پیام خراسان
مهر گزارش می‌دهد؛
نمایش یک هنر آئینی با ابزارهای نو/نذر هنرمندان بیرجندی برای محرم
چهارشنبه 20 شهريور 1398 - 09:20:14
خبرگزاری مهر - خراسان جنوبی
پیام خراسان - بیرجند- هنرمندان خراسان جنوبی در محرم امسال در حسینیه امام رضا(ع) بیرجند با استفاده از ابزارهای نو تعزیه متفاوتی را به نمایش گذاشتند.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها: تعزیه جنسش با همه انواع عزاداری‌هایی که به یاد اباعبدالله (ع) انجام می‌دهیم فرق دارد.
نمی‌توان گفت تعزیه فقط یک روضه و مرثیه ساده است، چرا که فراتر از یک مرثیه در قالب هنر و نمایش روح و جان را سوگوار حادثه عاشورا می‌کند.
تعزیه فقط یک مرثیه و روضه‌خوانی در قالب هنر هم نیست چرا که تاریخ عاشورا را از لابه لای کتاب‌های مقتل بیرون می‌کشد و آن را در معرض دیدگان قرار می‌دهد.
تعزیه مرثیه‌ای متفاوت از همه سوگواری‌ها
فراتر از آن تعزیه تنها یک مرثیه خوانی در قالب یک هنر نمایشی براساس روایت‌های تاریخی معتبر نیست چرا که اکثر متون تعزیه آهنگین، دارای ابیاتی وزین و جملاتی سجع دار هستند و می‌توان ادبیات کهن را نیز در آن آموخت.
حال اگر این برنامه زیبا و پر از نکته‌های ظریف در مکانی چون مدرسه قدیمی شوکتیه یا همان حسینیه امام رضا (ع)، انجام شود بهره مستمع و بیننده از این هنر آئینی دو چندان می‌شود.
برنامه از ساعت هشت شب شروع و جمعیت کم‌کم وارد محوطه زیبای حسینیه امام رضا (ع) می‌شوند. شلوغی جمعیت نشان می‌دهد که اکثر مردم نیز خواهان این هنر آئینی و دلنشین هستند که مرثیه، تاریخ، نمایش و ادبیات را با هم تلفیق کرده است.

نذر هنرمندان خراسان‌جنوبی برای یادآوری قیام عاشورا
برنامه تعزیه با نمایش دستگیری حضرت مسلم در کوفه آغاز می‌شود، توبه حر، نبرد حماسی حضرت علی اکبر (ع)، جوانمردی‌های عباس (ع)، شهادت امام حسین (ع) و بسیاری از وقایع دیگر قیام عاشورا در این نمایش به تصویر کشیده می‌شود.
نکته جالب و زیبای نمایش تعزیه نشان دادن نقش حضرت زینب (س) در اتفاقات پس از عاشورا است. نکته‌ای که شاید در خیلی از تعزیه‌های دیگر کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
در این تعزیه و یا همان شبیه‌خوانی که در واقع نذر فرهنگی هنرمندان تئاتر خراسان‌جنوبی محسوب می‌شود نور پردازی و موسیقی‌ها که بدیع و نو به نظر می رسند بهره‌گیری از این نمایش را دو چندان می‌کرد.
اینکه در هنگام نمایش موافق‌خوانان در محیط این مدرسه و حسینیه قدیمی در احاطه نورهای سبز که حس معنوی به انسان منتقل می‌کند قرار بگیریم و برعکس در هنگام بازی مخالف خوانان نورهای قرمز محیط را پرکند قدرت خیال دو چندان می‌شود.
این نمایش تعزیه هنرمندان خراسان‌جنوبی با بهره‌گرفتن از متون کهن تعزیه و با حفظ اصالت این هنر آئینی از راهکارهای جدید و نو برای جذاب شدن نمایش نیز استفاده کرده که بسیار ارزشمند است.
تعزیه پیوند دهنده هنر گذشته و امروز است
غلامرضا بهمن‌زاده از شهروندانی که برای نمایش تعزیه به حسینیه امام رضا (ع) آمده بود ضمن ابراز رضایت از نمایش تعزیه گفت: تعزیه من را به دوران کودکی که در روستای پدری هنرمندان نمایش تعزیه داشتند برد.
وی بیان کرد: هر چند این تعزیه با آن شبیه خوانی‌های قدیمی اندکی متفاوت بود و در حقیقت سلیقه جوان‌ترها نیز مراعات شده بود.
بهمن زاده یادآور شد: در هر حال برگزاری چنین برنامه‌هایی به خصوص برای جوانترها بسیار پسندیده است چرا که با یک هنر کهن و آئینی با واقعه عاشورا و حماسه قیام سالار شهیدان آشنا می‌شوند.
لیلا قربان‌زاده که همراه همسر و دو کودکش برای دیدن تعزیه به حسینه امام رضا (ع) آمده بود گفت: معمولاً به واسطه داشتن فرزند خردسال در برنامه‌های فرهنگی و هنری نمی‌توانم شرکت کنم اما نام تعزیه من را جذب خود کرد.
وی یادآور شد: فرزند دبستانی من شاید حوصله شنیدن یک سخنرانی یک ساعته را نداشته باشد ولی به راحتی تا پایان برنامه و بدون ابزار خستگی به نمایش تعزیه نشست.
مجتبی پسندیده مسئول واحد هنرهای نمایشی حوزه هنری خراسان‌جنوبی درباره این مراسم به خبرنگار مهر گفت: پیش تولید کار نزدیک به یک ماه و نیم زمان برده و ضبط موسیقی و آواهای مورد نیاز آن در استودیوی حوزه هنری استان انجام شده است.

تعزیه را یک گروه کارگردانی چهار نفره پیگیری می‌کنند
وی با اشاره به اینکه 40 بازیگر و هنرور در این نمایش تعزیه همکاری دارند، بیان کرد: کارگردانی این مجموعه را تیمی متشکل از چهار کارگردان پیگیری کردند که امیدواریم درنهایت مورد اقبال مردم قرار گیرد.
مسئول واحد هنرهای نمایشی حوزه هنری خراسان‌جنوبی گفت: برای اینکه نمایش تعزیه مورد اقبال نسل جوان واقع شود مقداری از شیوه سنتی تعزیه فاصله گرفته و آن هنر سنتی را با استفاده از مدیا جذاب‌تر و زیباتر کردیم.
پسندیده با اشاره به اینکه این تعزیه تا شب شام غریبان ادامه دارد، یادآور شد: تمامی بازیگران و عوامل پشت صحنه، این تعزیه را به صورت یک نذر فرهنگی انجام می‌دهند و هیچگونه قراردادی و دریافت مالی بابت آن ندارند.
426 وقف با نیت تعزیه
لازم به ذکر است بر اساس گفته متولیان اوقاف خراسان‌جنوبی در استان 813 موقوفه با نیات مرتبط با محرم وجود دارد که از این تعداد نیت 426 وقف مراسم تعزیه است.
هر چند هر کار نو و جدید نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارد ولی در هر حال کربلایی کردن دل‌های مشتاقان در قالب یک هنر دیرینه و با ابزارهای نو و جدید نیاز به یک دست مریزاد و خسته نباشید به مجموعه هنرمندان خراسان‌جنوبی دارد.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/177736/نمایش-یک-هنر-آئینی-با-ابزارهای-نو-نذر-هنرمندان-بیرجندی-برای-محرم
بستن   چاپ