پیام خراسان
تعاونی های تولید کشاورزی حلقه مفقوده رونق اقتصادی در خراسان شمالی
سه شنبه 5 شهريور 1398 - 13:05:39
ایسنا - اقتصادی - خراسان شمالی
پیام خراسان - خراسان شمالی دارای 344 هزار هکتار زمین کشاورزی است که در آن حدود دو میلیون تن انواع محصولات کشاورزی تولید می‌شود.
به گزارش ایسنا، منطقه خراسان شمالی، حوزه کشاورزی یکی از مزیت های مهم اقتصادی در این استان است و وجود ظرفیت‌های مهم در این حوزه می تواند زمینه بسیار مهمی برای صادرات محور کردن خراسان شمالی برای ارسال محصولات کشاورزی به کشورهای هدف و همچنینمحقق کردن شعار اقتصاد مقاومتی و رونق تولید باشد.
اما وجود زیرساخت های معیوب همچون فعال نبودن شرکت های تعاونی تولید در این حوزه سبب شده تا صادرات محصولات کشاورزی در این استان به کشورهای چندان چشم گیر نباشد و از سوی دیگر شعار اقتصاد مقاومتی نیز چندان به تحقق نپیوندد.
عدم بازایابی صحیح و اصولی در صادرات محصولات کشاورزی نتیجه نبود تعاونی های تولید فعال
آزاد فتحی یکی از صادرکنندگان محصولات کشاورزی در خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا گفت: نبود شرکت های تعاونی تولید در این حوزه یکی از مشکلات اساسی صادرکنندگان حوزه کشاورزی است.
وی افزود: محصولاتی همچون انگور، سیب، پیاز، سیب زمینی، گیلاس، انگور و کشمش از جمله محصولات کشاورزی در این استان هستند که قابلیت صادرات را دارند اما بازاریابی صحیح و اصولی برای این محصولات نیازمند وجود شرکت های تعاونی تولید فعال است.
فتحی ادامه داد: اگر شرکت های تعاونی تولید فعال در خراسان شمالی وجود داشته باشند می توان به راحتی بار مورد نیاز را برای ارسال به کشور هدف تامین کرد.
وی تصریح کرد: زمانیکه مشتری خارجی برای خرید بار محصول کشاورزی اقدام می کند محصولی با حجم حدود و بیش از 100 و 200 هزار تن خریداری می کند بنابراین تامین این حجم بار برای یک صادرکننده بر عهده شرکت های تعاونی تولید است.
این صادرکننده خراسان شمالی تاکید کرد: فعالیت تعاونی های تولید سبب می شود تا یک صادرکننده برای بازاریابی یک نوع از محصول برنامه ریزی درست داشته باشد و با برنامه به سمت مشتری خارجی و انعقاد قرار داد گام بردارد.
وی توضیح داد: به عنوان مثال باری همچون پیاز در این استان به مقدار فراوان کشت شده و با فراغ باز می توان آن بار را برای مشتری ارسال کرد، سال بعد مشتری با نگاه سال قبلی برای انعقاد قرار داد بار پیاز وارد استان می شود که با کمبود بار می شود که این امر بر روی نگرش وی و عدم مراجعه او در سال های بعد به این استان بسیار تاثیرگذار است.
فتحی خاطرنشان کرد: نبود شرکت های تعاونی تولید سبب می شود تا در کار یک صادرکننده بی برنامه گی ایجاد شود چرا که این شخص هیچ آماری از میزان تولید و یا وجود محصول ندارد.
وی گفت: نبود شرکت های تعاونی تولید سبب شده که بارها مشتریان بازارهای هدف از این استان به سایر استان ها مراجعه کنند که اگر مشتریان به سمت سایر کشورها متمایل شوند، بدتر است.
به علت نبود محصول یک دست کشاورزی بازار صادراتی خود را از دست می دهیم
حبیب الله مظفری یکی دیگر از صادرکنندگان در ادامه در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: عدم روحیه و نگرش نسبت به یک فعالیت گروهی در کار کشاورزی سبب می شود تا هزینه های کاشت، داشت و برداشت محصولات کشاورزی افزایش یابد این درحالسیت که حرکت گروهی موجب تقسیم کار و کاهش فشار بر دوش اعضای یک تیم می شود.
وی افزود: شرکت تعاونی تولید به صورت تخصصی را می توان توسط خود صادرکنندگان نیز ایجاد کرد که در این صورت خود افراد به صورت تخصصی وارد کار و بدنه تولید می شوند که در این صورت دست واسطه ها نیز کوتاه می شود.
مظفری ادامه داد: متاسفانه به علت نبود محصولات یک دست، بازار خود را در کشورهای هدف از دست می دهیم که وجود و فعالیت های تعاونی تولید سبب می شود تا صادرکنندگان در تامین مصحولات یک دست با مشکل مواجه نباشند.
وی نرخ گذاری و قیمت گذاری ثابت و همچنین جلوگیری از رقابت ناسالم در بازار داخل را از دیگر مزایای تشکیل این شرکت های تعاونی اعلام کرد.
این صادرکننده تصریح کرد: در حال حاضر نمی توان حدود 1000 تن محصول یک دست را تامین و به دست مشتری داد.
پایین بودن سطح سواد کشاورزان از علل اجرایی شدن فعالیت های ترویجی توسط آن ها
حسین احمدآبادی مدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه 40 شرکت تعاونی در حوزه کشاورزی در این استان وجود دارد، گفت: فقط برخی از این شرکت های تعاونی در یکپارچه سازی اراضی کشاورزی موفق عمل کرده اند و تعدادی از این شرکت ها نیز نتوانسته اند کاری در این زمینه انجام دهند.
وی با اشاره به اینکه خرد بودن زمین های کشاورزی یکی از مشکلات اساسی حوزه کشاورزی در این استان است، افزود: عدم آگاهی در رابطه با یکپارچه سازی اراضی یکی از عللی بوده که موجب می شد تا مردم تمایل چندانی به یکپارچه کردن زمین های خود نداشته باشند اما این استقبال از سال گذشته به خصوص با اجرای طرح هایی همچون کاداستر بیشتر شده است.
احمدآبادی ادامه داد: علاوه بر آن در زمان های گذشته کشاورزان تصور می کردند که اگر طرح یکپارچه سازی را اجرایی کنند، زمین های آن ها از آن ها گرفته خواهد شد در نتیجه خیلی راغب به اجرای آن نبودند.
وی در ادامه در ارتباط با کلاس های ترویجی و آموزشی کشاورزان اظهار کرد: کلاس های آموزشی و ترویجی زیادی به منظور ارتقاء کار کشاورزی برای کشاورزان برگزار شده است اما یکی از عللی که موجب شده تا کشاورزان نتوانند آن را برای مسائلی همچون بسته بندی به مرحله اجرایی درآورند آن است که شاید توان مالی کافی برای انجام این کار نداشته باشند.
این مقام مسئول سطح پایین سواد بهره برداران را یکی دیگر از علل این مشکل بیان کرد و گفت: بسیاری از کشاورزان در کلاس های آموزشی شرکت می کنند، به مباحث بیان شده نیز گوش می کنند اما تمامی این موارد برای همان لحظات است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/174269/تعاونی-های-تولید-کشاورزی-حلقه-مفقوده-رونق-اقتصادی-در-خراسان-شمالی
بستن   چاپ