پیام خراسان
/معرفی طرح‌های برگزیده نمایشگاه پژوهش و فناوری خراسان رضوی/
تولید 5 حسگر پایش‌گر کیفیت مواد غذایی
يکشنبه 24 آذر 1398 - 13:47:31
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی 5 حسگر پایش کیفیت مواد غذایی برای پنج محصول مختلف در مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی تولید شد.

بیوسنسور تشخیص تتراسایکلین در شیر
اسما وردیان، عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: یکی از این محصولات حسگری است که در شیر مورد استفاده قرار می‌گیرد و نقش ‌آن اندازه گیری باقی مانده آنتی بیوتیک تتراسایکلین در شیر است. این محصول دارای منبع تکنولوژی کریستال مایع است که تکنولوژی‌ای است که برای ال‌سی‌دی‌ها استفاده می‌شود. هورمون‌های(فرمول) کریستال مایع در حضور تارگت خود تغییر رنگ انجام می‌دهند. ما برای این رنگ‌ها یکسری چیپ‌هایی داریم که در آنها قرار می‌گیرند و زیر میکروسکوپ ثبت تصویر می‌شوند و به وسیله‌ تکنولوژی پردازش تصویر یکسری اعداد و ارقامی به دست آورده می‌شود که طبق آن می‌توان از طریق نمودار کالبراسیل غلظت آنتی بیوتیک را اندازه گیری کنیم.
وی بیان کرد: ویژگی بارز این طرح اندازه گیری مقدار آنتی بیوتیک تتراسایکلین در شیر است. اندازه گیری تتراسایکلین درحال حاضر یکی از مراحلی است که باید در کارخانه‌های شیر انجام شود. تا به حال برای انجام این امر از کیت‌های اضطراری استفاده می‌کردند که کیت‌های استریت بوده و متاسفانه به دلیل تحریم‌ها، مشکلاتی درحال حاضر برای آنها به وجود آمده است، بنابراین داشتن چنین کیت‌های تولید ملی می‌تواند به رفع این مشکل‌ها کمک کند. تا این زمان تقاضاهایی از طرف برخی کارخانه‌ها داشتیم که البته هنوز در قالب قرارداد نبودند زیرا طرح کامل تکمیل نشده بود تا به عنوان یک کیت در اختیار آنها قرار داده شود. استارت این طرح از بازدیدی از یکی از کارخانه‌های لبنیات و ارائه درخواست آنها مبنی بر وجود این مشکل و پیدا کردن راه حلی برای آن آغاز شد.
حسگر کاغذی تعیین مقدار پروکسیدها در روغن‌های خوراکی
ابراهیم فولادی، مدیر گروه ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، اظهار کرد: طرح دوم مربوط به حسگر پروکسیدها است. این حسگرها یک حسگر کاغذی برای تعیین کیفیت روغن هستند. روغن‌های گیاهی و حیوانی پس از مدتی مقدار پروکسید آنها بالا می‌رود که تشخیص این مسأله خیلی مهم است و می‌تواند به سلامت جامعه کمک کند. روش‌ها برای انجام این تست معمولا وقت گیر هستند و بایستی آنها را در آزمایشگاه بکارببرند. ما حسگر کاغذی‌ای تهیه کردیم که می‌تواند به صورت آنلاین و در همه موقعیت‌ها تشخیص دهد که پروکسید روغن‌ها در چه حدی است و پاسخ آزمایش را بر اساس تغییر رنگ کاغذ مشاهده کنند.
وی تصریح کرد: کاربرد این محصول در آشپزخانه، رستوران‌ها، کارخانه‌ها، مراکز پژوهشی و... است و همه افراد عادی می‌توانند از آن استفاده کنند. پروکسیدها ترکیباتی هستند که می‌توانند رادیکال آزاد تشکیل دهند که این رادیکال‌های آزاد می‌توانند یکی از عوامل ایجاد کننده‌ سرطان در بدن انسان‌ها باشند. روغن‌ها در مرحله اول که مورد استفاده قرار می‌گیرند پروکسید ندارند، اما زمانی که در فست‌فود یا مراکز مشابه، یک روغن چندین بار مورد استفاده قرار می‌گیرد، پروکسید آنها افزایش‌ پیدا می‌کند.
مدیر گروه ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، ادامه داد: روغن‌های گیاهی و حیوانی از آن جهت که نگهدارنده ندارند به مرور زمان پروکسیدشان افزایش پیدا می‌کند و با این حسگر افرادی که از این روغن‌ها استفاده می‌کنند در هر لحظه می‌توانند تشخیص دهند که وضعیت روغن در چه شرایطی قرار دارد. ثبت اختراع این محصول انجام شده و ما به دنبال بازار مناسب برای فروش هستیم.
حسگر کاغذی تعیین مقدار نیتریت در فرآورده‌های گوشتی و آب
فولادی گفت: طرح سوم مربوط به حسگرهای نیترید است. معمولا می‌گویند که از خوردن سوسیس خودداری کنید به علت نیترید زیادی که دارد و یا می‌گویند که محصولات سیب‌زمینی یا پیاز مشکل دارد به علت نیترید زیادی که دارد. نیترید هم جزء عواملی است که می‌تواند پایه‌گذار سرطان در افراد باشد و فعالیتی که این حسگر انجام می‌دهد مربوط به اندازه گیری نیترید در آب، سیب‌زمینی، سوسیس و سایر موارد است.
نانوحسگرهای حساس به حرارت
وی ادامه داد: طرح چهارم یک بسته‌بندی هوشمند برای مواد غذایی است. مواد غذایی تحت شرایطی که جابه‌جا می‌شوند دما بر کیفیت این محصولات تاثیر می‌گذارد. این محصول دارای سنسور حرارتی است به این صورت که زمانی که برای محصول خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرد، طی زمانی که در شرایط غیر مساعد ماده‌ غذایی قرار بگیرد تغییر رنگ نشان می‌دهد که این تغییر رنگ نشان دهنده این است که محصول از شرایط عادی خارج شده است.
مدیر گروه ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، اظهار کرد: این بسته‌ هوشمند برای هر محصولی قابل استفاده است و برای هر ماده‌ای می‌توان برچسب مخصوص را تولید کرد که نشان دهد تا چه شرایط دمایی را تحمل می‌کند. این محصول هم درحال حاضر ثبت اختراع شده است و به دنبال بازار مناسب برای انتشار آن هستیم. فناوری و برچسب این محصولات در اختیار افراد قرار می‌گیرد و آنها می‌توانند از این فناوری استفاده کنند.
نانو حسگرهای حساس به ph جهت پایش فساد در ماهی
فولادی بیان کرد: محصول پنجم ما بسته بندی‌ای است تحت عنوان هالوپرمید که حساس به تغییرات ph هستند و با تغییر در میزان فسفر مواد غذایی رنگ این برچسب‌ها تغییر می‌کند؛ برای مثال در ماهی براساس مدت زمانی که می‌ماند، مقداری ترکیب‌های آمینه ایجاد می‌شود که این تغییرات آمینه باعث تغییر رنگ در برچسب می‌شوند. این تغییر رنگ‌ها نشان می‌دهد که میزان ترکیب‌های آمینه چقدر است و ماده‌ غذایی تحت چه شرایط سلامتی قرار دارد.
وی تصریح کرد: هرچه مقدار این ترکیبات آمینه بیشتر شود میزان تغیییر رنگ آن هم بیشتر می‌شود و این پارامترها نشانه‌هایی از فساد ماده‌ غذایی است. این آمینه‌ها عضوی از آمین‌های بیوژنیک است که طی فساد محصولات گوشتی آزاد می‌شوند. این محصول قابل استفاده برای محصولات گوشی است اما بیشترین کاربرد آن در ماهی‌ها است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/193776/تولید-5-حسگر-پایش‌گر-کیفیت-مواد-غذایی
بستن   چاپ