پیام خراسان
زخم‌ کهنه بر پیکره بازار عناب‌
شنبه 13 مهر 1398 - 9:07:59 AM
ایسنا
پیام خراسان - عناب، محصول استراتژیک خراسان جنوبی است که به علت نداشتن ساز و کار مشخص برای قیمت گذاری، قیمت مشخصی نداشته و سود آن بیشتر به جیب دلال می‌رود، مشکلی که اگر برای آن چاره‌ای اندیشیده نشود، باعث متضرر شدن کشاورز و بهره بردار خواهد شد.

 عناب میوه‌ای با خاصیت‌های فراوان است که بیشترین سطح کشت آن مربوط به خراسان جنوبی است، اما عدم شناخت از خاصیت‌های این میوه و نبود فرآیندهای مربوط به تولید تا مصرف محصول عناب باعث شده تا این میوه به خوبی شناخته نشود.
عناب به عنوان یکی از محصولات استراتژیک خراسان جنوبی از گذشته‌های دور به دلیل سازگاری با شرایط اقلیمی این استان در روستاها کشت می‌شده است.
این محصول به علت نداشتن ساز و کار مشخص برای قیمت گذاری، قیمت مشخصی نداشته و سود آن بیشتر به جیب دلال می‌رود، مشکلی که اگر برای آن چاره‌ای اندیشیده نشود، باعث متضرر شدن کشاورز و بهره بردار خواهد شد.

برگزاری کمیته قیمت‌گذاری محصول عناب برای نخستین بار در خراسان جنوبی
مهدی عصمتی‌پور، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: کمیته قیمت‌گذاری محصول عناب امسال برای نخستین بار در استان برگزار شد و قیمت پایه نیز انتخاب شده که در صورت نهایی شدن اعلام خواهد شد.
وی افزود: با توجه به نوسانات بازار در سال‌های اخیر قیمت عناب روند رو به رشدی داشت، اما افزایش آن ملموس نبوده است، لذا این موضوع به دغدغه‌ای برای عناب‌کاران استان تبدیل شده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: یکی از مشکلات محصول عناب این است که نوسان قیمت فراوانی دارد و هر کیلوگرم عناب با کیفیت‌های مختلف حدود 10 برابر شاید اختلاف قیمت داشته باشد، لذا دلالان از این موقعیت سوء استفاده می‌کنند.
بازار محصول عناب هیچ گاه دچار تنش نشده است
غلامرضا قربانی، مدیر سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی نیز اظهار کرد: پیگیری‌ها از وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر اینکه محصولات استراتژیک و مهم استان در سبد خرید حمایتی قرار گیرد، در حال انجام بوده، اما هنوز به نتیجه مطلوب به ویژه در زمینه عناب نرسیده است.
وی افزود: برای خرید تضمینی یا حمایتی محصول عناب باید منابعی در اختیار استان قرار بگیرد تا با ورود تعاونی‌ها به خرید این محصول، بازار را به تعادل رسانده و دست واسطه‌گران و دلالان را از این محصول حذف کنیم.
مدیر سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی بیان کرد: بازار محصول عناب هیچ گاه دچار تنش نشده است، لذا تعاونی‌ها زمانی به خرید محصولی اقدام می‌کنند که قیمت محصول از قیمت اصلی و تعادلی پایین‌تر رفته باشد.

بهره‌برداری مناسب از عناب، راهکاری برای رفع محرومیت‌
غلامرضا قوسی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز با اشاره به اینکه اکنون 98 درصد محصول عناب ایران در خراسان جنوبی تولید می‌شود، گفت: از این میزان 9500 خانوار روستایی استان به عنوان بهره‌بردار این محصول شناسایی شده‌اند.
وی افزود: عناب گیاهی مقاوم به خشکی، شوری، نوسانات دما، آفات و بیماری‌ها بوده و در دوران خشکسالی کمترین خسارت را در مقابله با سایر محصولات متحمل می‌شود به همین دلیل به عنوان یکی از محورهای توسعه باغات در الگوی کشت استان خراسان جنوبی مد نظر قرار گرفته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: این محصول از گذشته‌های دور به صورت دیم نیز در خراسان جنوبی کشت می‌شد و اکنون نیز 250 هکتار از اراضی استان به کشت دیم عناب اختصاص یافته است.
قوسی ادامه داد: بررسی وضعیت محصول عناب در 10 سال گذشته نشان می‌دهد سطح زیر کشت این محصول در استان 311 درصد و تولید آن 370 درصد افزایش داشته است.
وی با بیان اینکه سال گذشته نیز سطح زیر کشت عناب 12.82 درصد و تولید آن 15 درصد افزایش یافت، یادآور شد: این آمار نشان می‌دهد بهره‌برداری مناسب از این پتانسیل بالقوه در شرق کشور می‌تواند سهم بسزایی در محرومیت‌زدایی خراسان جنوبی داشته باشد که این مهم جز با عنایت ویژه مسئولان کشوری و استانی، سرمایه‌گذاران، فعالان اقتصادی، آگاهی کشاورزان و جلب مشارکت‌های جمعی محقق نخواهد شد.
 



 

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/182058/زخم‌-کهنه-بر-پیکره-بازار-عناب‌
بستن   چاپ