پیام خراسان
از علم تا ثروتی که جهاددانشگاهی خلق می‌کند
شنبه 2 شهريور 1398 - 10:31:55
ایسنا - اقتصادی - خراسان جنوبی
پیام خراسان - رئیس جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی از ورود جدی و علمی این نهاد به موضوع عناب خبر داد.
به گزارش ایسنا منطقه خراسان جنوبی، عناب ازگذشته‌های بسیار دورکشت می شده و درآثار و فسیل‌های به جا مانده قدمت آن به بیش از 12 تا 14 میلیون سال پیش می‌رسد.
خراسان جنوبی تولید کننده انحصاری عناب در ایران است. عناب به صورت تازه و خشک شده، به عنوان میوه و خشکبار همچنین به عنوان گیاه دارویی قابلیت مصرف دارد.
کشور چین به عنوان کشور پیشرو در تولید فراورده‌های میوه عناب بیش از 30 محصول از فراورده‌های عناب را وارد بازارهای داخلی و بین المللی کرده است، این درحالیست که منطقه خراسان جنوبی تا کنون بهره‌برداری اقتصادی قابل توجهی از این محصول استراتژیک منطقه نداشته‌است.
میوه عناب خراسان جنوبی به صورت فله‌ای؛ بدون برند عمدتا به کشورهای همسایه صادر می‌شود، که این امر تیز غالبا از مبادی غیر رسمی صورت می ‌ پذیرد.
ضرورت بهره‌برداری از پتانسیل اقتصادی محصول استراتژیک عناب
محسن پویان، مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی به ایسنا گفت: تولید فراورده ‌ های عناب که بهره‌وری اقتصادی قابل توجهی دارد و ارزش افزوده‌ای مطلوب ایجاد می‌کند، تا کنون در کشور ما مغفول و صرفا در سطح محدود به فعالیت‌های تحقیقاتی پرداخته شده است.
وی افزود: ضرورت بهره‌برداری از پتانسیل اقتصادی این محصول استراتژیک، مستلزم شناسایی و جمع آوری پژوهشگران فعال در این عرصه است تا ضمن آگاهی از جدیدترین دستاوردهای پژوهشی داخل کشور امکان همزایی اندوخته ‌ های علمی نیز فراهم شود.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی اظهار کرد: توجه دادن به پژوهشگران این حوزه برای تامل و تمرکز بر قابلیت‌ها و پتانسیل‌های این محصول فوق استراتژیک، جهت استفاده بهینه از این استعداد خدادادی مورد نیاز و ضرورت است.
پویان تصریح کرد: خراسان جنوبی در تولید عناب مشکلی ندارد، اما حلقه‌های بعدی یعنی فرآوری و بازاریابی در استان گمشده هستند.
خلق ایده‌های نو در حوزه فرآوری عناب
جلال الدین صادقی، رئیس جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی نیز با اشاره به همایش ملی عناب که 8 و 9 شهریور برگزار می‌شود، به ایسنا گفت: در این همایش تمام زنجیره ارزش عناب به نمایش گذاشته می‌شود.
وی با بیان اینکه دانش تولید شده جهاددانشگاهی در قالب کتاب عناب و مقالات معرفی خواهد شد، گفت: همچنین ایده‌های نو در حوزه فرآوری عناب که به مرحله تولید رسیدند را به نمایش می‌گذاریم.
صادقی اظهار کرد: در بخش دیگر از برند عناب و سایت تهیه شده برای عرضه محصول به بازار و ارتباط با متقاضیان رونمایی خواهد شد.
وی با اشاره به مهمانان و سخنرانان ویژه همایش ملی عناب، تصریح کرد: رئیس جهاد دانشگاهی کشور و عضو شورای عالی انقالب فرهنگی، معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی کشور، استاندار خراسان جنوبی، مسئولان استانی و روئسای دانشگاه‌ها در همایش حضور دارند، همچنین دکتر مظفریان از شخصیت‌های برجسته ملی در حوزه گیاهان دارویی و دکتر عصاره به عنوان دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی معاونت علمی ریاست جمهوری سخنرانان این همایش خواهند بود.
رئیس جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: یکی از ویژگی‌های این همایش وجود همکاری بین سازمانی با نهادهای مختلفی همچون صدا و سیما، رسانه‌ها، جهاد کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی، پارک علم و فناوری، دانشگاه‌ها، اتاق بازرگانی، شهرداری و استانداری و حتی اداره کل فرهنگ و ارشاد بوده که نشان دهنده وجود دغدغه پرداختن به عناب در سایر نهادهای استان است.
صادقی با بیان این که اقدامات تحقیقاتی در دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقات کشاورزی و جهاد کشاورزی بر روی عناب انجام شده، اما در حوزه فرآورده ها کاری صورت نگرفته است، گفت: در همین راستا جهاد دانشگاهی از 4 سال پیش با تاسیس دهکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی به صورت ویژه روی عناب، زرشک و زعفران کار را شروع کرد.
از برندسازی تا تجاری‌سازی عناب
وی افزود: جهاددانشگاهی خراسان جنوبی با متخصصان بومی کاربلد، وارد کارهای تحقیقاتی و کاربردی در بحث عناب شد و در راستای آن دانش فنی مرتبط با تولید فرآورده‌ها را به دست آورد، و طی این مدت به فرموالسیون تعدادی از فرآورده‌ها دسترسی پیدا کردیم و چند فرآورده نیز ثبت اختراع شد.
صادقی با اشاره به این که برای برندسازی، بازایابی و تجاری‌سازی محصول، سازمان تجاری سازی فناوری و اشتغال جهاددانشگاهی و مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک را راه اندازی و فعال کردیم، خاطرنشان کرد: در گام بعدی باید محققان و علاقه‌مندان به کار در این حوزه را شناسایی کنیم، همچنین با بالا بردن سطح آگاهی افراد در عرصه‌های ملی و بین المللی عناب را معرفی و به بازارها عرضه کنیم.
وی یادآورشد: یکی از اهداف همایش ملی عناب، شناسایی عناب‌کاران نمونه و تهیه بانک اطالعاتی آنان و برقراری ارتباط مستمر و مداوم در جهت بهینه سازی تولید است.
تهیه و تنظیم: سپیده قلندری اسفدن
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/172021/از-علم-تا-ثروتی-که-جهاددانشگاهی-خلق-می‌کند
بستن   چاپ