پیام خراسان
هنرهایی که رنگ احیا می‌گیرند
چهارشنبه 24 مهر 1398 - 10:42:52
ایسنا - فرهنگی - خراسان جنوبی
پیام خراسان - به همت میراث فرهنگی در سال‌های اخیر به صنایع دستی خراسان جنوبی توجه بیشتری شده و سعی گردیده تا با شناسایی بیشتر آنان در کشور و یا حتی جهان، زمینه‌ای برای رونق این هنرهای بومی فراهم شود.

به گزارش ایسنا، به روستاهای خراسان جنوبی که می‌روی چیزی جز سعی و تلاش را نمی‌بینی. تلاشی از جنس زنان و مردان روستایی که هنوز هم پس از سال‌ها هنر پیشینیان خود را از یاد نبرده‌اند.
این مردان و زنان هنوز پای دستگاه‌هایی که مادران و پدران انان می‌نشستند، می‌نشینند و عاشقانه برای رزق حلال تلاش می‌کنند.
باورت نمی‌شود هنوز در جایی در این کشور هنرهایی به قدمت هزاران سال پویا باشند و با دستانی هنرمندانه بافته شوند.
به همت میراث فرهنگی در سال‌های اخیر به این هنرها توجه بیشتری شده و سعی شده تا با شناسایی بیشتر آنان در کشور و یا حتی جهان، زمینه‌ای برای رونق این هنرهای بومی فراهم شود.

سفره‌آردی؛ هنری اصیل با قدمت 200 سال
یکی از این هنرها بافت سفره آردی است. سفره‌بافی یا سفره‌آردی یکی از صنایع دستی کاربردی- تزیینی ایران است که کاربرد این دست بافته نشان از ارزش و جایگاه نان در سفره غذای اهالی این خطه از مرز و بوم دارد.
سفره‌آردی نفیس‌ترین و ارزشمندترین هنر صنایع دستی روستایی خراسان جنوبی از قدمتی 200 ساله برخوردار است.
سفره‌آردی هنوز به عنوان زیراندازی مناسب برای تهیه خمیر به هنگام پخت نان مورد استفاده قرارمی‌گیرد و بانوان این سفره را هنگام تهیه خمیر در زیر تغار مسی که مخصوص ورزدادن و خواباندن خمیر است پهن و بدین شکل از ریخت و پاش آرد و خمیر بر روی زمین جلوگیری می‌کنند.
هنر دیگری که همچنان در روستاها رونق دارد، پارچه‌بافی است. هنر صنعت پارچه‌بافی از گذشته‌های دور در استان خراسان جنوبی از رواج نسبتاً خوبی برخوردار بوده که پس از چندین سال رکود با حمایت‌ها و برنامه‌ریزی‌های معاونت هنرهای سنتی و صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی و نظارت‌های متعدد و کارشناسانه مجدداً احیاء و در حال گسترش است.
پارچه ‌بافی سنتی در قاین توسط دستگاه‌های چهار ورودی و با نخ پنبه و در پاره‌ای از موارد با ابریشم انجام می‌شود.
این هنر در گذشته نه چندان دور در شهر قاین و تعدادی از روستاهای شمالی و جنوب شرقی آن رواج داشته که به مرور زمان و با ورود پارچه‌های صنعتی رونق خود را از دست داده است.
4 اثر صنایع‌دستی نشان ملی گرفت
حمید عباس زاده، سرپرست اداره‌میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری قاینات در این خصوص گفت: چهار اثر از صنعتگران فعال شهرستان قاینات موفق به اخذ نشان ملی مرغوبیت کالا شد.
وی بیان کرد: صنایع دستی و هنرهای سنتی در شهرستان قاینات در خراسان جنوبی از گذشته‌های دور به عنوان یک هنر و منبع درآمد مورد توجه بوده که با جایگزین شدن نیروی ماشین به جای انسان، جایگاه و موقعیت ممتاز خود را از دست داده و در برخی موارد موجب منسوخ شدن رشته‌های صنایع دستی شده است.
سرپرست اداره‌میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری قاینات ادامه داد: حوزه صنایع دستی اداره میراث فرهنگی شهرستان قاینات با اولویت احیای هنرهای سنتی فراموش شده و آموزش، تولید و فروش محصولات صنایع دستی تمام توان را به کار گرفت، به طوری که در حال حاضر رشته‌های سفره آردی، پلاس بافی، سفالگری، جاجیم‌بافی، پارچه‌بافی سنتی، رنگرزی سنتی، آهنگری سنتی، پخل‌بافی و بسیاری از رشته‌های دیگر توسط هنرمندان و صنعتگران به شکلی فعال مورد استفاده قرار می‌گیرد.

عباس زاده گفت: یکی از مهم‌ترین اولویت‌های حوزه صنایع دستی شهرستان قاینات، کسب نشان ملی برای رشته‌های صنایع دستی است، اولین اثر توسط هنرمند کشوری زهرا افشاری در رشته سفره آردی در سال 1392 موفق به اخذ نشان ملی شد.
وی بیان کرد: در سال جاری نیز، در پنجمین جلسه داوری سراسری نشان مرغوبیت صنایع دستی به میزبانی شیراز در مهرماه 98، از میان 12 اثر موفق به اخذ نشان ملی مرغوبیت کالا، چهار اثر (دو اثر سفره آردی زهرا افشاری و دو اثر پارچه‌بافی مربوط به بانوان جانی و ایمانی) از صنعتگران فعال شهرستان قاینات اختصاص داده شده است.
سرپرست اداره‌میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری قاینات یادآور شد: آثاری که موفق به کسب نشان ملی مرغوبیت کالا شده‌اند، سال آینده در داوری بین‌المللی برای دریافت مهر اصالت یونسکو 2020 (نشان بین‌المللی) شرکت داده خواهند شد.
احیای هنرهایی که سال‌هاست با دست هنرمندان این منطقه آشناست، امری مهم و اثرگذار در اشتغالزایی در روستاها بوده که امید است کسب این نشان‌ها که اولین قدم و سخت‌ترین قدم است، باعث برداشتن قدم‌های بعدی در توجه به روستاییان به عنوان بزرگترین قشر تولیدکننده این محصولات شود.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/183890/هنرهایی-که-رنگ-احیا-می‌گیرند
بستن   چاپ