پیام خراسان
معاون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی مطرح کرد؛
رتبه سوم ایران در کارآزمایی بالینی در خاورمیانه
سه شنبه 12 شهريور 1398 - 16:25:51
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - معاون پژوهش و فناوری سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به اینکه «دطی سال‌های گذشته به بحث کارآزمایی بالینی در کشور توجه شده است»، گفت: محققان کشور در این زمینه علی‌رغم محدودیت‌ها توانسته‌اند فعالیت قابل قبولی داشته باشند.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، دکتر حمیدرضا بیدخوری امروز 12 شهریور در آیین افتتاحیه مدرسه تابستانی کارآزمایی بالینی با محوریت سلول‌درمانی که در محل سالن شورای این سازمان برگزار شد، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران بر اساس سایت کلینکال ترایال(کارآزمایی بالینی) با ثبت 986 کارآزمایی بالینی رتبه سوم خاورمیانه را به خود اختصاص داده است.
وی با اشاره به اینکه «در زمینه سلول‌های بنیادی رتبه دوم را در خاورمیانه داریم»، ادامه داد: از 229 کارآزمایی سلول‌های بنیادی، 58 مورد را در سایت کلینیکال ترایال ثبت نموده‌ایم.
بیدخوری به رتبه اول ایران در زمینه ثبت سلول‌های بنیادی مزانشیمی در خاورمیانه اشاره و تصریح کرد: بیش از نیمی از 69 کارآزمایی بالینی در این زمینه در سایت کلینیکال ترایال ثبت شده است.
معاون پژوهش و فناوری سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی بیان کرد: محققین علوم پایه و بالینی، نهادهای حاکمیتی، جامعه پزشکی و مردم چهار ضلع اساسی کارآزمایی بالینی در کشور است.
بیدخوری با تاکید بر اینکه «نهادهای حاکمیتی به عنوان ناظر، حمایت کننده و تدوین کننده مقررات نقش تاثیرگذاری در بحث کارآزمایی بالینی دارند»، گفت: البته جامعه پزشکی و مردم نیز در پیشبرد اهداف این حوزه نقش بسزایی دارند.
به گفته وی، بسیاری از مباحث اخلاقی در زمینه کارآزمایی بالینی برای حفاظت از حقوق و سلامت مردم تدوین و اجرا می‌شود و در هر چهار ضلع اساسی این حوزه در کشور از ویژگی ممتازی برخورداریم.
معاون پژوهش و فناوری سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: علی‌رغم شرایط سخت در ورود مواد مصرفی کارآزمایی بالینی، محققان علاقمندی در این حوزه داریم چرا که کارآزمایی بالینی در کشور متوقف نشده و با سرعت خوبی پیش می‌رود. محققان حوزه کارآزمایی بالینی حق‌التحریری را در تحقیقات این حوزه دریافت نمی‌کنند و اقدامات داوطلبانه در این زمینه انجام می‌دهند که این موضوع در سطوح بین‌المللی کم سابقه است.
بیدخوری با اشاره به اینکه «وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی چند سال گذشته در ساماندهی کمیته اخلاقی پزشکی دانشگاه‌های علوم پزشکی اقداماتی را انجام داده است»، تصریح کرد: خوشبختانه وزارت علوم نیز در این زمینه فعالیت‌های ارزشمندی داشته است.
وی به اعتماد فوق‌العاده مردم به جامعه پزشکی در خصوص کارآزمایی بالینی اشاره و اظهار کرد: به دلیل همین اعتماد نرخ مشارکت و نرخ اعتماد به پزشکان از سوی مردم نسبت به میانگین جهانی بالاتر است.
معاون پژوهش و فناوری سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی به ضعف‌های اضلاع کارآزمایی بالینی در کشور اشاره کرد و افزود: در بحث محققان ارتباط سالم، هدفمند و فرایند‌داری بین محققان علوم پایه و بالینی در کشور وجود ندارد به‌‎‌طوری که در طراحی‌های کارآزمایی بالینی نقش محققان علوم پایه کم است و یا بالعکس در طراحی‌های محققان علوم پایه نقش متخصصان کارآزمایی بالینی کم است.
بیدخوری به ضعف حمایت‌ها و نظارت‌های نهادهای حاکمیتی در حوزه کارآزمایی بالینی اشاره و تصریح کرد: بودجه مشخصی در زمینه کارآزمایی بالینی نداریم چرا که دانشگاه‌ها بخشی از بودجه این زمینه را از محل‌های دیگر تامین می‌کنند.
وی با تاکید بر اینکه «شرکت‌های دارویی از پتانسیل دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی در تولید دارو استفاده نمی‌کنند و از روش مهندسی معکوس در این زمینه بهره می‌برند»، اظهار کرد: شرکت‌های دارویی کشور دنباله‌رو سایر شرکت‌های دارویی دیگر هستند و از مدل‌های حیوانی و کارآزمایی بالینی در تولید دارو استفاده نمی‌شود.
به گفته معاون پژوهش و فناوری سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، نظر پرشکان در حوزه کارآزمایی بالینی بسیار مهم است چرا که این پزشکان هستند که در نهایت تصمیم خواهند گرفت بیماران را با کارآزمایی بالینی ارجاع دهند.
بیدخوری با اشاره به اینکه «اطلاع‌رسانی کمی در خصوص کارآزمایی بالینی به مردم داریم»، اظهار کرد: پزشکان بزرگترین رسانه در این زمینه هستند و اگر این جامعه را تقویت کنیم، خود به خود شاهد انتقال اطلاعات به مردم در این زمینه هستیم .
وی با اشاره به اینکه «برگزاری مدرسه تابستانی کارآزمایی بالینی با محوریت سلول درمانی در راستای رویداد مشهد Stem Cell است»، خاطرنشان کرد: امیداوریم با تلاش‌های انجام شده رویداد مشهد Stem Cell را در بهار سال 99 برگزار کنیم.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/177070/رتبه-سوم-ایران-در-کارآزمایی-بالینی-در-خاورمیانه
بستن   چاپ