پیام خراسان
رئیس کمیسیون شهرسازی و عمران شورای شهر مشهد:
٨7 هزار هکتار از اراضی شهر بلاتکلیف است/آنچه ایراد دارد "بدشهرنشینی" است
يکشنبه 13 مرداد 1398 - 09:07:20
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
پیام خراسان - رئیس کمیسیون شهرسازی و عمران شورای شهر مشهد گفت: به دلیل نبود طرح جامع با زمین‌ها به‌صورت موردی و با تشخیص‌های فردی برخورد می‌شود که منجر شده 87 هزار هکتار از زمین‌های ما فاقد سند باشد.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، محمدهادی مهدی‌نیا امروز در همایش بررسی آسیب‌ها و نقش مشارکتی دستگاه‌های متولی در صیانت از حریم کلانشهر مشهد که در تالار شورای شهر برگزار شد، اظهار کرد: براساس طرح جامع سوم شهر مشهد، حریم شهر تقریبا سه برابر می‌شود، درواقع حدود 87 هزار هکتار محدوده شهری به همراه افزوده شدن 35 هزار هکتار شهرک قرقی و توس به شهر مشهد اضافه خواهد شد.
وی افزود: گفتنی است که چهار درصد جمعیت کشور در شهر مشهد و حریم آن زندگی می‌کنند. نرخ رشد در مشهد 1.7 است. تراکم جمعیتی شهر حدود 90 نفر در هکتار است که این میزان، جزو دسته‌بندی‌های پر تراکم در حوزه شهری نیست. 
مهدی‌نیا ادامه داد: براساس قانون و ماده 99 وظیفه شهرداری‌ها در رابطه با حیطه حریم شهر، حفاظت از اراضی پیرامون شهری جهت ذخیره برای آینده است. گفتنی است که این قانون مربوط به دهه 50 است؛ چراکه پیش‌بینی می‌شده شهرها رشد می‌کنند و نیاز به فضا برای رشد افقی شهرهاست. این درحالیست که امروز رشد شهرها و آینده آن معنی ندارد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و عمران شورای شهر مشهد با بیان اینکه رویکرد طرح جامع سوم توسعه، درون‌زاست گفت: این طرح در اراضی درون شهر به‌شکلی برنامه‌ریزی شده ایجاد شده و در ان به این موضوع توجه شده که نیاز به توسعه افقی شهر نیست. نکته مهم این است عملکرد دستگاه‌ها در رابطه با موضوع حریم، مثبت و نتیجه‌بخش نخواهد بود مگر اینکه هماهنگی حداکثری تحت محوریت واحدی اتفاق بیفتد. 
وی تشریح کرد: در رابطه با موضوع حریم شهر مشهد باید عملکرد گذشته خود را در طول 50 سال مورد بررسی قرار داد. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، عملکرد مثبتی در این زمینه وجود نداشته است؛ بنابراین امروز به‌دلیل وجود چالش‌های بسیار زیاد موجود باید این مشکل را دریابیم. 
مهدی‌نیا با بیان اینکه بازگشت افراد از شهر به روستا نوعی آرزواندیشی است؛ چراکه 40 سال است درتلاشیم تا این اتفاق صورت بگیرد، اما نتیجه‌ای به همراه نداشته است، گفت: درواقع گسترش شهرنشینی، جریانی جهانی است. برای نمونه کشور استرالیا دارای 90 درصد شهرنشین بوده و تنها 9 درصد آن روستانشین است با این وجود صادرکننده گوشت در جهان است. در کشور آمریکا نیز 82 درصد شهرنشین هستند، اما بزرگترین تولیدکننده گندم دنیا است.
این عضو شورای شهر بیان کرد: باید توجه داشت که به صرف بازگشت افراد از شهر به روستا، کشاورزی رونق نخواهد یافت. آنچه که ایراد دارد بدشهرنشینی و حاشیه‌نشینی است، درواقع نفس شهرنشینی بد نیست. امروز آمارها نشان می‌دهد ضریب اشتغال کشاورزی کاهش داشته؛ چراکه ماشین‌آلات افزایش پیدا کرده است. 
وی توضیح داد: ما در بحث مواجهه با حریم بایستی نکته‌ای اساسی را در نظر داشته باشیم، شهرهای ایران ظرف مدت 2000 سال گذشته در مناطقی شکل گرفتند که مستعدترین زمین‌های کشاورزی را دارا بوده است. زمانی که توسعه شهرنشینی در قرن اخیر اتفاق افتاد، شهرها به صورت افقی رشد پیدا کردند و زمین‌های کشاورزی مستعد بلعیده شد. امروز پرسش این است که مواجهه ما با این روند توسعه باید چگونه باشد؟ 
مهدی‌نیا با اشاره به مشکلات شهرداری‌ در حریم بیان کرد: طرح جامع شهر مشهد در سال 93 در استان تصویب و در سال 95 ابلاغ شده است. پس از آنکه شورای عالی شهرسازی به این طرح ایراد گرفت سه مشکل درباره آن بیان کرد: نبود سند پهنه‌بندی حریم، نبود سند بلندمرتبه‌سازی و دچار نقصان بودن تراز مالی فیزیکی طرح جامع. گفتنی است که با گذشت سه سال هنوز این مشکل حل نشده و 87 هزار هکتار اراضی شهر بلاتکلیف است.
این عضو شورای شهر افزود: درواقع به‌دلیل نبود این طرح جامع با زمین‌ها به‌صورت موردی و با تشخیص‌های فردی برخورد می‌شود. 87 هزار هکتار از زمین‌های ما فاقد سند است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/168277/٨7-هزار-هکتار-از-اراضی-شهر-بلاتکلیف-است-آنچه-ایراد-دارد-"بدشهرنشینی"-است
بستن   چاپ