پیام خراسان
معلولان چگونه خودکفا می‌شوند؟
سه شنبه 25 تير 1398 - 12:58:04
پیام خراسان - در سال ‌های اخیر بهزیستی توانسته با اقداماتی از جمله ارائه خدمات پزشکی، تامین وسایل مورد نیاز معلولان و فراهم کردن زمینه اشتغال آنان، گامی در راستای خودکفایی آنان بردارد.
به گزارش ایسنا منطقه خراسان جنوبی، معلولان باید فرصت یابند تا استعدادهای خلاق هنری و فکری خود را رشد داده و آن را نه تنها برای منافع خود، بلکه برای غنی سازی جامعه به کار گیرند، به این منظور باید دسترسی آن‌ها برای مشارکت در فعالیت‌های فرهنگی تضمین شود.
از شمار این اقدامات نیز می‌توان تهیه وسایل کمک ارتباطی برای ناشنوایان، منابع و مطالب علمی به خط بریل یا نوارهای صوتی برای اشخاصی که دچار اختلالات بینایی در سطوح مختلف هستند، کمک به آنان برای راه اندازی کسب و کار، مناسب‌سازی شهرها و خواندنی‌هایی که از لحاظ کمی و کیفی باتوان و استعداد افراد کم توان ذهنی مناسب باشد را نام برد.
معلولان می‌توانند خودکفا باشند، آنان این قدرت را دارند که روی پای خود بایستند و برای خود درآمدی داشته باشند.
معلولان می‌توانند با توان و پشتکار و فکر خود، کار و کسبی راه اندازی کرده تا در آینده سربار جامعه نباشند و خود یک کارآفرین نمونه شوند.
بهزیستی در سال‌های اخیر با اعطای وام به معلولان، در واقع یاریگر اشتغال معلولین شده است، اما دولت می‌تواند شرایطی را فراهم کند که معلولین نمایشگاه‌هایی را به صورت دائمی یا فصلی در سطح هرشهر راه اندازی کنند و دست سازه‌های خود را بفروشند.
اخذ هزینه کمتر از معلولان برای حضور در این نمایشگاه‌ها و اجازه حضور به آنان برای ارائه توانمندی خود، گامی مهم برای دوری آنان از بیکاری و افسردگی است.
اگر معلولان کار داشته باشند راحت تر از قبل در جامعه ظاهر خواهند شد و زمانی که می‌بینند مردم از دست سازه‌های آنان استقبال می‌کنند، قطعا انگیزه بیشتری پیدا کرده و سعی خواهند کرد که تولیدات بیشتری داشته باشند.
پا گرفتن یک کارگاه تولیدی، نیازمند حمایت مردم و مسئولان و نیز پشتکار معلولان است که هرکدام از اینها مانند دانه‌های زنجیر به یکدیگر وصل هستند.
ارائه مستمری به 4339 معلول
جمیله رضازاده، معاون توانبخشی بهزیستی خراسان جنوبی به ایسنا گفت: در حال حاضر 4339 نفر از معلولان و 552 نفر از بیماران اعصاب و روان خراسان‌جنوبی مستمری دریافت می‌کنند.
وی با اشاره به خدمات ارائه شده به معلولان، افزود: آموزش و توانبخشی روزانه از جمله این خدمات است که این مرکز به منظور ارتقاء سطح استقلال و مشارکت اجتماعی توانخواهـان و معلولان جسمی- حرکتی و ضایعه نخاعی و با هدف پیشگیری از پیشرفت ناتوانایی‌های آنان خدمات مراقبتی، بهداشتی، درمانی، توانبخشی و حمایتی ارائه می‌کند.
معاون توانبخشی بهزیستی خراسان جنوبی بیان کرد: این توانخواهان به صورت روزانـه عـلاوه بر دریافـت خدمـات اجتماعی، توانبخشـی و درمانـی، در فعالیت‌های هنری، کلاس‌های ورزشی و سایر آمـوزش‌های حـرفه‌ای متناسب با سطح آسیب نیز شرکت می‌کنند.
رضازاده ادامه داد: مرکز توانبخشی و نگهداری شبانه‌روزی، به توانخواهانی که با علل اکتسابی یا مادرزادی دچار معلولیت‌های جسمی حرکتی بسیار شدید، وابسته به تخت شده‌اند و همچنین معلولان ضایعه نخاعی و بیماران مبتلا به MS که هر کدام به نوعی دچار محدودیت‌های حرکتی شده‌اند، به صورت نگهداری شبانه روزی ارائه خدمت می‌کند.
وی افزود: این توانخواهان علاوه بر خدمات نگهداری، به تناسب توانمندی خود از خدمات توانبخشی و سایر خدمات ارائه شده در مرکز روزانه این آسایشگاه نیز برخوردار می ‌شوند.
معاون توانبخشی بهزیستی خراسان جنوبی با اشاره به توانبخشی و مراقبت در منزل، افزود: این مورد مربوط به ارائه خدمات مراقبتی، بهداشتی، درمانی، توانبخشی و حمایتی به معلولان جسمی حرکتی (بیماران ضایعه نخاعی، MS ، سکته مغـزی و فلج مغزی مادرزادی است که قادر به مراجعه به مرکز نیستند.
رضازاده بیان کرد: در این گونه موارد تیم توانبخشی به صورت فردی یا گروهی بـه منظور مداخله مـؤثر و ارائه خدمات در زمینه‌های پزشکی، پرستاری، توانبخشی، آموزشی، اجتماعی و روانشناسی به منزل توانخـواه مراجعه می‌کنند.

مروری بر وظایف بهزیستی
علی عرب‌نژاد، مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی نیز به ایسنا با اشاره به اصلی‌ترین وظایف سازمان بهزیستی، گفت: پیشگیری از معلولیت‌ها، پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی از جمله طلاق، خودکشی و کودک‌آزاری، ارائه خدمات مشاوره‌ای روان‌شناختی به جامعه، آموزش مهارت‌های زندگی (فردی و اجتماعی) ،پیشگیری از اعتیاد به موادمخدر و درمان و بازتوانی معتادان از وظایف بهزیستی است.
وی افزود: ارائه خدمات تخصصی به منظور کاهش آسیب ناشی از اعتیاد، حمایت از معتادان بهبودیافته و توانمند سازی آن‌ها، تحت‌پوشش قراردادن گروه‌های هدف از نظر بیمه خدمات درمانی، تأمین موجبات و تشویق جلب مشارکت‌ها و فعالیت گروه‌های داوطلب و مؤسسات غیردولتی و صدور پروانه فعالیت برای متقـاضیان تأسـیس مهدکودک، شیرخوارگاه، خانه کودکان بی‌سرپرست، مرکز نگهداری کودکان خیابانی، خانه سـلامت دخــتران و زنان، کلینـیک مـددکاری اجتماعی، اورژانـس‌ خدمات اجتماعی، مرکز مشاوره اجتمـاعی، مرکز مشاوره ژنتیک، مرکز توانبخشی روزانه معلولان، سالمندان و بیماران روانی مزمن، مراکز توانبخشی و نگـهداری شبانه‌روزی معلولان و سالمـندان، مرکز توانـبخـشی و درمانی شبـانه‌روزی بیماران روانی مزمن، مرکز درمانـی و بازتــوانی معتـادان، مرکز حرفه‌آموزی معلولان و نظارت بر فعالیت آن‌ها از جمله دیگر وظایف است.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی بیان کرد: طرح توانمندسازی معلولان و سالمندان با هدف افزایش کیفیت زندگی معلولان و سالمندان و ارتقاء توانایی افراد دارای معلولیت از طریق آموزش مهارت‌های زندگی، ارتقاء عملکرد زندگی روزمره و افزایش سطح استقلال فردی و همچنین رعایت عدالت و تسهیل دسترسی به منابع و فرصت‏های اجتماعی اجرا می‌شود.
عرب نژاد با بیان اینکه این طرح شامل طرح‌های توانمندسازی سالمندان و افراد دارای آسیب نخاعی، شنوایی، بینایی است، افزود: تعداد افراد تحت پوشش طرح از 1477 نفر در سال 94 به 1680 نفر در سال 97 افزایش یافته است.
وی ادامه داد: برنامه توانبخشی مبتنی بر جامعه شهری که از سال 97 آغاز شده، امکان مشارکت فعال تمامی بخش‏های جامعه اعم از گروه‏های داوطلب خودیار، انجمن‏های غیردولتی و شوراهای محلی را در توانمندسازی معلولان و خانواده‏های آنان فراهم ساخته است.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی اظهار کرد: در این برنامه تلاش می‏شود تا افراد معلول همانند سایر آحاد جامعه به نیازهای فردی و اجتماعی خویش دست یابند و خدمات مورد نیاز خود را در زمینه آموزش، توانبخشی حرفه‏ای و اجتماعی، اشتغال، وسایل کمک توانبخشی و ... دریافت کنند.
عرب نژاد با بیان اینکه توانبخشی مبتنی برجامعه در دو سطح روستایی و شهری انجام می‌شود، تصریح کرد: در توانبخشی مبتنی بر جامعه شهری نقاط محروم و حاشیه شهرها مورد توجه قرار دارند .
وی خاطرنشان کرد: برنامه دسترس پذیری و مناسب سازی محیط زندگی و خودرو افراد دارای معلولیت از طریق مناسب سازی خدمات و امکانات مورد نیاز افراد دارای معلولیت، شرایط زندگی مستقل و توانمندسازی آنان را فراهم می کند.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی اظهار کرد: این افراد با اصلاحات محیطی قادر خواهند بود، نقش‌های زندگی خود را همانند دیگر اعضاء خانواده انجام دهند و تسریع در تردد، استفاده از وسایل حمل و نقل شخصی برای بسیاری از افراد دارای معلولیت با مناسب سازی وسایل نقلیه و مشارکت شرکت‌های خودرو ساز داخلی از طریق این برنامه امکانپذیر می ‌شود.
عرب نژاد با اشاره به تأمین و واگذاری وسایل کمک توانبخشی، اندام مصنوعی (ارتز و پروتز) و وسایل بهداشتی، تصریح کرد: به منظور دستیابی به سطح سلامت مطلوب، بهره‏مندی از تساوی فرصت‏ها، حضور فعال و مؤثر در خانواده و اجتماع و تبدیل توانمندی‏های بالقوه به مهارت‏های بالفعل، به کارگیری وسایل کمک توانبخشی (ویلچر، عصا، واکر، سمعک، وسایل کمک بینایی و .....)، اندام های مصنوعی و وسایل بهداشتی به ویژه برای افراد ضایعه نخاعی امری ضروری است.
‏وی افزود: بهره مندی فرد معلول از وسایل کمک توانبخشی و اندام‌های مصنوعی زمینه لازم را برای مشارکت وی در فعالیت‏های اجتماعی و دست‏یابی به استقلال فردی و اجتماعی، تساوی فرصت‏ها، پیشگیری از تشدید عوارض ناشی از معلولیت و ارتقاء سطح بهداشت روانی فراهم می‏کند.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با اشاره به اشتغال حمایت شده معلولین، افزود: توانبخشی حرفه‏ای، فرآیندی است که فرد مبتلا به ناتوانی و معلولیت را به منظور تأمین شغل بی‏خطر و ایمن، پایدار با قابلیت توسعه و پیشرفت توانا ساخته و آماده می ‌کند .
عرب نژاد با بیان اینکه در این فرآیند نسبت به تعیین ظرفیت کاری و عملکردی فرد واجد شرایط کار، پیشنهاد شغل و حرفه مناسب به فرد و بهره‏مند کردن وی از سیستم‏های حمایت شغلی، اقدام می‌شود، تصریح کرد: یکی از روش‌های اشتغال کارگاه‌های تولیدی حمایتی است که در این کارگاه‌ها ضمن تکمیل مهارت معلولین آموزش‏دیده با هدف اشتغال، آن دسته از افراد دارای ناتوانی فاقد شرایط اشتغال در بازار کار به کار گرفته می‌شوند.
وی با اشاره به فعالیت خانه‌های کوچک معلولان ذهنی، افزود: افراد معلول باید از حق زندگی مستقل و حضور در جامعه با شرایط برابر، نسبت به سایرین بهره مند باشند و اتخاذ تدابیر مناسب و موثر برای تسهیل بهره مندی افراد دارای معلولیت از این حق و حضور و مشارکت کامل آنان در جامعه از ماموریت‌های سازمان بهزیستی تعریف شده است.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی بیان کرد: بخش اعظم یادگیری در سنین زیر پنج سال اتفاق می‌افتد و نیز یادگیری مفاهیم در محیطی صورت می‌پذیرد که غنی از محرک‌های رشدی باشد تا فرد بتواند از این محرک‌ها در راستای پاسخگویی مناسب بهره مند شود .
عرب نژاد یادآور شد: در خانه‌های کوچک تلاش می‌شود تا فضای زندگی در درون خانواده برای افراد با اختلالات هوشی- رشدی خفیف بی‌سرپرست و یا فاقد سرپرست موثر فراهم شود.
گزارش از امیرحسین صادقپور‌
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/162911/معلولان-چگونه-خودکفا-می‌شوند؟
بستن   چاپ