پیام خراسان
اقتصاد دانش‌بنیان؛ راهی برای رهایی از وابستگی به نفت
سه شنبه 26 شهريور 1398 - 13:43:31
ایسنا - اقتصادی - خراسان رضوی
پیام خراسان - عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از حوزه‌های جایگزین نفت، اقتصاد دانش بنیان و فناورانه است که با کمی تجهیز و منطقه‌ای شدن اقتصاد می‌توان به این هدف دست پیدا کرد.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، امیر حسین قاضی‌زاده هاشمی در نشست احصاء و بررسی مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان نوپا و استارت‌آپ‌هادر محل اتاق بازرگانی استان خراسان رضوی اظهار کرد: استان خراسان جزو استان‌های پیشرو در این حوزه است و امیدوارم با همکاری یکدیگر بتوانیم فرصت جدید در این حوزه را در کشور ایجاد کنیم.
وی افزود: ما در مجلس طبق قوانین وظایف را بین دستگاه‌های اجرایی تقسیم کرده‌ایم. سال گذشته که نوسانان شدید اقتصادی ایجاد شد، ما مجبور به ورود به حوزه اجرایی شدیم و جلسات غیر علنی زیادی به صورت موضوع محور در مجلس برگزار شده است. ابتدا امسال بحثی در مجلس ایجاد شد که مطابق آن به این نتیجه رسیدیم که ریشه‌های بحرانی وجود دارد که باید قبل از آنکه به حادثه منجر شود به آن رسیدگی کرد و ابزارهای جایگزینی نیز وجود دارد تا حفاظت‌های اقتصادی را برای کشور ایجاد کند.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: رویکرد مجلس به این موضوع استراتژیک است، در سطح کلان دو هدف دنبال می‌شود، اولا جایگزینی نفت در تولید ارزش در اقتصاد کشور کشور است و یکی از حوزه‌های جایگزین، اقتصاد دانش بنیان و فناورانه است و با کمی تجهیز و منطقه‌ای شدن اقتصاد می‌توان به این هدف دست پیدا کرد. هدف دوم اشتغال مخصوصا اشتغال افراد تحصیل‌کرده است.
قاضی‌زاده هاشمی خاطرنشان کرد: یکی از جلسات علنی مجلس به این موضوع اختصاص پیدا خواهد کرد و برای آن دبیرخانه‌ای تاسیس شده تا پیگیر موضوع باشند.
در ادامه این نشست، رضا قنبری رئیس پارک علم و فناوری استان خراسان رضوی تصریح کرد: در حال حاضر نوع قوانینی که در زمینه استارت‌آپ‌ها وجود دارد منظم نیست و ما به عنوان پارک علم و فناوری با داشتن 340 شرکت که تقریبا 140 شرکت استارت‌آپی هستند، در حمایت از استارت‌آپ‌ها مشکل قانونی داریم دولت باید به ما اجازه بخشش برخی موارد را بدهد تا امکان رشد وجود داشته باشد اما مواردی که در دیوان محاسبات و قوانین آن بررسی می‌شود مربوط به مسائل دانشگاهی است و برای پارک‌ها به روزرسانی نشده است و تصور آنان از بودجه برای پروهش پایان‌نامه و استاد است در صورتی که در پارک علم‌وفناوری چنین موضوعی وجود ندارد، این نکته بسیار مهمی است.
وی اضافه کرد: همچنین از دیگر مشکلات این بخش می‌توان به چندگانگی در دولت اشاره کرد، در حال حاضر پارک‌ها ذیل وزارت علوم هستند و یک معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری وجود دارد و اخیرا مسئولیت استارت‌آپ‌ها به وزارت ارتباطات واگذار شده، بهتر است که قوانین در نطفه در یک جا متمرکز شود. نکته بعدی این است که استارت‌آپ‌هایی که در ایران ایجاد می‌شوند یا نرخ ارز موجود با نیروی کار بسیار متخصص و بسیار ارزان فعالیت می‌کنند، باید راه‌های صادرات و بین‌المللی کار کردن در ایران ایجاد شود و نباید اجازه دهیم فناوری در کشور مرداب شود. استان خراسان سومین استان دانش بنیان کشور است اما کافی است بودجه پارک علم‌وفناوری در استان را با سایر استان‌ها مقایسه کنید.
در بخش دیگری از این جلسه مشیری، نماینده سازه‌های مستقر در مرکز نوآوری‌های شهری شهرداری عنوان کرد: مرکز نوآوری‌های شهری شهرداری مشهد دی ماه سال گذشته با حضور معاون علمی و فناوری افتتاح شد و کار اصلی مجموعه حل مسائل شهری با محوریت موضوعات شهری است و سه شتاب‌دهنده در این مرکز مستقر هستند. در مشهد سه مرکز نوآوری وجود دارد اما برای تشکیل اساسنامه برای آن مشکلاتی وجود دارد.
در ادامه محمدعلی چمنیان، رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و بازار پول اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: ما برای هر بخش نیازمند یک زیرساخت اطلاعاتی هستیم اما در حال حاضر این زیرساخت وجود ندارد، موضوع دوم نحوه ورود سازمان بازرسی است و در جاهایی که از سازمان‌های دانش‌بنیان حمایت می‌شود، رفتارهای نامناسبی با آنان صورت می‌گیرد.
وی ادامه داد: در آمریکا بخش نظامی نقش مشخصی در نوآوری ملی دارد اما بخش نظامی ما نقش اشتباهی در این زمینه دارند و به جای حمایت رقابت می‌کنند، بحث بعدی ارتباط جهانی است، البته نه به معنای ارتباط برجامی که نفت را بفروشیم و محصول وارد کشور کنیم بلکه هدف ما انتقال فناوری و تکنولوژی است.
رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و بازار پول اتاق بازرگانی خراسان رضوی بیان کرد: در هندوستان ده هزار ایستگاه موبایل از نوکیا خریداری شد و تمامی دانش آن نیز منتقل شد اما ما 70 هزار ایستگاه موبایل خریداری کردیم اما توان ساخت یک پیچ موبایل را نداریم زیرا نظام ارتباط جهانی یکسان نیست. بحث دیگر کیفیت و بهانه‌های مربوط به آن است و ما باید هزینه بحث‌های کیفیتی را پرداخت کنیم و نقشه راهی برای آن ترسیم کنیم.
چمنیان خاطرنشان کرد: نگرش‌های نوآوری زیر 15 سال شکل می‌گیرد و نمی‌توان بعد از آن تغییر ایجاد کرد. همچنین تمام قوانین در دنیا یک زیر ساخت ایجاد تقاضا دارد. علاوه بر آن ساختار مالکیت فکری نیز مطرح است زیرا ما درگمرک برگ سبزی برای انتقال دانش و فناوری نداریم و مساله کپی رایت نیز وجود ندارد. همچنین قوانینی وجود دارد که به آن توجه نمی‌شود همچون آزاد بودن مناطق پارک‌های علم و فناوری که سال‌ها معطل مانده است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/179321/اقتصاد-دانش‌بنیان؛-راهی-برای-رهایی-از-وابستگی-به-نفت
بستن   چاپ