پیام خراسان
رئیس ستاد توسعه فناوری‌های آب معاونت علمی رئیس جمهور:
در سیل اخیر به اندازه بودجه عمرانی کشور آب از دست دادیم
سه شنبه 5 آذر 1398 - 16:08:39
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی رئیس ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی رئیس جمهور گفت: ده‌ها میلیارد متر مکعب آب ارزشمند باران به سیل و شرایط بحرانی در اواخر اسفند و فروردین تبدیل شد. اگر ارزش هر متر مکعب از این آب را هزار تومان در نظر بگیریم، 15 میلیارد تومان به اندازه بودجه عمرانی کشور آب از دست دادیم.

نادرقلی ابراهیمی امروز در هشتمین همایش ملی سامانه‌های سطوح آبگیر باران که در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: عقل، شعور و دانش ایرانی توانسته 7 هزار سال تاریخ را رقم بزند. ایران در سرزمین خشک و نیمه خشک بوده، هست و خواهد بود و این طبیعت ایران است.
وی افزود: آن زمان ایران قدرت اول بود و بعد به واسطه اسلام شرایط معنوی ما به صورتی رقم خورد که در جای جای این تمدن فرصت‌های جدیدی را خلق کردیم. این همه ‌پژوهشکده و دانشمند وجود دارد، اما ما به کجا رسیدیم؟ اکنون باید از علم و دانش استفاده کنیم. امروز در کشور بحران آب مطرح می‌شود اما بحران آب نداریم، بحران حکمرانی آب و ورشکستگی آب داریم، تقاضای آب ما اضافه شده و کلیدواژه توسعه، آب است.
ابراهیمی بیان کرد: این همه دانش، علم و فناوری وجود دارد اما امروز 25 تا 30 میلیارد متر زه‌آب‌های ما بلاتکلیف بوده و مدیریت نداریم. ما 3 برابر شرایط جهانی تبخیر داریم. آلودگی آب، خاک و هوا وجود دارد. ده‌ها میلیارد متر مکعب آب ارزشمند باران به سیل و شرایط بحرانی در اواخر اسفند و فروردین تبدیل شد. اگر ارزش هر متر مکعب از این آب را هزار تومان در نظر بگیریم، 15 میلیارد تومان به اندازه بودجه عمرانی کشور آب از دست دادیم. علم کجا باید به کار بیاید؟ کاربست، استفاده و کارکرد آنها برای ما ارزش دارد.
رئیس ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی رئیس جمهور با بیان اینکه در سال میلیون‌‎ها تن فرسایش خاک داریم، عنوان کرد: باید ارزش، جایگاه و کارکرد اقتصادی پارامتر آب و خاک را در نظر بگیربم. کارکرد علمی ما باید خود را به چه صورت نشان دهد؟ چرا باید سه چهارم بارندگی ما تبخیر شود؟ علم و فناوری کجا می‌تواند کارکرد داشته باشد؟ شرایط آمایشی ما مطابق با شرایط اقلیم نیست.
وی ادامه داد: برگزاری این همایش‌ها و نشست‌ها بسیار مفید است اما ‌کفایت نمی‌کند. باید به موضوعاتی پرداخت که جریان‌سازی شود. مهم‌ترین مشکل ما در بحث‌های کارکرد و استفاده از مباحث علمی، عدم همکاری و همفکری با مردم است. هرجا شکست خوردیم، ‌دولت تصمیم گرفته، بودجه گذاشته، اجرا کرده و بعد پروژه رها شده است. این همایش‌ها خوب است اما باید خروجی داشته باشد، باید جریان‌سازی کنیم و به کسب و کار منتهی شود. نیاز به حکمرانی کار، همکاری، خروجی‌محور و نتیجه‌گرا بودن داریم و همت می‌خواهد. جهادی عمل کردن باید در همایش‌ها و سمینارها نمود داشته باشد.
35 درصد از مصرف آب مدارس را کاهش دادیم
محمد تاج‌بخش، رئیس هیات مدیره انجمن علمی سامانه‌های سطوح آبگیر باران ایران امروز در بخش دیگر این مراسم اظهار کرد: دبیرخانه انجمن علمی سامانه‌های سطوح آبگیر باران در دانشگاه فردوسی و دانشکده‌ منابع طبیعی و محیط زیست قرار داشته و یکی از معدود انجمن‌های کشور است که دبیرخانه مرکزی آن خارج از تهران قرار دارد.
وی افزود: انجمن علمی سامانه‌های سطوح آبگیر باران از لحاظ رتبه‌بندی کمیسیون‌های انجمن‌های علمی وزارت علوم در رتبه A قرار دارد که از رتبه D شروع به فعالیت کرده و از سال 94 به بعد در رتبهA قرار گرفته است. سال گذشته انجمن، یکی از 5 انجمن برتر در گروه کشاورزی ایران انتخاب شد.
تاج‌بخش بیان کرد: یکی از نشریات انجمن، سامانه‌های سطوح آبگیر باران بوده که 21 شماره منتشر شده است. یک نشریه انگلیسی نیز با همکاری دانشگاه بیرجند منتشر می‌کند. انجمن با نشریه مهندسی آب و محیط زیست از سال گذشته همکاری می‌کند که 14 شماره منتشر شده است. انجمن به صورت مشخص کتاب‌هایی منتشر کرده که یک کتاب تهیه دستورالعمل طراحی و بهینه‌سازی مخازن توسط آقای معماریان و دیگری طرح پروژه ارومیه بوده، کتابی تحت عنوان تجربیات بندسار در دست انتشار است.
رئیس هیات مدیره انجمن علمی سامانه‌های سطوح آبگیر باران ایران با بیان اینکه ما با سازمان‌های مختلف همکاری داشتیم، عنوان کرد: در حوزه شهری در بازچرخانی و استفاده از آب باران پشت بام‌ها فعالیت‌ها و پایلوت‌هایی انجام دادیم که اکنون فراگیر شده است.
وی ادامه داد: شهرداری مشهد در برخی مناطق حمایت کامل مالی انجام داد و انجمن نیز به عنوان ناظر فعالیت کرد که در برخی مدارس به عنوان پایلوت اجرا شده و 35 تا 40 درصد مصرف آب مدارس را کم‌ کردیم. رایگان شدن آب روند کار را کند کرد اما مدارس نیز به این سمت رفتند تا بازچرخانی آب در مدارس را پیگیری کنیم. بازچرخانی آب برای آبیاری فضای سبز، کولرها و فلاش‌تانک را در برخی منازل داریم. از مهر سال 97 تا اردیبهشت امسال 15 هزار لیتر آب در برخی منازل جمع‌آوری کردیم.
تاج‎بخش با اشاره به اینکه یکی از پروژه‌ها طرح تامین آب حیات وحش جزیره کبودان در دریاچه ارومیه بوده که برای آن چند سال تلاش شده است، تصریح کرد: از سطوح سنگی جزیره برای حیات وحش حدود 26 متر مکعب آب برای تمام سال جمع‌آوری می‌شود که امسال آب‌گیری اتمام یافته و اکنون عمل می‌کند. حیات وحش در این منطقه از این آب بهره‌وری می‌کند. این الگو قابل ترویج و توسعه است.
رئیس هیات مدیره انجمن علمی سامانه‌های سطوح آبگیر باران ایران خاطرنشان کرد: دو پروژه مطالعاتی توسط انجمن انجام شده که یکی جمع‌آوری آب سطحی فخرداود بینالود و دیگری بهره‌وری از پساب کارخانه کاغذ منطقه بینالود است. انجمن همچنین دو طرح نظارتی دارد که یکی استحصال آب باران از سطوح آبگیر برای مصارف شرب و دیگری تولید آب دیونیزه است.
وی اضافه کرد: کاری از 2، 3 سال گذشته شروع شده که در این کار دنبال این هستیم به جامعه هدف‌ کشاورزان نزدیک شویم و شیوه‌های سنتی کشاورزی را فراگیرتر و توسعه یافته کرده و به عنوان الگوی ترویجی در سطح جامعه ارائه کنیم. سنوات زیادی روان‌آب‌ها هدر رفت و این روش‌ها را هم به کار نگرفتیم.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/189452/در-سیل-اخیر-به-اندازه-بودجه-عمرانی-کشور-آب-از-دست-دادیم
بستن   چاپ