گزش یا خراش توسط حیوانات وحشی و اهلی ایجاد می شود.
وی راه‌های انتقال را گزش توسط حیوان هار و از راه پوست، خراش‌های پوستی از طریق لیسیدن مخاط لب – چشم و بینی انسان توسط حیوان هار و غیره دانست.
وی در مورد پیشگیری از هاری توضیح داد: خودداری از نگهداری سگ و گربه در منزل و در صورت نگهداری قلاده زدن و واکسیناسیون آنها علیه هاری، جلوگیری از تردد سگ های صاحب دار در معابر عمومی، جلوگیری از نزدیک شدن کودکان به سگ‌های ولگرد، اتلاف سگ های ولگرد، جمع آوری و دفن بهداشتی زباله، ایمن سازی و واکسیناسیون افراد در معرض خطر و توجه خاص به گاز گرفتگی حیوانات از راه‌های پیشگیری است.
دکتر دلشاد توصیه کرد: در صورت حیوان گزیدگی شستشوی زخم با آب صابون به مدت 15تا 20 دقیقه و مراجعه به واحدهای مبارزه با هاری مستقر در مراکز بهداشت شهرستان ها در هر ساعت شبانه روز جهت انجام واکسیناسیون الزامی است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/162230/دامداران-و-کشاورزان-قشر-آسیب-پذیر-در-بیماری‌های-مشترک-میان-انسان-و-دام
بستن   چاپ