پیام خراسان
استاد علم اطلاعات و دانش‌شناسی:
باید کاری کنیم که مطالعه به‌ویژه در مقطع کارشناسی افزایش یابد
پنجشنبه 23 آبان 1398 - 13:49:52
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی استاد بازنشسته گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: ما باید در دانشگاه به‌ویژه در مقطع کارشناسی کاری کنیم تا مطالعه افزایش یابد و سپس باعث افزایش پژوهش شویم.

محمدحسین دیانی در نشستی با عنوان «آینده کتابخانه‌های دانشگاهی؛ قابلیت‌های بیشتر، فضای کمتر»، که در کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی برگزار شد، اظهار کرد: چون صحبت از آینده است، طبیعی‌ است که آینده کتابخانه‌ها در پیوند با آینده شرایط کشور و به‌ویژه در پیوند با شرایط علمی کشور است. برنامه‌ای به نام ایران 1400 داشتیم که قرار بود به‌عنوان یک کشور پیشرفته از همه جهت، به خصوص از جهت علم پیشرفت چشم‌گیری در منطقه داشته باشیم که در مواردی چون نانو به چنین جایگاهی رسیده‌ایم، ولی در بسیاری موارد در چنین جایگاهی قرار نداریم.
وی اضافه کرد: بیانیه‌ای به نام منشور امید از سمت رهبر انقلاب منتشر و در آنجا چشم‌اندازی از چهل سال آینده ارائه شد. در انتهای این منشور امید، 6 توصیه به عنوان مهم‌ترین اقداماتی که ما باید برای رسیدن به ایده‌آل در 40 سال آینده انجام دهیم، نوشته شده و اولین توصیه دانش و پژوهش است و به صراحت در این منشور آمده که دلیل تمام گرفتاری‌هایی که داریم، این است که افراد با توان علمی، حتی اگر خداناباور باشند، می‌توانند آنچه را که می‌خواهند بر جهان تحمیل کنند. 5 توصیه دیگر هم در این منشور وجود دارد، اما من معتقدم اگر بتوانیم به توصیه اول دسترسی پیدا کنیم، خودبه خود به 5 توصیه دیگر هم دسترسی پیدا خواهیم کرد.
استاد بازنشسته گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد تشریح کرد: ما باید به این ایده توجه کنیم و آن را مبنایی برای اقناع‌کردن دیگران بگیریم. ما در دانشگاه وقتی صحبت از دانش و علم می‌کنیم، کتابخانه جزئی از آن است و چیزی نیست که در آینده کاملاً به کنار گذاشته شود. پژوهش باید به‌عنوان پاسخگوی مسائل مملکتی مورد توجه قرار گیرد.
وی در خصوص علل نگرانی کتابداران گفت: کتابداران بیشتر نگران شغل خودشان هستند، اما ما به دو موضوع توجه کنیم؛ یکی نگرانی درباره شغل خودمان است و دیگر اینکه کاری که انجام می‌دهیم کار مهم و باارزشی است یا خیر؟
دیانی خاطرنشان کرد: پژوهش مهم‌ترین نیاز مبرم کشور است. ما باید هرچه بیشتر پژوهش را تسخیر کنیم. از نظر من آینده می‌تواند بهتر از اکنون باشد. ما وابستگی خود را فقط از طریق علم و دانش می‌توانیم کم کنیم و این را می‌توان چه از طریق کتاب، چه وب و چه سایر موارد به دست آورد.
وی افزود: غرب به لحاظ فنی و... از ما بسیار جلوتر است، اما کتابخانه‌ای در آن کشورها بسته نشده است. ما باید در دانشگاه به‌ویژه در مقطع کارشناسی کاری کنیم تا مطالعه افزایش یابد و سپس باعث افزایش پژوهش شویم.
دلیل کاهش مراجعان به کتابخانه‌ها، برآورده نشدن انتظارات است
در بخش دیگری از این جلسه، احسانیان، کتابدار دانشگاه پیام نور مشهد بیان کرد: به همان میزان که تکنولوژی و روش‌های دست‌یابی به اطلاعات گسترده‌تر شده است، به همان میزان انتظار جامعه کتابخوان و انتظاراتی که از کتابداران و کتابخانه‌ها دارند، رشد یافته است و شاید دلیل کاهش مراجعان به کتابخانه‌ها همین برآورده‌نشدن انتظارات است.
وی تشریح کرد: نمی‌توان گفت که کتابخانه‌ها بسته خواهند شد؛ همچنان که با ورود تلویزیون و ماهواره، رادیو به فعالیت‌های خود ادامه می‌دهد. کتابخانه‌های چاپی هم به همین دلیل قطعاً از بین نخواهند رفت و شاید در برهه‌های زمانی دچار افت‌ها و شدت‌هایی شود، اما باز هم به آن‌ها نیاز خواهیم داشت.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/187795/باید-کاری-کنیم-که-مطالعه-به‌ویژه-در-مقطع-کارشناسی-افزایش-یابد
بستن   چاپ