پیام خراسان
مدیریت پسماند در خراسان‌جنوبی؛
سود میلیاردی پسماند در جیب مافیای زباله/شهرداری‌ها در آغاز راه
یکشنبه 31 شهریور 1398 - 10:15:27 AM
مهر
پیام خراسان - بیرجند- مدیریت پسماند در شهرستان‌های خراسان‌جنوبی علی‌رغم اخطارهای محیط زیست همچنان نامطلوب است.

 موضوع مدیریت پسماند و آلودگی‌های زیست محیطی و مباحث اجتماعی مرتبط با آن چون زباله‌گردی همواره در خراسان‌جنوبی دغدغه نهادهای متولی بحث سلامت محیط و از طرف دیگر سوژه رسانه‌ها بوده است.
چند ماه پیش حسن اکبری مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست خراسان‌جنوبی از اخطارهای متعدد به برخی شهرداران خراسان‌جنوبی در این زمینه خبر داد و حتی سخن از باز شدن پای برخی از شهرداران به دادگاه در این زمینه گفت.
اکنون بعد از گذشت چند ماه از طرح این موضوع پیگیر ثمره و نتایج این اخطارها و پیگیری‌ها شدیم و اینکه وضعیت مدیریت پسماند در چند شهر خراسان‌جنوبی مطلوب است.
مرتضی نخعی‌نژاد، کارشناس مسئول پایش اداره حفاظت محیط زیست در این زمینه به خبرنگار مهر اظهار کرد: در حوزه مدیریت پسماند اخطارهای متعددی به شهرداران و دهیاران داده شده است ولی متأسفانه به جز چند شهرستان در بقیه نقاط وضعیت مدیریت پسماند همچنان مطلوب نیست.
وی با اشاره به اینکه شاهد اقداماتی چون سوزاندن پسماند و عدم تفکیک زباله از مبدأ هستیم بیان کرد: عدم اجرای تفکیک زباله از مبدأ باعث می‌شود که همچنان شاهد موضوعاتی چون زباله‌گردی و آسیب‌های مرتبط با آن باشیم.

زباله‌گردی درآمد شهر را به جیب دلال می‌برد
کارشناس مسئول پایش اداره حفاظت محیط زیست خراسان‌جنوبی گفت: زباله‌گردی علاوه بر آسیب‌هایی که از منظر بهداشتی ایجاد می‌کند، سود و درآمدی که باید برای شهر هزینه شود را به جیب دلالان می‌برد.
گردش ماهیانه سود حاصل از زباله‌گردی و فروش آن تنها در بیرجند سه میلیارد تومان است نخعی نژاد با بیان اینکه به عنوان مثال گردش ماهیانه سود حاصل از زباله‌گردی و فروش آن تنها در بیرجند سه میلیارد تومان است، اظهار کرد: البته در بیرجند با توجه به حجم بالای زباله تولیدی اقدامات بسیاری خوبی برای بحث تفکیک زباله از مبدأ در سال جاری صورت گرفته که امیدواریم با همین روند به نقطه مطلوب و ایده‌آل برسد.
وی با اشاره به اینکه شهرستان نهبندان نیز بعد از اخطارها وضعیت را بهبود بخشیده است، بیان کرد: تنها در شهرستان سرایان یک زباله‌گاه نمونه ایجاد شده است.
مناطقی که وضعیت مدیریت پسماند در آن مطلوب نیست
کارشناس مسئول پایش اداره حفاظت محیط زیست ادامه داد: وضعیت مدیریت پسماند و دفن پسماند در اکثر شهرستان‌های خراسان‌جنوبی چون اسدیه، قائن، طبس و سربیشه و بسیاری از مناطق دیگر و بخش‌هایی چون چاهک موسویه مطلوب نیست.
نخعی نژاد با تأکید بر اینکه در این زمینه پرونده‌هایی نیز در مراجع قضایی مطرح است، افزود: در زمینه پیگیری قضایی بحث مدیریت پسماند و البته تفکیک پسماند پزشکی سازمان بازرسی کل کشور و دادستان بیرجند همکاری بسیار خوبی با ما داشتند که از آنان سپاسگزاریم.
ابتدا از شهردار نهبندان وضعیت مدیریت پسماند و موضوع تفکیک زباله در آن منطقه را می‌پرسیم که بنا به گفته متولیان محیط زیست خراسان‌جنوبی بعد از اخطارهای محیط زیست وضعیت در این زمینه را بهبود بخشیده‌اند.
محسن بخشی شهردار نهبندان  اظهار کرد: طرح مدیریت پسماند شهرستان نهبندان در کارگروه شهرستانی تصویب و به نهاد ذی ربط کشوری ارسال شده است.

لایحه طرح تفکیک زباله از مبدأ به شورای شهر ارسال شده است
وی با اشاره به اینکه در نهبندان به دلایل عدیده چون بسیاری دیگر از نقاط استان زباله‌گرد وجود دارد، بیان کرد: پیگیر طرح تفکیک زباله از مبدأ بوده‌ایم و با توجه به آمادگی برخی شرکت ها لایحه آن را به شورای شهر فرستادیم.
شهردار نهبندان ادامه داد: موضوع مدیریت پسماند به واسطه گرمی هوا و بادهای 120 روزه در نهبندان از اهمیت مضاعفی برخوردار است و با تفکیک زباله از مبدأ می‌خواهیم گام مهمی در موضوع بهداشت محیط و پاکیزگی شهر برداریم.
به سراغ یکی از شهردارانی می‌رویم که بنا بر گفته سازمان حفاظت محیط زیست مدیریت پسماند در آن شهر با ایراداتی همراه است.
افشین عابدینی شهردار اسدیه با اشاره به اینکه طرح مدیریت پسماند شهرستان در سال 95 تصویب شده است گفت: قبل از اخطارهای محیط زیست هم ما وظایف خود در حیطه مدیریت پسماند را انجام می‌داده‌ایم و از طرف دیگر بازدیدهای محیط زیست از وضعیت شهرستان اسدیه در این موضوع نیز بسیار محدود است.
وی بیان کرد: ممکن است در همان زمانی که کارشناسان محیط زیست برای بازدید مراجعه دارند وضعیت آنگونه که انتظار آنان است نباشد و این موضوع را تعمیم به کل و همه سال بدهند در حالی که اینگونه نیست.
شهردار اسدیه با گلایه از برگزار نشدن کمیسیون پسماند در شهرستان درمیان ادامه داد: براساس قانون در زمینه بهداشت عمومی و مسائل زیست محیطی سه مرجع شبکه بهداشت و درمان، محیط زیست و دامپزشکی می‌توانند اظهار نظرکنند.

پسماند پزشکی در اسدیه بی خطرسازی می‌شود
عابدینی افزود: شبکه بهداشت و درمان در زمینه تهدید علیه بهداشت عمومی بودن یا نبودن یک مسئله، محیط زیست در حوزه آلوده شدن آب، خاک و هوای یک پدیده و دامپزشکی نیز در زمینه آسیب‌های بهداشتی دفع نامناسب فضولات انسانی و دامی اظهار نظر می‌کند.
وی گفت: با توجه به اینکه زباله‌های بیمارستانی در اسدیه بی خطرسازی می‌شود، طبق نظر شبکه بهداشت و درمان هیچگونه تهدیدی علیه بهداشت عمومی ندارد.
سایت پسماند اسدیه هیچگاه موجب آلودگی آب نشده/ زباله‌سوزی نداشته‌ایم
شهردار اسدیه اظهار کرد: سایت پسماند شهرستان اسدیه در کوه قرار دارد و هیچگاه شیرابه به سفره‌های آب زیر زمینی نفوذ نمی‌کند و از این منظر آلودگی آب منتفی است و البته محیط زیست در زمینه آلودگی هوا به واسطه زباله سوزی ادعاهایی دارد.
عابدینی بیان کرد: البته نظر ما بر این است که این زباله سوزی در سایت مدیریت پسماند صورت نگرفته و آن اتفاق در محدوده مربوط به شهرداری نبوده است.
وی با بیان اینکه هرچند ایده‌آل تفکیک زباله از مبدأ است، یادآور شد: با توجه به امکانات و بودجه‌های فعلی بحث تفکیک زباله از مبدأ در اسدیه امکان پذیر نیست هر چند در حوزه فرهنگ‌سازی ما اقدامات متعددی انجام دادیم.
در هر حال به نظر می‌رسد در خراسان‌جنوبی تا رسیدن به نقطه مطلوب در زمینه مدیریت پسماند و تفکیک زباله از مبدأ راه زیادی وجود دارد چرا که مسئله تنها یک شهرستان، یک نقطه و یک بخش مشخص و محدود نیست که علت آن را باید در اعتبارات ناکافی، عدم فرهنگ سازی و نداشتن دغدغه لازم جست‌وجو کرد.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/179790/سود-میلیاردی-پسماند-در-جیب-مافیای-زباله-شهرداری‌ها-در-آغاز-راه
بستن   چاپ