پیام خراسان
معاون حمایت و ترویج علم و فناوری صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور:
اقتصادی کردن فعالیت‌های ترویج علم ضروری است
پنجشنبه 4 مهر 1398 - 21:32:01
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - معاون حمایت و ترویج علم و فناوری صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور گفت: ما باید به اقتصادی کردن فعالیت‌های ترویج علم توجه داشته باشیم.

به گزارش ایسنا، علی عبدالعالی امروز در جلسه مشترک مسئولان صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور با حضور فعالان و موثرین ترویج علم که در سازمان مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزارشد، در خصوص ترویج علم در کشور گفت: ما باید به اقتصادی کردن فعالیت‌های ترویج علم نیز توجه داشته باشیم. در کشور ما بیش از سایر کشور‌های جهان، ظرفیت بسیار زیادی از خیرین وجود دارد، حال اگر بتوانیم آنان را قانع کنیم که نیت خیر آنان نباید تنها به ساختن مدرسه محدود شود و تاسیس مجموعه‌هایی با هدف ترویج علم نیز می‌تواند بیش از پیش موثر واقع شود، در فضای اقتصادی موفق‌تر خواهیم بود که این موفقیت تنها با فرهنگ‌سازی در بنیاد ملی علم ایران ممکن خواهد بود.
وی ادامه داد: همواره در مناظرات انتخاباتی دیده‌ایم که چند نفر مدتی را به ارائه سخنرانی می‌پردازند، اما در مجموع تمام سخنان آنان کمتر از یک دقیقه به آموزش دبستان پرداخته می‌شود؛ چرا که قطعا دانش‌آموزان دبستان نقشی در رأی گیری‌ها نخواهند داشت. ترویج علم در معنای واقعی خود مربوط به قرن‌ها قبل است و امروزه حتی کلمه «ترویج علم» نیز از دهان برخی مسوولان خارج نخواهد شد.
معاون حمایت و ترویج علم و فناوری صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور بیان کرد: به طور مثال طرح تحول سلامت در دولت قبلی بودجه بسیار زیادی را به خود اختصاص داد. این مسائل در حالی است که وزیران آموزش و پرورش همواره از کمبود بودجه شکایت دارند و معتقدند که 98 درصد بودجه آنان به حقوق کارمندان اختصاص می‌یابد و تنها 2 درصد باقی می‌ماند. چگونه می‌توان آنان را قانع کرد تا با آن 2 درصد به ترویج علم نیز بپردازند.
عبدالعالی گفت: خوشبختانه به همت افرادی که دغدغه ترویج علم دارند، در نقاط مختلف کشور اتفاقات خوبی در حال رخ دادن است. علی‌رغم اینکه شیب این اتفاقات بسیار کند بوده، اما خوشبختانه تداوم داشته و خواهد داشت.
وی افزود: مجموعه‌ای تحت نظر معاونت علمی ریاست جمهوری با عنوا ن "بنیاد ملی علم ایران" تاسیس شده که هنوز پس از گذشت دو سال از تصویب لایحه‌ای برای تغییر نام و تغییر اساسنامه این مجموعه توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی، این مجموعه معطل بوده است. این صندوق از سال 82 با عنوان صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران با دو معاونت شروع به فعالیت کرده است؛ یکی از این معاونت‌ها که همکاری زیادی با مجموعه دانشگاهی داشته، بسیار فعال بوده و به حمایت از پروژه‌های دکترا و... می‌پردازد.
معاون حمایت و ترویج علم و فناوری صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور اظهار کرد: معاونت دیگر این صندوق برخلاف معاونت قبلی از آغاز تاسیس خود آغاز به کار نکرده است. در حال حاضر خوشبختانه پس از سپردن ریاست این مجموعه به فرد جدیدی، فعالیت‌های موثر و مفیدی در راستای اهداف صندوق در حال اجرا و برنامه‌ریزی هستند. هدف معاونت ترویج علم، اجرای تعدادی پروژه با همان هدف و رویکرد ترویج علم است.
عبدالعالی پس از معرفی چندین طرح خاطرنشان کرد: افراد زیادی در نقاط مختلف کشور فعالیت‌های بسیار موثر و مفیدی انجام می‌دهند اما چون ، این فعالیت‌ها تبدیل به یک شبکه نشده و جریان و همکاری خاصی در میان این فعالیت‌ها ایجاد نمی‌شود. امیدواریم اولین اقدام عملیاتی خروجی بنیاد ملی علم ایران، ایجاد یک شبکه و یک نقشه اطلس جامع باشد تا آورده‌های افراد مختلف را در کنار یکدیگر قرار دهد.
حمایت رسانه‌ای از پژوهشگران و فناوران
وی در خصوص حمایت رسانه‌ای از پژوهشگران و فناوران گفت: برخی از مدیران شبکه‌های تلویزیونی آمادگی خود را برای اجرای برنامه‌های علمی در شبکه‌ها اعلام کرده و آنتن خود را در اختیار ما قرار خواهند داد. هر پژوهشگر و فناوری که احساس توانمندی برای تولید یک برنامه تلویزیونی در مجموعه خود را دارد، بدون نیاز به صرف هزینه‌های گزاف می‌تواند به گسترش برنامه‌ها و اهداف خود در تلویزیون بپردازد.
معاون حمایت و ترویج علم و فناوری صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور مطرح کرد: ما باید به اقتصادی کردن فعالیت‌های ترویج علم نیز توجه داشته باشیم. در کشور ما بیش از سایر کشور‌های جهان، ظرفیت بسیار زیادی از خیرین وجود دارد، حال اگر بتوانیم آنان را قانع کنیم که نیت خیر آنان نباید تنها به ساختن مدرسه محدود شود و تاسیس مجموعه‌هایی با هدف ترویج علم نیز می‌تواند بیش از پیش موثر واقع شود، در فضای اقتصادی موفق‌تر خواهیم بود که این موفقیت تنها با فرهنگ‌سازی در بنیاد ملی علم ایران ممکن خواهد بود.
به فعالیت‌های دولتی وابسته نباشیم
عبدالعالی بیان کرد: اگر در نگاه خود، دولت را یک تسهیل‌گر بدانیم و نه بیشتر، موفق‌تر خواهیم بود. باید از افراد علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در این راستا استفاده کنیم، میان چنین افرادی با اشخاصی که به دنبال فعالیت‌های علمی هستند، ارتباطی ایجاد کنیم و به فعالیت‌های دولتی وابسته نباشیم. همچنین در کشور و به‌خصوص در شرق و شمال شرق نیز می‌توانیم از پتانسیل‌های علمی و اعتبار فوق‌العاده دانشگاه فردوسی استفاده حداکثر را داشته باشیم.
وی تاکید کرد: رویکرد ما باید بر این باشد که دولت باید خدمتگزار چنین مجموعه‌هایی باشد؛ شما باید مطالبه‌گر باشید و ایده دهید. در هفته آینده تفاهم‌نامه‌ای میان بنیاد ملی علم ایران و دانشگاه فردوسی مشهد با حضور رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران در دانشگاه فردوسی به امضا خواهد رسید، از شما می‌خواهیم تا در مفاد این تفاهم‌نامه طرح‌هایی برای گرفتن کمک‌هایی از سوی دولت و دانشگاه فردوسی به ما ارائه دهید تا این فرآیند را تسهیل کنیم.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/180824/اقتصادی-کردن-فعالیت‌های-ترویج-علم-ضروری-است
بستن   چاپ