پیام خراسان
راه حل‌های هوشمندانه برای پارک خودرو در شهر
سه شنبه 22 مرداد 1398 - 11:49:28
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
پیام خراسان - در لندن هر خودروسوار به طور میانگین سالانه چهار روز یا 91 ساعت صرف یافتن جای پارک مناسب می‌کند. ساکنان این کشور هر سال با خودروهایشان سفرهای بسیاری می‌کنند و در بیش از 57 درصد از این سفرها مجبورند دنبال جای پارک بگردند. به این ترتیب، جست‌وجو برای راهکارهای خلاقانه پارک خودرو واقعا مهم است.
فناوری باز هم به کمک انسان‌ها می‌آید
در لیون فرانسه از رباتی به اسم استن برای پارک خودروها استفاده می‌شود. استن توسط شرکت استنلی رباتیکز ساخته شده و وسایل نقلیه شما را تحویل می‌گیرد و در محل مناسب پارک می‌کند. اعتماد مردم به یک ربات پارکینگی مسئله‌ای است که با گذشت زمان حل می‌شود.
اپلیکیشن‌های پارکینگی متنوعی مثل PayByPhone, Park Right, RingGo, Parkopedia وجود دارد که به کاربران امکان می‌دهد هزینه پارک خودرو را اینترنتی پرداخت و زمان ماندن در پارکینگ را به روزرسانی کنند. برخی از این اپلیکیشن‌ها محل پارکینگ‌های در مسیر و خارج از مسیر را به رانندگان نشان می‌دهند و برخی، آن‌ها را به سمت بهترین جای پارک در خیابان هدایت می‌کنند. 
از فناوری‌های مبتنی بر حسگر تا نسل جدید برنامه‌ریزی شهرهای هوشمند؛ از اینترنت اشیا که به کمک شهرهای هوشمند آمده تا سیستم‌های اطلاعاتی که افراد را به سمت جای پارک مناسب هدایت می‌کند؛ همه فناوری‌هایی هستند که کم‌کم در شهرهای بزرگ جا باز می‌کنند. اما جالب اینجاست که در بیشتر موارد، نوآوری چندان کاری به خود پارکینگ‌ها ندارد و بیشتر مربوط به ارائه اطلاعات به طراحان و برنامه‌ریزان شهری و آنهایی است که از تسهیلات شهر استفاده می‌کنند.
هوشمندی اینترنت اشیا در عمل حاصل مجموعه اطلاعاتی است که به کمک دوربین‌ها و حسگرها فراهم شده و برای برنامه‌ریزی بهتر در آینده به خدمت گرفته می‌شود. این اطلاعات به طور لحظه ای در اختیار رانندگان قرار می‌گیرد تا به آن‌ها نشان دهد کجا می‌توانند پارک کنند.
پارکینگ‌های سبز
تمایل به حفظ محیط زیست، بر پارکینگ‌ها نیز همچون دیگر بخش‌های انرژی اثر گذاشته است. در نتیجه پارکینگ‌های سبز یا پارکینگ‌هایی که با آگاهی از وضعیت جهان و مسئولیت‌پذیری در قبال آن ساخته می‌شوند، رو به گسترش‌اند. رزرو جای پارک در مراکز شهری، الویت دادن به خودروهای الکتریکی یا هیبریدی که کمتر آلودگی ایجاد می‌کنند و پرداخت از طریق اپلیکیشن‌های موبایلی باعث می‌شود خودروها سریع‌تر حرکت کرده، از ازدحام خودداری و در نتیجه هوا را کمتر آلوده کنند.
چرا پارکینگ چندطبقه به کار شهرهای هوشمند می‌آید؟
تقاضا برای خودروها هر سال 1.5 درصد افزایش می‌یابد و این یعنی فضایی که به جاده‌ها اختصاص می‌یابد ارزش افزوده پیدامی‌کند و پارکینگ‌های کنار جاده‌ای دیگر از نظر مالی به‌صرفه نیست، چرا که ازدحام و آلودگی زیادی ایجاد می‌کند. بنابراین برنامه‌ریزان شهری به سمت پارکینگ‌های چندطبقه گام برمی‌دارند.
اگر تاکنون در هند رانندگی کرده باشید، درک می‌کنید که در این کشور، این فناوری هوشمندانه در زمینه پارک خودرو حرف اول را می‌زند. معمولا اختراع از ضرورت نشات می‌گیرد و جاده‌های شلوغ هند استفاده از پارکینگ‌های طبقاتی را به امری اجتناب‌ناپذیر تبدیل کرده است. این پارکینگ‌ها، مجهز به حسگر، علائم راهنمایی و بالابر هستند.
فناوری کافی نیست
از آنجایی که هر جای پارک معمولی، بیشتر از اندازه یک خودرو به فضا نیاز دارد، راه‌ حل‌هایی همچون پارکینگ چند طبقه و استفاده هرچه بیشتراز فناوری مشکل افزایش تقاضا برای جای پارک را به طور کامل حل نمی‌کند. در بسیاری موارد می‌توان برای اتخاذ سیاست‌های درست، گام های بلندتری برداشت. یک راه حل، کاهش استفاده از خودرو در مراکز شهری است.
دونالد شاپ، نویسنده کتاب «هزینه هنگفت پارکینگ‌های رایگان » به رئیس پارکینگ‌ها مشهور است. از نظر او نوآوری‌های زیادی وجود دارد که شهرها می‌توانند با استفاده از آن‌ها، مشکل پارکینگ را حل کنند:
پرداخت با پلیت ( نوعی فناوری)
بسیاری از شهرهای بزرگ به جای پارک‌مترهای تکی به دستگاه های پلیت رو آورده‌اند. پیتزبورگ در سال 2012 پلیت‌مترها را در سراسر شهر نصب کرد. راننده‌ها نمره پلیت را به این کیوسک‌ها وارد می‌کنند و سپس به صورت نقدی یا کارت اعتباری هزینه پارک خودرو را می‌پردازند و بعد به راهشان ادامه می‌دهند. فناوری پرداخت با پلیت، خصوصا در ترکیب با اپلیکیشن‌های موبایلی، پرداخت را بسیار ساده‌تر می‌کند و به شهرداری‌ها امکان می‌دهد تخفیف‌ها یا جریمه‌های ویژه‌ای برای برخی رانندگان اعمال کنند.
جریمه بر آلودگی
شهرداری مادرید برای تشویق مردم به استفاده از خودروهای پاک و بهبود کیفیت هوا، هزینه پارکینگ را با توجه به تاثیر هر خودرو بر محیط‌ زیست تعیین می‌کند. جریمه جدید از طریق فناوری پلیت اعمال می‌شود. شماره هر راننده سال ساخت و مدل خودرو را به سیستم شهری می‌گوید و سیستم بر اساس میزان آلاینده بودن هر خودرو، مبلغی برای پارک خودرو تعیین می‌کند. خودروهای هیبریدی، برقی و خودروهایی که مصرف سوخت بهینه دارند تا بیش از 20 درصد تخفیف می‌گیرند و پرمصرف‌ها تا بیش از 20 درصد جریمه می‌شوند.
به گفته رییس بخش پایداری شهر مادرید «به نظر ما منصفانه است که خودروهای آلاینده، پول بیشتری به شهر بپردازند و آنهایی که از خودروهای کارآمدتر استفاده می کنند، پاداش بگیرند».
تعیین هزینه پارکینگ بر اساس طول خودرو
جای پارک یک دارایی محدود در امتداد خیابان‌ است و همه خودروها فضای یکسانی اشغال نمی‌کنند. به‌ علاوه خودروهای کوتاه‌تر معمولا کم‌مصرف‌تر هم هستند. شاپ چارچوبی اساسی برای جریمه بر اساس طول خودروها ارائه کرده که از 56 درصد تخفیف برای خودروهای کوچک تا تخفیف صفر برای یک رولز رویس متفاوت است. او می‌نویسد « بیشتر افرادی که از پس خرید یک خودروی بلندتر برمی‌آیند احتمالا می‌توانند برای پارک آن پول بیشتری هم بپردازند.»
نرخ مخصوص برای ساکنان محلی
در میامی بیچ، ساکنان محلی نسبت به غیرساکنان یا گردشگران هزینه کمتری برای پارک خودروهایشان می پردازند که به ترتیب شامل 1 و 1.75 دلار به ازا هر ساعت پارک است. شاید در نگاه اول این پرداخت‌ها که باز هم با کمک فناوری کیوسک پلیت اعمال می‌شوند، غیرمنصفانه به نظر برسد. اما شاپ آن را منصفانه می‌داند به این دلیل که ساکنان محلی بر خلاف بازدیدکننده‌ها و گردشگران برای نگهداری خیابان‌ها و ارتقا خدمات پارکینگ، مالیات می‌پردازند. به‌علاوه، این سیستم مردم را ترغیب می‌کند از محل‌های نزدیک به خود خرید کنند که به سهم خود، رانندگی و ازدحام در خیابان‌های شهر را کاهش می‌دهد.
خودرو را از عقب پارک کنید
یکی از مناقشات بامزه مربوط به پارکینگ‌های زاویه‌داری‌ست که برای ورود خودرو از عقب- یا جلو- طراحی شده‌اند. در یک مطالعه مشخص شد که ورود خودرو از عقب ایمن‌تر از ورود خودرو از جلو است و به این ترتیب، جنبش تازه‌ای شکل گرفت و پارکینگ‌های زاویه‌دار برای ورود خودرو از قسمت عقب در هزاران خیابان در سراسر آمریکا باب شد؛ از جمله در شارلوت، هونولولو، ایندیاپولیس، نیویورک، سیاتل، تاکسون و واشنگتن. با این کار، شمار حوادث رانندگی - خصوصا سوانح مربوط به دوچرخه‌سوارها- کاهش یافته است. مثلا در تاکسون قبل از تغییر وضعیت پارکینگ‌ها، به طور میانگین هر هفته یک تصادف بین خودرو و دوچرخه رخ می‌داد. حالا بیش از چهار سال از اجرای این طرح می‌گذرد و هیچ تصادفی گزارش نشده است.
دلیل آن را به سادگی می‌توان فهمید. در پارکینگ‌هایی که برای ورود خودرو از عقب طراحی شده‌اند، حرکت رو به عقب به سمت حایل‌هاست، در حالی که پارکینگ‌هایی که برای ورود خودرو از قسمت جلو طراحی شده‌اند، راننده‌ها را ملزم می‌کنند به سمت خیابان، عقب‌عقب رانندگی کنند. پارکینگ‌های ورود از عقب، برای سوار کردن و پیاده کردن مسافران هم مناسب‌ترند.
خدمات نوین محلی
سود حاصل از پارکینگ‌ها الزاما نباید به جیب بودجه عمومی شهر سرازیر شود. بلکه می‌تواند به شیوه‌ای هوشمندانه‌تر در همان محله سرمایه‌گذاری گردد. مثلا چند سال پیش پارک‌مترها در ونتورا کالیفرنیا نصب شد؛ پیش از این در این شهر اثری از این گونه تجهیزات نبود. از سود حاصل از این برنامه برای ارتقا خیابان‌های محلی و ارائه امکاناتی مثل وای‌فای عمومی استفاده شد. این روش محبوبیت برنامه را بین صاحبان مغازه‌ها که معمولا با پارک‌مترها مخالفت می‌کردند و بین رانندگانی که پارک‌متر را چیز زائدی می‌دانستند، افزایش داد.
شاپ نتیجه می‌گیرد با تغییر سیاست‌های پارک خودرو، شهرها می‌توانند از فضاهای شهری باارزش‌شان بهتر استفاده کنند، پول بیشتر درآورند، ترافیک کمتر و هوای پاک‌تر و همچنین اقلیم خنک‌تری داشته باشند.
منابع
https://www.citylab.com
https://park-it-solutions.com
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/170101/راه-حل‌های-هوشمندانه-برای-پارک-خودرو-در-شهر
بستن   چاپ