پیام خراسان
گریز آهوی شرقی از چنگال نابودی
یکشنبه 12 آبان 1398 - 9:37:56 AM
ایسنا
پیام خراسان -  طرح احیا و تکثیر آهوی دشت اسفدن که محیط زیست آن را دنبال کرده است، باعث شده دوباره آهوی کویر جانی تازه گرفته و تولیدمثل کند.

 طرح تکثیر آهوی ایرانی از سال 87 در محدوده 45 هکتاری از منطقه شاسکوه قاین و زیرکوه با 8 رأس آهو آغاز شد که محل زیستگاه 50 راس آهو است، این سایت در 50 کیلومتری شمال شرق قاین و در دشت اسفدن واقع شده است.
هدف از ایجاد این سایت انجام تحقیقات علمی، احیاء و تکثیر و معرفی مجدد این گونه، اشتغال‌زایی و رونق اقتصادی در منطقه است و در واقع محیط زیست این سایت را به عنوان آخرین دستاویز برای حفظ این گونه جانوری ایجاد کرده است.
قبل از راه‌اندازی این سایت اقداماتی برای فراهم کردن زیرساخت‌های لازم و برپایه تحقیقات علمی انجام شد و اکنون میزبان هزاران مسافر است.
آهوی شرقی را بیشتر بشناسیم
بهمن مودی، معاون نظارت و پایش اداره‌کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با بیان اینکه زیستگاه آهو، مناطق استپی و بیابانی و در دشت‌های مسطح است، اظهار کرد: آهو در مناطق حمایت شده و حفاظت شده استان زندگی می‌کند.
وی افزود: آهو از راسته زوج سمان و خانواده گاوسان است و نرها دارای شاخ و ماده‌ها فاقد شاخ هستند،گاهی ماده‌ها شاخ‌های کوتاهی دارند، اما معمولاً شاخ‌ها در قاعده و پایین نزدیک بهم بوده و در قسمت بالا از هم فاصله می‌گیرد، به همین دلیل اگر از پهلو به شاخ‌ها نگاه کنیم به شکلS دیده می‌شود.
معاون نظارت و پایش اداره‌کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با اشاره به اینکه زیر بدن و کفل‌ها سفید، موهای دم نسبتا بلند و سیاه رنگ است، تصریح کرد: در فصل تابستان موها کوتاه و شنی رنگ و در زمستان موها بلندتر و متمایل به قهوه‌ای هستند.
مودی افزود: آهوان در منطقه حفاظت شده مظفری فردوس، منطقه شکار ممنوع درح سر بیشه، منطقه مرک بیرجند، منطقه حفاظت شده درمیان، پناهگاه حیات وحش رباط کریم فردوس، مناطق آزاد زیرکوه، منطقه حفاظت شده شاسکوه قاین و زیرکوه، منطقه حفاظت شده آرک و گرنگ خوسف، منطقه حفاظت شده کمر سرخ سرایان و منطقه شکار ممنوع عشق‌آباد و علی حیدر بشرویه پراکنده هستند.
وی اظهار کرد: مهم‌ترین مشخصه آهو که آن را از جبیر متمایز می‌کند حالت برآمدگی و متورم گواتر مانند زیر گلو به خصوص در نرها است.
وی یادآور شد: جفت‌گیری آهو در مناطق گرمسیر اوایل پاییز و در مناطق سردسیر اواخر پاییز انجام می‌شود و طول دوره بارداری 170 روز و تعداد 1 تا 2 نوزاد به دنیا می‌آورد.
شکارهایی که نسل آهو را منقرض می‌کند
حسن اکبری، مدیرکل حفاظت از محیط زیست خراسان جنوبی اظهار کرد: آهو یکی از گونه‌هایی است که در بیشتر دشت‌های استان حضور داشته و اطلاعات ما در مورد آن بسیار کم است.
وی افزود: در سال‌های اخیر به علت شکار بی‌رویه توسط افراد با موتور سیکلت‌های تندرو، بیشتر جمعیت آهو را از دست داده‌ایم.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست خراسان جنوبی با اشاره به شرایط خاص آهو در استان، تصریح کرد: این گونه در زیستگاه‌های آزاد به صورت پراکنده و موردی زندگی می‌کند و به علت وسعت زیاد استان کنترل و نظارت ما نمی‌تواند کافی باشد.
اکبری با اشاره به اینکه نیاز است در یکی از زیستگاه‌های قابل قبول استان این گونه را احیا کنیم که سایت تکثیر و پرورش آهو در قاین با این هدف فعالیت می‌کند، افزود: رویکرد این سایت، تفریحی، آموزشی و مطالعاتی بوده و موقعیت مناسبی دارد و امیدواریم در سال جاری بتوانیم به اهداف خود دست یابیم.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست خراسان جنوبی با اشاره به بحث گردشگری این سایت، تصریح کرد: استفاده‌های گردشگری این سایت بسیار زیاد بوده و گردشگرانی را به خود جذب می‌کند.
اکبری با بیان اینکه تکثیر آخرین راه حل احیای یک گونه است، یادآور شد: امیدواریم بتوانیم با این کار گونه آهوی این منطقه را حفظ و احیا کنیم.
 

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/186109/گریز-آهوی-شرقی-از-چنگال-نابودی
بستن   چاپ