پیام خراسان
یک استاد اقتصاد کشاورزی:
استفاده از رشته اقتصاد کشاورزی ما را از درآمد نفت بی‌نیاز خواهد کرد
چهارشنبه 29 آبان 1398 - 16:59:39
ایسنا - اقتصادی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی یک استاد اقتصاد کشاورزی گفت: اگر از ظرفیت رشته اقتصاد کشاورزی استفاده شود، می‌توانیم فروش زعفران را به 10 میلیارد دلار برسانیم که در این صورت دیگر نیازی به درآمدهای نفتی نیست.

محمود دانشور کاخکی در نشست تخصصی دانش‌آموختگان رشته اقتصاد کشاورزی در توسعه بازرگانی نوین محصولات کشاورزی در تالار ابونصر هروی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، اظهار کرد: با اشاره به سه موضوع تبیین جایگاه اقتصاد کشاورزی، آنچه باید در اقتصاد کشاورزی باشد و اینکه در نهایت چه باید کرد، افزود: در تبیین جایگاه اقتصاد کشاورزی ما باید سه پیش‌فرض مهم و اساسی را مدنظر قرار دهیم. اول اینکه هدف و غایت اصلی تمامی فعالیت‌ها، ارزش‌آفرینی اقتصادی است. دومین پیش‌فرض این بوده که کشاورزی مهمترین محرکه رشد اقتصادی و زیربنا و محور توسعه اقتصادی است و سوم اینکه باید به تغییر ساختار کشاورزی به عنوان یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر کشاورزی نگریست.
این استاد اقتصاد کشاورزی بیان کرد: در هرم توسعه پایدار اقتصادی، توسعه کشاورزی به عنوان زیر بنای توسعه پایدار و بعد از آن توسعه صنعتی و در نهایت توسعه فراصنعتی قرار دارد. در مقایسه کشاورزی هلند و ایران؛ مساحت ایران نسبت به هلند 40 درصد، جمعیت 5 درصد، اراضی کشاورزی 18 درصد، تعداد مزارع 40 درصد، نیروی کار کشاورزی 29 درصد و تعداد دام 1.5 درصد بیشتر بوده اما مساحت متوسط مزارع 0.04 درصد کمتر است.
دانشور کاخکی خاطرنشان کرد: سهم کشاورزی در اشتغال کل در هلند 2 و در ایران 17درصد، سهم کشاورزی در GDP در هلند 2 و در ایران 12درصد، کل GDP در ایران 1.2 درصد و سرانه آن 1.9 درصد کمتر از هلند است. نکته قابل توجه این بوده که صادرات کشاورزی در هلند 120 میلیارد دلار و در ایران 6 میلیارد دلار و میزان صادرات گل در هلند 25 میلیارد دلار است.
وی در خصوص اقتصاد کشاورزی در ایران، اضافه کرد: تعداد واحدهای بهره‌برداری بیش از 2.9 میلیون بوده که 80 درصد آن خرد و دهقانی است. بهره‌وری پایین، سودآوری نامناسب، زنجیره ارزش گسسته، حجم بالای ضایعات، رقابت‌پذیری ناقص و عدم شکل‌گیری ارزش افزوده مناسب در بخش کشاورزی از جمله ویژگی‌های اقتصاد کشاورزی در ایران است.
این استاد اقتصاد کشاورزی تصریح کرد: در ساختار جهاد کشاورزی استان ایراداتی وجود دارد که از جمله آن می‌توان به عدم وجود بخش اقتصاد کشاورزی در این سازمان اشاره کرد. همچنین مشاور تنظیم بازاری که در این سازمان وجود دارد، دارای مدرک تحصیلی اقتصاد کشاورزی نیست. به طور کلی آنچه باید باشد، به کارگیری دانش‌آموختگان اقتصاد کشاورزی و آنچه هست، عدم استفاده از اقتصاد کشاورزی در بدنه بخش کشاورزی است.
دانشور کاخکی عنوان کرد: از جمله کارهایی که می‌توان انجام داد؛ به کارگیری دانش‌آموختگان اقتصاد کشاورزی به عنوان عامل توسعه و اجرای مثلث طلایی توسعه است. منظور از عامل توسعه اعطای نقش کارمند به فارغ‌التحصیلان نیست. جوامع باید به سمت توسعه پایدار اقتصادی حرکت کنند. سه هدف اصلی توسعه پایدار امنیت غذایی، اشتغال پایدار و رشد اقتصادی بوده که از طریق توسعه کشاورزی محقق می‌شود. توسعه کشاورزی مستلزم رسیدن به کشاورزی تجاری بوده که دارای سه بعد تولید اقتصادی، رقابت‌پذیری، تاب‌آوری و پایداری روستایی است.
وی ادامه داد: ما یک مثلث طلایی توسعه کشاورزی را طراحی کرده‌ایم که سه ضلع اصلی آن شامل تحقیقات علمی تحقیقاتی، نظام اجرایی، نظام تولیدی و حلقه اتصال این سه ضلع دانشکده کشاورزی با مدیریت بخش اقتصاد کشاورزی است.
این استاد اقتصاد کشاورزی گفت: در سال، 250 تا 270 تن زعفران در ایران تولید می‌شود و سهم ما از 11 میلیارد دلار فروش زعفران در جهان، 300 میلیون دلار است. امسال تولید به 500 تن خواهد رسید، در حالی که ظرفیت بازارهای جهانی بیشتر از 300 تن نیست و این امر یک بحران بزرگ اقتصادی را ایجاد کرده است. همچنین در تعیین قیمت حمایتی زعفران، همکاران ما وجود نداشتند، در صورتی که اگر از ظرفیت این رشته استفاده شود، می‌توانیم فروش زعفران را به 10 میلیارد دلار برسانیم که در این صورت دیگر نیازی به درآمدهای نفتی نیست.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/188606/استفاده-از-رشته-اقتصاد-کشاورزی-ما-را-از-درآمد-نفت-بی‌نیاز-خواهد-کرد
بستن   چاپ